Апстиненција од сексуалниот живот кај свештените лица, вистина или лага?

• Креатор на темата Креатор на темата leandra
  • Време на започнување Време на започнување

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.566
Во христијанскиот свет лицата кои се замонашуваат се одрекуваат меѓу другите работи и од сексуален живот кои секако претходно го имале. Според нашите учења во манастирските конаци каде се поделени во машки и женски одаи немаат никаков контакт меѓу себе, а нагоните ги потиснуваат со литургија (претпоставувам). Кај католиците е речиси исто. Во муслиманскиот свет со целодневно молење. Во будизмот ваљда и со јога вежби се отргнуваат од тие мисли.
Од друга страна новините се полни за педофилски скандали од светите лица кои според учењата треба да се одречат од земскиот живот и само духовно да се празнат.
Што мислите го почитуваат ова правило или едноставно сексуалниот нагон е посилен од сите верби и молења? Може ли некој целиот живот да се одрече од земските задволства или тоа се прави тајно под превезот на религијата?
Верувате ли дека тие луѓе кои решиле да се замонашат (генерално за сите религии термин) со претходен земски живот можат да продолжат само со духовен живот? Јас лично не верувам во тоа, вие?

п.с. Генерално се однесува на сите религии не е поентата да си го мериме.
Ако некој е оф или навредува кликајте пријава, имам неколку члена на игнор и јас сум човек нели. И не мавајте со бројаници, амин.

Во христијанскиот свет лицата кои се замонашуваат се одрекуваат меѓу другите работи и од сексуален живот кои секако претходно го имале. Според нашите учења во манастирските конаци каде се поделени во машки и женски одаи немаат никаков контакт меѓу себе, а нагоните ги потиснуваат со литургија (претпоставувам). Кај католиците е речиси исто. Во муслиманскиот свет со целодневно молење. Во будизмот ваљда и со јога вежби се отргнуваат од тие мисли.
Од друга страна новините се полни за педофилски скандали од светите лица кои според учењата треба да се одречат од земскиот живот и само духовно да се празнат.
Што мислите го почитуваат ова правило или едноставно сексуалниот нагон е посилен од сите верби и молења? Може ли некој целиот живот да се одрече од земските задволства или тоа се прави тајно под превезот на религијата?
Верувате ли дека тие луѓе кои решиле да се замонашат (генерално за сите религии термин) со претходен земски живот можат да продолжат само со духовен живот? Јас лично не верувам во тоа, вие?

п.с. Генерално се однесува на сите религии не е поентата да си го мериме.
Ако некој е оф или навредува кликајте пријава, имам неколку члена на игнор и јас сум човек нели. И не мавајте со бројаници, амин.
Си пронаоѓаат дупки во светите списи, така фино лепо си наоѓаат дупки во законот па ти вика немањето секс со жена е апстиненција, никаде не се спомнува сексот со малолетни момчиња дека е забранет.
Па вика несмееш во таква и таква поза да му го начукаш, може да ти се трти но не смееш да го чепиш, може оралка во одредени денови и месеци но несмее анално итн итн, уствари све ти је тоа една обична педерана педофилска која што продава лажен морал преку религија.
И нај битното што ке ти го кажат има кој нив да им суди ке одговараат тие пред бога :pos:
Нема што ти да ги осудуваш нив:tapp:

Поентата е дека насила и сосила е воведен целибатот. Ни Бог не сакал целибатење.
Но, ако некој е решен (не сите, некој) сосем да ги почитува тие и такви црковни (не божји) правила, може и да издржи.
Не секој. Некој.
Мнозина не можат. Мнозина се пахомисаат.
За жал, изворните слова и учења се извитоперени од страна ан институцијата црква. Затоа има девијации.

Некои, не сите. Оние кои искрено така решиле можат бидејќи со силата на Бог се се може.

П.С. ЉиС со тема од религија и после уртикарии ќе те фаќаат :)
Е ќе те фаќаат.
Сега, куп секакви мислења ќе се појават, секакви, но сите ќе имаат едно знаедничко. Перверзија, неприродност, девијантност...за на крај да се поврзат со хомосексуализмот.
За некој да каже: како може да се забранува педерлак, додека ваму истите кои го зарбануват се пдеречат, педофилат итн.

Не сите се ојдени и не е верата таа, туку одрдени индивидуи кои го напуштиле Исус и под превез и закрила на најголемата институција во светот прават бељи.
Не сите. И таму се само некои.

Некој рече дупки во списите. Никаде не стои дека не треба да општат со жени.

Претпоставувам има дел од нив кои што навистина се откажале од земските задоволства, не само од секс, туку и од зборување, од богатство итн.
Но убедена сум дека повеќето, не само што се кријат позади религијата за своите сексуални преференци, туку и дрско и јавно си возат џипови од 100.000 евра (на пример), фактички религијата им е параван за секоја глупост што ќе ја направат. Како може такви неморални и дрски, да не зборувам лицемерни, да проповедаат нешто духовно, возвишено, надземско?!
Што значи, не, не верувам дека вистински се откажале, особено оние што најчесто се експонираат во јавност со некои насоки за како треба да постапува народецов.
Малце оффтопик, ама како излегоа експресно сите религиски установи во РМ (вклучително и ИВЗ и МПЦ) со заеднички став дека се строго против хомосексуални бракови, камо среќа исто така обединети да беа коа се тепаат македонци и албанци на секојдневна база, па конечно и нешто фино од нив да почувствуваме.

Ако сака (може) некој да издрже, нека повеле. Иначе биолошки сме програмирани да се размножуваме, односно бувкално сите емоции и нагони што ги чувствуваме се дизајнирани да ни помогнат да преживееме/се размножиме. Ретардирана работа.

Тешка лага. Иако не сум бил во војска, сум слушал дека за апстиненција им се ставало бром во чајот, па ова може да им се препорача и на сите свештени лица во случај да им се пробудат човечките мисли кога се во потрага по бога.

Тешка лага. Иако не сум бил во војска, сум слушал дека за апстиненција им се ставало бром во чајот, па ова може да им се препорача и на сите свештени лица во случај да им се пробудат човечките мисли кога се во потрага по бога.
Татко ми ми кажуваше за ова со бромот додека бил во ЈНА,не е лага.А иначе целибатот не го поштувале ни самите Папи ниту во ран среден век,не па сега у ова време.Ај шо не си го држеле кучето врзано него и го пуштале по најблиски роднини,туѓи жени,мажи итн ит..:D
http://www.toptenz.net/top-10-worst-popes-in-history.php

Ако бил некој во манастир и останал таму подолго време, бујрум нека повели, нека каже дали сексот се применува или навистина имаат апстиненција према него. Тој човек би бил најверодостоен извор на информација.
Лично мислам дека има, не дека сум видел, туку од муабети и по вестиве што има полициски извештаји од католичкиве попови. Мислам дека имаше еднаш и во џамија на ивз.

Инаку не ми е јасно зошто монаси/свештеници им е забранет секс? Природен нагон/потреба за размножување/преживување, кој секое живо суштество на планетава го поседува.

Ке го смалат тој сексуален нагон со маструбирање:icon_lol:

Инаку не ми е јасно зошто монаси/свештеници им е забранет секс? Природен нагон/потреба за размножување/преживување, кој секое живо суштество на планетава го поседува.

Затоа што според религијата( конкретно христијанството), наводно сексот бил грев. Затоа и те крстат како мал, да те „измијат“ од гревовите, бидејќи си се родил како резултат на еден грешен чин.
Бар така не учеа порано. А зашто се смета за грев не ми е јасно, оди биди без гревови после :icon_lol:

Затоа што според религијата( конкретно христијанството), наводно сексот бил грев. Затоа и те крстат како мал, да те „измијат“ од гревовите, бидејќи си се родил како резултат на еден грешен чин.
Бар така не учеа порано. А зашто се смета за грев не ми е јасно, оди биди без гревови после :icon_lol:

Е ова не го сфаќам, извини Леа ако идам офтопик бриши слободно. Како може да се смета сексот за грев кога попот кога венчава двајца им вика „размножувајте се?“ :confused: Сигурно нема да се размножуваат луѓето како едноклеточни организми :eek:

Им се запнавте на луѓето,кој ебел кој :drk: толку ве интересира ?

Вас ако ви се ебка - ебкајте се,остајте ги на раат другите,тие чим решиле да се изолираат од светот јас ги сметам за благо ретардирани. - dobro poznat вели не им се смејте на луѓето со посебни потреби.

Прво и основно:
Религиите можат да проповедаат што сакаат и како сакаат.
Сексот си е природен нагон и е сосем нормална работа.
Грев било....бреееее!!!!!!!!! Глупости.
Апстиненција признавам САМО од оправдани причини, како здравствени, бременост и сл.

Хахахаха за тоа ли е крштевањето?
Сексот во брак не е грев, напротив...

Не верувам во апстиненција и одрекување, туку баш како што пиша - дека тоа се прави тајно под превезот на религијата. Воопшто не ми е јасно како може со молитви воопшто да се запре и самата помисла на секс, а не па да се запре сексуалниот нагон што е нешто неизбежно. И не само за оние кои се одлучиле за монашки живот, туку општо и за оние верници кои постат, а за време на постот како што знам не смеат воопшто да имаат такви ''грешни'' мисли. Мислам дека сето тоа е една обична лага, фолирање и лицемерие.

Која е причината за сето тоа не знам, долго сум размислувала, и навистина воопшто не можам да го оправдам тоа дека сексуалниот однос е грешен чин...можеби затоа што според мене нема никаква логика во тоа. Освен нели ако не гледаат на тоа како грешен чин, туку тоа го прават како посветеност кон Бог и само кон Бог, што јас исто така не би можела да го оправдам затоа што тоа е со сила запирање на помислување и спречување на задоволување на нагон кој според мене е нормален, прекрасен и потребен.
Се на се, на таа апстиненција гледам како на обично фолирање и лицемерие, ако не на сите, барем на 80% кои се одлучиле за тоа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom