Што е неопростлив грев?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Знам знам се е за тебе илузија, тоа така, зен мајсторите и нивните правила те научиле... Од по Youtube што гледаш не дека нешто си прочитал книги, ама ајде...
Зен иде со транс музиче денес кај младите... слабо книгите клукаат :)

Ајде оди бркај си илузијата, и таа е грев за умот :)
Зен учењето вика испразни ја чашата...не да читаш, ако веќе сме таму. И не е транс......инаку за читањето книги.....можам да ти напишам цели томови ама кое фајде?
Цело време трубам една те иста работа а не ме разбра....што правиме со 100 страни да речеме.
За зенот :)
A university professor went to visit a famous Zen master. While the master quietly served tea, the professor talked about Zen. The master poured the visitor's cup to the brim, and then kept pouring. The professor watched the overflowing cup until he could no longer restrain himself. "It's overfull! No more will go in!" the professor blurted. "You are like this cup," the master replied, "How can I show you Zen unless you first empty your cup."

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.199
Оф мале топик:
Што можеш бре момче... ништо не можеш, тоа „писмо“ на друг да го читаш. Можел тој томови да пишува. Легни умри ако ти нема фајде ништо во животот.
Ако ти е се илузија, исчезни од лицето на Земјата.
Чашата ако е празна, си се зафркнал. За да научиш нешто ново, мора да заборавиш на старото...
Ти слабо ги разбираш приказните на старите а?
По твое, како ми ти сечи?
Еми заборави го твоето разбирање на работите и ќе видиш зошто се ми ти е тебе илузија.
Зен мајстор, томови...

Ајде сега Он топик:
Зборот на гревот е ОГРАНИЧУВАЊЕ! Не ограничувајте ништо, ами собирајте се што ќе стигнете по пат... Може да комбинирате и споредувате, само ако имате предмети, настани, искуства... Онака сте за никаде... а секако, повеќето луѓе се за никаде! не сакате да сте како повеќето луѓе...

P.S. Bodhidharma , ти снемува нет во 1A.M. или тогаш се гаси светло? Во 1 по полноќ тебе и уште неколку христијани, ве снемува... да не сте договорени? :)

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Za da eden grev bide smrten, neporostliv kako sakate, potrebno e deloto sto e storeno da bide mnogu tesko ( znaci prekrsuvanje na edna od Desette Bozji zapovedi) no isto taka i da e storeno pri cista svest, slobodna volja i sl.
Ubistvo na pr.
Ubistvo so predumisla i ubistvo od samoodbrana ne moze da bide so ista tezina.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.199
Правно да, но духовно не знам дали ти прави разлика...
Убиство во одбрана секако не го враќа духот на човекот назад за разлика од убиство со умисла :)
Во врска со зборот „грев“...
Битно е како си ги средувате причинско-последичните врски... лоши врски, веднаш се појавува фантомската илузија наречена: грев!
Не така...

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Правно да, но духовно не знам дали ти прави разлика...
Убиство во одбрана секако не го враќа духот на човекот назад за разлика од убиство со умисла :)
Во врска со зборот „грев“...
Битно е како си ги средувате причинско-последичните врски... лоши врски, веднаш се појавува фантомската илузија наречена: грев!
Не така...
Vernik koj ubil vo samodbrana sekako ke se cuvstvuva vinoven isto kako da ubil namerno. No, sepak ne e isto, ima golema razlika i vo duhovna i vo pravna smisla.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.199
Vernik koj ubil vo samodbrana sekako ke se cuvstvuva vinoven isto kako da ubil namerno. No, sepak ne e isto, ima golema razlika i vo duhovna i vo pravna smisla.
Значи, дури и убиството може да биде опростлив грев...
Ама гревот на човештвото што сака да биде како бог е неопростлив грев и наследен? :)

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Значи, дури и убиството може да биде опростлив грев...
Ама гревот на човештвото што сака да биде како бог е неопростлив грев и наследен? :)
Dali nekoj grev ke bide oprostliv ili ne, odlucuva samo Bog i nikoj drug. Nie mozeme da go ispovedame grevot, da se pokaeme i sl., no dali ke ni se prosti samo Toj ke odluci.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Масовната емпириска евиденција сугерира дека верниците од сите вероисповести многу сериозно ја сфаќааат петтата заповед, Не убивај.

:icon_lol:

Најмногу луѓе во историјата се убиени од верски причини, од верници. Ако некој има кратко сеќавање, само нека се сети на Северна Ирска.

Реално, верниците никогаш немале голем проблем да убијат некого, понекогаш само затоа што тој другиот му се моли на друго замислено другарче, различно од она на кое се моли убиецот.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.199
Dali nekoj grev ke bide oprostliv ili ne, odlucuva samo Bog i nikoj drug. Nie mozeme da go ispovedame grevot, da se pokaeme i sl., no dali ke ni se prosti samo Toj ke odluci.
Немој... :) Со вакви размисли, немој... не сакам луѓе што чекаат некој друг да одлучува за нив, дури да е тоа и некаков си бог... Не така...

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Масовната емпириска евиденција сугерира дека верниците од сите вероисповести многу сериозно ја сфаќааат петтата заповед, Не убивај.

:icon_lol:

Најмногу луѓе во историјата се убиени од верски причини, од верници. Ако некој има кратко сеќавање, само нека се сети на Северна Ирска.

Реално, верниците никогаш немале голем проблем да убијат некого, понекогаш само затоа што тој другиот му се моли на друго замислено другарче, различно од она на кое се моли убиецот.
Pa toa e veke verski fanatizam...
--- надополнето: 25 октомври 2012 во 11:08 ---
Немој... :) Со вакви размисли, немој... не сакам луѓе што чекаат некој друг да одлучува за нив, дури да е тоа и некаков си бог... Не така...
E nema drugo, za vernikot Bog odlucuva, nase e da se trudime da bideme dobri i da gi pocituvame Negovite zapovedi.
Ako ne si vernik, normalno deka ne sfakas.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Pa toa e veke verski fanatizam...
Единствената причина што денес рисјаните не се верски фанатици е таа што им е одземена моќта да бидат такви. Нека се укине секуларното уредување, и крв повторно ќе тече по улиците на градовите во Европа и САД, само затоа што на некој нема да му се допаѓа нечија претстава за замислено другарче, или недај боже, немањето на таква претстава...

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Mislam u toj slucaj, ondak vernikot neka si ubiva, ubiva , neka krade kolku mu e volja, ke odi ke ispoveda i resen problem. Prosten grev? Malo sutra...
--- надополнето: 25 октомври 2012 во 11:12 ---
Единствената причина што денес рисјаните не се верски фанатици е таа што им е одземена моќта да бидат такви. Нека се укине секуларното уредување, и крв повторно ќе тече по улиците на градовите во Европа и САД, само затоа што на некој нема да му се допаѓа нечија претстава за замислено другарче, или недај боже, немањето на таква претстава...
Iskreno, mnogu im bilo gajle na nekogo na koj Bog drugiot se moli. Vo minatoto verata bila samo izgovor. Vistinskiot motiv bila teritotijata, bogatstvoto, osvojuvanjeto...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.199
Mislam u toj slucaj, ondak vernikot neka si ubiva, ubiva , neka krade kolku mu e volja, ke odi ke ispoveda i resen problem. Prosten grev? Malo sutra...
Мало сутра... Еми како што знам, ти не си бог и друг суди за тебе... богот е милостив и негово е дали ќе прости или не, нели... Ти нема што да судиш... Така да твоето „мало сутра“ нема врска со „божјиот план за простување гревови“ :)
Нека прави верникот како му е волја! :P
--- надополнето: 25 октомври 2012 во 11:13 ---
Iskreno, mnogu im bilo gajle na nekogo na koj Bog drugiot se moli. Vo minatoto verata bila samo izgovor. Vistinskiot motiv bila teritotijata, bogatstvoto, osvojuvanjeto...
Денес е исто изговор... но што да се прави, секој со својата волја...

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Мало сутра... Еми како што знам, ти не си бог и друг суди за тебе... богот е милостив и негово е дали ќе прости или не, нели... Ти нема што да судиш... Така да твоето „мало сутра“ нема врска со „божјиот план за простување гревови“ :)
Нека прави верникот како му е волја! :P
--- надополнето: 25 октомври 2012 во 11:13 ---

Денес е исто изговор... но што да се прави, секој со својата волја...
Jas samo nagagam, ne tvrdam. Ne i isto. Iskreno veruvam deka Bog e mislostiv i deka ne moze da osudi nekogo sto ubil vo samoodbrana isto kako nekoj sto ubil namerno. Moe mislenje, ne sudenje. Ne brkaj babi i zabi.
Taka e, verata e samo izgovor, ne motiv. Verata ne e kriva tuku lugeto sto ja zloupotrebuvaat.

Kajgana Shop

На врв Bottom