Gurdjieff
Bastardo dentro
- Член од
- 12 јануари 2011
- Мислења
- 3.645
- Поени од реакции
- 1.264
Брат, гаден сум јас према оние што сакат да се праат дека ја знаат вистината...а всушност немаат поима.Ѓурџо, олабаи бе.
Нема лабаво...
Брат, гаден сум јас према оние што сакат да се праат дека ја знаат вистината...а всушност немаат поима.Ѓурџо, олабаи бе.
Органски портали... страшно... ако си посвесен барем малце... ќе можеш ако ништо повеќе да ги осетиш тие луѓе кога ќе бидеш во нивна присутност... нивната празнина, празни муабети, безчувствителни, живеат програмиран живот... ако си свесен можеш многу добро да ги препознаеш(ги има многу)... се познаваат и по нивните очи колку се несвесни...“A considerable percentage of the people we meet on the street are people who are empty inside, that is, they are actually already dead. It is fortunate for us that we do not see and do not know it. If we knew what a number of people are actually dead and what a number of these dead people govern our lives, we should go mad with horror.”
- G.I. Gurdjieff
Инаку модерниот човек( Так-Adama) e створен како без-душен....во буквален превод би значело магаре.
Адам е магарето(робот) на планетава, а си мислат сите дека е господар на планетава, и не е ништо подобар(во оваа состојба) од мравките да речеме.
Еве и некој линк, ми налета случајно, quantum phenomena
--- надополнето: 11 октомври 2012 во 11:13 ---
Има некои кои се дрзнале да го негираат постоењето на свеста Друго име за органски портал е идиот.Органски портали... страшно... ако си посвесен барем малце... ќе можеш ако ништо повеќе да ги осетиш тие луѓе кога ќе бидеш во нивна присутност... нивната празнина, празни муабети, безчувствителни, живеат програмиран живот... ако си свесен можеш многу добро да ги препознаеш(ги има многу)... се познаваат и по нивните очи колку се несвесни...
Да да... идиоти со тапија... ем незнаат ем незнаат дека незнаат, а мислат дека знаат... шизофренија...Има некои кои се дрзнале да го негираат постоењето на свеста Друго име за органски портал е идиот.
Органски портали... страшно... ако си посвесен барем малце... ќе можеш ако ништо повеќе да ги осетиш тие луѓе кога ќе бидеш во нивна присутност... нивната празнина, празни муабети, безчувствителни, живеат програмиран живот... ако си свесен можеш многу добро да ги препознаеш(ги има многу)... се познаваат и по нивните очи колку се несвесни...
Ајде бе вие двајца паметњаковичи....Има некои кои се дрзнале да го негираат постоењето на свеста Друго име за органски портал е идиот.
Не секогаш одат работите како што треба...Да да... идиоти со тапија... ем незнаат ем незнаат дека незнаат, а мислат дека знаат... шизофренија...
Леле..ако ве чуат тоа атеистеве....наебавте....Да да... идиоти со тапија... ем незнаат ем незнаат дека незнаат, а мислат дека знаат... шизофренија...
None whatsoever...од моја перспектива... да не разглабаме тешки муабети... битно е да си свесен... другото свеста ке ти го покаже...Ајде бе вие двајца паметњаковичи....
Која е разликата меѓу душата и свеста?
Доста си блиску до вистината....али да ти кажам право, се осеќа доста влијание на Ошовото познавање на вистината, во твоите “сваќања “ на истата.(Ова за Г. , Ошо го тврди,си го прочитал од него.....и истото не е точно).None whatsoever...од моја перспектива... да не разглабаме тешки муабети... битно е да си свесен... другото свеста ке ти го покаже...
Убаво го нагласи Bodhidharma тоа од Исус... “Доколку телото постане поради духот(свеста) тоа е убаини... но доколку свеста постане поради телото е тоа е дијамантски убаини„... така да да можда многу луѓе немаат свест, но тоа не значи дека неможе да се развие... И онака се што постои е свест кондензирана и манифестирана во навидум материјална форма... а се што има форма е свеста, енергија... едно во друго се претопуваат... така да ако свеста е таа која создава тела... зошто ондак не би било и обратното...(BTW Гурџиеф и не го мислел тоа стварно дека луѓето се раѓаат без душа ама за да се пробудат од длабокиот сон мора да се употреби оштра лага инаку ќе си продолжат да си спиат и тие што се пред самото пробудување...)
Ме изнасме со ова последново... А за вистинава... колку и да си близу до неа... сепак ако не си вистината... бесконечно далеку си од неа...Доста си блиску до вистината....али да ти кажам право, се осеќа доста влијание на Ошовото познавање на вистината, во твоите “сваќања “ на истата.(Ова за Г. , Ошо го тврди,си го прочитал од него.....и истото не е точно).
Г. кога го тврдел тоа , ја зборувал вистината, и научно го докажал тоа.....леле сега кога ќе прочитаат атеистиве дека научно го докажал...пак кловн ќе ме праат.
Luki CAR!А зашо се цитират еден куп филозофи, трудове, текстове, и не ти знам шо за да се докаже дали еден човек има душа или нема душа?
пс Кој е тај Џурџиеф? Филозоф ли е или само член на форумо?
Јас сум тај бе брат......најголем филозоф....А зашо се цитират еден куп филозофи, трудове, текстове, и не ти знам шо за да се докаже дали еден човек има душа или нема душа?
пс Кој е тај Џурџиеф? Филозоф ли е или само член на форумо?