Кајгана гитаристи

moTaro

Буљаш
Член од
17 ноември 2005
Мислења
1.476
Поени од реакции
11
Пошто приметив дека има барем 3-4 корисници кои што се заљубени во овој инструмент и го свират, се решив да креирам нова тема каде што сите ние (и јас се ставам во тие заљубеници) ќе можеме да си ги споделиме задоволствата на некоја "скината" ствар, отсвирена од ваша страна и спакувана во МП3.

Оставајте ги тука вашите снимени секвенци, цели песни, се што сакате буквално а што произлегло од вашите прсти!

Преферирајте клиповите да ви бидат со МИДИ матрица, значи да не биде онака чисто драпање само на гитара (освен ако не е некој акустик сонг нормално)

МИД бекграунд матрици можат да се најдат по нетов од скоро сите бендови. Google и барајте ја вашата омилена ствар, или пак направете ваша матрица и свирете врз таа... Sky is the limit...

За почеток еве јас уплоадирав една моја изведва на песната Die2Live од албумот на Steve Vai - Alien Love secrets.

Гитарата ја свирам на МИДИ матрица, нема везе квалитетот на снимениот звук, не се замарајте со продукција. Испраќајте ова не е за радио :).
Ја прв го кршам ледот!

Ајде мајстори, имате шанса да се покажете!

http://rapidshare.de/files/9773801/moTaro_Vai.mp3.html

Mesaja

Dot.
Член од
14 јуни 2005
Мислења
5.532
Поени од реакции
16
Ај и ја ке пуштам една трака....

http://www.mytempdir.com/340817

Песничкава е на Liquid Tension Experiment и се вика Gemini....

И ете ја ја свирам ама само дел од песната....
Пошто е само гитара звучи глупо....
Другпат боље...

moTaro

Буљаш
Член од
17 ноември 2005
Мислења
1.476
Поени од реакции
11
Обично кога вежбав (порано гитара, сега немам толку време), си правев во фрутилупс некој друмс 4/4 + бас, па во Cubase ќе наснимав 2 или 1 ритам гитари, и цепав импровизации соло врз ритамот со саати...

еве блиц една таква сесија како ми изгледа...

http://rapidshare.de/files/9774892/moTaro_Improvising.mp3.html

Timing is everything...секаде е тоа така, па така е и во свирењето гитара поготово..

Затоа гитаристи, кога вежбате ИСКЛУЧИВО со ритам, или метроном...
Метроном ми е некако офуцано, пошто сеа можете да најдете софтвер што самиот генерира ритам, одберете тоналитет, дајте му патерна и цепајте.. Никако без ритам!

moTaro

Буљаш
Член од
17 ноември 2005
Мислења
1.476
Поени од реакции
11
FruityLoops, лесно се програмира патерна, ќе ставиш семпл бас нога, добош и фус.
Ќе ставиш семпл бас, ќе пуштиш на плеј и ќе добиеш солиден 4/4 ритам..

:)

Симнете го програмот, на прв поглед може да ви изгледа заебан, али прост е рили..

Mesaja

Dot.
Член од
14 јуни 2005
Мислења
5.532
Поени од реакции
16
И мене ми треба....
Кажи да го симнам..:se_ molam

Mesaja

Dot.
Член од
14 јуни 2005
Мислења
5.532
Поени од реакции
16
moTaro напиша:
FruityLoops, лесно се програмира патерна, ќе ставиш семпл бас нога, добош и фус.
Ќе ставиш семпл бас, ќе пуштиш на плеј и ќе добиеш солиден 4/4 ритам..

:)

Симнете го програмот, на прв поглед може да ви изгледа заебан, али прост е рили..
Добро, ке го симнам...

mUv@ ThE DoGg

oLd ScHoOl PerSoN
Член од
29 септември 2005
Мислења
363
Поени од реакции
5
знајте шо ме интересира каде на интернет може да се најдат матрици од песни ама не МИДИ туку мп3 на пример за да имаат убав квалитет. знам дека можи преку cubase да се импортира МИДИ и после да му се клај некој убав ВСТ ама пак не е то то?

moTaro

Буљаш
Член од
17 ноември 2005
Мислења
1.476
Поени од реакции
11
Имам јас некој од Сатриани. Тоа ти што бараш се вика поточно Backing Tracks.
Па побарај ги така на гоогле, може и ќе најдеш на некој сервер и тебе што ти требаат. Ја од сатриани ги "купив" од муле.

SeXpIsToLs

Punk is not dead!
Член од
4 декември 2005
Мислења
72
Поени од реакции
0
ja go koristam sony ACID za praenje muzika, od net si siminjas semplovi i gi redis.Ima dosta dobri opcii, na semplovite mozes da im go namaluvas-povisuvas tonot, da gi usporuvas-zabrzuvas, da im dodavas neso ko efekti, slicno na soundforge.. moze i da snimas neso na mikrofon dodeka sviri pesnata i da snimi ko sample i use mn.:D FruityLoops e po ednostaven..

Член од
28 мај 2005
Мислења
6.373
Поени од реакции
177
AMAN BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE
Steve Vai - Alien Love secrets.
naslov BE CREATIVE a vie se kurvarate so kradeni pesni.. SE PROSTITUIRATE?????!!!!!!!!!!!!!..........
Liquid Tension Experiment и се вика Gemini....
TOA E KREATIVNOST???????????????????????????????????

napravite pesni i stavite.............

Allita

Слика има тон нема
Член од
7 декември 2005
Мислења
2.184
Поени од реакции
12
LouWeed напиша:
AMAN BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

naslov BE CREATIVE a vie se kurvarate so kradeni pesni.. SE PROSTITUIRATE?????!!!!!!!!!!!!!..........

TOA E KREATIVNOST???????????????????????????????????

napravite pesni i stavite.............
i jas isto velam... mislev da slusnam neshto novo, a izleze poznato...dajte be decki neshto svoe...neshto so svoi zborovi:icon_lol:

moTaro

Буљаш
Член од
17 ноември 2005
Мислења
1.476
Поени од реакции
11
Тука не е идејата да се покаже можноста на Гитаристот да направи песна, кое што подразбира аранжман, продукција и сите пропратни срања..

Идејата на овој топик е да се покажат ГИТАРСКИТЕ МОЖНОСТИ на членовите кои што се претставуваат како гитаристи на било каков начин.

Лоу! Steve Vai - Alien Love secrets (btw ова е има на албум не на песна), а песната е Die2Live и да јас со таа решив да се претставам, кеиф ми е.
Знаеш колку е убаво чуството кога ќе си отсвириш некоја ствар од "професорот" што ти е и идол?

Знаеш и ти си гитарист нели. Испрати ни клип каде што СВИРИШ гитара па и ние сите да слушнеме, ако имаш песни ипсрати и песни.
Целта на овој Топик е да си ги покажеш способностите како ГИТАРИСТА, а не како продуцент и аранжер. Тука НЕМА НИКАКВА потреба да се испраќаат цели песни.

Keep up the good work

MSV

Член од
24 март 2005
Мислења
2.423
Поени од реакции
38
Се сложувам со Лу......

Мотко....
Си ги смешал поимите за креативност.........:wink:

Kajgana Shop