Дали човек се раѓа со душа или треба да ја "заслужи" во текот на животот.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ако ти имаш душа тогаш кој си ти се поставува прашањето. Ако е парче од Бог тогаш кој си ти што го поседуваш Бог?
--- надополнето: 17 октомври 2012 во 00:32 ---
Малку е невкусно што те потпрашувам ама да не се отиде у погрешна насока.

Ne go poseduva Bog, Bog ostavil del od sebe kaj nego na safekeeping, kkao go cuva i se grizi za toa (dusata) na kraj odlucuva raj ili pekol.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Ne go poseduva Bog, Bog ostavil del od sebe kaj nego na safekeeping, kkao go cuva i se grizi za toa (dusata) na kraj odlucuva raj ili pekol.
Во голема заблуда си брате... прво рај и пекол не постојат како нешто материјално и нешто што се постигнува некаде после смрта... тоа е психолошката состојба на човекот во овој момент... дали ке биде рај или пекол од тебе зависи(или ќе бидеш над двете, ниту од едно ниту од друго нема да бидеш заробен)... и Бог не оставил дел... ниту пак постои бог каков што си го замислуваш... тоа е севкупното постоење кое се манифестира во секој атом кој навидум изгледа оделно и сам на себе... но уствари се е взаемноповрзано... се е бог и бог е се... или ти си бог, но во моментов си го заборавил тоа поради привидноста дека си човек... Пробуди се од своите психолошки заблуди на догми и верувања и види ја реалност... Што си ти...?

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
”Drop this illusion that everyone has a soul.” How does it matter whether he who
is actually asleep has a soul or not? Only that is real which actually is. The soul is a possibility for
all, but the one who makes it an actuality alone attains it.
--- Gurdjieff...

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Џурџефбљак си напрајл парафраза на: nihil est in intellectu, quod non antea fuerit in sensu
--- надополнето: 17 октомври 2012 во 09:43 ---
АК не знајш од кај је, не гулгај, ја че ти кажа:

Од чичо Томе од (село) Аквина...за познание и спознание на Бог.

Глејш...ничево новога њет ту.

Џурџобљак е пЉагијаторче...бидна то, дајте ново дете или нова мисла од друК мислител

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Kako bese ona:

"ne me raduvaj"

Me iznasmea, ciakars be?!
Jasno mi e sega. Ojden si u nevrat ti.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
И што решивте сега на крај? Има душа или се заслужува? Последниве 3 страни ви се све бисер до бисер :eek:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Има....сега Ѓурџ ќе рече дека ништо не знам, и дека ништо не сум читал и дека не може он да објаснува на ограничени :)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Има....сега Ѓурџ ќе рече дека ништо не знам, и дека ништо не сум читал и дека не може он да објаснува на ограничени :)
Абе бистар си бил ..бре мајката, кој се надаше ова од тебе.

S

Sagan

Гостин
Душа у христијанска смисла на зборот не постои. Се работи за секундарната последица на течењето на електричните импулси од мозокот до органите и мускулите, кои нервните рецепртори (завршетоците) го регистрираат како „нешто“. Затоа и „душата“ се осеќа онаму каде има најмногу органи т.е. внатрешни рецептори во телото, во трупот, а не во рацете или нозете. Со престанувањето на течењето на импулсите, таа секундарна последица прекинува.

Така да, да, секој се раѓа со „душа“, и животните.

L

Luki Junior

Гостин
Ако ти имаш душа тогаш кој си ти се поставува прашањето. Ако е парче од Бог тогаш кој си ти што го поседуваш Бог?
Малку е невкусно што те потпрашувам ама да не се отиде у погрешна насока.
Дека напишах оти го поседувам Бог, ајде сега не мора да се цитираме, и да си ставаме зборове у устите едни на други. Возрасни човеци сме.. Не го поседувам јас Бог, ни па јас сам Бог.
А кој сам јас? Најискрено, обичен човек со обична душа. Ништо повеќе, и ништо помалку.

OSHO-Lover Човек, у посто исто како да го читам Ватс. Најискрено те питам, и без заебанции, зајадувајне, или кавгаџиски.. Зашо го цитираш Ватс дирекно? Ватс е пишал за креационистички американци по втората светска војна, и го ставаш Divider у истио кош со тие американци, за чија публика е наменена самата книга. Истите зборове ги користе и он за објаснувајне за разликите на западната мисла и религиозност со Зен учејнето... Сигурно читаш, проучуваш, пишеш нешта... Зашо мора да го парафразираш речиси збор по збор Ватс, толку ли не си инспириран сам да си составеш мислите шо точно осеќаш од натре.. Една од целите е да се допреш самио себе, да оставеш да потече шо имаш у тебе однатре, да го извадеш моќното "te". (y)

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Дека напишах оти го поседувам Бог, ајде сега не мора да се цитираме, и да си ставаме зборове у устите едни на други. Возрасни човеци сме.. Не го поседувам јас Бог, ни па јас сам Бог.
А кој сам јас? Најискрено, обичен човек со обична душа. Ништо повеќе, и ништо помалку.

OSHO-Lover Човек, у посто исто како да го читам Ватс. Најискрено те питам, и без заебанции, зајадувајне, или кавгаџиски.. Зашо го цитираш Ватс дирекно? Ватс е пишал за креационистички американци по втората светска војна, и го ставаш Divider у истио кош со тие американци, за чија публика е наменена самата книга. Истите зборове ги користе и он за објаснувајне за разликите на западната мисла и религиозност со Зен учејнето... Сигурно читаш, проучуваш, пишеш нешта... Зашо мора да го парафразираш речиси збор по збор Ватс, толку ли не си инспириран сам да си составеш мислите шо точно осеќаш од натре.. Една од целите е да се допреш самио себе, да оставеш да потече шо имаш у тебе однатре, да го извадеш моќното "te". (y)
Види, сум пишувал и секогаш пишувам од мое лично искуство инаку не се нафаќам да рецитирам нечие туѓо искуство... а да тоа што ќе го напишам можда се софпаѓа со други што имале слично искуство па на сличен начин го искажале... ок... а ако си прочитал од мои два поста и со тоа даваш заклучок дека само цитирам, а не давам мое мислење ондак многу плиток заклучок од твоја страна ама нема везе не е ни битно тоа... битен е тој што го набљудува и искусува и тивко го прати моментот како се развлекува низ вечноста на бесконечноста па се до празнината на ништожлукот... Ете Тоа[Tao] е Тоа[Tao] и се во се... и повеќе од се... бидејки е празно во суштината...
Поздрав...:) од празнината...
П.С. за тоа во болдот... викаш обичен си... а кој е ондак тој и што е тој што го видел тоа и го приметил...(ниту посебен, ниту обичен... тој само е(а не е ни “е„))

Kajgana Shop

На врв Bottom