C++ во соработка со VB

• Креатор на темата Креатор на темата back_rest
  • Време на започнување Време на започнување

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
Вака, оваа варијанта:

Class library направена преку vc++.net совршено без никаков проблем се додава како референцна библиотека во vb.net и комотно се инстанцираат класите од неа.

сакам да ја направам со VC++ 6 и VB 6. Се утепав али ништо, ај помагајте кој знае. Досеа успеав само со AxtiveX изградена во VC++ ама многу е гломазна, непрактична а ми треба за ќар во брзина. џабе.

имено сакам вака:

class myclass{.....}

да се направи во .dll а во VB да се прифати како референцна библиотека и во VB да можам:

dim myobj as myclass

ајде програмери насушени...

неам некое големо програмерско искуство (само c++), али според мене cast-от е можен у .нет пошо хиерархијата на наследување е - сите наследуваат од Object класата, шо не е случај со unmanaged C++. Неам некоја идеја за да моеш да напраиш таков каст.. BTW класата ја експортираш како COM објект или ?

Само со .net можеш такво нешто да направиш. Значи... VB.NET и Managed C++ ... тоа е една од основните идеи на .NET-от... портабилност помеѓу тотално различни програмски јазици.

може може. еден Shell32.dll е гарант направен во C++ па е тотално експортиран за примена во VB.
Сам си прашав, се помачив малце ама мислам дека и си одговорив:
http://support.microsoft.com/kb/189133/#top

е сеа, таму е покажано само како се експортираат модули, односно од повеќе функции во длл-от да се состави некоја квази модула која се прифаќа во VB.
Единствено што фали е што не се покажани keyword-ите за експортирање на цела класа, а на мене баш тоа ми треба.

zdr.ne mie jasno kako gi citaat codevite i cudnite bukvi I Kade mozam da gi najdam za da gi naucam

koga Eden fail od bilo koja programa go otvaram so notepad Ima bukvi kako na pr: ж,ф,д,у. i dr. I razni cudni znakcinja kako na pr: ¥,€,^ I dr. sto znacat Tie cudni znaci I bukvi i Dali se ucat nekade.zasto kolku sto sum informiran, programerite znaat da citaat codevi. no ne mi e jasno Dali ovakvite cudni kodevi ili pak po ednostavnite kako na pr:@,&,+,#,*. I dr

koga Eden fail od bilo koja programa go otvaram so notepad Ima bukvi kako na pr: ж,ф,д,у. i dr. I razni cudni znakcinja kako na pr: ¥,€,^ I dr. sto znacat Tie cudni znaci I bukvi i Dali se ucat nekade.zasto kolku sto sum informiran, programerite znaat da citaat codevi. no ne mi e jasno Dali ovakvite cudni kodevi ili pak po ednostavnite kako na pr:mad:,&,+,#,*. I dr

Друже доколку отвориш некој .dll фајл со нотепад норпално дека датотеката ќе има 'чудни' знакчиња како што кажа ти...значи за да отвориш .dll фајл и да можиш кодот да го разбереш треба да користиш соодветен Decompiler за да го декомпајлираш фајлот и да можиш да го видиш сорс кодот...е сеа проблем е тоа што треба да знаеш во кој програмски јазик е направена библиотеката односно тој .dll фајл. Доколку е направена во .NET имаш многу добри бесплатни декомпајлери кои можат да ти збркаат работа, освен ако фајлот не е obfusticated во тој случај ќе ти ти треба повеќе време за да го разбереш кодот бидеќи имињата на класите и на функциите ке бидат преименувани. Доколку библиотеката е напишана во Unmanaged C++ тогаш не сум сигурен дали ќе можиш да го вратиш сорс кодот бидеќи неам сретнато досеа таков декомпјалер. Значи ова ти е накратко кажано како би можел да отвориш некоја библиотека и да го видиш сорс кодот, доколку си почетник во програмирањето не ти препорачувам да декомпајлираш библиотеки бидеќи ќе изгубиш многу време за да разбереш како функционира кодот. Доколку имаш некои прашање слободно прашај тука. Позз ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom