Идентитет

• Креатор на темата Креатор на темата redhead
  • Време на започнување Време на започнување
Јас би сакал Пумава да ми дојде на штикла со камшик во рака еден ден, добро два дена максимум.

По темава мислам за секоја врска мора да има разумен компромис ако би сакале да опстои, многу е битно само тој компромис да не ги пречекорува црвените линии на секој од партнерите.
Кога еднаш ќе почнеш да ги преместуваш истите, тогаш не бидува ништо од таква врска.
Секој кој кажува дека се однесувал исто и како сингл и во врска тој безобразно лаже.
Исто така и врската е дел од нашиот идентитет, затоа треба да се бира мудро партнер кој би го направил токму тој идентитет подобар.

Точно. Голем проблем е шо не се знаат секојпат црвените линии, а заради егоизам помеѓу партнерите, и голема мрза, ногу често не са осознаени тие црвени линии. И коа се пречекорат, најчесто останува еден повреден, а другио наваѓа влез и начин како да доминира.

Ех ако секој се однесува како коа бил/а сингле, ногу брзо па ќе стане сингл... Има си ред за тија работи...

А за болдо, не знам как да го кажам поарно. (y)

1. Дали некогаш ви се има случено да го потиснете својот идентитет или своето "јас" во врска?
2. Што кога едниот патртнер е повеќе доминантен, и од правење компромиси полека да се губите во врската?
3. Кога секој/а негов/а цел или желба станува ваша, а притоа ги заборавате своите? Едноставно да се претопите во она што вашиот партнер сака да бидете?
Како еден вид асимилација.
4. Или пак ви се има случено додека сте во врска да откриете особини што не сте знаеле дека ги имате.
5. Функционирањето во пар, кога имате заеднички цели, идеи, и очекувања?
Да се надополнувате.

6. Која е границата на компромисите?

(не најдов слична тема,ако има слободно канта)
Ај вака прашање по прашање ќе одговорам.
1. Да. Во кратко да го променам своето јас. Адаптибилен сум, но малите нешта никад не се менуваат.
2. Едниот партнер секогаш е доминантен. Во овој случај јас се трудам да ги донесувам повеќето од одлуките но тоа не мора да значи дека не прифаќам предлози.
3. Кога знае да ме изманипулира. Претпочитам лесна манипулација за лесни одлуки иако тешко е да се расчлени површно од клучно.
4.Уф и те како. Една љубов ме има натерано да ја засакам книгата, да се занимавам со пишување проза. Иако наивно, на некој начин добив сосема друга траекторија од која предтоа бев... Од комплна разумна личност станав непоправлив романтичар.
5. Секогаш има и заеднички цели во врската. Но најлошото е целосната злоупотреба за свои сопствени цели. Тогаш нема компромис, само заслепено верување во работите дека такви се, но всушност не се. Како и да е...
6..... оваа граница се стекнува со тек на време и многу многу искуство. Ако на првата љубов си бил заслепен и си вложувал се`, веќе по 3тата сериозна врска имаш истражено доста од себе и постапките кои ги носиш за да врската трае подолго. Факт е дека љубовта (кон партнерот) е само побудена од егоистични нагони, но ај тоа објасни му го на некој тинејџер од 14 години. Тој се залажува дека вложува се` за другата страна а сепак тоа го прави само за да биде сакан, А нема поегоистично нешто од тоа да бидеш сакан.

Темата е од секс енд д сити, па кој сака нека си ја види епзодата :)

А мислам дека и кај еден лајф коуч едне од главните теми која се провлекува е баш таа: компромис и компромитирање: каде започнува и каде завршува :)
Сигурно???
Ахх тие серии колку може да затапат човекова перцепција. :(((

Сигурно???
Ахх тие серии колку може да затапат човекова перцепција. :(((

Јас за компромис и компромитирање не сум слушнала ниту прочитала на друго место освен кај лајф коучите и секс енд д сити. Ти си ја нашол темата некаде другде?

Темата е од секс енд д сити, па кој сака нека си ја види епзодата :)

А мислам дека и кај еден лајф коуч едне од главните теми која се провлекува е баш таа: компромис и компромитирање: каде започнува и каде завршува :)
(y):cuc: Браво.
Кај ја извади од нафталин епизодава еј. Секоја чест.

Јас за компромис и компромитирање не сум слушнала ниту прочитала на друго место освен кај лајф коучите и секс енд д сити. Ти си ја нашол темата некаде другде?
Изглеа превише тесноградо гледаш на овој проблем.

Инаку те прави тоа среќна? Зошто знам жени (не викам дека ти си таква) што се доминантни а во себе се нервираат и им смета тоа.

Па како што кажав, почнува да ми пречи, од аспект на тоа дека луѓето околу мене ги претворам во тоа јас што сакам да бидат, а на крајот, тоа ми е досадно. :)
Не ме прави тоа несреќна или не знам, се чувствувам страшно, само би сакала да не гледам во секој однос борба за превласт.
:)

Па како што кажав, почнува да ми пречи, од аспект на тоа дека луѓето околу мене ги претворам во тоа јас што сакам да бидат, а на крајот, тоа ми е досадно. :)
Не ме прави тоа несреќна или не знам, се чувствувам страшно, само би сакала да не гледам во секој однос борба за превласт.
:)
Туу бе што си ти толку влијателна и моќна да не почнуваат и физички да личат на тебе?:) Има просто решение остај ги луѓето да си праваат што сакаат. Јас не сакам да им кажувам на луѓето што да прават...треба сами да се одговорни за своите дела и последици.

Туу бе што си ти толку влијателна и моќна да не почнуваат и физички да личат на тебе?:) Има просто решение остај ги луѓето да си праваат што сакаат. Јас не сакам да им кажувам на луѓето што да прават...треба сами да се одговорни за своите дела и последици.

Не се разбираме :)
Не е тоа нешто намерно, тоа обично се случува во сите врски. Посебно во долгите.
Не може да зборуваме за 2 месечна врска, кој на кого колку влијаел или не знам што, или пак сега, дека јас сум тиранин со партнерот. Истрајноста и егото си го прават своето, а јас немам обичај да попуштам пред она што јас сум го зацртала. :)
Секој е одговорен за себе, таман работа јас за некој друг да одговарам ;)

Не знам зошто сите имате толкава одбивност за компромис и толку лоша слика, ко на Господ бељата да е. :)
Мислам дека е очигледно дека погоденоста на партнерот (колку ти е по ќејф пред почетокот на врската, до кое ниво и во кој правец се развивал пред да се сретнете) е обратнопропорционално со бројот на компромиси и степенот до кој ќе треба да се смениш во текот на врската.

Очигледно ми е и решението - ќе си го одбереш тој што мислиш дека најмногу ќе ти одговара. Овде мислам на ситни недоразбирања кои би можеле да се јават - места за излегување, вкус за музика и филмови. Мене на пример, овие работи ми се многу битни, не можам да одам со некој батулец кој слуша рок (ама под тоа ги подразбира тралалајките кои ги свири секој тезгарски бенд низ Македонијава и плус екс-ју, да не заборавам) и плус дома, сам, за свој ќеиф слуша whistle од flo rida и што и да е во шема денес и не му е познато чувството да се наежиш од добар глас и солиште, освен од девојче кое се појавило на Идол и изненадува со својот глас.
Не дека осудувам некого, само велам дека ако не можам со партнерот да седам и едноставно да уживам во добра музика со сите марифети или не дај Боже да ми рече дека Пинк Флојд биле досадни, маф е работата :icon_lol:

А доколку има забелешки за мене, или јас за него - еве, едноставен пример - да се откажам од пушење, ќе знам дека е за мое добро и ќе ми дојде како поголем поттик да успеам. Тука веќе треба и да си човек, ако му смета чадот, да си разбран, да намалиш, да излезиш надвор, да не му дуваш в фаца, нема да пецниш за цигара до толку за да се понашаш ко животиња.
Овде нормално зборувам за нормален човек кој нема да ти постави ултиматум - јас или цигарите. :))

Исто, муабетот со менувањето на однесувањето сингл и во врска. Па фала Богу нема да бркаш други, зошто би бил во врска воопшто ако ти дошло до тоа. Овде исто мислам на стабилни личности кои ги поминале филмовите „сакам да си изживеам“. И јас сум ги поминала, и не толку одамна. :) Да не биде како една случка, нека ме изневерува, ама пред мене подобро, а не зад грб. Па зошто да те изневерува воопшто, жити Бога?
А за излегување со другари, дружење со женски, карање за погледи кон други девојки, лајкови на фејсбук, тие караници ми се банални, а девојките и машките кои се лутат за тоа ми се несфатливи. Па што ако се фрустрираш за тоа, можеш само да го натераш партнерот да бара утеха кај друга, ќе си рече кој ја тркала оваа мојава што кокодака и ми се качува на глава, дај да си поминам поубаво со опуштена девојка која нема да ме замара. Ако сака да изневери, ќе изневери, напрегала се ти или не. :)

Се' на се', добро одбран партнер, колку што е можно опипана ситуација за да знаеш во што се впушташ и „бидување“ разбрана, културна и отворена личност што знае да разграничи што треба, а што не треба да се прави и прифати е клучот, ништо тешко и страшно не е.

Spored mene, ne treba da se razgleduva na vrska od ovaa gledna tocka.

Ako tebe ti se dopagjaat promenite sto gi custvuvas, ako na ostanatite I'm se dopagjaat ili vo najmala raka, ne I'm smetaat, togas nema zosto da se komplicira.
Ako ne ti se dopagjaat promenite I na ostanatite okolu tebe I'm smetaat, togas verojatno dominantata bila lazna. Baraj druga.

Promeni se neizbezni, dali pred vrska, za vreme na vrska, vo brak, promeni nastanuvaat, sakale nie ili ne. I toa ogromni, ogromni promeni.
I kaj edniot, I kaj drugiot. Vo site sferi: vo karakter (vkus, emocii), vo odnesuvanje (govor, gestikulacii), vo temperament (sangvinik, flegmatik, kolerik I melanholik), vo nacin na zivot (naviki), vo prioriteti (kariera, drustvo, provod, semejstvo, deca).

Ako ne sakate promeni, ostanete si toa sto ste, SINGLE.

Ako sakate promeni, najdete si svoja dominanta za koja nema mnogu da se zrtvuvate, tuku samo namerno ke se menuvate.

Spored mene, ne treba da se razgleduva na vrska od ovaa gledna tocka.

Ako tebe ti se dopagjaat promenite sto gi custvuvas, ako na ostanatite I'm se dopagjaat ili vo najmala raka, ne I'm smetaat, togas nema zosto da se komplicira.
Ako ne ti se dopagjaat promenite I na ostanatite okolu tebe I'm smetaat, togas verojatno dominantata bila lazna. Baraj druga.

Promeni se neizbezni, dali pred vrska, za vreme na vrska, vo brak, promeni nastanuvaat, sakale nie ili ne. I toa ogromni, ogromni promeni.
I kaj edniot, I kaj drugiot. Vo site sferi: vo karakter (vkus, emocii), vo odnesuvanje (govor, gestikulacii), vo temperament (sangvinik, flegmatik, kolerik I melanholik), vo nacin na zivot (naviki), vo prioriteti (kariera, drustvo, provod, semejstvo, deca).

Ako ne sakate promeni, ostanete si toa sto ste, SINGLE.

Ako sakate promeni, najdete si svoja dominanta za koja nema mnogu da se zrtvuvate, tuku samo namerno ke se menuvate.

Ами и со тебе мало да се согласам биднало :)
Во право си - само промените се вечни.

Ако некој пред се, самиот не се менува себе си, има проблем. Никогаш не сме ,,таман,, секогаш има и подобро. Се додека промените се добри, и треба да се случуваат.

Меѓутоа пречесто гледаме парови кои се ,,заклучуваат,, а тоа, на никаков начин не може да биде добро. Без оглед дали е намерно или не, изолација од останатиот свет не може да биде добра промена.

Ако се обидуваш некого да смениш, ти се еба мајката а ако се обидуваш ти да се смениш трипати ти се еба мајката два пати у фрфуљ еднаш у чмар.
Никој никого не може да смени, може само да бидат потиснати одредени карактерни особини, кој што ке си излезат на површина кога тогаш.
Компромиси може да се прават, јадам помалку солено ај ти додај си, или каде ке одиме вечер едниот е за во кафич другиот е за во пивница и на крајот како компромист завршувате во кафанче или некој ресторант, или скопско ми е јако даб ми е се слаб ај лашко ќе земеме.
Ама некој кога ќе рече дека карактери компромиси правел, лаже бре, а и не ми треба некоја која што е спремна на се затоа што јас не ссакам за никого да се менувам, ако ме прифати тој што сум ок ако не нека бара според нејзини стандарди и желби, ниту јас некогаш пробувам да сменам некоја, каква е таква е сум имал очи сум имал уши кога сум започнал нешто со неа, и да почнам да ја моделирам мене како што ми одговара ама ептен лошо ќе се заврши тоа, како и секој обид за менување на некого.
Тие проби и такви врски никогаш не завршиле славно.
Среќа што таквите за кои се залагаш ти завршуваат многу славно.:LOL:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom