Познати филозофски изреки од големите мислители

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Секое куче може да биде волк, но не секој волк може да биде куче.(ја кажа вчера еден стар дедо).
Образложение: Ако на кучето не му даваш јадење, го оставиш гладно, тоа може да се претвори во волк и на суров начин да ги задоволува своите апетити. Од друга страна доколку волкот го нараниш, тој повторно ќе остане непредвидлив и ќе нападне, без разлика на тоа колку е сит.

D

Deleted member 55587

Гостин
КАРМА: Кога е птицата жива,таа ги јаде инсектите...кога птицата умира инсектите ја јадат неа.Времето и позициите можат да се сменат многу брзо.Не потценувај и не повредувај никого во животот.Можеби денес си моќен...но запомни, времето е многу помоќно од тебе! Ако една гранка се скрши може да направи штета,но доволно е само едно жарче за да запали цела шума...Затоа биди добар и чини добро.

Ако некој има различен пат од твојот,не значи дека патот му е погрешен.
Далај Лама

Во три збора можам да го сумирам целото мое досегашно знаење за животот : ''Тој оди понатаму''.- Роберт Фрост

Убавината значи да се биде свој.Немора да бидеш прифатен од другите.Најбитно е ТИ да се прифатиш себеси.-Учител Нах Нанх

Потребно е помалку време за да се направат работите исправно,отколку да се направат погрешно и потоа да се објаснува зошто.-Хенри Вадсворт Лонгфелоу

Идејата на доброто владее над се!-Платон

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
КАРМА: Кога е птицата жива,таа ги јаде инсектите...кога птицата умира инсектите ја јадат неа.Времето и позициите можат да се сменат многу брзо.Не потценувај и не повредувај никого во животот.Можеби денес си моќен...но запомни, времето е многу помоќно од тебе! Ако една гранка се скрши може да направи штета,но доволно е само едно жарче за да запали цела шума...Затоа биди добар и чини добро.

Ако некој има различен пат од твојот,не значи дека патот му е погрешен.
Далај Лама

Во три збора можам да го сумирам целото мое досегашно знаење за животот : ''Тој оди понатаму''.- Роберт Фрост

Убавината значи да се биде свој.Немора да бидеш прифатен од другите.Најбитно е ТИ да се прифатиш себеси.-Учител Нах Нанх

Потребно е помалку време за да се направат работите исправно,отколку да се направат погрешно и потоа да се објаснува зошто.-Хенри Вадсворт Лонгфелоу

Идејата на доброто владее над се!-Платон
Оваа болдиранава ми се допадна најповеќе... :)

thisisnoizy

Good things take time
Член од
29 јули 2010
Мислења
2.010
Поени од реакции
2.043
Ne e od poznat mislitel ali ipak za mene ima golemo znachenje ..

"Some people came into my life to show me to never become like them, and they are the people I thank the most :D"

W

Werther

Гостин
Тој што незнае и незнае дека незнае опасен е избегнувајте го,
тој што незнае и знае дека незнае дете е научете го,
тој што знае и незнае дека знае спие разбудете го,
тој што знае и знае дека знае паметен е придружете му се.
Малку чудна изрека:)не се сеќавам на авторот.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Тој што незнае и незнае дека незнае опасен е избегнувајте го,
тој што незнае и знае дека незнае дете е научете го,
тој што знае и незнае дека знае спие разбудете го,
тој што знае и знае дека знае паметен е придружете му се.
Малку чудна изрека:)не се сеќавам на авторот.
Мислам дека е Арапска поговорка...:) и не е чудна воопшто, напротив ептен едноставна и точна...;)

W

Werther

Гостин
Мислам дека е Арапска поговорка...:) и не е чудна воопшто, напротив ептен едноставна и точна...;)
Чудно звучи кога ќе ја каже некој иначе се согласувам дека е едноставна и точна.А иначе сега ми текна не е Арапска од Конфучије е.:)

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Чудно звучи кога ќе ја каже некој иначе се согласувам дека е едноставна и точна.А иначе сега ми текна не е Арапска од Конфучије е.:)
Еве на нет што најдов ама колку е точно незнам бидјеки истово го имам најдено и пишуваше дека е арапска поговорка...
Men are four:
He who knows not and knows not he knows not, he is a fool - shun him;
He who knows not and knows he knows not, he is simple - teach him;
He who knows and knows not he knows, he is asleep - wake him;
He who knows and knows he knows, he is wise - follow him.

- Lady Isabella Burton

Kajgana Shop

На врв Bottom