Скопје или провинција?

Каде повеќе би сакал да живееш?

• Скопје

Гласови: 82 48,8%
  • Провинција (Битола, Штип, Кавадарци, Струмица,Охрид и сл)

Гласови: 86 51,2%

• Вкупно гласачи
    168
Статус
Затворена за нови мислења.
Не е поентата кој каде сака да живее, туку кој каде може да опстане !
Животов во Скопјево е доста поскап отколку во некои помали гратчиња ............... за да стигнеш од еден до друг крај на град треба да возиш накај саат време и тоа низ густ сообраќај и семафори, а бензинот е доста скап, храната мора да ја купуваш од продавници и пазари, бидејќи во урбана средина мало морген бавчи, стока такви работи ........... за греење зимно време или на парно или на струја, а и двете се изгор скапи решенија, комуналиите и даноците се доста повисоки ......... на пр. само ѓубретарината(за една просечна куќа приземје+спрат во приградска населба) е 1000 ден. овдека, нешто што не е случај во помалите градови низ државава каде е петкратно пониска и ред други работи !
Јас сум Скопјанец, но имам роднини во провинција и знам како живеат, пошто градовите се помали можат пешки или со точак да си отидат до школо, до работа... немора да користат ниту автомобил, ниту пак автобус... храната сами си ја произведуваат т.е. имаат бавчи, имаат стока(свињи, кокошки и.т.н.), имаат во дворовите водни пумпи, бунари... готват и се грејат на дрва, вода за бањање исто грејат во котли на оган, самите си месат леб дома, комуналиите и даноците им се пониски тоа со сигурност ви го тврдам, на пр. за иста куќа таму ѓубретарина е 200/250 ден. месечно а сметките за струја и вода им се доста пониски, бидејќи и не ги користат многу овие работи, си имаат алтернатива !
А од друга страна имаат чист воздух во изобилство, здрава и природна храна, природа... еххе да ама они биле сељаци, а ние сме граѓани кои што сме затворени во конзерви од 50/60 квадрати и се околу нас е асфалт и бетон, милион коли, загаденост 200%, работа-дома-дома-работа и секако најголема дружба со ПЦ и интернет !
П.С. е сега некој ќе рече боље е во Скопје тука имало работа, имало повисок стандард/плати ............. како да не еве гледам сите до еден во Скопјево работат и тепаат огромни плати, тоа само одреден процент инаку и овде е тапа и има доста невработени и платите се во аут !

Скопје, провинција
Провинција, Скопје.

Мене само едно не ми е јасно, до кога вака ? До кога со поделбиве ?
Еве јас сум од Скопје, од кога сум роден живеам во Скопје, но никогаш не сум ги омаловажувал тие што биле од другите градови. Вие ова што го правите никаде нема да не одведе, само си правиме полошо на самите себе.
Скопје како Скопје, може навистина има попристојни услови за живот од другите градови но тоа не треба да биде предмет на реметење помеѓу нас.

И после сме иделе наназад, епа ќе идеме.

Не знам како успеваше да живееш и да си го сакаш твоето СкУпје пред да бидат нашлакани зданијата со кои го пофали твоето СкУпје (од фотографиите).

А викаш, Македонија е поделена на провинции, а?
Да не помешавте нешто со Римска Империја и Македонија во неа?

Скопје со тие работи на сликата кои според тебе се "нашлакани" стана метропола, ама на кој да се каже. Ајде, ако толку не ви се допаѓа Скопје зошто овде идете на шопинг и студирање? :P
Поголемиот дел од внатрешноста на Македонија не е вукојебина. Скопје е катастрофа за живот, нечист воздух, скапо, лето 50 + степени, градски сообраќај татапкано се внатре.... Е сеа од друга страна има тука повеќе можности за работа и институции. Ништо повеќе. Зависи како гледаш на животот. Не ма навредувај внатрешноста на Македонија, секој град или село си има свои убавини, предности и недостатоци.
Се согласувам со тебе дека во никој случај другите градови неможат да се наречат "вукојебина", но вториот дел од постот...
Зошто катастрофа за живот? Се зависи од нас самите.
Скапо? СКАПО? Ќе си ја пуштиш чергата колку што ти се долги нозете, ако ти е скапо нешто не го купувај. Simple as that. Кога нема и кралот не се буни.
Со болдираното потполно се согласувам.

Да имаше ист развој на сите градови во земјава, Скопје немаше да биде тоа што е. Роден сум во Скопје, тука живеам, но кога би почнало да се развиваат и другите градови како него би си се преселил во некое помало место. Вака брзо темпо на живот не е за мене, ме дави.. А и не сакам многу пренаселение места, цела среќа и што сум во така да речам скоро една приградска населба да бев на друго место не знам што ќе правев. А и можеби секогаш тоа што е ново е чудно, па после би се навикнал. Да пробам па ќе ви кажам..:notworthy:

Добро бе, разбирам да се карате за некој посалам град ама за Скопје бе луѓе?
Градот е пре пре пренаселен. едноставно не можи онака да функционира, ми се гади од самата помисла.
Скопје е добро од за полесно наоѓање на работа ама кој можи да си го реши овај проблем домаапсолутно не му треба Скопје.
Аха да шо е вукојебина бе? Охрид, Битола, Прилеп ? Автокоманда, Кисела Вода, Карпош се поцивилизирани, а? нема грешка.

Ви ги читам постовиве и неможам да се изначудам горе пишал еден сакал на рекорд атомска да ни фрли(и најтрагично е што и допаѓања има),а во потпис му стои Bosnia in my heart и сакам да му порачам да си се врати во Санџак и најубаво да си отворите една тема: "Сите што го мразиме Скопје и Скопјаните".

Санџак не е во Босна. И нејќам да ви фрлам атомска. Сакам да ви падне нуклеарка ако продолжите да реферирате со „провинција“ и „Провинцијалци“. Оправдана ке биде нуклеарката. И да, и јас нека бидам во вашиот СкУпје кога ке падне, не е проблем, sve za provinciju!

Санџак не е во Босна. И нејќам да ви фрлам атомска. Сакам да ви падне нуклеарка ако продолжите да реферирате со „провинција“ и „Провинцијалци“. Оправдана ке биде нуклеарката. И да, и јас нека бидам во вашиот СкУпје кога ке падне, не е проблем, sve za provinciju!
Назад у Санџак роџаче завршио је рат,немораш више бити избеглица!

Моментот кога сите кои не се од Скопје се "сплотуваат" против најголемото зло на "денешницата" Скопјаните :icon_lol:

Нели ви здосади да живеете во времето на комити и чкембари? или поточно 90-те? :pos:

Автокоманда, Кисела Вода, Карпош се поцивилизирани, а? нема грешка.

Ај другите населби, ама Карпош? :facepalm:

Иначе одма клуч на темава....пошто се знае како ќе заврши.

Баш пред некој ден еден граѓанин од прва класа си го олеснуваше ќеркичето (голема нужда) ....

Како знаеш дека тој граѓанин од прва класа, не е уствари населен од друг град? и да вакви појави има насекаде, не само во Скопје, тоа е домашна култура, и нема никаква допирна точка со тоа од каде си.

Ја би на море. Море је провод, море су коке.

Вие, од д кепитол, имате море? Ако имате, ке дојме сите ние, да ви ги земиме работните места и ке работиме за пола од вашата плата, пошо ние, провинцијалците, спрема вас од СкУпје сме ко хиспаниолци во Пасадена. За ун пезос ке ви рмбаме, коз ви ар провиншлс.

Јас би живеел секаде, само не во СКАПАНИЦАТА ваша, доколку би имал поинаков избор.

И се додека се употребува зборот провинција, искрено сакам да ви падне нуклеарна бомба кај „рекорд“.

Ебави Вардарска бановина.
Ти знаеш дека живееш во Македонија? Нуклеарна бомба, стварно си немаш појма што збориш.:facepalm: Се покажа кој е провинцијалец, а кој не.

Се согласувам со тебе дека во никој случај другите градови неможат да се наречат "вукојебина", но вториот дел од постот...
Зошто катастрофа за живот? Се зависи од нас самите.
Скапо? СКАПО? Ќе си ја пуштиш чергата колку што ти се долги нозете, ако ти е скапо нешто не го купувај. Simple as that. Кога нема и кралот не се буни.
Со болдираното потполно се согласувам.
Не види, не бев доволно јасен, јас така гледам на нештата. Можеби за некој е супер, немам ништо против тоа. Кога некој ќе каже дека внатрешноста на МКД е "вукојебина" нејверојатно ништо не разбира од животот и на тој начин не ме навредува. Зошто сметам дека е скапо? Зошто за таа цена услугата не е соодветна, говорам од повеќе аспекти. Нормално е дека секој ќе троши колку има, тука нема дилема.

Поголема провинција од Скопјево нема .....жално :/

Баш пред некој ден еден граѓанин од прва класа си го олеснуваше ќеркичето (голема нужда) ....

Да имам избор , одма бегам од Скопјево.

Уше нешо , Скопје е нашминкано со парите од провинцијалците. Не се јајцата на Букефал и цицките на Олимпија само од скопски пари.

Па тоа и ни иде во прилог на нас од Скопје, зошто мислиш дека комитите пееја “Скопје се гради, со ваши пари“? :icon_lol:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom