Диви странски водичи ни ја искривуваат историјата

• Креатор на темата Креатор на темата Stefus Corp.
  • Време на започнување Време на започнување
Тоа се глупости. Во ниту една држава нема таква цензура над туристичките водичи.

Кога учител води бугарска група со ученици во старите бугарски престолнини кои денес не се во бугарската држава, не е должен да ги почитува тоа што пишува во учебниците по историја на Република Македонија. Тој предава во бугарските учебници на бугарските ученици.
Вие сте се одделиле од матичната држава Македонија и ја искривувате историјата.

Перење мозок на мали деца и ширење антимакедонска пропаганда може да си го правите во вашата земја. Тоа не е добредојдено во Македонија затоа има или ќе има вакви закони. Ако не ти се допаѓа недоѓај во Македонија. Во основа има и тука простор да се уапсат таквите „туристички водичи“ поради ширење на етничка и верска омраза...ама затоа да не прави нешто поголема иако е сосема легитимно и правно издржано да одат во затвор бугарските водичи има еден друг закон по кој само поминуваат со парична казна и се заменети со вистиски водичи кој ја зборуваат вистинската историја и не шират омраза и ксенофобија. Тоа е тоа.

Не сум слушнал досега бугарски водич да "шири омраза и ксенофобија", но сум слушнал неколку македонски, кои го прават токму тоа и тоа при работа со бугарски групи. За тоа бугарските групи си доаѓаат со сопствен водич кој нема да ги навредува и да насадува омраза кон македонскиот народ со лагите и навредуваната.
--- надополнето: 11 октомври 2012 во 14:40 ---
Вие сте се одделиле од матичната држава Македонија и ја искривувате историјата.
Нема како да сум со одделил, зашто не сум роден во Македонија, а и кога сум се рагал имаше само Народна Република Македонија во која не сум стапал. Во Македонија сум бил по создавањето на независната држава.

Во Чаир уште стојат нелегално ставените табли и никој нема муда да ги смени, па за странските водичи кои ни ја искривувале историјата ќе се грижи некој...
На влез во Македонија било која странска туристичката агенција да има склучен договор со домашмна туристичка агенција за ангажиран туристички водич од Македонија.

По туристичките места да одат двајцата со знаменца на Македонија и земјатата посетител.

Ако нема туростички водич од Македонија,одговорното лице на странската агенција да се казни парично,на лице место или на излез од Македонија.

Ако не сака да плати ни на излез црн,печаат во компјутер за забрана за влез во Македонија за ширење лаги најмалку пет години.

И за Чаир има решение ама обратно:Забрани му излез од Македонија.
--- надополнето: 11 октомври 2012 во 14:49 ---
Не сум слушнал досега бугарски водич да "шири омраза и ксенофобија", но сум слушнал неколку македонски, кои го прават токму тоа и тоа при работа со бугарски групи. За тоа бугарските групи си доаѓаат со сопствен водич кој нема да ги навредува и да насадува омраза кон македонскиот народ со лагите и навредуваната.
--- надополнето: 11 октомври 2012 во 14:40 ---

Нема како да сум со одделил, зашто не сум роден во Македонија, а и кога сум се рагал имаше само Народна Република Македонија во која не сум стапал. Во Македонија сум бил по создавањето на независната држава.
Твојата сегашна земја која сте ја нарекле Бугарија,била Македонија затоа не си се родил во Македонија и не си стапнал во неа.
Има време ќе биде и тоа

"Вистинската историjа" е вистинска само во вашата земjа.
Надвор од неjа се учи друга историjа.
А и што е тоа " шират омраза и ксенофобија"?
Тоа не са македонски режисери.

Jаз и во Италиjа, и во Шпаниjа, и во Чешка, и во Австриjа сум бил со бугарски водичи. И гледах дека на Кинезите водичите беха Кинези, на Русите - Руси и т.н..

Јас пак, во Италија, бев со италијански водич, Унгарија со унгарски, Словенија словенечки.
Различни искуства ;)

Јас пак, во Италија, бев со италијански водич, Унгарија со унгарски, Словенија словенечки.
Различни искуства ;)
--- надополнето: 11 октомври 2012 во 17:10 ---

Ако не ви одговара, ич не доаѓајте.

Па нормално дека ќе бидат различни. Ти си патувала, а овие наши б'лгарчета од странство имаат видено само ограда од амбасада (од надворешна страна).

Ама за јадење :гомце: овде први се. Еве сега од Радко и Google Earth ќе им дадат, па може и искуствата ќе им се сменат.

"Вистинската историjа" е вистинска само во вашата земjа.
Надвор од неjа се учи друга историjа.
А и што е тоа " шират омраза и ксенофобија"?
Тоа не са македонски режисери.

Jаз и во Италиjа, и во Шпаниjа, и во Чешка, и во Австриjа сум бил со бугарски водичи. И гледах дека на Кинезите водичите беха Кинези, на Русите - Руси и т.н..
Извини ама сигурно не е вистина дека Македонците Тито ги измислил во 1945 тоа во никоја нормална светска книга не го пишува само во лудите татарски глави е тоа.
Така да нема шанси да дојде во МК и да плукаш и маваш со дрва и камења по Македонците и да те третираат како добредојден турист тоа само во некој парален свет може. Такви гости само на клоци и надвор од Македонија ич не се добре дојдени.

Извини ама сигурно не е вистина дека Македонците Тито ги измислил во 1945 тоа во никоја нормална светска книга не го пишува само во лудите татарски глави е тоа.
Така да нема шанси да дојде во МК и да плукаш и маваш со дрва и камења по Македонците и да те третираат како добредојден турист тоа само во некој парален свет може. Такви гости само на клоци и надвор од Македонија ич не се добре дојдени.

Муабетов е како, јас одам во Италија, и Ромул и Рем стануваат чистокрвни Македонци :)
Лудо, ама такви ни се соседите нас, срцки :rolleyes:

Муабетов е како, јас одам во Италија, и Ромул и Рем стануваат чистокрвни Македонци :)
Лудо, ама такви ни се соседите нас, срцки :rolleyes:
Случајот е токму обратен. Странец оди во Македонија и бугарскиот писател добил награда за мир како бугарски национален херој (така пишува на светската награда) станува Македонец по националност и етнос.

:facepalm:

На други теми трола ли трола против комунизмот, а сега ќе ми подметнува глупости за некаква си "награда за мир" доделувана во најголем број случаи на луѓе од т.н. источен блок под капата на СССР, која за времето на студената војна му била доделена на Вапцаров ПОСТХУМНО, откако истиот беше одамна убиен од БУГАРИТЕ во БУГАРИЈА.
Коишто сега решиле да го присвојуваат?!?

"бугарска работа"...

Жалам, ама човекот јасно и гласно САМИОТ си кажал додека бил жив дека:

ЗЕМЈАТА-РОДИНА и КРВТА му биле МАКЕДОНСКИ

Лажат и да му ги извртуваат песните во кои јасно одредил која му е ЗЕМЈАТА-РОДИНА.
Лажат за содржината на РЕФЕРАТОТ напишан од Вапцаров во кој човекот самиот си напишал и повикал за СЛОБОДНА И НЕЗАВИСНА МАКЕДОНИЈА заради неговата МАКЕДОНСКА КРВ и БЛАГОРОДНИОТ ПАТРИОТИЗАМ, којшто реферат со децении го криевте во некои депоа.

Имате ли вие луѓе што живееле надвор од Бугарија и твореле на други јазици а вие си ги сметате за Бугари? Да те потсетам каде живееше Каравелов, од која националност му беше жената и на кој јазик има пишувано додека бил таму, треба ли? Или за некои од грчките воспитаници како Априлов на пример? Тоа србендата од Војводина што си ја ставил за слика на твојов профил исто така, итн. итн.

Нема потреба да одговараш, темата како што веќе нагласив предходно не е за вашите комплекси и фрустрации.

Водичите треба да ја дадат вистинската слика за настаните и личностите, и тоа во најголема мерка го прават македонските водичи, нормално со некои грешки што постојат кај сите такви по целиот свет.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom