Скопје или провинција?

Каде повеќе би сакал да живееш?

• Скопје

Гласови: 82 48,8%
  • Провинција (Битола, Штип, Кавадарци, Струмица,Охрид и сл)

Гласови: 86 51,2%

• Вкупно гласачи
    168
Статус
Затворена за нови мислења.
Е арно де, за него разбрав.
Него не разбрав, каков успех ќе барам од Скопје во на пример, Кратово?
И да, лошо е да се познаваат сите со сите.
Преферирам да влезам во маркет и да не ги познавам сите внатре.

Кој збори за од Скопје во друго место? Муабетот е за тие што доаѓаат во Скопје.
Дечкото дошол во Скопје.

Тоа ти што преферираш си е твое.

Само пошто викаше дека си родена Скопјанка верувам дека се и твоите епа прашај ги како било.Прашај ги и тие пред нив доколку биле од Скопје.
Дали не се знаеле скоро секој со секој?

Ти на едно Скопје со 400-500 илјади жители (Скопјани) од кои скоро пола албанци,роми,срби итн сакаш да не се знаеме помеѓу нас?

Па ќе нема кој да работи по тие твои маркети тогаш.

Дечкото дошол во Скопје.

Само пошто викаше дека си родена Скопјанка верувам дека се и твоите епа прашај ги како било.Прашај ги и тие пред нив доколку биле од Скопје.

Ти на едно Скопје со 400-500 илјади жители (Скопјани) од кои скоро пола албанци,роми,срби итн сакаш да не се знаеме помеѓу нас?

O Боже.
Како и да било, повеќе не е, тоа ми одговара, не мрдам од овде и за мене нема подобро место во Македонија, од многу разно разни причини, кои дефинитивно не се врзани исклучиво заради бројот на населението тука, и кои ти ги прескокна поради недочитување.
Темата не е ексклузивно наменета за никого, така што, или кажи нешто нормално, или, не замарај.

Го читам твојот пост и прва асоцијација ми е како изгледа прватното сместување во Охрид и како го развивате туризмот.:)
Толку ни се условите, според "внатрешноста" што ја опиша ти во претходниот пост (божем апокалипса фатила), што сакаш повеќе?

Дечкото дошол во Скопје.

Не сум знаел дека само 250 000 Македонци има Скопје а дека другите 250 000 се рамковни,роми,срби ,марсовци.
Инаку Дечко само градот Скопје има повеќе етнички Македонци отколку што има Албанци во цела Македонија заедно. Така да теоретски сите албанци од цела Македонија да ги ставиме во Скопје етничките Македонци пак ќе бидат побројни. Намерно со територијалната поделба во 2004 се направи општина Сарај која е 20 км одалечена од Скопје да се припои кон Скопје за да успејат едвај да направат дека има 20% албанци во Скопје. Реалната Бројка на Албанци во Скопје ако ја тргнеш Сарај што вештачки ја додадоа не беше повеќе од 14%. А само општина сарај има 35 000 жители со над 90% албанско население.

Јас лично потекнувам од провинција но студентскиот живот го поминав во Скопје и како студент работев во еден од Мобилните оператори и во еден од Скопските Клубови и живеев во еден од студентските домови хахаха после во Македонија немало работа има ама нема пари... да преминеме на темата јас мислам дека Скопје никогаш нема да биде метропола, уствари тоа може да се деси, но после 30 години но до тогаш Скопје ке биде град во кој што ке се насобрат сите сејлачишта и албанци од Косово и од било каде. Кога зборам за сејлачишта се мисли за оние најдолните кој живеат во гарсоњера под кредит а имаат пари за да седат и да пијат кафе на кеј или било каде. Смешна ми стана темата затоа што гледам македонскиот народ со што сеуште се замара. Јас сега живеам во Chicago, Evanston во 3 собен стан со поглед кон езерото Michigan.

O Боже.
Како и да било, повеќе не е, тоа ми одговара, не мрдам од овде и за мене нема подобро место во Македонија, од многу разно разни причини, кои дефинитивно не се врзани исклучиво заради бројот на населението тука, и кои ти ги прескокна поради недочитување.
Темата не е ексклузивно наменета за никого, така што, или кажи нешто нормално, или, не замарај.

Ако пак твоево е нормално тогаш.......

Тресење разноразни глупости колку нешто да се каже.

Кој ти вика да не го сакаш Скопје?
Ама немој да напаѓаш некого само за да си го лечиш комплексот на помала вредност во твојот социјален круг со тоа што мислиш дека некојовде ќе ти се тресе зошто ти си родена од Скопје.

И јас сум генерации веќе од Скопје па не се пувам со тоа дека е незнам што.
Скопјанка треба да си во срцето а не на тастатура.

И ако толку го сакаш Скопје како што викаш тогаш нема вакви глупости да ти сметаат.

Прашај ги парижаните како им е што нивниот град е секојдневно окупиран од милиони туристи од секакви вукојебини од светот.
Ама тие што знаат каде и како да си го најдат мирот и да уживаат во својот град тоа не им смета.

За 3км од еден до друг крај градски линии да се воведувае:facepalm: јас некат кога сакам да се прошетам 3км ги идам за 25 мин пешки овие за 3 км автобус им требало. ЈСП е претпријатие на град Скопје.
Ти нацртав погоре за некоја си замислена линија измеѓу 2-те населби правец исток - запад.6 километри е од еден до друг крај, измеѓу се школи, институции, болници (опција линија до Св. Еразмо би била 8,5 км. = поврзување на 2 главни болници, иначе веќе имат таква линија само од ОБ)...како велиш ти нели побрзо сакаш да стигнуваш?Пешки ќе цепаш саат и кусур време, а пошо ние немаме коли и џабе ни се, зошто да не јавен превоз, постојат и минибуси.И да, можно е и во Охрид.

Ако имаат интерес нека земе општина Битола пример нека си прави и градски превоз и за околните села околу Битола(Пример беше Битола може и друг град да е) да имаше голем ќар немаше приватњаци ќе почнеа да возат по тие градови нешто како приватен ЈСП ќе имаше , ама таму нема ни голема популација ни луѓе што би се качиле во автобус за 1 км.
1.Во Битола имаш градски превоз 30 и кусур години уназад, била прво Транскоп сега се и други фирми.Сигурно не возат без ќар.Не се субвенционирани ни од Општина Битола, ни од Влада на РМ.

а 50% и од централниот Буџет го полни пак Скопје туку се најголемите компании и највеќе жители
Така, 50% од Буџетот во Скопје, а 90% инвестиции во Скопје.Нешто проблем со математиката, а?
Дури и тој 1 мизерен процент од БДП законски предвиден за регионален развој не добиле другите општини.Шо викаш, криви се сигурно нашите градоначалници...
http://sitel.com.mk/dnevnik/biznis/investicii-samo-vo-skopje
Инвестиции само во Скопје
23.11.2011 - 17:32 |
  • Бизнис
  • Се инвестира само во Скопје, во останатите градови не се вложува ниту денар. Закон за рамномерен регионален развој остана само на хартија.
201103011306526_78375.jpg

Дури и парите за развој ги добива главниот град. Според бирото за регионален развој наместо 1% од брутодомашниот производ како што е предвидено со закон, градовите од внатершноста добиваат за 23 пати помалку, односно, наместо 70 милиони на нивна мсетка стигнувале само 3 милиони евра годишно.
Како да привлечеме инвестиции кога нема обезбеден регионален пат, немаме квалитетно напојување со струја, или има неквалитетна вода. Но најголем проблем се образованите човечки ресурси. Или се во скопје или си одат надовор од македонија, рече Киро Левески – претставник на биро з регионален развој.
Македонија е поделена на 8 региони, а 90% од инвестициите се во скопскиот и тука се сите работни места. Тоа ја зголемува и побарувачката за станбен квадрат ит не дозволува неговата цена да падне.
Препорака за рамномерно развивање стигна денеска и од странски експерти на денешната меѓународна конференција на земјите од западен балкан.
Марина Доковска

Ако вашиот градоначалник смета дека за 3 км дестинација ви треба јавен превоз и е спремен да ја покрива загубата од автобусите што ќе ви возат бујрум направете. Јсп го финансира град Скопје (освен новите автобуси кој се донација од владата ,
2.Зборуваш за исплатливост во другите општини, а ЈСП во 2011 заврши со 820.000 евра загуби и покрај 2,5 милиони евра субвенции од градот.И ги почастија 300 возила, скоро цел возен парк сменет, значи не со општински средства.
Каква е таа логика во Скопје да работат со загуба и да добијат финансиска помош и обнова скоро на цел возен парк од Владата, а во Битола да работат рентабилно и неоправдано е да добијат помош...

во тие автобуси меѓу другото се возите и вие што не сте од Скопје а студирате во Скопје што имате некоја работа да завршите во Скопје итн не ги користат само жителите на Скопје).
Прво, не студирам таму.Второ, ако гледаме така и ти користиш превоз во други општини.Ама си плаќаш карта.И ако гледаме така за тие 2-3 пати шо се имам возено со ЈСП чесно СУМ ПЛАТИЛ КАРТА.А најголем дел од шверц-трансот се Скопјани.Да не се разбериме погрешно, не викам дека е непотребно обновувањето на ЈСП, ама да добијат и другите места ист третман, а не да го добијат кршот од ЈСП и да ги користат како споменици.
Очигледно е кој е фаворизиран со години од сите влади досега...
МАКЕДОНИЈА
09.10.2012

ЗАПРЕ СТЕНТИРАЊЕТО ВО БИТОЛА, ПАЦИЕНТИТЕ СЕ НОСАТ ВО СКОПЈЕ

bolnica_bitola.JPG
Два месеца нема интервенции на пациентите со акутен инфаркт во Центарот за интервента картиологија во битолската Клиничка болница, што свечено го пушти во употреба Миснистерот за здравство Никола Тодоров на 6 август. Тогаш кардиологот Сашко Кедев направи 12 интервенции, а потоа, пацинетите, за стентирање се испраќаат на Клиниката за кардиологија во Скопје, наместо досегашната практика, интервенциите да се извршуваат во охридскиот центар, кој е само еден час оддалечен од Битола.

[ Емилија Мисирлиевска ]

Не сум знаел дека само 250 000 Македонци има Скопје а дека другите 250 000 се рамковни,роми,срби ,марсовци.
Инаку Дечко само градот Скопје има повеќе етнички Македонци отколку што има Албанци во цела Македонија заедно. Така да теоретски сите албанци од цела Македонија да ги ставиме во Скопје етничките Македонци пак ќе бидат побројни. Намерно со територијалната поделба во 2004 се направи општина Сарај која е 20 км одалечена од Скопје да се припои кон Скопје за да успејат едвај да направат дека има 20% албанци во Скопје. Реалната Бројка на Албанци во Скопје ако ја тргнеш Сарај што вештачки ја додадоа не беше повеќе од 14%. А само општина сарај има 35 000 жители со над 90% албанско население.

А знаеш дека општина Центар е околу 40 пати понаселена од Сарај?

Јас лично потекнувам од провинција но студентскиот живот го поминав во Скопје и како студент работев во еден од Мобилните оператори и во еден од Скопските Клубови и живеев во еден од студентските домови хахаха после во Македонија немало работа има ама нема пари... да преминеме на темата јас мислам дека Скопје никогаш нема да биде метропола, уствари тоа може да се деси, но после 30 години но до тогаш Скопје ке биде град во кој што ке се насобрат сите сејлачишта и албанци од Косово и од било каде. Кога зборам за сејлачишта се мисли за оние најдолните кој живеат во гарсоњера под кредит а имаат пари за да седат и да пијат кафе на кеј или било каде. Смешна ми стана темата затоа што гледам македонскиот народ со што сеуште се замара. Јас сега живеам во Chicago, Evanston во 3 собен стан со поглед кон езерото Michigan.
Изгледа од парите што си ги заработил додека си бил студент што работел како хостеса и конобар си заработил толку многу пари што си купил стан во Чикако wow. За Скопје Стојко да не те боли има кој да се грижи за него. Инаку Јас сега живеам на Менхетен во стан со поглед кон Централ парк од 140 квадрата.:) А Ферарито го заложив да земам 5000$ кредит, и Ферарито ми го ставија на многу сигурно место во подрумот кај банката, и поефтина ми е да платам 20$ камата на кредитот отколку да плаќам паркинг на Менхетен. Кога ќе можеш помини на гости. Поздрав​

Изгледа од парите што си ги заработил додека си бил студент што работел како хостеса и конобар си заработил толку многу пари што си купил стан во Чикако wow. За Скопје Стојко да не те боли има кој да се грижи за него. Инаку Јас сега живеам на Менхетен во стан со поглед кон Централ парк од 140 квадрата.:) А Ферарито го заложив да земам 5000$ кредит, и Ферарито ми го ставија на многу сигурно место во подрумот кај банката, и поефтина ми е да платам 20$ камата на кредитот отколку да плаќам паркинг на Менхетен. Кога ќе можеш помини на гости. Поздрав​

Многу глуп муабет.
Убаво ти кажа дечкото.Со тоа што ќе станеме метропола ќе го навлечеме целиот шлајм од балканот овде.
Ете ти го Сити Мол што ти врие од косовари и ете ти го и Рамстор исто шамија до шамија.

Па сеа ти види.
Ама сега си јак и се пуваш а тогаш ќе кукаш.

А знаеш дека општина Центар е околу 40 пати понаселена од Сарај?
Значи општина Сарај има 35 000 жители а Центар бил 40 пати понаселен значи по твојата одлична Математика Општина Центар има 35 000 x 40= 1 400 000 жители . Браво не знаев дека општина Центар има жители колку Белград.:)

Значи општина Сарај има 35 000 жители а Центар бил 40 пати понаселен значи по твојата одлична Математика Општина Центар има 35 000 x 40= 1 400 000 жители . Браво не знаев дека општина Центар има жители колку Белград.:)

Каков човек си ти.
Понаселен или погусто населен се мисли.

Повеќе од 6000 жители на километар квадратен (центар има површина од 7,5 километри квадратни)
Сарај има околу 150 жители на километар квадратен а површината на општината е 229 километри квадратни.

Не трчај одма со паметни заклучоци.

Каков човек си ти.
Понаселен или погусто населен се мисли.

Повеќе од 6000 жители на километар квадратен (центар има површина од 7,5 километри квадратни)
Сарај има околу 150 жители на километар квадратен а површината на општината е 229 километри квадратни.

Не трчај одма со паметни заклучоци.
Погусто населен се пишува а не понасален. Инаку Точно е тоа дека Центар е најгусто населено место во Македонија, се надевам дека со катните гражи што се градат ќе се ублажи недостигот за паркинг место. Инаку една од најпаметните работи што направија е зонското паркирање не може зошто некој сакал кафе да пие во Центар да зема паркинг место на некој што има работа таму сакаш да ти е блиску колата во центар плати си зонски паркинг па ако ти се исплаати да пиеш кафе во центар а колата да ти е на помалку од 300 метри плати си паркинг.

Погусто населен се пишува а не понасален. Инаку Точно е тоа дека Центар е најгусто населено место во Македонија, се надевам дека со катните гражи што се градат ќе се ублажи недостигот за паркинг место. Инаку една од најпаметните работи што направија е зонското паркирање не може зошто некој сакал кафе да пие во Центар да зема паркинг место на некој што има работа таму сакаш да ти е блиску колата во центар плати си зонски паркинг па ако ти се исплаати да пиеш кафе во центар а колата да ти е на помалку од 300 метри плати си паркинг.

Чаир е најгусто населена општина. (ништо неочекувано нели :))
А за гужвите а особено за паркирањето се согласувам.Нема збор тука.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom