Дали човек се раѓа со душа или треба да ја "заслужи" во текот на животот.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
“A considerable percentage of the people we meet on the street are people who are empty inside, that is, they are actually already dead. It is fortunate for us that we do not see and do not know it. If we knew what a number of people are actually dead and what a number of these dead people govern our lives, we should go mad with horror.”
- G.I. Gurdjieff

Инаку модерниот човек( Так-Adama) e створен како без-душен....во буквален превод би значело магаре.
Адам е магарето(робот) на планетава, а си мислат сите дека е господар на планетава, и не е ништо подобар(во оваа состојба) од мравките да речеме.
Еве и некој линк, ми налета случајно, quantum phenomena :)
--- надополнето: 11 октомври 2012 во 11:13 ---
Органски портали... страшно... ако си посвесен барем малце... ќе можеш ако ништо повеќе да ги осетиш тие луѓе кога ќе бидеш во нивна присутност... нивната празнина, празни муабети, безчувствителни, живеат програмиран живот... ако си свесен можеш многу добро да ги препознаеш(ги има многу)... се познаваат и по нивните очи колку се несвесни...

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Органски портали... страшно... ако си посвесен барем малце... ќе можеш ако ништо повеќе да ги осетиш тие луѓе кога ќе бидеш во нивна присутност... нивната празнина, празни муабети, безчувствителни, живеат програмиран живот... ако си свесен можеш многу добро да ги препознаеш(ги има многу)... се познаваат и по нивните очи колку се несвесни...
Има некои кои се дрзнале да го негираат постоењето на свеста:facepalm: Друго име за органски портал е идиот.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Има некои кои се дрзнале да го негираат постоењето на свеста:facepalm: Друго име за органски портал е идиот.
Да да... идиоти со тапија... ем незнаат ем незнаат дека незнаат, а мислат дека знаат... шизофренија...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ајде бе вие двајца паметњаковичи....
Која е разликата меѓу душата и свеста?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Да да... идиоти со тапија... ем незнаат ем незнаат дека незнаат, а мислат дека знаат... шизофренија...
Не секогаш одат работите како што треба...
Што би рекол Исус
If the flesh came into being because of spirit, that is a marvel, but if spirit came into being because of the body, that is a marvel of marvels.
Може има надеж...
Да помогнеме малку некој ако има среќа во таа насока :)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Леле..ако ве чуат тоа атеистеве....наебавте....:pos:
Али оваа ти е добра...ем незнаат, ем незнаат дека незнаат а мислат дека знаат....:pos:(y)

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Ајде бе вие двајца паметњаковичи....
Која е разликата меѓу душата и свеста?
None whatsoever...од моја перспектива... да не разглабаме тешки муабети... битно е да си свесен... другото свеста ке ти го покаже...
Убаво го нагласи Bodhidharma тоа од Исус... “Доколку телото постане поради духот(свеста) тоа е убаини... но доколку свеста постане поради телото е тоа е дијамантски убаини„... така да да можда многу луѓе немаат свест, но тоа не значи дека неможе да се развие... И онака се што постои е свест кондензирана и манифестирана во навидум материјална форма... а се што има форма е свеста, енергија... едно во друго се претопуваат... така да ако свеста е таа која создава тела... зошто ондак не би било и обратното...(BTW Гурџиеф и не го мислел тоа стварно дека луѓето се раѓаат без душа ама за да се пробудат од длабокиот сон мора да се употреби оштра лага инаку ќе си продолжат да си спиат и тие што се пред самото пробудување...)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
None whatsoever...од моја перспектива... да не разглабаме тешки муабети... битно е да си свесен... другото свеста ке ти го покаже...
Убаво го нагласи Bodhidharma тоа од Исус... “Доколку телото постане поради духот(свеста) тоа е убаини... но доколку свеста постане поради телото е тоа е дијамантски убаини„... така да да можда многу луѓе немаат свест, но тоа не значи дека неможе да се развие... И онака се што постои е свест кондензирана и манифестирана во навидум материјална форма... а се што има форма е свеста, енергија... едно во друго се претопуваат... така да ако свеста е таа која создава тела... зошто ондак не би било и обратното...(BTW Гурџиеф и не го мислел тоа стварно дека луѓето се раѓаат без душа ама за да се пробудат од длабокиот сон мора да се употреби оштра лага инаку ќе си продолжат да си спиат и тие што се пред самото пробудување...)
Доста си блиску до вистината....али да ти кажам право, се осеќа доста влијание на Ошовото познавање на вистината, во твоите “сваќања “ на истата.(Ова за Г. , Ошо го тврди,си го прочитал од него.....и истото не е точно).
Г. кога го тврдел тоа , ја зборувал вистината, и научно го докажал тоа.....леле сега кога ќе прочитаат атеистиве дека научно го докажал...пак кловн ќе ме праат.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Доста си блиску до вистината....али да ти кажам право, се осеќа доста влијание на Ошовото познавање на вистината, во твоите “сваќања “ на истата.(Ова за Г. , Ошо го тврди,си го прочитал од него.....и истото не е точно).
Г. кога го тврдел тоа , ја зборувал вистината, и научно го докажал тоа.....леле сега кога ќе прочитаат атеистиве дека научно го докажал...пак кловн ќе ме праат.
Ме изнасме со ова последново...:pos: А за вистинава... колку и да си близу до неа... сепак ако не си вистината... бесконечно далеку си од неа... :D

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Nie drugite a i nikoj ne moze da te naoravi klovn povelje od toa ti sam sto se pravis.
I kako toa naucno?

L

Luki Junior

Гостин
А зашо се цитират еден куп филозофи, трудове, текстове, и не ти знам шо за да се докаже дали еден човек има душа или нема душа?

пс Кој е тај Џурџиеф? Филозоф ли е или само член на форумо?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
А зашо се цитират еден куп филозофи, трудове, текстове, и не ти знам шо за да се докаже дали еден човек има душа или нема душа?

Luki CAR!

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264

Јас сум тај бе брат......најголем филозоф....:pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom