Секакви рецепти

L

Luki Junior

Гостин
За американ стајл чиизкејк си требе филадефија, за германската кеезкухен шпајзекварк... Барем така излезе од скромното интернет истражување, плус од спомени од америкнска шо иам јадено и германска.. Германската е/беше маалку поводна (покашава) од американската...
Мислам си озгоре коа ќе се испече да ја премачкам со мармалад од боровинки/малини... да биде оште поќефска.... Ако иам време викендо ќе засукам ракави, ќе забркам една тепција...

И толчник имам и чук... :icon_lol::icon_lol:
Јас мислеех оти ептен требе да са фини, оти памнам дома мама прави некакво нешто па ме тера да мелам бискоти, и јас сакаах да ги кршам така, и ми се расцрка, па мораах да следам инструкции :pos::pos::pos:

пс. нема ќеркича жената, па јас мораах да стапам на сцена така како помал од мене и брат ми.
 
П

Пепси_

Гостин
За американ стајл чиизкејк си требе филадефија, за германската кеезкухен шпајзекварк... Барем така излезе од скромното интернет истражување, плус од спомени од америкнска шо иам јадено и германска.. Германската е/беше маалку поводна (покашава) од американската...
Мислам си озгоре коа ќе се испече да ја премачкам со мармалад од боровинки/малини... да биде оште поќефска.... Ако иам време викендо ќе засукам ракави, ќе забркам една тепција...

И толчник имам и чук... :icon_lol::icon_lol:
Јас мислеех оти ептен требе да са фини, оти памнам дома мама прави некакво нешто па ме тера да мелам бискоти, и јас сакаах да ги кршам така, и ми се расцрка, па мораах да следам инструкции :pos::pos::pos:

пс. нема ќеркича жената, па јас мораах да стапам на сцена така како помал од мене и брат ми.
Значи колку слатко ме насмеа (y) :icon_lol: Кај мене имат ќерка ама јас сум дупла по мераклија да зготвам или да се умешам во кујната отколку она. Често сум оговаран на таа тема ама мој мерак и задоволство е тоа. ;)


edit: eve kako mi ispadna mene sirenjeto topeno -pod kaskavalot staviv maslinka i domaten sos
 
Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
Daj nekoj neka mi kaze kako se priprema sos od solena hopla za spageti ?
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Za melenoto pilesko:
Neka ide u Ramstor i neka kupi Burgul za pleskajci, go ima odma posle zelencuukot i atamam pred lebojne, mesto prezla, tamam, i yenibar, cimet i kim po troa neka mu klaj i kako pleskajci neka zamesi.
Moze da dodade i po nekoja feferonka i ete ti skoro libanska kofta od pileskoto.

Ako saka saglam recept ke poceka, me mrzi d pisuvam :)
 

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Daj nekoj neka mi kaze kako se priprema sos od solena hopla za spageti ?
Во тава на оган стави малку масло за јадење или путер да се загрее. Потоа додади 1 лажица брашно малку да се пропржи и додади ја хоплата. Мешај цело време да не загори. Стави малку сол, а ако почне многу да се згуснува стави малку млеко. Ова треба да зоврие и потоа ја тргаш тавата на страна. Во смесата додаваш 300 гр. сецкан кашкавал на коцки, 200 гр. печурки и 300 гр. сецкана печеница. Повторно враќаш на оган уште една минута и ги прелеваш тестенините со сосот :)

И уште еден сличен на претходниот
Во тава со путер се пржи 200 гр. сецкан димен свински врат. Кога ќе добие румена боја се додаваат 200 гр.печурки. Се става хоплата и се зачинува. Се остава се заедно да добие густина, ама внимавајте да не загори - затоа постојано се меша. Наздравје
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Печеница? Ја ставам сланинка.
 
Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
Во тава на оган стави малку масло за јадење или путер да се загрее. Потоа додади 1 лажица брашно малку да се пропржи и додади ја хоплата. Мешај цело време да не загори. Стави малку сол, а ако почне многу да се згуснува стави малку млеко. Ова треба да зоврие и потоа ја тргаш тавата на страна. Во смесата додаваш 300 гр. сецкан кашкавал на коцки, 200 гр. печурки и 300 гр. сецкана печеница. Повторно враќаш на оган уште една минута и ги прелеваш тестенините со сосот :)
Falati duso mnogu :) jas ja napraiv ama ne sum ja zgusnal valjda ziva bese :facepalm:eve ke znam za sledniot pat recept imam ;)
--- надополнето: 2 октомври 2012 во 16:18 ---
Во тава на оган стави малку масло за јадење или путер да се загрее. Потоа додади 1 лажица брашно малку да се пропржи и додади ја хоплата. Мешај цело време да не загори. Стави малку сол, а ако почне многу да се згуснува стави малку млеко. Ова треба да зоврие и потоа ја тргаш тавата на страна. Во смесата додаваш 300 гр. сецкан кашкавал на коцки, 200 гр. печурки и 300 гр. сецкана печеница. Повторно враќаш на оган уште една минута и ги прелеваш тестенините со сосот :)

И уште еден сличен на претходниот
Во тава со путер се пржи 200 гр. сецкан димен свински врат. Кога ќе добие румена боја се додаваат 200 гр.печурки. Се става хоплата и се зачинува. Се остава се заедно да добие густина, ама внимавајте да не загори - затоа постојано се меша. Наздравје
ty...... poveli :)
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Бела салата за Наташа Радио Милева Мара;
Во еден сад се сецкаат домати и пиперки зелени. Во друг сад се сецка ситно магдонос, се става солена урда и кисела павлака 200г. Тоа се промешува и се истура врз зеленчукот кој само го посолуваме. Земаш пола кило ракија и се праиш стап за чукање ораси :icon_mrgr:
И салата од брокула ми е исто превкусна.
Брокулата се обарува и ситно се сецка. Се промешува со урда и павлака. Ако немаш урда се ренда сирење.
Брза, лесна и вкусна салата :)
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Бела салата за Наташа Радио Милева Мара;
Во еден сад се сецкаат домати и пиперки зелени. Во друг сад се сецка ситно магдонос, се става солена урда и кисела павлака 200г. Тоа се промешува и се истура врз зеленчукот кој само го посолуваме. Земаш пола кило ракија и се праиш стап за чукање ораси :icon_mrgr:
И салата од брокула ми е исто превкусна.
Брокулата се обарува и ситно се сецка. Се промешува со урда и павлака. Ако немаш урда се ренда сирење.
Брза, лесна и вкусна салата :)
ЉандриЌ, само Наташа или и мие смеемо да гу јадемо салатува?

Он а тотали рилејтед топик:

Клааш да се пропржат дестина пиперки и од нив една две лути за ракија во тавче на зејтин. Ама го поклопуеш да не прска насекаде.
КО ќе ги превртуеш, ко женска у кревет, поттргни тавчето и истај поклопецот па после врати на оган.
Пржени, олупи ги, се лупат ко плезирватиф, лесно и одмаХ.
Истај семките и дршките. Сецни ги на колутиќи или коцкиќи. Наклај ги во лучница, столчи ги ко да се грешници. Клај ги настрана.
Земи лук. со сол и малку масло во лучницата и нив најеби им се мајке дур не ги напрајш маскара и се пропењаат како крем.
И тоа тргни настрана.
Зеј свежо нане, ситно исецкај го. Зеј малку црн бибер, малку алева пипер, малку чили ако ти така доѓе и канела.
Зеј си и канче овчко кисело млеко.
Се спремно, нашлапај у лучницата, мешај дур не се запотиш на чело и на газ. На крај попари со 50-100 грама жежок зејтин. Па мешај да се стегни, осносно стане еднаква и еднолична, то ест сообразителна смеса.
Олади. Викни ме на гости. Тури ракија. И се шо после следи.
Брзо, вкусно и плус мене ме добијаш за муабет (барем) :D:D:D
--- надополнето: 3 октомври 2012 во 22:58 ---
Ем, и оваја е бела. За мерак.
 

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.649
Поени од реакции
35.221
Полнети компири

Потреби состојки:
- 1крг компири,
- 150 гр, сланина (или тоа што имате во фрижидер),
- 100 гр, кашкавал,
- 150 гр, крем сирење (може и павлака),
- 50гр, маргарин,
- магдонос,
- неколку сецкани маслинки
- зачини по желба

Компирите најпрво се варат во солена вода (околу 10-тина минути), се оставаат да се изладат, се лупат и се сечат на половинки. Внимателно со лажица се вади средишниот дел од компирот и се филуваат.
За филот: сланината, кашкавалот, крем сирењето, исецканите маслинки се се меша заедно да се добие хомогена смеса, се додаваат зачините по желба, и се полнат половинките компир.
На секој компир се става одозгора парченца маргарин и се ставаат да се печат на 250 степени додека да заруменат.

kompiri.jpg
 

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.505
Поени од реакции
14.691
Fish and chips

Потребни состојки:
350 мл. пиво
300 гр. брашно
700 гр.бела риба
1 лажичка лук во прав
сол, бибер
помфрит




Рибата убаво измијте ја, исушете ја на кујнска крпа и зачинете ја со сол, бибер и лук. Вака маринирана оставете ја во фрижидер да отстои 30 минути. Во длабок сад ставете го пивото и 225 гр. брашно и мешајте со жица за матење за да се соединат состојките. Во друга чинија ставете го остатокот од брашното.
Секое парче риба се натопува во сместа од пиво, па во брашното. Вака подготвените филети риба пржете ги во фритеза или во тенџере со поголема количина на врело масло.
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
ТуЉумба

Полојна дузина шољи вода
черек дузина шољи масло или олио J
полојна дузина шољи брашно тип 500
7-8 јајцови
Прашак за пециво – едно ќесе малечко

За шербет:
полкило вода
кило шеќер
едно до две кесичиња ванилин шеќер



Зготвуење:

Ќе зејш шољине вода и шољине зејтин и ќе ги клајш да фрли кључ и да фрла и даље кључои и полецка, онака, скришно, молчешкум, ќе му наклајш шољине брашно.
Шом ги клајш, мешај ко оља шо меша малтер, ама побрзо, најбзо, море уште побрзо од најбрзо или најпобрзо и тргај од кладата (ринглата)
Ко ќе оладиш тестоно, накрши му ги јајцата (не на мажот, ами оние кокошкинине) ипрашакон за пециво (нашки бакин прашак и не не е од српски прашакот на баба, ами лошо преведно baking powder, толку знаеле енглески) и го гњецаш со рака да се стести се јово наново. Со шрпиц за вакцинирање волој (оти е голем) без иглата, ги шприцаш на тава таканеречен плеџ, како оркестарот ама со п и ги клааш да се усрамата и заруменат на загреана рерна (и то е оган, ама не клада, оти не се наклава одозгоре, ами дека печи одсекаде) на некаде 180-200 степени по Нивес.

Ко ќе испечиш и се готови, ги тргаш и прајш шербет.
Е то вака се прај: вариш вода, клааш шеќер, ванилин шеќер и мешаш, мешаш да се згисни ама да не е со трупци како оној бугарон пијан на питралон, ами да не е зрнесто.

На крај, поливаш туљѕумбата.
Јадиш.
Искачаш на балкон од соблазение и се дериш: ДА Е ЖИВ ДИВЧООО!
Влегуваш внатре. Јадиш па. Се дебелееш малкуцка. Ме пцуеш. Ми е гајле.

:):)
--- надополнето: 8 октомври 2012 во 19:07 ---

Црнографска стестеникава чорбуљачка направија (со чили и лута пиперка во прав е топ, ѓо-мексички)

3 лајци олио сасо вирго интакта од маслинќи
Фино сецкан кромиТ – еден
Фино сецкан лук – три главчиња
Едно лајче пиперка зелена нелута дробена, во прав, сушена, де, по ќеиф и малку чили или алево пиперче
Канче сос од домати
Полојна протокал (прилески за портокал)
Сварен црн граф, околу полкило
Коцка супа, во шоља вода сварена – пилешка, од гајгур
Гарнисање: Павлака, по желба, канче до две, бел кромиТ, парченце од лимоње, семки од тиква (воа се се меша, пусти, штури, да изглеа на нешто, ако не ти фаќа око, блендај го да се смеша.

Загреј олиото в пајнца за готвење или тенџере, пропрши кромитот да зарумени, ко да си му кажал срамотен виц, едно 5 минути
Додај луко и залините и тоа околу една минута разбркај го по тенџерето и на крај ко ќе почни да мириса на убо клај му доматине од канчено и исцеденот протокал и намали огно та нек се вари на тивко, околу среднотивко.
Претходно сварениот граф, ако не најдеш у Веро или Керфур оти у Тинекс не чини, готово во кантиче сварен (онак требаат четири некаде кантичиња) клај го во тенџерето и шољата (оваја е двестеипејсеграмска за чај) со гајгуровата коцка стопена. Клај сол по фкус. Нека се врија на тивко уш петнајсе минути или черек сат.
Зеј блендер, блендај, пасирај, мамојебиму, да се напрај пастуљаво.
Ако стани многу густо, додај малкуцка војца, ама помалкуцка, да не е ни тегаво, ни лигаво, ами така осредње.
Згарнисај го сето.
Јади.
Пијај вранец.
Весели се.

Кој зготви и му се допадне, нека каже и нека викне. Јас носам вранец.
 

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.649
Поени од реакции
35.221
Охридски ѓеврек

Потребни состојки:
- 1крг,брашно,
- 1 свеж квасец,,
- 250 мл, млеко,
- 250 мл, вода,
- 1 лажичка сол
- 1 лажичка шеќер
- 200 мл, масло
- сусам

Подготовка:
Квасецот со малку вода, шеќер, 1 лажичка брашно се остава да надојде,
Од брашното, надојдениот квасец, млекото, водата, маслото, сол и шеќер се замесува средно меко тесто.
Од тестото се формираат ѓевречиња (тестото се работи веднаш, не се остава да кисне).
Во сад ставаме околу 1 крг вода да зоврие, ѓевречињата се спуштаат во зовриената вода, кога ќе се подигнат на површината од водата (околу 10 секунди) се вадат од водата и се ‘‘валкаат‘‘ во сусам.
Така приготвени се спремни да одат на печење во рерна на 180-200 степени, додека да заруменат.
gevrek.jpg

Bon Appetit:pipi:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom