Тодор Александров "дојава" во Кисела Вода

• Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување

Дали го оправдувате поставувањето на споменикот на Тодор Александров во Кисела Вода?

• Да

Гласови: 15 21,7%
  • Не

Гласови: 42 60,9%
  • Немам став, не сум запознаен околу ликот и делото на Александров

Гласови: 12 17,4%

• Вкупно гласачи
    69

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Ги продал Бугарите и нивните национални интереси.
Ако се сметаш за еден од нив, тогаш "ве" продал.
Не туку нас Македонците не продал на Србите на Стојан Новаковиќ и Никола Пашиќ да не обработат

Dave

subcomandante
Член од
15 февруари 2008
Мислења
1.663
Поени од реакции
2.949
E Тука се лажеш драг мој гахан
1.Пишувам факти за левичарите гледам не ти се свиѓаат па ги оквалификува како "против" нешто
2. За независна Македонија се борел и Александров (Автономистичка хелооу)
3.СФРЈ била држава со своја идеологија не биле слободна држава(за размислуење мислам немало место за национализам и десничарство) не сеа да се отвори дискусија за хуманоста / нехуманоста у СФРЈ не ми е тоа поентата туку дека едноставно тоа било идеолошка држава и немало место за десницата
4. И шо прајме сеа разликата помеѓу Јане со неговите Бугарски крилја , Ѓорче со неговата позиција да ги вдомува бугарите в чуждина и Александров
--- надополнето: 22 октомври 2012 во 21:51 ---

Како кај ги најде бе брату окупатори биле тогаш они таму
Во твој стил....
1. Не само што не сум левичар, уште помалку сум погоден од некакви навреди или напади (левица и десница на Балканот се СФ)
2. Ти како би крстил една таква паралелна организација!? ВМРО „што ќе ви го зачука ножот во грб“, ВМРО „таа што си убива свои војводи“??? Хелоууууу.....малку би било преочигледно...(и само види ја пропагандата со паралелни организации од денешно време, се' ќе ти биде јасно, класичен татарски потег)
3. Да, ама СФРЈ не ги сатанизирала ликови што се бореле за македонската независност....не ти е гајле за тоа, очигледно....
4. За Јане реков и претходно....а за Ѓорче Петров, ако мислиш нешто околу тоа дека живеел и работел во Софија, не ти го сфаќам филмот....имаш претстава Скопје веројатно која вукојебина била своевремено (не дека денес е нешто) и во истата таа е убиен од лигушите по нарачка на „војводава“....
5. Зошто и Ѓорче Петров и ТА се позитивни историски ликови? Јас препознавам протурање на силни пробугарски идеологии и форсирање погрешни анти-македонски ликови во нашата историја.
6. Само како за пример (најблизок) ќе ти наведам дека Албанците си го изборија Косово, значи Косово - не го викаат Албанија, српското име му го чуваат - направи паралела со Македонија на Александров, како би го повикал населението во тогашната СХС да се бори против српскиот крал, ако му продаваш приказна дека се бугари и ти ќе ги ослободиш, ако ТИЕ НЕ СЕ....
7. Имам впечаток дека се натегаме без да извадиш сериозни факти и да ми ги опишеш убавините од кои се офајдил нашиот народ од ликот и делото на крвников....

....и што ќе добиете ако рехабилитирате ваков лик? Само штанца поени онаа хиенана татарска БД и дополнително се разгорува масовната шизофренија и двоење меѓу народот....се гледате како големи патриоти заради тоа? Што?

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Не туку нас Македонците не продал на Србите на Стојан Новаковиќ и Никола Пашиќ да не обработат
Сеедно е кој ќе не обработува.. Царот или кралот - исти вакво.

Само не успеав да сфатам кого браниш повеќе Александров или Стамболиски, или сочувствуваш и со двајцата заради напатените "македонски б'лгари"??!

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Во твој стил....
1. Не само што не сум левичар, уште помалку сум погоден од некакви навреди или напади (левица и десница на Балканот се СФ)
2. Ти како би крстил една таква паралелна организација!? ВМРО „што ќе ви го зачука ножот во грб“, ВМРО „таа што си убива свои војводи“??? Хелоууууу.....малку би било преочигледно...(и само види ја пропагандата со паралелни организации од денешно време, се' ќе ти биде јасно, класичен татарски потег)
3. Да, ама СФРЈ не ги сатанизирала ликови што се бореле за македонската независност....не ти е гајле за тоа, очигледно....
4. За Јане реков и претходно....а за Ѓорче Петров, ако мислиш нешто околу тоа дека живеел и работел во Софија, не ти го сфаќам филмот....имаш претстава Скопје веројатно која вукојебина била своевремено (не дека денес е нешто) и во истата таа е убиен од лигушите по нарачка на „војводава“....
5. Зошто и Ѓорче Петров и ТА се позитивни историски ликови? Јас препознавам протурање на силни пробугарски идеологии и форсирање погрешни анти-македонски ликови во нашата историја.
6. Само како за пример (најблизок) ќе ти наведам дека Албанците си го изборија Косово, значи Косово - не го викаат Албанија, српското име му го чуваат - направи паралела со Македонија на Александров, како би го повикал населението во тогашната СХС да се бори против српскиот крал, ако му продаваш приказна дека се бугари и ти ќе ги ослободиш, ако ТИЕ НЕ СЕ....
7. Имам впечаток дека се натегаме без да извадиш сериозни факти и да ми ги опишеш убавините од кои се офајдил нашиот народ од ликот и делото на крвников....

....и што ќе добиете ако рехабилитирате ваков лик? Само штанца поени онаа хиенана татарска БД и дополнително се разгорува масовната шизофренија и двоење меѓу народот....се гледате како големи патриоти заради тоа? Што?
Мн убави факти ти кажав две востание против србиштата убиство на Стамболиски и неговата влада заради тоа шт осакале да го затворат Македонското прашање (прво преку затворање на ВМРО заедн осо србите)
Ѓорче живеел у Софија да и работел како ВДОМУВАЧ НА БУГАРИТЕ В ЧУЖДИНА !! поточно на Македонските Бугари ко шо не викале тогаш ;) фала другар

Boogie

no pain no game
Член од
4 декември 2005
Мислења
985
Поени од реакции
544
Ајде ајде - потребно е помирување на духовите и изедначување на некогашните левичари и десничари у Македонија. Тие луѓе секој со свој памет но се залагале за Македонија, доста одбивност и доста пропагандна невистина!

Castor

Ќесеџија
Член од
2 мај 2012
Мислења
481
Поени од реакции
960
Јас од едно просто гледиште,во школо кога учев историја пред 10-15 години,Тодор Александров беше бугар,кој го убил Ѓорче Петров.Е сега,ако некој мисли дека тогашната историја била под влијание од комунизмот,ја нигде неам прочитано дека Ѓорче,Гоце,Карев,Поп-Арсов итн биле бугари,ова го имам читано за Александров.Од кај испадна дека е наш,јас стварно незнам и како може да е наш кога убивал војводи и сл?Малце логикава или мене не ми иде или на ДПМНЕ?

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Јас од едно просто гледиште,во школо кога учев историја пред 10-15 години,Тодор Александров беше бугар,кој го убил Ѓорче Петров.Е сега,ако некој мисли дека тогашната историја била под влијание од комунизмот,ја нигде неам прочитано дека Ѓорче,Гоце,Карев,Поп-Арсов итн биле бугари,ова го имам читано за Александров.Од кај испадна дека е наш,јас стварно незнам и како може да е наш кога убивал војводи и сл?Малце логикава или мене не ми иде или на ДПМНЕ?
Ѓорче работел како вдомувач на Бугарите в чуждина што бил !?
Јане бил член (и те виден) на ФНП - Бугарско Крило што бил !?
Гоце бил учител егзархист што бил !?
Двојни аршини се тоа брату кастор настрана од тоа што сумљам во тоа дека си учел воопшто за александров

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Двојни аршини се тоа брату кастор настрана од тоа што сумљам во тоа дека си учел воопшто за александров
Както сите знаеме според днешните теории екзархиjaта била оружие за спроведуване и ширене на некаква пропаганда. Поголемиот ужас е дека самиот Гоце,самиот Горче и уште куп са фактички спроведувачи на таа пропаганда като школували децата во школите на екзархиjaта.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Се обидувате да ги релативизирате работите.. Еве и помош ви пристигна од братјата. Условите во Македонија и македонското национално движење се менувале во просек на секои 10 години. Во годините кога зреела идејата за македонска национална и државна самостојност Александров одиграл негативна улога (од македонско национално гледиште) и тоа нема да можете да го промените затоа што некои од вас се во врвот на власта.
Единственото решение е да биде преименуван и прелоциран.

Dave

subcomandante
Член од
15 февруари 2008
Мислења
1.663
Поени од реакции
2.949
Наградно питање: Каде да се школувале иначе? Во „Нова“? Или во „Корчагин“?
Каде живееле, бе? Или во Итон да одат? Ај праите малку приземен муабет....

meth, податоков за „вдомување“, кој ти е по некој основ сржта на сите дискусии не знам од каде ти е, а не е ни битно....ако тоа ти е некаква основна причина за ликвидацијта од на Петров од страна на ТА и неговата банда (а гледам дека ти е), нек ти е со среќа....
Непотребно ја влечеш темава во бестрага затоа што очигледна ти е позицијата во однос на комунистите во Бугарија и Македонија и си ја тераш причата....не знам што си видел од комунизам во животот па да имаш толку силно влијание и во толкување на историски настани....

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.015
Поени од реакции
83.410
Ова се претвора полека во дискусија за подфорум Историја. (а верувам дека таму е веќе дискутирано)
како и да е, очигледно е дека мора да се поклопат дискусиите

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Чисто процедурално, што мислите, дали во колективното сеќавање на Македонскиот народ Александров е запаметен како позитивна или негативна личност?

Очигледно дека историчарите не можат да се согласат за неговата историска улога.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.015
Поени од реакции
83.410
Чисто процедурално, што мислите, дали во колективното сеќавање на Македонскиот народ Александров е запаметен како позитивна или негативна личност?

Очигледно дека историчарите не можат да се согласат за неговата историска улога.
Колективното сеќавање на Македонскиот народ, е малкуцка замаглено од 50 години србокомунистичка пропаганда.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Колективното сеќавање на Македонскиот народ, е малкуцка замаглено од 50 години србокомунистичка пропаганда.
Се согласувам, но сигурно е запаметен во некоја песна, некоја приказна.

Kajgana Shop

На врв Bottom