Деца...не мешајте баби и жаби.....наука и религија се два различни поими...
Овој па лајк ставил....
Ја гледаш ли иронијата во постот што го напиша?Па на целиов подфорум темите се околу баш тоа,ако не си забележал незнам што бараш во прво место тука.Живеј си со Господ никој не ти забранува,јас повеќе би преферирал да живеам со технологија.
Во голема заблуда сте и обајцата.Јас би ви го поставил прашањето-ако постои Бог,тогаш зошто постои науката?
Еве да претпоставиме дека Бог постои,иако тоа не можеме да го знаеме,дали во случај да не постоеше науката како главен двигател на човештвото и неговиот прогрес,каква ќе беше замислата на човекот за Бог?Како некое мало,кутро,дебело воајерче полно со злоба,завист и љубомора кое врши геноцид при првото негово незадоволство?Требаше ли човештвото да дозволи други институции,налик на Црквата,наместо самиот човек,да си земаат за екслузивно право за објаснување на природата на Бога?Ако беше така,уште ќе мислевме дека Сонцето се врти околу Земјата.Добро,има и такви што во 21.век го тврдат тоа,баш благодарение на влијанието на Црквата
Јас би рекол дека науката го дефинира Бог,можеби не може да го докаже неговото постоење или целосно да го разоткрие,но дефинитивно може нешто да не научи за неговото дејствување и неговата природа.Науката,преку откривањето и изучувањето на законите,појавите и односите кои владеат во природата,на Земјата,во Универзумот на досега најдобар можен начин ни го открива Бог и тоа што тој претставува,а што не(секако,доколку тој постои).Ниедна религија не успеала толку во тоа,иако,морам да потенцирам за да не ме сфатите погрешно,би можело да се каже дека на ова поле религијата и науката имаат заедничка цел и интерес,а тоа е пронаоѓањето на Бог.Секако,секоја со своите методи.
Затоа Гурџи,немој да и се лутиш толку на науката и ревносно да ја отфрлаш а ти Стефан преиспитај си ги уште еднаш ставовите зашто звучиш како да си ограничен во изборот(болд).