Скопје или провинција?

Каде повеќе би сакал да живееш?

• Скопје

Гласови: 82 48,8%
  • Провинција (Битола, Штип, Кавадарци, Струмица,Охрид и сл)

Гласови: 86 51,2%

• Вкупно гласачи
    168
Статус
Затворена за нови мислења.
За тој што кажа дека во Скопје не се гради за провинција,греши многу.
Ново Лисиче ти е Македонија во мало,мислам дека секој месец никнува нова зграда која собира едно село надвор од Скопје.Имам неколку другари што се градежни изведувачи,двајца градат во Општина Аеродром,другиот гради во Кисела Вода. Тоа што ми го кажуваат е дека 80% од становите ги купуваат луѓе од надворешноста,затоа и толку се гради овде,не заради нас Скопјаните туку зашто побарувачката е огромна од надвор. Ако не верувате појдете на лице место да се уверите. Кај мене у влез има минимум 5 листа со содржина:купувам стан во оваа зграда,чисто од љубопитност се јавувам да видам кој толку сака да купи,и погодете од каде се луѓето? од надворешноста. 3 стана се продадени во последните 2 години во мојот влез,на три фамилии од Пробиштип,Штип и Прилеп. Може ли некој експерт од вас што јадете слатки овде да ми објасните што мајка бараат луѓево толку во Скопје ако нечинело?!
Еден кажа дека неможеле сите да бидат министри,доктори,директори и одма го фатија за гуша демек ги осудил на земјоделие истите со таа пишана реченица.
Гледам дека никој не го сфати дечкото што сакаше да каже,а тоа е дека неможе сите да дојдат во Скопје,мора да остане некој и во другите градови да живее,да работи,можеш да бидеш директор,доктор и било што друго и надвор од Скопје. Што е со тие што се овоштари,лозари,тутуноберачи,биснис што го наследиле од татко и од дедо,зошто да не го наследат и продолжат? Туку се откажуваат од тоа и брзо у Скопје да бидам директор.
Доста офтопик, прашањето беше Скопје или провинција.
Верувам за тие од Скопје одговорот би бил 90% -Скопје 10% некоја планина или Охрид,додека пак за тие што не се од Скопје,ако не се одлучат за нивниот град,100% ке се одлучат за Скопје а не за друг град во државава,што е показател дека тука не се доаѓа само за подобар живот туку за престиж,да се биде дел од целиов овој хаос како што го викаат.

За тој што кажа дека во Скопје не се гради за провинција,греши многу.
Ново Лисиче ти е Македонија во мало,мислам дека секој месец никнува нова зграда која собира едно село надвор од Скопје.Имам неколку другари што се градежни изведувачи,двајца градат во Општина Аеродром,другиот гради во Кисела Вода. Тоа што ми го кажуваат е дека 80% од становите ги купуваат луѓе од надворешноста,затоа и толку се гради овде,не заради нас Скопјаните туку зашто побарувачката е огромна од надвор. Ако не верувате појдете на лице место да се уверите. Кај мене у влез има минимум 5 листа со содржина:купувам стан во оваа зграда,чисто од љубопитност се јавувам да видам кој толку сака да купи,и погодете од каде се луѓето? од надворешноста. 3 стана се продадени во последните 2 години во мојот влез,на три фамилии од Пробиштип,Штип и Прилеп. Може ли некој експерт од вас што јадете слатки овде да ми објасните што мајка бараат луѓево толку во Скопје ако нечинело?!
Еден кажа дека неможеле сите да бидат министри,доктори,директори и одма го фатија за гуша демек ги осудил на земјоделие истите со таа пишана реченица.
Гледам дека никој не го сфати дечкото што сакаше да каже,а тоа е дека неможе сите да дојдат во Скопје,мора да остане некој и во другите градови да живее,да работи,можеш да бидеш директор,доктор и било што друго и надвор од Скопје. Што е со тие што се овоштари,лозари,тутуноберачи,биснис што го наследиле од татко и од дедо,зошто да не го наследат и продолжат? Туку се откажуваат од тоа и брзо у Скопје да бидам директор.
Доста офтопик, прашањето беше Скопје или провинција.
Верувам за тие од Скопје одговорот би бил 90% -Скопје 10% некоја планина или Охрид,додека пак за тие што не се од Скопје,ако не се одлучат за нивниот град,100% ке се одлучат за Скопје а не за друг град во државава,што е показател дека тука не се доаѓа само за подобар живот туку за престиж,да се биде дел од целиов овој хаос како што го викаат.
Луѓето се селат бидејќи тука има работа, мислиш ако има работа во Пробиштип, Штип или Прилеп ќе напуштат куќа со двор за некое мало гнездо. Не би рекол, посебно ако знаеш што значи живеење во куќа.
Маката ги тера луѓето во скопје, ништо друго

Username1
значи вака не постои човек преодреден за една работа..
како што има новопечени директори, така може да има новопечени земјоделци..
го поставив прашањето на почетоков од темата
само што на скопјани им е понижувачки да се преселат од скопје во провинција....

знам дека никој нема да прочита..али ајде да си пишам
вака седев во стан во центар до нас комшии имавме „стари“ скопјани што не мразеа (нз зошто, веројатно оти секое сабаље ги поздравувавме до добро утро, а тие намќори ни а ни б)... често седевме на тераса, така на цигарче и кафенце... и често им ги слушавме караниците дома (не дека сакавме ама неможевме да ги игнорираме, пошто беа ептен гласни)
караниците беа заради сиромаштијата на семејството, како неможеле убава работа да најдат, и таму ред работи, а имаа 3 деца мислам, а трособен стан што го делеа со бабата и дедото

е сеа што ми е поентата... не ми е јасно зошто се жалат? кога лежат на богатство. станот би му вредел минимум 70000 - 80000 илјади евра... со тие пари во Прилеп може да си купи двокатна куќа (30000 или 40000) да си се пресели со целото семејство и со остатокот од парите да си почни некој мал бизнис..
незнам која е поентата да се задржиш на едно место, кога во тоа место немаш услови за живот..
зошто на еден социалец од скопје кој преживува од ден за ден (а такви ги има мноогу во скопје, поглава на жител и најмногу).. му е понижувачки да се пресели во град од внатрешноста, каде животот ем поевтин, ем за него и поисплатлив.

Неможе сите да бидат шефови, министри, директори, доктори, економисти и правници. Мора да има и некој што ќе го обработува ова плодно земјиште во Македонија.
Еве, колку за промена, земи мотиката и почни прв.
Уште кога ке го видам никот се останато ми е јасно. :facepalm:
--- надополнето: 9 октомври 2012 во 14:13 ---
тука не се доаѓа само за подобар живот туку за престиж престиж престиж престиж :cautious:
:facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm: - не, не се доволни.

Еве, колку за промена, земи мотиката и почни прв.
Уште кога ке го видам никот се останато ми е јасно. :facepalm:
--- надополнето: 9 октомври 2012 во 14:13 ---

:facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm: - не, не се доволни.

Ај пошто си се фатил за тоа ко мува на гомно,образложи како го разбираш напишаното и дали воопшто знаеш што значи и што сум сакал да кажам со тоа.
лесно е да шљакаш смајлиња,тешко е да образложиш со аргументи и поткрепа,за разлика од тебе ке ти наведам милион примери зошто сум го пишал тој збор.
отвори само кадевечер,или некој таков сајт кој што го прикажува ноќниот живот во Скопје,ке видиш кој се слика највеќе и од која причина. Сон на секој провинцијалец е да биде дел од шемата Скопска,виден,сликан,зборен од останатите провинцијалци кои останале дома или ги гледаат на сајтовите од студентските домови притоа мачкајки ајвар на корка леб.
Затоа не ни излагам веќе,преку тасе ми е од тазеиспилени мочли со кармини ко џокер,и опинци со раскопчани кошули у сите бои и Сирано Де Бержерак носеви.

Ај пошто си се фатил за тоа ко мува на гомно,образложи како го разбираш напишаното и дали воопшто знаеш што значи и што сум сакал да кажам со тоа.
лесно е да шљакаш смајлиња,тешко е да образложиш со аргументи и поткрепа,за разлика од тебе ке ти наведам милион примери зошто сум го пишал тој збор.
отвори само кадевечер,или некој таков сајт кој што го прикажува ноќниот живот во Скопје,ке видиш кој се слика највеќе и од која причина. Сон на секој провинцијалец е да биде дел од шемата Скопска,виден,сликан,зборен од останатите провинцијалци кои останале дома или ги гледаат на сајтовите од студентските домови притоа мачкајки ајвар на корка леб.
Затоа не ни излагам веќе,преку тасе ми е од тазеиспилени мочли со кармини ко џокер,и опинци со раскопчани кошули у сите бои и Сирано Де Бержерак носеви.
Значи, ако јас сум мувата ти си...
Како го разбирам? Токму така како што го напиша, како можам поинаку да го разберам. Дека не-скопјаните одат во Скопје за престиж. :facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm:
Кадевечер, кадеутре... Па кој сакаш да се слика кога во скопје има повеке "провинцијалци" отколку "чистокрвни скопјани".
Туку мене ме интересира по што ги познаваш тие на сликите дека се "провинцијалци", а не "чистокрвни скопјани"...

А со ова за ајварот и корката леб патетичен си, патетично искомплексирано детенце...

Читам и , хм некогаш ќе се изначудев но сега веќе Македонче и се е можно( македонче почнав да го употребувам сега како погрден збор на нашиот јазик на кој што припаѓам.
Првен е неписменоста, авторот прашува каде би живееле а млади мајмуни одма атамоски бомби, сељаци,браќа,загаденост итн.Значи нашиот народ е познат по тоа филозофирање односно губење време на објаснување на нешто што не треба дасе објаснува.Значи без никаква темелна анализа на некаков квалитет се фрла на плукање на се што е спротивно на неговото мислење.
Еве неколку работи што допринесоа Скопје да се развива не размерно со другите градови.
1.Македонецот е сам на себе непријател, се дели по Партиска,етничка,маалска,навивачка(најчесто странски екипи), значи имаш макро и микро поделба.Таков поделен народ не може заеднички да коегзистира и секогаш кажува каде е подобро а кога ќе стигне таму кај што цел живот пекал , вика дека подобро му било дома?!(отидов во Скопје, ама дома ми е подобро амам тоа е, отидов во п.м Америка ама дома си е дома ама јбг сега овде сум итн.)
Значи затоа немаме функционален систем на квалитетно живеење, тоа значи закон за домување ШТО ќе се почитува во сите населени места каде ШТо има колективно домување, па квалитетот ќе биде горе доле ист.
2.Си дошол на студии во Скопје, значи наменски нема потреба да бараш оправдание зашто некој те дружи од Скопје или не те дружи, ти си дошол да научиш нешто не да дремеш по кафичи и дискотеки.Значи уште една глупост истрескана овде.
Ако дојдам да студирам овде ок,после тоа назад дома ако не ми се допаѓа овде.
3.Финансии.Скапо е,да сегде е скапо, со која намена доагаш во друг град?Да ги бараш цените од дома, значи јас ако одам во Њу јорк да пекам дека во скопје кафето е 1долар а во Њу јорк од 4 па нагоре?
И обратно ако на Скопјани им е поефтино во друг град, такла би се развила економијата продај имотот во Скопје оди во друг град купи дупло поефтин имот и почни бизнис со останатиот капитал, па доѓај во Скопје за зезање?

Значи, ако јас сум мувата ти си...
Како го разбирам? Токму така како што го напиша, како можам поинаку да го разберам. Дека не-скопјаните одат во Скопје за престиж. :facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm:
Кадевечер, кадеутре... Па кој сакаш да се слика кога во скопје има повеке "провинцијалци" отколку "чистокрвни скопјани".
Туку мене ме интересира по што ги познаваш тие на сликите дека се "провинцијалци", а не "чистокрвни скопјани"...

А со ова за ајварот и корката леб патетичен си, патетично искомплексирано детенце...

Има опис провинцијалче по што ги познавам таквите ко тебе,што се кријат позади монитор и шљакаат смајлиња и провоцираат на провинцијалска тема,бидејки се пронашле у горенаведените провинцијалци што се сликаат за да бидат видени у Скопје.
а за ајварот сум у право,помини пред некој студентски да видиш каде ги чуваат теглите, сакаш хинт? види на прозор.
Немам повод да бидам искомплексиран провинцијалче,јас сум роден во Скопје,моите се исто така родени тука.Не работам за 150 евра за да живеам у студентски и да мачкам ајвар,не трчам да се сликам за да ме видат другарите провинцијалци што “не успеале“ (не дошле у Скопје)
Нека извинат тие што се пронашле у пишаново,ама стварно не ги поштуем таквите.
околу мувата и гомното,по правило ти ако си мувата зборот за кој си се фатил е гомното,а јас сум за тебе Скопјанец море провинцијалче.
ај магла сеа на љупење пипер!
--- надополнето: 9 октомври 2012 во 15:41 ---
Луѓето се селат бидејќи тука има работа, мислиш ако има работа во Пробиштип, Штип или Прилеп ќе напуштат куќа со двор за некое мало гнездо. Не би рекол, посебно ако знаеш што значи живеење во куќа.
Маката ги тера луѓето во скопје, ништо друго

Се согласувам со тебе потполно,постот ми беше со цел да увидат некои од која причина се селат овде и дека градежната експанзија е токму поради таа причина,како и што пишав.
Не поради мене,не поради други Скопјани,туку 80% поради тие што продале нивче,плац итн,со намера да купат стан овде и да останат да живеат и да се снајдат.
Е сега другите од која причина се дојдени,пробав да објаснам ама некој што си ја има мувата на капата рипна одма.

Има опис провинцијалче по што ги познавам таквите ко тебе,што се кријат позади монитор и шљакаат смајлиња и провоцираат на провинцијалска тема,бидејки се пронашле у горенаведените провинцијалци што се сликаат за да бидат видени у Скопје.
а за ајварот сум у право,помини пред некој студентски да видиш каде ги чуваат теглите, сакаш хинт? види на прозор.
Немам повод да бидам искомплексиран провинцијалче,јас сум роден во Скопје,моите се исто така родени тука.Не работам за 150 евра за да живеам у студентски и да мачкам ајвар,не трчам да се сликам за да ме видат другарите провинцијалци што “не успеале“ (не дошле у Скопје)
Нека извинат тие што се пронашле у пишаново,ама стварно не ги поштуем таквите.
околу мувата и гомното,по правило ти ако си мувата зборот за кој си се фатил е гомното,а јас сум за тебе Скопјанец море провинцијалче.
ај магла сеа на љупење пипер!
Ццц, волку комплекси кај некој лик до сега не сум видел.

Јас провоцирам? Ајде најди некој пост каде што провоцирам или навредувам скопјани, за разлика од тебе што мислиш дека со зборот "провинцијалче" ме навредуваш нешто. Не напротив, со тоа само ги исфрлаш на виделина твоите комплекси.
На крај краева како што гледам на тебе во профил ти пишува Професија: провокатор.
И што е фрката со ајварот? Не јадеш ти ајвар? Па и да не јадеш, јас не јадам мајонез па голем к*р, не ги омаловажувам оние кои јадат поради тоа.

Значи колку ли малоумен треба да биде човек за да се чувствува супериорно над другите само затоа што потекнува од некое место. Тоа е исто како некој да отиде во Веро и на каса да каже "Не сакам да ми наплакате бидејки сум од Битола, Велес, Штип, Скопје, Куманово..."
Страшна работа е ова локал патриотизмот.

види вака Username1 преминуваш во навреди..
сношти го претеравме со навреди со еден јусер, и се беше избришано.. ама ако продолжеш да провоцираш и јас ќе почнам истото без разлика дали ќе добиам бан или не..
ако ти се дискутира дискутирај ако не, можеш теглата ајвар у гз да си ја пикнеш....

Ццц, волку комплекси кај некој лик до сега не сум видел.

Јас провоцирам? Ајде најди некој пост каде што провоцирам или навредувам скопјани, за разлика од тебе што мислиш дека со зборот "провинцијалче" ме навредуваш нешто. Не напротив, со тоа само ги исфрлаш на виделина твоите комплекси.
На крај краева како што гледам на тебе во профил ти пишува Професија: провокатор.
И што е фрката со ајварот? Не јадеш ти ајвар? Па и да не јадеш, јас не јадам мајонез па голем к*р.

Значи колку ли малоумен треба да биде човек за да се чувствува супериорно над другите само затоа што потекнува од некое место. Тоа е исто како некој да отиде во Веро и на каса да каже "Не сакам да ми наплакате бидејки сум од Битола, Велес, Штип, Скопје, Куманово..."
Страшна работа е ова локал патриотизмот.

А демек ако јадеш мајонез си нешто посебен?
Шо има да ровариш по мој профил? ке пишам сеа дека професија ми е да го нервирам Прототип ок? што те интересира прашај ме ке ти кажам.
Провоцираш,и тоа многу,да те видам дали провоцираш пред некој Скопјанец па да ми кажеш како сме биле ние искомплексирани. Ако некој е искомплекриран тоа си ти,штом така реагираш кога ке те ословат со провинцијалче.
--- надополнето: 9 октомври 2012 во 16:01 ---
види вака Username1 преминуваш во навреди..
сношти го претеравме со навреди со еден јусер, и се беше избришано.. ама ако продолжеш да провоцираш и јас ќе почнам истото без разлика дали ќе добиам бан или не..
ако ти се дискутира дискутирај ако не, можеш теглата ајвар у гз да си ја пикнеш....

И ти ли се пронајде у некои од овие? Колку што знам тебе не те спомнав иако ме прозва ти.
така да ако ти се вреѓа некој,погледни се у огледало и почни.
у меѓувреме мене не ме рчкај,моето си го кажав,на кој не му се свиѓа-тоа е.
ај чао

А демек ако јадеш мајонез си нешто посебен?
Шо има да ровариш по мој профил? ке пишам сеа дека професија ми е да го нервирам Прототип ок? што те интересира прашај ме ке ти кажам.
Провоцираш,и тоа многу,да те видам дали провоцираш пред некој Скопјанец па да ми кажеш како сме биле ние искомплексирани. Ако некој е искомплекриран тоа си ти,штом така реагираш кога ке те ословат со провинцијалче.
А демек ако јадеш ајвар си нешто посебен?
Како реагирам кога ке ме ословат:cautious: со "провинцијалче"? I don't give a fuck реакција?
Каде кажав Скопјани се искомплексирани? Јас имам пријатели скопјани кои се супер луге спуштени на земја. Не Скопјани, туку ти и тие како тебе.

И не ми се обракај повеке, не си ми на ниво. Секое твое обракање ке биде игнорирано.

Јас во овој избор не се пронаоѓам, мојот избор се Шведска, Данска, Австија, Швицерска.....а вие само продолжете вака да си докажувате кој каде живее и као демек тоа по атоматизам значи дека е нешто ,,над" или ,,под" нивото на развиеност на останатиот.
Народе многу си глупав !!! со извинење.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom