Мачки (општи дискусии)

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Треба да ми кажеш и дали цвикаат малите нон стоп, дека мајката не ги цица постојано, кога мисли дека им е доволно бега од нив, и пак кога треба да цицаат се враќа кај нив. Малите немаат осет за стоп, колку лежи кај нив толку ќе цицаат. Е сега, ако се гладни малите, а мајката бега од нив, тогаш може да има друг проблем. Може да има болки на циците, воспаление, а и најмногу после породување се ствараат инфекти, паразити итн... За тоа ќе треба да ја носиш на ветеринар, да се прочисти и да видат да не е воспаление.
Е, ако и тогаш не ги дои, ти препорачувам шише, цуцла и две недели ќе треба да ги храниш, јас од третиот ден 6 мали мачиња хранев и ги кренав на нога, кога ќе ми текне што ли не поминавме уффф, ама сега здрави и живи :D После месец дена почнуваат да јадат нормална храна.

Член од
7 декември 2011
Мислења
283
Поени од реакции
83
Треба да ми кажеш и дали цвикаат малите нон стоп, дека мајката не ги цица постојано, кога мисли дека им е доволно бега од нив, и пак кога треба да цицаат се враќа кај нив. Малите немаат осет за стоп, колку лежи кај нив толку ќе цицаат. Е сега, ако се гладни малите, а мајката бега од нив, тогаш може да има друг проблем. Може да има болки на циците, воспаление, а и најмногу после породување се ствараат инфекти, паразити итн... За тоа ќе треба да ја носиш на ветеринар, да се прочисти и да видат да не е воспаление.
Е, ако и тогаш не ги дои, ти препорачувам шише, цуцла и две недели ќе треба да ги храниш, јас од третиот ден 6 мали мачиња хранев и ги кренав на нога, кога ќе ми текне што ли не поминавме уффф, ама сега здрави и живи :D После месец дена почнуваат да јадат нормална храна.

ДА бега од нив утре ке им купам цуцла и ке видаме :)

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
ДА бега од нив утре ке им купам цуцла и ке видаме :)
Прво види дали цвикаат малите, ако се мирни остави ги најадени се. Друго види како им е температурата на мачињата, ако се ладат покриј ги, или стави им онакво полно со топла вода (млака, да не е врела) па одозгора некое ќебе. И немој случајно да им даваш обично млеко, ќе умрат. Незнам какво млеко има таму за нив по шоповите, јас тука зимав специјално млеко во прав. Пробај да ја оставиш мајката со нив на место каде нема кој да и смета, може е под стрес...
Колку мали има?
--- надополнето: 7 октомври 2012 во 22:12 ---
Дај пиши малку поопширно, се осеќам ко некој детектив :D

Член од
7 декември 2011
Мислења
283
Поени од реакции
83
Прво види дали цвикаат малите, ако се мирни остави ги најадени се. Друго види како им е температурата на мачињата, ако се ладат покриј ги, или стави им онакво полно со топла вода (млака, да не е врела) па одозгора некое ќебе. И немој случајно да им даваш обично млеко, ќе умрат. Незнам какво млеко има таму за нив по шоповите, јас тука зимав специјално млеко во прав. Пробај да ја оставиш мајката со нив на место каде нема кој да и смета, може е под стрес...
Колку мали има?
--- надополнето: 7 октомври 2012 во 22:12 ---
Дај пиши малку поопширно, се осеќам ко некој детектив :D

Денес се подобри а после ке им дадам млеко со цуцла иначе 2 мачиња се, добро е што не цвикаат :D

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Денес се подобри а после ке им дадам млеко со цуцла иначе 2 мачиња се, добро е што не цвикаат :D
Не им давај ништо додека не почнат да цвикаат! Тоа е знак дека се најадени и мајката редовно ги дои. Што поголеми то поретко влегува мајката кај нив и ги дои, затоа почекај, не брзај со мелкото (и те молам немој домашно млеко). Гледај да има свое место и мир, а за другото она се грижи.

Член од
7 декември 2011
Мислења
283
Поени од реакции
83
Денес приметив дека кога ја ставам мачката да ги дои малите многу цвика и ржи што знак е ова ?

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Денес приметив дека кога ја ставам мачката да ги дои малите многу цвика и ржи што знак е ова ?
Знак дека си и досаден! :facepalm:
А зошто ти насила ја ставаш? Голема грешка,она точно знае кога треба да оди кај малите, и кога е време за цицање, насила и се прави само страв и голем стрес, а и имам чувство дека и воопшто не ги ни читаш моите совети :(:(:(:(:place::place::mad:

Член од
22 февруари 2012
Мислења
61
Поени од реакции
6
Мојот мачор почна да се лигај.Незнам со можи да е!?! Изгледа е некоја болест!Ако знај некој нека пиши ама ИТНО !!!!!!!!!!!!!

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Ако мачето не е млитаво си игра може и до утре да почекаш. А и да ти дадат тука на форум дијагноза преку екран не се лекува... така да види дал има дежурен ветеринар ако си толку загрижен, или чекај до утре.

Член од
29 јули 2005
Мислења
2.973
Поени од реакции
178
Имам ново маченце за прв пат..еве скоро 2 месеца. Се е супер но јас имам еден проблем. Но најверојатно лергичен сум и многу кивам, но најмногу што ме нервира е при подолго присуство на мачката во соба или при допир многу тешко дишам...некој совет?

Kajgana Shop

На врв Bottom