Провинција - населено место оддалечено од главниот град.
Не знам зошто некои го сфаќаат зборот како „некултурен и навредлив“, кога си има добро дефинирано значење
Од кога постои оваа невидлива парница помеѓу скопјаните версус се останато тој термин е навредлив. Јас знам дека живеам во општина, не во провинција. И побрзу стигам до центар на Скопје одколку некој скопјанец во периферија на Скопје или од некоја од подалечните населби. Но, нејсе, нема да збориме за тоа.
Зошто ми е потребно Скопје:
- Во Скопје студирам, значи од огромно значење ми е сега Скопје.
- Бркање на некоја административна работа што ми е од големо персонално значење.
- Се започнув од Скопје ако треба да одам на некој терен во Источна Македонија, тоа значи дека треба прво да стигнам до Скопје па после кон теренот да се упатам.
- Па да бидам искрен, и да погледнам некоја манифестација повторно морам до Скопје да тргнам
Зошто не треба да се лутам што сум од друга општина а не од Скопје:
- Живеам солидно во град кој има преку 80.000 жители
- Имам прекрасно Кале кое ми служи за рекреација, нешто пониско од Водно но сепак подостапно
- Тука ми е Шар Планина, десетици природни езерца, тука е и Попова Шапка, да не зборам колку и натака често си одам
- Живеам во град кој се гради
- Живеам во град во кој има два универзитети
- За само 30 минути сум до центарот во Скопје
- Живеам во град во кој преку ден има стотици скопјани кои доаѓаат само да пијат кафе бидејќи кај нас пушачите си пушат во кафиќите
Што е исто во Скопје и Тетово:
- Бит пазар и Чаир се многу погрди од Тетово, но сепак мене ми се многу слични, и таму и ваму треба да знам уште еден странски јазик за да се снајдам
Затоа, олабавете и немојте да се лутите дека сте од друга општина, тоа што го зборат повеќето се исти како и селаните во тетово кои дојдоа од пред некоја година и мислат дека се тетовчани со тапија
Несакам да живеам во Скопје бидејќи нејќам постојано да одам во Провинцијален туризам.... толку ги мразам провинцијалците а толку сакам да им ги посетам местата.
Ајде, доста такви муабети.
Поевтино е за живеачка во другите општини одколку во Скопје. Во Скопје би сакал само стан да имам, и да можам каде да се сместам кога ќе ми затреба и за горните работи што ги наброив зошто ми треба во моментов Скопје.