Ме касна куче, а докторите ме пратија да го уловам...

• Креатор на темата Креатор на темата emmy007
  • Време на започнување Време на започнување
Во секој случај ќе го побарам кучето утре, ама шансите се мизерни тоа повротно да се појави тогаш кога и јас ќе бидам таму а и сето ова е апсурдно. Не е проблем за вакцината ќе ја купам и на приватно ако треба само не ми е јасно зошто не се интервенираше и не ме боцнаа кога отидов на клиника

Епа ти објаснија погоре... Во недостаток на конкретниот подзаконски акт/правилник, од тоа што членовите го споделија, вакцината е скапа и не се дава веднаш. Затоа и во правилникот претпоставувам дека даваат време евентуално да се најде животното како би се констатирала неговата состојба па ако нема беснило, да се заштедат пари. Во секој случај ако кучето не го најдат, сепак во тој рок кој е сепак навремен, ќе ти биде ставена таа вакцина безплатно.

Најсмешни се тие што седат пред пц и делат совети и памет кој како требал да се однесува посебно во вакви ситуации. Абе реалноста ви е измешана, здравството можеби не е сјајно ама не претерувајте со глупости кој што требало да прави. За жал има одличен кадар во нашето здравство кој е измешан со остатокот и работи во мизерни услови за кои тие самите не се криви.
Има одличен кадар - во приватните клиники е собран. Државните служат за вработување по рамковен/партиски, квалитетен кадар 3% дали е останат, другото е се приватно избегано.

Се оперирав пред месец дена, лежев недела дена, што све не доживеав, немаа носилка да ме однесат до операциона пешки идев, влечки ми дадоа ЧИК Куманово едни, со бисквитите за ручек можеше некого слободно на оној свет да го пратиш ако го удриш :pos:

Затоа го сфаќам девојчево, мораш безобразен да си денес.

Најдобро е да го бара кучето и тоа со што повеќе луѓе и што подолго ако го најдат нека се јави сигурно и дале број од ветеринарно може да ги бара и навечер по полноќ (има еден сирот дежурен ветеринар таму што работи) ќе дојдат ќе го видат и ќе и кажат дали е вакцинирано или не.
Ако не го најде нека се вакцинира и готово.
Беснилото е многу ретко али ризикот е многу голем овде се работи за прими вакцина или умри нема зошто да ризикува.
Значи напишав дека нема начин како ветеринарот ке види дали кучето е вакцинирано или не. Само на патологија. Плус бесно куче не се враќа што значи изутрина да го најдат шанси 0. Болните кучиња преминуваат од фаза на агресивност во фаза на депресија, тогаш бегаат од светлина,се кријат и на крајот умираат. Исто напишав дека благодарение на вакцинациите кај нас сега за сега нема пријавен случај на беснило кај куче,знам затоа што студирам на ветеринарниот факултет, а секој сомнителен случај стигнува кај нас и вестите дали има или нема беснило најбргу се шират. Се врши вакцинација и на дивите животни, кои потоа се заловуваат и се испитуваат дали ја имаат внесено вакцината. Но колку и да се браниме, кога соседите имаат беснило ке го имаме и ние во шумите, поентата е да не се дозволи да се појави урбано беснило.

Кучето немаше ушна маркица
Ич не го барај. Сабајле оди нека ти шибнат една против беснило и најверојатно против тетанус. Ќе те чини доста, ама мирно ќе спиеш.

Ич не го барај. Сабајле оди нека ти шибнат една против беснило и најверојатно против тетанус. Ќе те чини доста, ама мирно ќе спиеш.
Против беснило не шибаат една, туку има повеке дози...

Да се најде кучето ми дадоа 24 часа доколку не го најдам кучето се чека 48 часа па дури потоа се интервенира а вакцините т.е серумите од 60.000 се примаат само кога ќе се манифестира беснило
Гледам се ти објасниле. Што е тогаш проблемот?

Значи напишав дека нема начин како ветеринарот ке види дали кучето е вакцинирано или не. Само на патологија. Плус бесно куче не се враќа што значи изутрина да го најдат шанси 0. Болните кучиња преминуваат од фаза на агресивност во фаза на депресија, тогаш бегаат од светлина,се кријат и на крајот умираат. Исто напишав дека благодарение на вакцинациите кај нас сега за сега нема пријавен случај на беснило кај куче,знам затоа што студирам на ветеринарниот факултет, а секој сомнителен случај стигнува кај нас и вестите дали има или нема беснило најбргу се шират. Се врши вакцинација и на дивите животни, кои потоа се заловуваат и се испитуваат дали ја имаат внесено вакцината. Но колку и да се браниме, кога соседите имаат беснило ке го имаме и ние во шумите, поентата е да не се дозволи да се појави урбано беснило.
Сакаш да кажеш дека бесните кучиња шетаат само навечер? И ме интересира дали ако утре вечер го барам би имала поголеми шанси да го најдам?

Против беснило не шибаат една, туку има повеке дози...
Имуноглубини + вакцинација, мање битно. Иако појавата на беснило во МК е доста ретка, најверојатно ќе треба да прими. Нека заврши работа докторот.

Сакаш да кажеш дека бесните кучиња шетаат само навечер? И ме интересира дали ако утре вечер го барам би имала поголеми шанси да го најдам?
Ај опиши го кучето.
Мада најчесто се територјални животни.....

Не велам дека бесните кучиња шетаат навечер, ти зборувам за фаза од болеста. Беснилото има неколку фази, прва фаза е агресијата, потоа следува дезориентација, потоа следува депресија кога кучето е осетливо на светлина, се повлекува и на крајот умира. Ти можеш да бараш и преку ден ама искрено мислам дека шансите да го најдеш ти се многу мали. Дури кучето и да не е болно, штом нема маркица, или некој го изгубил или некој го пуштил, јас би рекла дека тој терен не му е познат и дека до утре изутрина ке си отиде од таму...

Ако го прашаш дежурниот ветеринар а јас зборував со него он ќе ти каже дека ако има маркица тогаш е вакцинирано ако нема тогаш не е тоа се негови зборови и истотака ми кажа дека он требало само да го види кучето и одма ќе кажел дали е бесно или не е.
Реалноста е она што ти го кажуваш дека единствен начин да се дознае дали кучето е бесно или не е, е да се убие и да се направи хистолошко испитување на мозокот затоа што може да го носи вирусот а сепак да нема знаци на беснило.

Discussion and further steps to take

It is important to identify the dog owner and the animal that bit you, because if it is a stray and you cannot identify it, you're facing the possibility of having to submit to treatment for rabies, which can be painful. Also, if you were attacked by a dog or any wild animal being kept by a person, you probably are entitled to receive compensation from the animal's owner, and you might really need that compensation to pay your medical bills, reimburse you for lost income, pay for cosmetic surgery in the future, and help you overcome the pain and suffering from your injuries.

A picture speaks a thousand words, so take photographs of the wounds before they are treated. Be sure to get medical attention, because dog bites can cause infections that could have far-reaching consequences. Over 1,000 Americans arrive in emergency rooms every day of the year because of dog bites alone! If you are wounded on the face, insist on treatment by a plastic surgeon because emergency room doctors are great at keeping people alive but not necessarily the best at making stitches and wounds look good.

After that, be sure to follow the directions of the physician and take all the medications that are prescribed (except for the painkillers, which usually are at your discretion). You might also be ordered to stay out of the sun, use sun block, use scar reduction lotion, change bandages, report for follow up treatment, report for removal of stitches, massage the healing areas, etc. If so, do it!

The decision as to whether you need rabies shots must be left to your doctor. Shots are not always called for, because rabies may not be in your geographic area. Don't be alarmed if your physician tells you that you don't need this painful treatment.

Според ова, требало веднаш да и биде укажана помош а тие ја отерале у пм и и рекле да го бара кучето.

Sense, makes none.

Ако го прашаш дежурниот ветеринар а јас зборував со него он ќе ти каже дека ако има маркица тогаш е вакцинирано ако нема тогаш не е тоа се негови зборови и истотака ми кажа дека он требало само да го види кучето и одма ќе кажел дали е бесно или не е.
Реалноста е она што ти го кажуваш дека единствен начин да се дознае дали кучето е бесно или не е, е да се убие и да се направи хистолошко испитување на мозокот затоа што може да го носи вирусот а сепак да нема знаци на беснило.
Да бе нас на факултет не учат да им гатаме на животните...за срамота што имам и такви колеги :tapp:
Имуноглубини + вакцинација, мање битно. Иако појавата на беснило во МК е доста ретка, најверојатно ќе треба да прими. Нека заврши работа докторот.
Не те разбирам..од една страна велиш дека појавата на беснило во мкд е ретка а од друга дека треба да прими вакцина против беснило.

Не те разбирам..од една страна велиш дека појавата на беснило во мкд е ретка а од друга дека треба да прими вакцина против беснило.
Мал е ризикот, последиците се терминални.
Стави се на нејзино место.

Како бе кучето да го најдеш?
Скитник куче да собираш од по улица?
Не си ги испиле тие апчињата од сабајле изгледа :facepalm:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom