Прашања за изворно-реформираните христијани

Член од
9 октомври 2009
Мислења
199
Поени од реакции
98
Pravoslaven definitivno, nitu Protestantite nitu Katolicite imaat vakov obicaj. I jas bi sakala odgovor na ova...
--- надополнето: 1 ноември 2012 во 20:08 ---

Ama kolku sto znam na slava ne vikate sirotinja od ulica i siracinja, siromasni luge, tuku si vikate prijateli i rodnini (odnosno ne gi vikate, na slava neli ne se vika, ama takvi doagaat)
Ova bi drzelo voda dokolku na slavata vo svojot doma viknete siracinja, siromasni od ulica i sl. Togas navistina gi ispolnuvate onie zborovi.
Книга Товит 4,17. Раздавај го твојот леб на гробот од праведниците и не давај им го на грешниците.
За второто 100% се сложувам.

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Книга Товит 4,17. Раздавај го твојот леб на гробот од праведниците и не давај им го на грешниците.
За второто 100% се сложувам.
A kako znaes koj e gresnik koj ne koga razdavas?
--- надополнето: 1 ноември 2012 во 21:55 ---
A sto ako pokojniot bil ubiec na primer? A ti razdavas za nego? Kako nie obicnite luge znaeme koj e pravednik koj gresnik koga toa samo Bog moze da odredi?

Член од
9 октомври 2009
Мислења
199
Поени од реакции
98
--- надополнето: 1 ноември 2012 во 21:55 ---

A sto ako pokojniot bil ubiec na primer? A ti razdavas za nego? Kako nie obicnite luge znaeme koj e pravednik koj gresnik koga toa samo Bog moze da odredi?
Во моите Православни очи, јас сум најголемиот грешник, а сите мои браќа и сестри се праведници. Нема грев кој Бог нема да Го прости освен хулата на Духот Свети.

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Во моите Православни очи, јас сум најголемиот грешник, а сите мои браќа и сестри се праведници. Нема грев кој Бог нема да Го прости освен хулата на Духот Свети.
Se slozuvam. Taka e napisano. Ama pod uslov grevovite da ispovedani i da iskreno si se pokajal/a za niv. A ako ne si? Sto togas? Kako znaes deka toj nad cij grob razdavas e pravednik kako sto pisuva vo Sv. Pismo?
Po ova kako kazuvas znaci ispaga ne e ni vazno dali ja veruvam ili ne, vo sto veruvam, ama sto ima vrska samo da pazam da ne hulam na Sv. Duh? Dali e bas taka, ke tepam, ke ubivam sve zivo ama nema da hulam na Nego?
Ma nema da se kaam ama bas za nisto, ne e vazno ni dali sum hristijanin ili musliman, vazno samo da ne hulam..
Verata bez dela e mrtva. Moze nekoj nema da huli na Sv. Duh ama negovata vera ke bide mrtva...

I izvini, site nie sme gresnici. Gresni sme se rodile, gresni ke umreme. Nase e da izbereme kako ke ziveeme pa prema toa i sto posle smrtta ke zasluzime.

Член од
9 октомври 2009
Мислења
199
Поени од реакции
98
Во право си, ама најчесто ги гледаме луѓето како грешат, ама не ги гледаме како се кајат. Затоа Судот на Господа Иисуса Христа да Му го оставиме, а ние своите гревови да си ги гледаме.

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Во право си, ама најчесто ги гледаме луѓето како грешат, ама не ги гледаме како се кајат. Затоа Судот на Господа Иисуса Христа да Му го оставиме, а ние своите гревови да си ги гледаме.
Pa toa i ja ti go zboruvam;)

Член од
9 октомври 2009
Мислења
199
Поени од реакции
98
stela_maris
Раздавањето на храна за душа исто така води потекло од првите векови на Христијанството и прогонот на Христијаните, кога се собирале на гробовите од покојните и таму служеле литургии, а по службите имало агапи, т.е. трпези на љубовта.

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
stela_maris
Раздавањето на храна за душа исто така води потекло од првите векови на Христијанството и прогонот на Христијаните, кога се собирале на гробовите од покојните и таму служеле литургии, а по службите имало агапи, т.е. трпези на љубовта.
Ma ja nemam ama bas nisto protiv toa. Nego mi bese glupavo toa sto tolku ubedeno citairase od Svetoto Pismo kao da nie 100 posto zneme koj bil praveden koga umrel koj ne, a koj e gresnik koga razdavam, koj ne.
I se dodeka se dava od srce na nekoj, jas nemam zosto da se bunam. Samo da ne bide, lele rucek za pokojnik u kafana za celo selo da vidi kolku nie imame. Toa mi bese muabetot.
Ubav den!
--- надополнето: 2 ноември 2012 во 09:00 ---
A taa hrana sto se ostava po grobovite? Kakva cel ima taa? Zosto ja ostavate po grobovite? Za pokojniot da zeme? Mislam stvarno..
Arno napravile Srbive http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=06&dd=14&nav_id=518915

Член од
9 октомври 2009
Мислења
199
Поени од реакции
98
A taa hrana sto se ostava po grobovite? Kakva cel ima taa? Zosto ja ostavate po grobovite? Za pokojniot da zeme? Mislam stvarno..
Arno napravile Srbive http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=06&dd=14&nav_id=518915
Таа храна не е за покојникот, нему секако не му треба телесна храна, ами духовна, т.е. нашите молитви и нашата милостиња. Порано кога сиромаштијата била поголема од денешната, кога немало пензии и слично, постоеле луѓе,т.н. гробиштари, кои се хранеле баш од таа храна што се оставала по гробовите. Нажалост и денеска има такви луѓе...

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Pa daj im go, odnesi im go svezo, zasto da sobiraat hrana od grobovi? Kucinja i macki da se sobiraat da lizat od nea pa posle luge da jadat?
Za dusa se dava, ok, daj go, mal milion luge ima na koi im e potrebno toa pogotovo u naselbata okolu grobistata vo Skopje. Odnesi im, napravi gi srekni i niv i sebe i Bog.
--- надополнето: 2 ноември 2012 во 09:20 ---
Таа храна не е за покојникот, нему секако не му треба телесна храна, ами духовна, т.е. нашите молитви и нашата милостиња. Порано кога сиромаштијата била поголема од денешната, кога немало пензии и слично, постоеле луѓе,т.н. гробиштари, кои се хранеле баш од таа храна што се оставала по гробовите. Нажалост и денеска има такви луѓе...
A cekaj, ako familijata na pokojniot nema za mislostinja, sto pravime? Treba li tie da se cuvstvuvaat glupavo zaradi toa sto nemaat da dadat nisto za svojot drag pokoen?Iako znam deka ne e dolzen da dava toj sto nema, ama sepak neli na pokojniot mu e potrebna bas nasata pomos ne samo molitva tuku i milostinja, znaci tie treba da padnat u depresija zatoa sto ne mozat da mu pomognat?

Член од
9 октомври 2009
Мислења
199
Поени од реакции
98
Pa daj im go, odnesi im go svezo, zasto da sobiraat hrana od grobovi? Kucinja i macki da se sobiraat da lizat od nea pa posle luge da jadat?
Za dusa se dava, ok, daj go, mal milion luge ima na koi im e potrebno toa pogotovo u naselbata okolu grobistata vo Skopje. Odnesi im, napravi gi srekni i niv i sebe i Bog.
--- надополнето: 2 ноември 2012 во 09:20 ---

A cekaj, ako familijata na pokojniot nema za mislostinja, sto pravime? Treba li tie da se cuvstvuvaat glupavo zaradi toa sto nemaat da dadat nisto za svojot drag pokoen?Iako znam deka ne e dolzen da dava toj sto nema, ama sepak neli na pokojniot mu e potrebna bas nasata pomos ne samo molitva tuku i milostinja, znaci tie treba da padnat u depresija zatoa sto ne mozat da mu pomognat?
Зошто би паѓале во депресија. Па треба да знаат дека Бог најмногу ја услишува молитвата на сиромашните и на свештениците. Нивната молитва веднаш стигнува до Бога и Он ја услишува.
ПС: Чудна е човечката психологија, постојат луѓе кои побрзо ќе собираат од гробиштата, отколку да примат туѓа помош.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Ma ja nemam ama bas nisto protiv toa. Nego mi bese glupavo toa sto tolku ubedeno citairase od Svetoto Pismo kao da nie 100 posto zneme koj bil praveden koga umrel koj ne, a koj e gresnik koga razdavam, koj ne.

Ubav den!
--- надополнето: 2 ноември 2012 во 09:00 ---
A taa hrana sto se ostava po grobovite? Kakva cel ima taa? Zosto ja ostavate po grobovite?
Се работи најверојатно за адети, обичаи кои нигде не се забранети. напротив. Можеш да одиш и само со најсуштинското-свеќа и молитва кон починатиот
I se dodeka se dava od srce na nekoj, jas nemam zosto da se bunam. Samo da ne bide, lele rucek za pokojnik u kafana za celo selo da vidi kolku nie imame. Toa mi bese muabetot.
Погрешен извор на информации или така се погодило кога си на гробишта да си опкружена со луѓе кои сакаат да се расфрлаат со богатство дури и во раздавањето. Не има секакви.
Не се работи за да се фали некој или да види цело село. Напротив, ручек за покојникот е повеќе од скромен -обично грав и мало парче месо или ако е посен ден само грав. Се прашуваш зошто по закопот луѓето поблиските се враќаат кај ожалостените...заради ракијата или сендвичот? Размисли во каква душевна состојба е ожалостениот. Секое зошто обично има и затоа, некоја логична причина (некои ги знаеме, некои не) зошто постојат тие обичаи, адети. Дали коренот им е пагански или христијански или по некоја случајност е ист, тоа се веќе прашања за други теми, за теолозите и историчарите.
Впрочем обичајот да се соберат (доброволен прилог) пари за семејството (кој не знам дали е црковен) е в ред за трошоците кои не се воопшто мали.
Za pokojniot da zeme? Mislam stvarno..
Ако си католик stela_maris , дали можеш нешто да напишеш...кај католиците нели има Ден на мртвите, дали има вакви обичаи? Како се дава за душа, како го одбележуваат денот?

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Зошто би паѓале во депресија. Па треба да знаат дека Бог најмногу ја услишува молитвата на сиромашните и на свештениците. Нивната молитва веднаш стигнува до Бога и Он ја услишува.
ПС: Чудна е човечката психологија, постојат луѓе кои побрзо ќе собираат од гробиштата, отколку да примат туѓа помош.
E toa se vika gordost, nema da zeme ke se navredi ako mu dades, a od grob ke zeme zasto nikoj ne go gleda ili narodski kazano "em suto, em se bode"
--- надополнето: 2 ноември 2012 во 11:27 ---

Ако си католик stela_maris , дали можеш нешто да напишеш...кај католиците нели има Ден на мртвите, дали има вакви обичаи? Како се дава за душа, како го одбележуваат денот?[/quote]

Katolik sum, da. Vcera bese Denot na Site Sveti, denes e Dusen den (ne gi vikame den na mrtvite, zatoa sto za Bog site se zivi).
Denot Svi Sveti ( po hrvatski kazano) se odbelezuva taka sto svestenikot odi na grobista, lugeto se sobiraat okolu grobovite, nosat cveke i lampasi (ova isto na hrvatski, lampioni mu doaga na makedonski ama malku mi e glupo posta ja pod lamipon podrazbiram nesto drugo) onie sveki zatvoreni sto se i imaat kapace gore, ili pak kako fenercinja kako koj (sveedno kakov e oblikot). I tolku nisto drugo. Svestenikot odi na sekoj poedinecen grob ja kazuva molitvata, drugite mu se pridruzuvaat kon molitvata (mislam na tie na pokojnikot) i go blagoslovuva grobot na pokojniot so blagoslovena voda.
Moram da napomenam deka toa NE SE NAPLAKA (za razlika kaj pravoslavnite popovi sto duri i taksa si imaat, a ako bas nemas tolku daj sto das) pa duri i ako nekoj i saka da mu dade na svestenikot makar i da kaze eve dajte im na siromsnite, svestenikot odbiva zatoa sto e grev da se zema od grobista.
Potoa se sluzi Misa na samite grobista. Taka vo svetot kaj site katolici, taka bese i vcera vo Skopje.
Za dusa moze da si otides vo crkva kaj svestenikot i da si zakazes Misa da pobaras Misa na nakana za pokojniot (mozes da ostavis nekoj denar ako sakas i kolku sakas, ako ne nikomu nisto, kako sto kazav nema taksa). I toa mozes da go napravis vo bilo koj den od godinata ne samo na ovie dva dena. Misa ima sekojdnevno.
--- надополнето: 2 ноември 2012 во 11:31 ---
Се работи најверојатно за адети, обичаи кои нигде не се забранети. напротив. Можеш да одиш и само со најсуштинското-свеќа и молитва кон починатиот
Погрешен извор на информации или така се погодило кога си на гробишта да си опкружена со луѓе кои сакаат да се расфрлаат со богатство дури и во раздавањето. Не има секакви.
Не се работи за да се фали некој или да види цело село. Напротив, ручек за покојникот е повеќе од скромен -обично грав и мало парче месо или ако е посен ден само грав. Се прашуваш зошто по закопот луѓето поблиските се враќаат кај ожалостените...заради ракијата или сендвичот? Размисли во каква душевна состојба е ожалостениот. Секое зошто обично има и затоа, некоја логична причина (некои ги знаеме, некои не) зошто постојат тие обичаи, адети. Дали коренот им е пагански или христијански или по некоја случајност е ист, тоа се веќе прашања за други теми, за теолозите и историчарите.
Впрочем обичајот да се соберат (доброволен прилог) пари за семејството (кој не знам дали е црковен) е в ред за трошоците кои не се воопшто мали.
I kaj nas posle pogrebot mozes da otides kaj najbliskite na pocinatiot i ti samiot da odneses nesto (obicno blago), pa da posedis na kafe i sl. Ama vakvi ruceci, pa rakii, pa od pogreb i placenje, da zavrsi so pesni i peenje, toa definitivno nema kaj nas.
Tivko i mirno proaga se.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
I kaj nas posle pogrebot mozes da otides kaj najbliskite na pocinatiot i ti samiot da odneses nesto (obicno blago), pa da posedis na kafe i sl. Ama vakvi ruceci, pa rakii, pa od pogreb i placenje, da zavrsi so pesni i peenje, toa definitivno nema kaj nas.
Tivko i mirno proaga se.
Иако темава е за изворните христијани, а прашањето за задушница, помен на покојникот и леб за душа не се однесува на нив, сепак ќе одговорам што мислам..., се работи за обичаи. И вие имате обичаи кои ми се доста нелогични, ете пример што се прави за Ноќ на Вештерките со маски, тикви, костуми... или предбожиќното купување и украсување...некои нешта кои ги нема во Библијата...
Ama vakvi ruceci, pa rakii, pa od pogreb i placenje, da zavrsi so pesni i peenje, toa definitivno nema kaj nas.Tivko i mirno proaga se.
дали ова ти се од лични искуства кај што си присуствувала на погреб? Затоа што првпат слушам за пеење на гроб или во домот на покојник православен христијанин или пијанчење, а имам доволно години да сум минал доста погреби.
Најверојатно биле луѓето од друга вера.

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Иако темава е за изворните христијани, а прашањето за задушница, помен на покојникот и леб за душа не се однесува на нив, сепак ќе одговорам..., се работи за обичаи. И вие имате обичаи кои ми се доста нелогични, ете пример што се прави за Ноќ на Вештерките или предбожиќното купување и украсување...
дали ова ти се од лични искуства кај што си присуствувала на погреб? Затоа што првпат слушам за пеење на гроб или во домот на покојник православен христијанин или пијанчење, а имам доволно години да сум минал доста погреби.
Најверојатно биле луѓето од друга вера.
Ova ne e verski katolicki praznik taka da nema potreba da komentiram....Nok na vesterkite ne postoi kaj Katolicite. Postoi Den na Site sveti. Vesterkite ne spagaat vo taa grupa..
a drugoto e marketing koe isto taka ne e del od verata i ne e crkveno prasanje
Na kraj kraeva, i pravoslavnite vernici kupuvaat pokloncinja za Bozik, ukrasuvaat i sl.

Kako ne peat, ke se napijat so rakija so vino pa uste i vicevi si kazuvaat po grobista...I ne bile od druga vera. Pravoslavni bea. I toa poveke pati. Jbg ako ja bas na takvi slaknati sum naletala i toa poveke pati...

Kajgana Shop

На врв Bottom