Синус Пилонидалис | Sinus pilonidalis (внатрешни влакна)

• Креатор на темата Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување Време на започнување
Има некој искуство со ова? Го правеле некој операција? Искуства ве молам. Задоволни, незадоволни од тој што ви интервенирал. Препорачајте доктор. Латински израз sinus pilonidalis.
Синко совет за тебе, не се бричи каде што не е за бричење.
Е сега не од секогаш имале овде операции и скалпели и пичке си материне штом си го истискал гнојот немаш гајле ке се смири местото, друго што треба да направиш е да земеш парче газа ке истолчеш кромид и ке го ставиш на газата ке ја залепиш на месотот и нема да ја вадиш 5 дена ке си пазиш да не ја намокриш и завршена работа.

Синко совет за тебе, не се бричи каде што не е за бричење.
Е сега не од секогаш имале овде операции и скалпели и пичке си материне штом си го истискал гнојот немаш гајле ке се смири местото, друго што треба да направиш е да земеш парче газа ке истолчеш кромид и ке го ставиш на газата ке ја залепиш на месотот и нема да ја вадиш 5 дена ке си пазиш да не ја намокриш и завршена работа.
Тоа се појавува и на луѓе шо не се бричат.
Така да не мудрувај ако не си запознаен со нешто колку да ти се брои мислење.
И да го истиска гнојот, без да го резнат и да го извадат влакното ништо нема да реши....иако и после операција не може да биде 100 % сигурен дека нема да му се повтори и да подлегне на уште некоја операција.

А од што се дешава ова работа ?
Како што читав по странските форуми и страници, никој не знае точно. Некои викаат дека од многу седење тоа се предизвикувало, некои викаа демек наследно.... имаше само претпоставки.

Мене ми е страв дека и јас имам синусно влакно пред околу еден месец од кај опашката ми течеше нешто како гној.. светло црвена крв и ме болеше чешаше не ми даваше мира, така два три дена има на вешот и констатно си течеше потоа снема и јас од срам не ни кажав на моите мислев се е ок и заборавив на тоа,Но пред 4-5 дена почна пак да ме чеша некаков притисок ми прави и долж средната линија задникот ми е црвен а немам гној или крв што и да е како порано, а во горниот дел кај опашката има нешто како топче и на него како „црнко„ како влакно незнам што е проблемот читав по интернет па според мене си мислам дека е синусно влакно ај ве молам помагајте .. :/
Потполно истиот проблем го имам и јас .
--- надополнето: 9 октомври 2012 во 00:57 ---
Како што читав по странските форуми и страници, никој не знае точно. Некои викаат дека од многу седење тоа се предизвикувало, некои викаа демек наследно.... имаше само претпоставки.
Мене наследно не ми е, првпат во моја фамилија сега дознаа дека постои ваква болест. А од многу седење можно е, во последно време поставувам рекорди во седење, и јас тоа посумљав уште пред да ја отварам темава, дури и сакав да прашам дали е можно од многу седење.

Ништо страшно не е ако се оперираш. Јас истиот проблем го имав до неодамна и само го одовлекував за жал дали од срам или од страв ради операцијата(затоа што до тогаш никогаш не сум бил под нож) незнам. Смогнав храброст, зедов упат до хирургија,се распрашав за кај кој доктор(пошо под нож кај секој не се ојт) ,бев на преглед и закажав операција. Операцијата беше со локална анестезија(единственото нешто шо болеше) и со инфузијата што ја примив после неа ,се на се траеше околу сат и пол. Секој втор ден одев на контрола и преврска на хирургија за подоцна да одам на 1 недела на контрола и секојдневна преврска дома... Сумирано заебаната страна е шо умирав од досада(затоа шо мораш да мируваш) и пропуштив еден испитен рок затоа шо студирам во друг град и ќе немаше кој преврски да ми прајт (пошо ради позицијата многу е тешко сам да прајш).

Потполно истиот проблем го имам и јас .
--- надополнето: 9 октомври 2012 во 00:57 ---

Мене наследно не ми е, првпат во моја фамилија сега дознаа дека постои ваква болест. А од многу седење можно е, во последно време поставувам рекорди во седење, и јас тоа посумљав уште пред да ја отварам темава, дури и сакав да прашам дали е можно од многу седење.

И јас го имав истиот случај, но кај мене не беше поради многу седење. некои викаа дека ако си премногу влакнест, тогаш можело да ти се појави тоа. Јас бев опериран 2 пати од ова. Првиот пат кога ми се појави, имав како тебе топче неколку месеци, после тоа пукна и кога се видов дома цел крв, мислиш сум добил :pos: првата операција не ми беше успешна и по 4 месеци пак ми се појави, и повторно се оперирав. После операцијата, до ден денеска се бричам на тоа место(најдобро е депилација) за да не се повтори пак, и така ќе мора до кај 30тата година негде(барем така пишуваше на странските сајтови).

И јас го имав истиот случај, но кај мене не беше поради многу седење. некои викаа дека ако си премногу влакнест, тогаш можело да ти се појави тоа. Јас бев опериран 2 пати од ова. Првиот пат кога ми се појави, имав како тебе топче неколку месеци, после тоа пукна и кога се видов дома цел крв, мислиш сум добил :pos: првата операција не ми беше успешна и по 4 месеци пак ми се појави, и повторно се оперирав. После операцијата, до ден денеска се бричам на тоа место(најдобро е депилација) за да не се повтори пак, и така ќе мора до кај 30тата година негде(барем така пишуваше на странските сајтови).
А каде те оперираа?

А каде те оперираа?

Прво се оперирав во Гостивар, и таму докторите беа смешни, тој ми рече по 4 дена можеш да се шеташ без проблем. После тоа, во Скопје се оперирав и лежев 1 недела, не смеев да станам, ништо не јадев, само сокови пиев. Ослабев 6 кг тогаш.

Колку што знам, после операција, т.с. прво ти го чистат ткивото од гној, па ти даваат антибиотици да ти заздрави и пак на операција за да го отстранат тоа влакно. Вака ми објаснуваше братучет ми.

Прво се оперирав во Гостивар, и таму докторите беа смешни, тој ми рече по 4 дена можеш да се шеташ без проблем. После тоа, во Скопје се оперирав и лежев 1 недела, не смеев да станам, ништо не јадев, само сокови пиев. Ослабев 6 кг тогаш.
И јас прво планирам да одам на државно, а ако ме повтори тогаш правец во Систина или Филип Втори.

Бев на "операција". Ме легна докторот на креветот за преврски, и грабна една ножица, сестрата ме намачка со јод на местото. И овој почна да работи, јас се преплашив дека без анестезија ќе ме сече. Пиштев најгласно до сега во мојот живот. Со една ножица со остар врв од отворот на раната ми корнеше влакна. Јас врискав и го тегнев чаршавот на креветот од маки. Влакна залепени на исушен глој ми вадеше од раната. Многу гнасно искуство. Ја осеќав ножицата како ме допира директно на коската.

Бев на "операција". Ме легна докторот на креветот за преврски, и грабна една ножица, сестрата ме намачка со јод на местото. И овој почна да работи, јас се преплашив дека без анестезија ќе ме сече. Пиштев најгласно до сега во мојот живот. Со една ножица со остар врв од отворот на раната ми корнеше влакна. Јас врискав и го тегнев чаршавот на креветот од маки. Влакна залепени на исушен глој ми вадеше од раната. Многу гнасно искуство. Ја осеќав ножицата како ме допира директно на коската.

И мене така ми правеа првиот пат. И само тоа ти беше операцијата?

Хмм...не ми е јасно што е пробал да направи...обично локална/рез/чистенње/шиење/мирување 1 недела со дрен прилачен на раната па преврски и депилација така доага по ред :)

Хмм...не ми е јасно што е пробал да направи...обично локална/рез/чистенње/шиење/мирување 1 недела со дрен прилачен на раната па преврски и депилација така доага по ред :)
Не ми стави анестезија. Многу беше гадно. Со ножица со остар врв ми буцаше внатре во раната, и многу боли затоа што ти ја растега кожата. Ужас. Ми се повраќа кога ќе ми текне дека ја осеќав ножицата под кожа, па уште и ми покажуваше што ми вади.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom