Ме касна куче, а докторите ме пратија да го уловам...

• Креатор на темата Креатор на темата emmy007
  • Време на започнување Време на започнување
Тоа што се бара за да се види кучето е правилна постапка.
- но тоа што се бара пациентот да го бара и најде кучето и притоа како знае и умее (со исказ на 'нека се снајде') да го однесе до службата е сосема некоректна постапка..
Не ги читав сите страници, но мислам дека при ваква пријава треба самите лекари со опис на кучето даден од пациентот да се јават до некоја служба која би имала одговорност за пронаоѓање и прегледување на кучето. Но не сум запознаен, имаме ли ние некоја ваква служба која што би била одговорна за да го пронајде кучето? Бидејќи стварно е смешно на обичен граѓанин да му кажеш да го пронајде кучето, а притоа и самата таа личност (доколку успее да го најде) не знае како да се однесува кон животно кое што веќе претходно покажало агресивност, па притоа дури и да се зголемат последиците кон уште полоша состојба (при нов атакт од страна на животното (кон истата или друга личност), или нешто слично).
ваљда такви се и процедурите и во странство, само таму пољубезно ќе те насочат и ќе ти дадат совети како да го најдеш кучето, и секако ќе добиеш помош за да го најдеш.
не не се такви, од причини како што веќе реков. Туку ќе си дојдат луѓе од посебна служба опремени со соодветна опрема и ќе го најдат и земат кучето (си имаат она долги стапчиња, мрежи, кафези и што уште не, а ти како обичен граѓанин за пронаоѓање и фаќање на кучето што ќе понесеш? + останати фактори за кои што не си земал обука во однос на животни кои што имаат прикажано агресивност)

Па да не одиме офтопик, ама кучето што е скитник и напаѓа, не е кучешка, туку човекова грешка... Ама тоа во друга тема, нели :)
Точно така животните никогаш не се криви се согласувам со тоа , секогаш човекот е виновен почнувајќи од тие што треба да ги отстранат таквите кучиња од улица па се до докторката у случајов , а да да не ги заборавам и власниците на пцишта што ги шетаат без маски низ град и се потенцијална опасност за околината .......

Човек умре пред амбуланта, а докторка од амбулантата не сакаше да го погледне додека умираше... И таа кокона се' уште е на работа.
Што очекуваш повеќе од здравството во оваа држава?

Иако докториве знаат да бидат Животни, сепак - ја префрлам темава во Здравје.
Тотално ти е погрешно ова, ама докторите мора да бидат дежурни кривци во вакво лешинарско општество. На никој не му чуе како е поставен здравствениот систем, какви глупи правилници постојат, и колку само нови прописи се донесоа што предвидуваат дури и затворски казни за банални постапки. Лекарот е доведен во ситуација наместо да се грижи првенствено за пациентот, да си го чува газот и да тоне во административни замки. Конкретниов случај што го спомнуваш, докторката не смеела да го напушти работното место во никаков случај, таков е правилникот. Ама јавноста ја распна без да ги знае воопшто околностите. Иста е работата и со случајов со каснувањето, апсолутно секој ќе си го чува газот во услови кога најмало отстапување од наредбите можат да го чинат работно место, јавно жигосување, па дури и затвор. Не е крив тој што не ги дал потребните лекови, крив е тој што не обезбедил доволно лекови и што им ги врзува рацете на лекарите.

Човек умре пред амбуланта, а докторка од амбулантата не сакаше да го погледне додека умираше... И таа кокона се' уште е на работа.
Што очекуваш повеќе од здравството во оваа држава?

Иако докториве знаат да бидат Животни, сепак - ја префрлам темава во Здравје.

Грешка си Мац, кај мене во населба се деси тоа сосема погрешно пренесоа владиниве медиуми ;) Не се споредуваат овие работи, во ниту една држава докторот не смее да ја напушти болницата, затоа одат парамедицинари кога се вика брза помош колку да дадат помош додека се однесе пациентот во болница. И кај нас е така, само Тодоров мораше да каже нешто демек работи. Верувај жими све им има воведено рестрикции и за во веце одење, а камоли да се напушти зградата.
Додатен факт е тоа што докторката викала на тие надвор што биле околу стариот да го внесат внатре или да викаат брза помош итно а тие седеле со рацете во џеб. Не смее докторот да ја напушта клиниката, без разлика дали е ургентен центар или поликлиника, зашто може да се случи пациентот што е во моментот на преглед кај докторката или некој што дошол во моментот да умре не дај боже и после таа ќе е крива.

Тотално ти е погрешно ова, ама докторите мора да бидат дежурни кривци во вакво лешинарско општество. На никој не му чуе како е поставен здравствениот систем, какви глупи правилници постојат, и колку само нови прописи се донесоа што предвидуваат дури и затворски казни за банални постапки. Лекарот е доведен во ситуација наместо да се грижи првенствено за пациентот, да си го чува газот и да тоне во административни замки. Конкретниов случај што го спомнуваш, докторката не смеела да го напушти работното место во никаков случај, таков е правилникот. Ама јавноста ја распна без да ги знае воопшто околностите. Иста е работата и со случајов со каснувањето, апсолутно секој ќе си го чува газот во услови кога најмало отстапување од наредбите можат да го чинат работно место, јавно жигосување, па дури и затвор. Не е крив тој што не ги дал потребните лекови, крив е тој што не обезбедил доволно лекови и што им ги врзува рацете на лекарите.
Ај не сери, те молам.
Извини за лошиот јазик, ама не можам да сфатам како некој има толку плитко и нечовечно размислување. Јас не само работното место, туку и работата би ја напуштил за да спасам човек кој умира. Особено ако некој ме вика да го спасам, а неговиот живот зависи директно од мене. Работата ја напуштаат секој ден за кафе и цигара, ама не смееле да ја напуштат за да спасат човек од умирање. Правилникот викал дека не смее да го напушта работното место... Абе, вие нормални ли сте бе? Здравиот разум и моралот да не ги изгубивте некаде по пат? Роботи ли сте за да се водите по однапред зададени правила и програми? Ако размислувате вака, колку и да сте добри доктори - оваа хумана професија не е за вас. Мекдоналдс повеќе би ви прилегал во секој случај.
Грешка си Мац, кај мене во населба се деси тоа сосема погрешно пренесоа владиниве медиуми ;) Не се споредуваат овие работи, во ниту една држава докторот не смее да ја напушти болницата, затоа одат парамедицинари кога се вика брза помош колку да дадат помош додека се однесе пациентот во болница. И кај нас е така, само Тодоров мораше да каже нешто демек работи. Верувај жими све им има воведено рестрикции и за во веце одење, а камоли да се напушти зградата.
Додатен факт е тоа што докторката викала на тие надвор што биле околу стариот да го внесат внатре или да викаат брза помош итно а тие седеле со рацете во џеб. Не смее докторот да ја напушта клиниката, без разлика дали е ургентен центар или поликлиника, зашто може да се случи пациентот што е во моментот на преглед кај докторката или некој што дошол во моментот да умре не дај боже и после таа ќе е крива.

Не дај Боже твој близок да е на умирање на 3 чекори од болница, а докторката да ги „почитува правилата“ и да не сака да излезе на помош. Во тој случај, дали ти и понатаму ќе ја оправдуваш тотално дебилната одлука на докторката? Да, дури и да е „по правилата“ - тоа не начи дека е тотално погрешно.

Ај не сери, те молам.
Извини за лошиот јазик, ама не можам да сфатам како некој има толку плитко и нечовечно размислување. Јас не само работното место, туку и работата би ја напуштил за да спасам човек кој умира. Особено ако некој ме вика да го спасам, а неговиот живот зависи директно од мене. Работата ја напуштаат секој ден за кафе и цигара, ама не смееле да ја напуштат за да спасат човек од умирање. Правилникот викал дека не смее да го напушта работното место... Абе, вие нормални ли сте бе? Здравиот разум и моралот да не ги изгубивте некаде по пат? Роботи ли сте за да се водите по однапред зададени правила и програми? Ако размислувате вака, колку и да сте добри доктори - оваа хумана професија не е за вас. Мекдоналдс повеќе би ви прилегал во секој случај.

Не дај Боже твој близок да е на умирање на 3 чекори од болница, а докторката да ги „почитува правилата“ и да не сака да излезе на помош. Во тој случај, дали ти и понатаму ќе ја оправдуваш тотално дебилната одлука на докторката? Да, дури и да е „по правилата“ - тоа не начи дека е тотално погрешно.
Ја заборавиле Хипократовата заклетва пријателе, тоа е.

Ја заборавиле Хипократовата заклетва пријателе, тоа е.
Заборавиле дека прво се луѓе, а дури потоа доктори. И заборавиле дека утре може и они да се најдат во таа ситуација.

Ај не сери, те молам.

абе види, вака лесно е да кажеш, сите ние би истрчале да помогнеме, па дури и некој да ни рече дека доколку го спасиме човекот цел имот ќе го изгубиме, абе што ми е гајле за имотот, битно човечки живот ќе спасиме. Но знаеш, во овој конкретен случај се напаѓа само докторката, а тоа што имало останати луѓе кои што исто така плукале по докторката а притоа се праеле наудрени дека и тие самите можеле да го кренат човекот во раце и да го внесат внатре - е друга прича. "Пуф, ќе се мачам сега, јас не сум слуга тука па да го носам човеков, а и башка види го, ќе се испрљам целиот" - за после на друго место истата личност да каже "абе бегај се неморални луѓе, абе ако требаше 10 планини ќе ги скокнев, дури и работното место да ми зависеше од таа моја постапка, абе ќе баталев и работно место и се, што, егзостенцијата на семејството може да зависи од тоа мое работно место? ма што ги вртам тие дома, битно ќе спасам јас човечки живот.."
Сакам да кажам, имало луѓе кои што никој ништо не би загубил ако би помогнале да се внесе човекот во болница, а од друга страна имаме личност (доктор) кој што доколку (по ете некој си болен закон) го напушти своето место ќе си се збогува со работата :/
За жал, не живееме во морално општество, но тоа ти е, јбга (но да се напаѓа Само докторката, а не и останатите граѓани - не)...

Ако не се лажам, внатре веќе имало пациент.
Разбирам самата докторка да не смеела да излезе, ама можеле овие од брза помош да го пренесат...

Ај не сери, те молам.

Другар фала, ќе се банираш сега сам себе за јадење гомна или некој друг ќе го направи тоа за тебе? Типичен одговор за лешинар, докторот е крив за се у општетствово, тоа што некој неписмен го држи за јајца и у секој момент може да му ги скине е тотално небитно, само докторот е одговорен да биде морален. Епа не бива. Постои едно основно правило во етичките норми, ако нешто е ризично за докторот, опасно за неговиот интегритет, тој никако не е должен така да постапи. Да загубиш работа и да бидеш етикетиран од министер и од медиуми и после буквално да можеш да работиш само у твојов Мекдоналдс, јас го сфаќам како директно загрозување на интегритетот, и немаш право да обвинуваш некого, не знам дали си ти нормален, ама од живот врска немаш.

Другар фала, ќе се банираш сега сам себе за јадење гомна или некој друг ќе го направи тоа за тебе? Типичен одговор за лешинар, докторот е крив за се у општетствово, тоа што некој неписмен го држи за јајца и у секој момент може да му ги скине е тотално небитно, само докторот е одговорен да биде морален. Епа не бива. Постои едно основно правило во етичките норми, ако нешто е ризично за докторот, опасно за неговиот интегритет, тој никако не е должен така да постапи. Да загубиш работа и да бидеш етикетиран од министер и од медиуми и после буквално да можеш да работиш само у твојов Мекдоналдс, јас го сфаќам како директно загрозување на интегритетот, и немаш право да обвинуваш некого, не знам дали си ти нормален, ама од живот врска немаш.
Пак млатиш празна слама и не кажуваш ништо конкретно. Или си од оние доктори-паразити за кои дискутираме, или пак имаш член од потесното семејство кој спаѓа во оваа група.
Очигледно не можеме да се разбереме, па затоа и нема поента да продолжуваме понатаму. Таквите ко тебе, само Господ да ги чува. Докторска грижа очигледно не им е потребна.

Пак млатиш празна слама и не кажуваш ништо конкретно. Или си од оние доктори-паразити за кои дискутираме, или пак имаш член од потесното семејство кој спаѓа во оваа група.
Очигледно не можеме да се разбереме, па затоа и нема поента да продолжуваме понатаму. Таквите ко тебе, само Господ да ги чува. Докторска грижа очигледно не им е потребна.
А зошто чувствуваш потреба да ме разоткриеш, да ме етикетираш, не гледаш дека тоа е истото типично сфаќање, дека докторите се виновни за се и мора нешто да им фали. Јас многу убаво и конкретно кажав каде лежи причината за ваквите постапки, ако не можеш да сфатиш не е тоа мој проблем. Не може лекар да даде лек од илјада евра ако некој од горе му го забранил истото. Ако осудуваш некого за таквата постапка, и ти си исто толку виновен, дај ги тие илјада евра од свој џеб па збори за морал, етика и што друго сакаш. Ама не гледам дека ти и било кој ги плукнал тие пари, зошто лекарот е повеќе одговорен од тебе за истото, зошто?

ми се има случено да не ми обрнат внимание како помал... со татко ми влегов и му вели тој раката муе здрвена нешто не можи да ја мрдни..и докторот вели ајде бе нема ништо нема да можи да го тинка два дена
ако сега ми се случи нешто такво или како случајов на кутриов човек шо му рекле кучето да го бара едноставно било тоа културно или некултурно би им испцул се по список

А зошто чувствуваш потреба да ме разоткриеш, да ме етикетираш, не гледаш дека тоа е истото типично сфаќање, дека докторите се виновни за се и мора нешто да им фали. Јас многу убаво и конкретно кажав каде лежи причината за ваквите постапки, ако не можеш да сфатиш не е тоа мој проблем. Не може лекар да даде лек од илјада евра ако некој од горе му го забранил истото. Ако осудуваш некого за таквата постапка, и ти си исто толку виновен, дај ги тие илјада евра од свој џеб па збори за морал, етика и што друго сакаш. Ама не гледам дека ти и било кој ги плукнал тие пари, зошто лекарот е повеќе одговорен од тебе за истото, зошто?
Поважни ти се илјада евра од човечки живот ?
И после назад ќе сме оделе.
Па со такви како тебе богами ни нема спас.

Поважни ти се илјада евра од човечки живот ?
Тоа е прашањето што треба да им се постави на менаџерите на клиниките кои им ги одредуваат условите за работа на докторите. Не ја барајте одговорноста кај докторите, барајте ја кај оние кои ги водат клиниките.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom