Персирање

Член од
15 јули 2012
Мислења
571
Поени од реакции
832
Дали практикувате да им персирате на луѓето кои што не ги познавате доволно, повозрасни се од вас или пак имате преголема почит кон нив? Или персирате чисто да не испаднете ептен некултурни, како на пример на професор. :D
Дали некој од вас би персирал на форумов, дали сметате дека би било добро тоа да е дел од форумската етика?

Јас персирам на непознати или луѓе што малку ги познавам, персирам и на професори (на некои чисто ради реда, не дека сакам да им персирам), а на форум некако ми е необично да персирам, ама на други форуми сум сретнала и такви што персираат, обично повозрасни луѓе (40+)...

Што мислите вие за персирањето, дали е навистина одраз на културата или не е никаков показател? Дали често се употребува ради реда?

Доколку има ваква тема се извинувам спојте ги, барав под клучен збор "персирање" ама не најдов ваква тема.

Даа, на доста повозрасни од мене секогаш, едноставно незгодно ми е да не го правам тоа.

Даа, на доста повозрасни од мене секогаш, едноставно незгодно ми е да не го правам тоа.
Нормално.
Освен ако се понашаат како шупаци. Тогаш возраста не ми е битна.

Нормално, персирам на сите значително повозрасни од мене.

Луѓе што не персираат повозрасни се некултурни.
Неможам на некој постар човек да му речам ТИ или како си, едноставно навика ми е.

Како ја отвори темава ко ѕа мене да се испразнам малце. Ова многу често го говорам, во Македонија персирањето е на многу ниско ниво, колку и глупо да збучи реченицава :D

Персирање не е само за на постари така да им се обраќаш, иако децава ретко кога на некој „чиче“ му персираат. Луѓе во банка што прв пат се гледаат си се обраќаат на ти, во продавници никогаш не сум слушнал да и кажат на женана:„Исечете ми од саламана 400 грама.“ Секогаш е Дај сецни таму едно пола кило... Сетете се на милионер како си збореа со Тредно ко први другари да се :D Мора да се научиме на ова...

Персирањето е многу важна работа за ред и поредок во едно општество. Јас захтевам да ме персираат сите оние кои се на подолните скалила на општествената и социјалната пирамида без оглед на години или пол. Очекувам на Вие да ми се обраќа и 70 годишна жена ако е од категорија на работници пролетери пензионери со смешни примања и слично

Персирањето е многу важна работа за ред и поредок во едно општество. Јас захтевам да ме персираат сите оние кои се на подолните скалила на општествената и социјалната пирамида без оглед на години или пол. Очекувам на Вие да ми се обраќа и 70 годишна жена ако е од категорија на работници пролетери пензионери со смешни примања и слично

Не клецкаат сиромашните туку богатите...и тие што персираат

сиромашните клецкаат то шо ќе остане
:pos:
Добро, сепак темава не е за клецкање. :D
Мене ме интересира дали персирате од вистинска почит или за да не испаднете некултурни?

во продавници никогаш не сум слушнал да и кажат на женана:„Исечете ми од саламана 400 грама.“ Секогаш е Дај сецни таму едно пола кило...

Море ако те прочита Андон Венкоски, ќе видиш убаво, саламару еден! :icon_mrgr:

:ROFLMAO:
:pos:
Добро, сепак темава не е за клецкање. :D
Мене ме интересира дали персирате од вистинска почит или за да не испаднете некултурни?

Од поштовање секако.

Инаку, ова персирањево е додадена вредност на кастинската свест. Да се маркираат луѓето „кој што е“.

Јеби га...

Секогаш на повозрасни личности, особено на тие што не ги знам, и секако на професори и кога идам во некоја установа. Иако, некој не ни заслужува да му се обраќате со „Вие“, ама ајде... Сепак, ги има и такви што не сакаат да им персираат и често пати ми одговориле како „Абе не ми персирај тиебам“ и ова најчесто од некои личности со кои сме се зближиле после некое време.

Кон повозрасни, а исто така, кон тие што се хиерархиски повисоко од мене на работното место.

Ако зима некој 30 илјади денари месечна плата како треба да ти се обраќа?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom