Што е неопростлив грев?

W

Werther

Гостин
Види лесно е да мудруваат ама тешко e да убедат т.е невозможно.И за Ниче и Шопенхауер не реков нигде дека се поети туку дека имам некои нивни дела прочитано.
--- надополнето: 25 октомври 2012 во 15:52 ---
Ти кого до сега си убедил на форумов:pos:
Тоа е муабетот пријателе не јас,ни ти,ни па некој трет може да убеди некого може само да ги доближат ставовите околу нешто пред малку зборевме за тоа.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Фридрих Ниче,Артур Шопенхауер од Германските поети,a од Руските Фјодор Достоевски,a и од хуманизмот и ренесансата доста читам интересни ми се.
И баш ме интересира што имаш читано од Шопенхауер. За да го разбереш Шопенхауер, мора да ги имаш читано Кант пред тоа, затоа што првиот дел на Светот како воља и претстава е практично прераскажана Критика на чистиот ум. Без љутење, не ми делуваш како некој што го има читано Кант.

W

Werther

Гостин
И баш ме интересира што имаш читано од Шопенхауер. За да го разбереш Шопенхауер, мора да ги имаш читано Кант пред тоа, затоа што првиот дел на Светот како воља и претстава е практично прераскажана Критика на чистиот ум. Без љутење, не ми делуваш како некој што го има читано Кант.
[/quote]
Па и го немам Кант,но ти благодарам што ми го препорача инаку прочитани:Eсеите на човечката природа,Есеите на мудроста на животот,Светот како Волја и презентација,а инаку за болдираното грешка се случува инаку од Русите имам прочитано во средно тие што беа повеќето:Евгениј Онегин,Злосторство и казна има може и други,но тоа е што сум читал.Од Eмил Зола имам некои книги планирам да ги почнам и така...

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Па и го немам Кант,но ти благодарам што ми го препорача инаку прочитани:Eсеите на човечката природа,Есеите на мудроста на животот,Светот како Волја и презентација,а инаку за болдираното грешка се случува инаку од Русите имам прочитано во средно тие што беа повеќето:Евгениј Онегин,Злосторство и казна има може и други,но тоа е што сум читал.Eмил Зола имам некои книги планирам да ги почнам и така...[/quote]

Светот како воља и претстава, не презентација.

Die Welt als Wille und Vorstellung

;)

W

Werther

Гостин
Па и го немам Кант,но ти благодарам што ми го препорача инаку прочитани:Eсеите на човечката природа,Есеите на мудроста на животот,Светот како Волја и презентација,а инаку за болдираното грешка се случува инаку од Русите имам прочитано во средно тие што беа повеќето:Евгениј Онегин,Злосторство и казна има може и други,но тоа е што сум читал.Eмил Зола имам некои книги планирам да ги почнам и така...
Светот како воља и претстава, не презентација.

Die Welt als Wille und Vorstellung

;)[/quote]
Ти благодарам што ме корегираше во неколку наврати,дали ќе можеш да ми препорачаш некоja Натуралистичка литература пошто гледам читаш,а и постар си најверојатно што значи имаш поголемо искуство.(малку оф-топик се извинувам)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Јас сум 100% сигурен концептот е тој.Ако си ја читал од Петре М. Андреевски "Пиреј" има еден дел во книгата кога многу деца изумирале во селото и некоја гарачка им кажала да ги запалат сите кучиња во селото и дека само на тој ке ги спасат децата,и го направиле тоа бидијќи степенот на образование им бил низок,тоа значи дека и религијата не е далеку од ова во тоа време било многу лесно да се манупулира со народот.А многу ме интересира кое е твоето мислење за Религијата еве јас ти го кажав моето мислење?
Не им требала(треба и денеска) религијата за контрола, може и без нејзе. Целата поента во организираните религии е освен физички и на "духовен" план да направат робови од луѓето.
Ќе ти откријам една тајна :)
Тоа што никој не може со сила да ти го земе е твојата воља..... За се друго постои мастер кард ....се зезам државата е:)
Преку религијата моќта(сопствената воља) луѓето им ја даваат на други. Е сега кои се тие други е прашањето.
Еве ти нешто да читаш за Јахве....остај тие глупи книги за мали деца.
http://www.bibliotecapleyades.net/biblianazar/esp_biblianazar_jehovah11.htm

W

Werther

Гостин
Не им требала(треба и денеска) религијата за контрола, може и без нејзе. Целата поента во организираните религии е освен физички и на "духовен" план да направат робови од луѓето.
Ќе ти откријам една тајна :)
Тоа што никој не може со сила да ти го земе е твојата воља..... За се друго постои мастер кард ....се зезам државата е:)
Преку религијата моќта(сопствената воља) луѓето им ја даваат на други. Е сега кои се тие други е прашањето.
Еве ти нешто да читаш за Јахве....остај тие глупи книги за мали деца.
http://www.bibliotecapleyades.net/biblianazar/esp_biblianazar_jehovah11.htm
Извини кои се глупи книги на Шопенхауер,Ниче и Достоевски?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Основен мотив на сите акции и постапки,скоро секогаш без исклучок,е желбата за моќ или влијание.Ма да,кај Евреите тоа можеби и не е случај.
Имаш народ кој 400 години се наоѓа под ропство,крајно исфрустриран и надркан и сето тоа е убаво пресликано и во Стариот Завет.Потоа трансформација со брзина на светлината на Јахве,типичен воајер,полн со егоизам,фрустрации и гнев кој го истура врз обичниот смртник,во хипикот Исус,кој проповедал љубов и еднаквост меѓу сите.Тоа секако дека не му се допаѓало на еврејското свештенство во тоа време,бла,бла.
Библијата ти е типичен социолошки дневник од тоа време и нема никаква поврзаност со Бог или слично.Премногу варварски елементи,простотилук,лицемерие типични за човештвото,кои не може да бидат Божји карактеристики.
Приказната со Мојсеј и библијата е многу подлабока.....пишав нешто погоре и линк ставив.
Да не ги спомнам тука и http://en.wikipedia.org/wiki/Hyksos и .....нема крај :) Полека се оди кога е ваква тема за расправа. Инаку дека некој ја измислил религијата за контрола е приказна за мали деца. Вистината е уште пострашна, некој ја цица животната енергија преку истата(истите уствари :))
--- надополнето: 25 октомври 2012 во 22:42 ---
Извини кои се глупи книги на Шопенхауер,Ниче и Достоевски?
Не ти вршат тие книги никаква работа ако и ти истите не би бил во состојба да ги напишеш....а ако си во состојба да ги напишеш не би ги ни читал ;)

W

Werther

Гостин
Не ти вршат тие книги никаква работа ако и ти истите не би бил во состојба да ги напишеш....а ако си во состојба да ги напишеш не би ги ни читал ;)
Aјдеее мајсторе што пиша сега ја прекардаши...

W

Werther

Гостин
Што пишува на првата страна на : "Така зборуваше Заратустра"?
Немој да ми наметнуваш твои ставови и мислења ако се глупости не ги читај твој проблем,јас што ќе читам и како ќе читам воопшто да не ти биде гајле,а ти ако сакаш и Јахве и брат му на Јахве читај си ги.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Немој да ми наметнуваш твои ставови и мислења ако се глупости не ги читај твој проблем,јас што ќе читам и како ќе читам воопшто да не ти биде гајле,а ти ако сакаш и Јахве и брат му на Јахве читај си ги.
Ма нервоза бе :)
У тесно ли се најде хахахах.......нервозата е секогаш без исклучок знак дека не си у право. ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom