- Член од
- 8 ноември 2008
- Мислења
- 2.172
- Поени од реакции
- 1.266
Ние имаме мноогу од Македонците и затоа се викаме Македонци. Затоа што од секогаш сме биле Македонци и ништо друго (од личен пример знам дека мојата фамилија барем 150 години се нарекувале Македонци). Работата е во тоа што вие имате маалку, малцицка Бугарски гени а сепак сте се нарекле Бугари. Тоа ме интересира - зошто во тој случај сте се нарекле Бугари? Имате ли некое историско сведоштво : -зошто сте се нарекле Бугари, кога тоа се случило, зошто се случило, кои биле факторите што ве натерале да одлучите така, а не поинаку (или за тоа одлучувал вашиот наметнат владетел од хабзбуршко потекло :wink: и вас никој не ве прашал како народ?), кој одлучил за тоа име (или и тоа било “привремено“ за два месеци) и дали за истото бил прашан народот?
Како илустрација - Македонското име е резултат на извојувана победа на Македонскиот народ кој се борел за слободна МАКЕДОНИЈА. Доколку во Втората Светска Војна на народот му се кажело дека ќе се бори за слободна Јужно-Србијанска Бановина или за Западна Булгарија - никој немало да стане и да се дигне на востание и да гине. Нашето име е со крв извојувано и со концензус на целиот Македонски народ и тоа е многу јасно. Затоа ме интересира и не ми е јасно, па сакам да ми го разјасните тоа : -како е добиено вашето име бидејќи е очигледно дека не сте го добиле во наследство.
Како илустрација - Македонското име е резултат на извојувана победа на Македонскиот народ кој се борел за слободна МАКЕДОНИЈА. Доколку во Втората Светска Војна на народот му се кажело дека ќе се бори за слободна Јужно-Србијанска Бановина или за Западна Булгарија - никој немало да стане и да се дигне на востание и да гине. Нашето име е со крв извојувано и со концензус на целиот Македонски народ и тоа е многу јасно. Затоа ме интересира и не ми е јасно, па сакам да ми го разјасните тоа : -како е добиено вашето име бидејќи е очигледно дека не сте го добиле во наследство.