Егеец-племе или Македонци од Егејскиот дел на Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата dsc
  • Време на започнување Време на започнување
Горди на своето потекло,горди на својата историја,горди на својата музика но засекогаш етикетирани.....Жалосно

Сериозно...егејците што ги познавам не би рекол дека нешто особено се скржави исто важи и за Тетовците. Инаку посебно Егејците што живеаат цел живот во Скопје неможе да се распознаат од стари Скопјани...Додека некој други на пример Струмичани или Охриѓани се познаваат барем по говорот.
Така да ако некој не ти каже дека е Егеец нема да знаеш.
--- надополнето: 3 ноември 2012 во 15:52 ---
Горди на своето потекло,горди на својата историја,горди на својата музика но засекогаш етикетирани.....Жалосно
Ај не се буни сега вие сте на власт :P

Сериозно...егејците што ги познавам не би рекол дека нешто особено се скржави исто важи и за Тетовците. Инаку посебно Егејците што живеаат цел живот во Скопје неможе да се распознаат од стари Скопјани...Додека некој други на пример Струмичани или Охриѓани се познаваат барем по говорот.
Така да ако некој не ти каже дека е Егеец нема да знаеш.
--- надополнето: 3 ноември 2012 во 15:52 ---

Ај не се буни сега вие сте на власт :P
Ауууууууууууууу да бе нашиот критикуван ценет премиер е по потекло од Егејска Македонија......Да да не ми текна ич:):):):):).....Сега сме на власт дрмаме хехехехехехехехе....Поздрав до сите Македонци од убавиот Хонг Конг:cuc::cuc::cuc:

најблиските луѓе со кои се дружам ми се по потекло од Егејот и да кажам дека се циции ќе лажам. Но има една мала вистина - обожаваат малку поише да ги извртуваат фактите. Рецимо со другарчево седиме дебатираме, и увек ама баш увек овој ги извртуе работите по субјективна страна. Кај нив се` е релативно. Никогаш нема да признат пораз у дискусија него и коа немаат право, го воведуваат она: „Ама барем јас така мислам“. Интересна фела, во секој случај, И нормално, не ги делам, освен ако сами не си се издекларираат дека се.

најблиските луѓе со кои се дружам ми се по потекло од Егејот и да кажам дека се циции ќе лажам. Но има една мала вистина - обожаваат малку поише да ги извртуваат фактите. Рецимо со другарчево седиме дебатираме, и увек ама баш увек овој ги извртуе работите по субјективна страна. Кај нив се` е релативно. Никогаш нема да признат пораз у дискусија него и коа немаат право, го воведуваат она: „Ама барем јас така мислам“. Интересна фела, во секој случај, И нормално, не ги делам, освен ако сами не си се издекларираат дека се.
Такви сме друже шетани луге.Не има секаде од Америка,Канада,Русија,Австралија,Хонг Конг(јас) па дури и не има и у Јужна Америка;);)...Мала шала:icon_lol:
--- надополнето: 3 ноември 2012 во 16:06 ---
Ајде Егејчиња сега му е мајката власта е во наши раце:):):):):)
--- надополнето: 3 ноември 2012 во 16:07 ---
АЕГ систем?Аман од Егејци и Галичани хихихихихихихихихихи

Како вицот за Влавот и Егеецот.
Оди еден ден Егеецот кај Влавот на кафе (се извинувам ако Влав го пишувам погрешно) и Егеецов ја врие водата, врзал едно зрно кафе на конче и стави-вади прави во водата.
Утредента, оди Влавот кај Егеецот на кафе, а овој земал, го врзал на конче зрното кафе, и го врти околу ѓезвето, на пареата.
Влавот вика: Зашто бе така, што правиш?
И Егеецов одговара: Абе вчера многу јако ни беше кафето......
Немој да вреѓаш на национална основа. Ги навреди моити влашки (крушевски) гени :) хахахахахаха :)
Тој став кон луѓето од Егејот, постои само овде во Македонија.Некој тип на дискриминација,а сите сме исти.И Росен Плевнелиев е по потекло од Драмско,додека во Бугарија кон луѓето од Егеј не се прави таква дискриминација.(y)Всички сме Блгари!
Всички сте. Ние не :)
Тоа е позитивно кај вас. Кај нас ги делат на македонци (христијани) и торбеши. дури ги сметаат за посебна нација. Тоа се идиоти. За мене Македонец е секој кој се чувствува како таков. Без разлика од каде е. Македонецот од Пирин или Егеј не го прави ништо помалку Македонец од мене.
Вистина е дека егејците ги направиле гуштерите чувајќи дома крокодил?
Тоа беа моине, власине :)

Секоја генерализација е глупа,иако и ја знам тоа да го напраам

Егејците биле протерани од СВОЈОТ ДОМ.Оставиле куќи земјишта,се што праеле и создавале-се у курац ! И не може да се замерува за тоа дека државата им давала нив повеќе.
Е сеа проблемот е тоа што глупава проста народна маса,уште имаат исти мислења за егејците,како и пред 60и кусур години.
И да,Македонци се.И аман со тие размислувања дека се скржави.Му рекло магарето на зајакот,имаш големи уши е прикаскава (y)

Немој да вреѓаш на национална основа. Ги навреди моити влашки (крушевски) гени :) хахахахахаха :)

Тоа е позитивно кај вас. Кај нас ги делат на македонци (христијани) и торбеши. дури ги сметаат за посебна нација. Тоа се идиоти. За мене Македонец е секој кој се чувствува како таков. Без разлика од каде е. Македонецот од Пирин или Егеј не го прави ништо помалку Македонец од мене.

Ами ти не си сигурен,еднаш викаш Влав си,а потоа Македонец.

Ние исто сме сегде,и тука во Македонија,и во Албанија,и Грција,и во Бугарија.Бугарин од било каде тоа не прави никаква разлика.Само тука имаме проблем во Македонија,еден притисок од власта.Но и тоа ке се среди,пописот ке каже(ако се одржи воопшто)

е, полека де, нема апсолутно ништо навредливо во псевдонимот ЕГЕЈЦИ, за нас, велам нас од ете, Вардарска Македонија, тоа се Македонци од Егејска Македонија, исто како што се Мариовците наречени по областа Мариово, нема тука ништо страшно нити навредливо.:)

Ние исто сме сегде,и тука во Македонија,и во Албанија,и Грција,и во Бугарија.Бугарин од било каде тоа не прави никаква разлика.Само тука имаме проблем во Македонија,еден притисок од власта.Но и тоа ке се среди,пописот ке каже(ако се одржи воопшто)
Добро бре, смири се, искулирај. Ве спомнав вас затоа што вие не ги делите бугарите по тоа од каде се. Ако имате проблем некаде решете си го.

Јас сум Егеец по мајка и Прилепчанец по татко , и никогаш не сум криел дека сум полу Егеец . Напротив често сум кажувал и кажувам дека сум Егеец и се гордеам со тоа . Имам и неколку фамилии роднини во Егејска Македонија и порано релативно често се гледав со нив ( последниве години поретко се гледаме ) . Што се однесува до тоа дали сме шпараџии ( циции ) , не би рекол дека е баш така . Напротив јас никогаш досега во мојот живот ниту сум штедел ниту па ќе штедам ( веројатно тоа ми е грешка :) ) . Што се однесува до вицовите за Егејците , јас со задоволство ги слушам и ги кажувам , а за тоа дали некој ме гледа поразлично бидејќи сум полу Егеец баш ме заболе :свиркам: .

Како егејка по потекло, баба ми ми кажуваше за војната и како ги раселувале. Додека им бегале на грците, трудните жени децата ги раѓале во шумите и планините без помош медицинска. Јака им душа што такви работи преживеале. Цело едно семејство мајка татко сестри браќа сите ги разнеле на 4 страни во светот. Додека се собрале и нашле поминале којзнае колку години.
Муабетот е за тука. Откога дојдоа во Македонија, овдешните македонци и те како ги етикетирале, едноставно покажувале огромна мржња према нив, демек како местото нивно тука ќе им го земеле, па дека они којзнае што се итн. Искрено без да омаловажувам кон македонците од Македонија, ама да не беа егејците, ќе си беа и останеа прости и неизживеани. Егејците иако се изнамачени, дојдени се од Европа, дали Русија, Унгарија, Полска, Чешка, Романија, и колку толку виделе нешто и нормално тоа го пренеле и тука во Македонија. Дали тоа се видови храна, начин на живот, однесување.
Што се однесува со одењето во Грција и дозволен пристап на егејците, кај мене немало никаков проблем, иако моите не се родени во Македонија ниту пак во Егејска Македонија, сепак бабите и дедовците и останатите од фамилијата оделе без никаков проблем.

Шо матер бараш таде у Онг Гонгот бе егеец
Ја ви ја доказ дека не се егејците циции..

Гхмм
Песна,музика!

Ѕ'г ѕ'г ѕ'ѕ ѕ'гѕг
Мама ми >КУПИЛА<
шарени чурапе,

ни она ги носе,
ни на мен ги дава

рак трака трака трака
ни на мен ги дава

Мама ми >КУПИЛА<
срмено коланче ...

Мама ми >КУПИЛА<