Тоа што мачето е немирно сосема е нормално. Младо е, сака да игра, ко и секое друго, што е супер. Сигурно ќе се смири коа ќе попорасне-што значи, за оптприлика 6-9 месеци. Тогаш ќе се претвори во досадно маче. Ако го чуваш само во стан, најверојатно ќе треба да го кастрираш.Абе луѓе имам мачор стар 3 месец и 15 дена, бела е со плави очи, на интернет читав дека ваквите мачки со бела боја и плави очи 90% се глуви, земав од телефон му пуштав звуци што секоја мачка би изреагирала и исплашила од такви звуци он не реагира, исто така му пуштам правосмукалка над уши па дури и го усисувам со неа и не реагира си игра со правосмукалката, дали тоа значи дека е глув ? И уште нешто не ми е проблем што е глуво доколку е глуво, проблем е излеа дека е глув мн е немирен скока по се што имам дома и само мјаука гласно бидејки не се слуша самиот дека мјаука, а надвор неможам да го пуштам не слуша може кола да го изгази. Кој знае како да го смирам дома да е помирен да му направам некоја играчка и слично доколку е можно да се посмири мачкава, зашто искрено ме мрдна треба 100% да го гледам неможам што се вика ни у вц да отидам... Ве молам за помош...
1.Да ги тргнеш цвеќињата.Како да ја спречам мачката да не ми копа по цвеќињата?
Слушнав за лимун - не функционира.
Кажувајте нешто друго!
Да те предупредам да не му даваш Андол нити било какво друго апче на своја рака. Јас убив едно маче со андолИмам мачор има околу 2 ипол години. Лани зимата многу беше настинат, прво почна да кива, па потоа и кашлаше, му течеше и носето. Може беше настинат околу 3 недели,едвај оздраве.
Е сега лошо е што пак го гледам деновиве како почнува да кива, се плашам дека пак ќе настине.
На ветеринар ми е страв да го носам, зошто еве еден пример, на мои пријатели им беше настинато кучето лани,и викнале ветеринар, му ставил вакцина против настинка но починало кучето, па не им верувам на ветеринарите многу многу.
Сакам да прашам како јас можам да му помогнам на мачево, зошто несакам да се повтори неговата ланска настинка.
и мојон има куќичка,ама незнам како да го научам да влегува.Ваљда кога ќе биде многу ладно ќе си влегува,а цел живот живее надворКако маче од 2 месеци да стекне навика на живот у двор, односно да си остане во куќичката што му е надвор? Тактика нешто? )
Мачката е слободно животно, и нема да го научиш како кучето во обележаната теритоприја.Најмалце спијат онаму ти каде ќе им кажиш или изгледа добро , како кај кучињата. Мачорот мој на пример спие во ќош, на монитор, во регал, во фиоки, сред соба,безвеза места шо него му се интересни. Мачката на прво земање ја учиш на домот, после сама го учи дворот до каде е и што е и на крај, останува тука.А место за спиење,тешко дека ќе му одредиш.Како маче од 2 месеци да стекне навика на живот у двор, односно да си остане во куќичката што му е надвор? Тактика нешто? )
Фала, затоа те прашав. Шо значи тоа да не се мачиме... е сега проблемот е што домашните прават проблеми околу чување внатре, дома. Па на пример, ако остане надвор дали ќе му се случи нешто, како на пример некоја болест, студенило, и некој работи поврзано со хигена?Мачката е слободно животно, и нема да го научиш како кучето во обележаната теритоприја.Најмалце спијат онаму ти каде ќе им кажиш или изгледа добро , како кај кучињата. Мачорот мој на пример спие во ќош, на монитор, во регал, во фиоки, сред соба,безвеза места шо него му се интересни. Мачката на прво земање ја учиш на домот, после сама го учи дворот до каде е и што е и на крај, останува тука.А место за спиење,тешко дека ќе му одредиш.
Фала, затоа те прашав. Шо значи тоа да не се мачиме... е сега проблемот е што домашните прават проблеми околу чување внатре, дома. Па на пример, ако остане надвор дали ќе му се случи нешто, како на пример некоја болест, студенило, и некој работи поврзано со хигена?
Инаку мачево е повеќе од 2 месеци старо... шо значи уште е мало, фаза на навикнување на нова средина.
На многу луѓе им е проблем купувањето храна за мачки, заради високата цена. Искрен да бидам и не е кој знае што истата храна, заостаната од по ресторани, со втора,трета класа доаѓа во фирмите за производство на храна за мачки, со додадени адитиви,конзерванси,витамини, се добива т.н храна за мачки.Добив одлични совети, фала ви.
Инаку околу исхраната како оди? По колку дневно да се дава? И дали е потребно млеко да конзумира, како што напоменав, се работи за маче повеќе од 2 месеци
Добив одлични совети, фала ви.
Инаку околу исхраната како оди? По колку дневно да се дава? И дали е потребно млеко да конзумира, како што напоменав, се работи за маче повеќе од 2 месеци