Наташа Радио Милева Мара
Проф. Др. Маг. Мами
- Член од
- 29 април 2005
- Мислења
- 3.835
- Поени од реакции
- 1.118
Колкави се малите?Зошто мојата мачка не ги дои на своите? прво ги доеше а сеа кога ке ме види бега ...
Колкави се малите?Зошто мојата мачка не ги дои на своите? прво ги доеше а сеа кога ке ме види бега ...
Треба да ми кажеш и дали цвикаат малите нон стоп, дека мајката не ги цица постојано, кога мисли дека им е доволно бега од нив, и пак кога треба да цицаат се враќа кај нив. Малите немаат осет за стоп, колку лежи кај нив толку ќе цицаат. Е сега, ако се гладни малите, а мајката бега од нив, тогаш може да има друг проблем. Може да има болки на циците, воспаление, а и најмногу после породување се ствараат инфекти, паразити итн... За тоа ќе треба да ја носиш на ветеринар, да се прочисти и да видат да не е воспаление.2 недели
Треба да ми кажеш и дали цвикаат малите нон стоп, дека мајката не ги цица постојано, кога мисли дека им е доволно бега од нив, и пак кога треба да цицаат се враќа кај нив. Малите немаат осет за стоп, колку лежи кај нив толку ќе цицаат. Е сега, ако се гладни малите, а мајката бега од нив, тогаш може да има друг проблем. Може да има болки на циците, воспаление, а и најмногу после породување се ствараат инфекти, паразити итн... За тоа ќе треба да ја носиш на ветеринар, да се прочисти и да видат да не е воспаление.
Е, ако и тогаш не ги дои, ти препорачувам шише, цуцла и две недели ќе треба да ги храниш, јас од третиот ден 6 мали мачиња хранев и ги кренав на нога, кога ќе ми текне што ли не поминавме уффф, ама сега здрави и живи После месец дена почнуваат да јадат нормална храна.
Прво види дали цвикаат малите, ако се мирни остави ги најадени се. Друго види како им е температурата на мачињата, ако се ладат покриј ги, или стави им онакво полно со топла вода (млака, да не е врела) па одозгора некое ќебе. И немој случајно да им даваш обично млеко, ќе умрат. Незнам какво млеко има таму за нив по шоповите, јас тука зимав специјално млеко во прав. Пробај да ја оставиш мајката со нив на место каде нема кој да и смета, може е под стрес...ДА бега од нив утре ке им купам цуцла и ке видаме
Прво види дали цвикаат малите, ако се мирни остави ги најадени се. Друго види како им е температурата на мачињата, ако се ладат покриј ги, или стави им онакво полно со топла вода (млака, да не е врела) па одозгора некое ќебе. И немој случајно да им даваш обично млеко, ќе умрат. Незнам какво млеко има таму за нив по шоповите, јас тука зимав специјално млеко во прав. Пробај да ја оставиш мајката со нив на место каде нема кој да и смета, може е под стрес...
Колку мали има?
--- надополнето: 7 октомври 2012 во 22:12 ---
Дај пиши малку поопширно, се осеќам ко некој детектив
Не им давај ништо додека не почнат да цвикаат! Тоа е знак дека се најадени и мајката редовно ги дои. Што поголеми то поретко влегува мајката кај нив и ги дои, затоа почекај, не брзај со мелкото (и те молам немој домашно млеко). Гледај да има свое место и мир, а за другото она се грижи.Денес се подобри а после ке им дадам млеко со цуцла иначе 2 мачиња се, добро е што не цвикаат
Знак дека си и досаден!Денес приметив дека кога ја ставам мачката да ги дои малите многу цвика и ржи што знак е ова ?