Вегетеријанство

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
Е ајде прашај... што ми те мачи сештојадецу...:)
Објасни ми човекот на каков тип на исхрана се адаптирал во текот на еволуцијата и кои негови фенотипски карактеристики се доказ за истото...? Стриктно со факти...

S

Stef Bachatero

Гостин
Објасни ми човекот на каков тип на исхрана се адаптирал во текот на еволуцијата и кои негови фенотипски карактеристики се доказ за истото...? Стриктно со факти...
Пасел трева и собирал јатки и станал верверичка :).Сега не за џабе збориме со висок тоналитет и брз глас :P

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Ете Стеф ти објасни со прости зборови...:D Туку кажи ми ти каков треба да биде и каков бил човекот по природа месојад или плодар(да не речам тревојад)... се знае човекот имал таква градба на организам што него не му требало месо само плодови бидејки со плодовите се заменува протеинот кој го внесуваме со месото(ете додади го и јајцето оти и тоа е плод на некој начин нели сеуште не е животно така да нема потреба од месо плус и месото е нездрава ствар али кој да разбер сите сме робови на своите желби и страсти така да сме робови и на вкусовите, ама си има последици сето тоа) ова е инаку со факти научно е докажано ако те интересира провери си на нет имаш се... Едно прашање јадеш хамбургери и слична брза храна, и бидејки знам дека да колку често... те прашувам оти тоа ти е нај шит храна која му е наметната на денешниов човек кој наместо да еволуира ко што викаш погоре тој фино и лепо си деволуира степ бај степ, а брзата храна е најприфатена оти е најфкусна(мене не ми е ама нема везе) нели најбрза и се фклопува со начинот на денешниов живот... трчи наваму трчи натаму и оп хамбургерче... и после американцине ни биле криви...

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
Ете Стеф ти објасни со прости зборови...:D Туку кажи ми ти каков треба да биде и каков бил човекот по природа месојад или плодар(да не речам тревојад)... се знае човекот имал таква градба на организам што него не му требало месо само плодови бидејки со плодовите се заменува протеинот кој го внесуваме со месото(ете додади го и јајцето оти и тоа е плод на некој начин нели сеуште не е животно така да нема потреба од месо плус и месото е нездрава ствар али кој да разбер сите сме робови на своите желби и страсти така да сме робови и на вкусовите, ама си има последици сето тоа) ова е инаку со факти научно е докажано ако те интересира провери си на нет имаш се... Едно прашање јадеш хамбургери и слична брза храна, и бидејки знам дека да колку често... те прашувам оти тоа ти е нај шит храна која му е наметната на денешниов човек кој наместо да еволуира ко што викаш погоре тој фино и лепо си деволуира степ бај степ, а брзата храна е најприфатена оти е најфкусна(мене не ми е ама нема везе) нели најбрза и се фклопува со начинот на денешниов живот... трчи наваму трчи натаму и оп хамбургерче... и после американцине ни биле криви...
Немам јас потреба на нет да барам информации за вакви и слични тематики...Верувај...Можеби во некоја наредна прилика ќе ти кажам зашто...Така да немаш и потреба лаички да ми објаснуваш...Прецизирај на кратко со аргументи и факти и крај... :)
Туку ај штом толку ти се дискутира за ова ќе почнам со следново:
Велиш дека во тек на еволуција човекот е адаптиран да биде хербивор...Тогаш зашто нема ензими во склоп на човечкиот организам кои ќе ја метаболизираат целулозата, кои хербиворите ја внесуваат во голема количина...? Зашто во усната празнина на човекот има заби секачи, кои се еволутивно се развиле првенствено за раскинување на месо...? Потоа ph средината на желудечната киселина, која е јако кисела и освен бактерицидното дејство помага и за полесна дигестија на внесената храна, како месото на пример, кое има посложен состав...И општо целата анатомија и морфологија на дигестивен систем на човекот кој ако го споредиш со оној на хербиворите ќе забележиш огромни разлики, затоа што човечкиот е адаптиран на поширока лепеза на исхрана, т.е омниворен начин на исхрана...
Во однос на метаболичките процеси тоа е друга тема и можеме нахнадно ако сакаш за тоа...Само едно ќе ти кажам - а тоа е дека аминокиселините и други материи, кои ги добиваме од животинската храна, а посебно од чистото месо, не може да ги замени ниту еден плод, ниту соја, ни грав, ни ништо...
Проблемот е што во денешно време не знае човек какво месо јаде, бидејќи ги третираат животните со хормони и триста чуда, не знаеш ни колку е чисто и тазе тоа што го јадеш...Тоа е проблемот...Доколку конзумираш квалитетно и проверено чисто место, не може ништо да го замени...

S

Stef Bachatero

Гостин
Немам јас потреба на нет да барам информации за вакви и слични тематики...Верувај...Можеби во некоја наредна прилика ќе ти кажам зашто...Така да немаш и потреба лаички да ми објаснуваш...Прецизирај на кратко со аргументи и факти и крај... :)
Туку ај штом толку ти се дискутира за ова ќе почнам со следново:
Велиш дека во тек на еволуција човекот е адаптиран да биде хербивор...Тогаш зашто нема ензими во склоп на човечкиот организам кои ќе ја метаболизираат целулозата, кои хербиворите ја внесуваат во голема количина...? Зашто во усната празнина на човекот има заби секачи, кои се еволутивно се развиле првенствено за раскинување на месо...? Потоа ph средината на желудечната киселина, која е јако кисела и освен бактерицидното дејство помага и за полесна дигестија на внесената храна, како месото на пример, кое има посложен состав...И општо целата анатомија и морфологија на дигестивен систем на човекот кој ако го споредиш со оној на хербиворите ќе забележиш огромни разлики, затоа што човечкиот е адаптиран на поширока лепеза на исхрана, т.е омниворен начин на исхрана...
Во однос на метаболичките процеси тоа е друга тема и можеме нахнадно ако сакаш за тоа...Само едно ќе ти кажам - а тоа е дека аминокиселините и други материи, кои ги добиваме од животинската храна, а посебно од чистото месо, не може да ги замени ниту еден плод, ниту соја, ни грав, ни ништо...
Проблемот е што во денешно време не знае човек какво месо јаде, бидејќи ги третираат животните со хормони и триста чуда, не знаеш ни колку е чисто и тазе тоа што го јадеш...Тоа е проблемот...Доколку конзумираш квалитетно и проверено чисто место, не може ништо да го замени...
НЕ се проблем хормоните антибиотиците создаваат хаос,а исто и пестицидите :)

Samurai Jack

Penspinner
Член од
15 април 2012
Мислења
3.661
Поени од реакции
8.681
месото е...канцерогено а??
еским болен од рак си видел?
Ќе биде канцерогено доколку со еден ист зејтин правиш по 3-4 јадења, знаеме како се прави зејтинот и тој после првото загревање мора да се фрли бидејќи предизвикува канцероген, така да коа ќе видиш секое јадење што го правиш со повеќе загреван зејтин е канцерогено... А во сендвичарите тостовите со кромпири се рај за такво нешто, еден зејтин го маваат цел ден...Додека не испари.
--- надополнето: 25 септември 2012 во 21:09 ---
А што е со растенијата? Зарем не знаете дека и тие чувствуваат болка? Само зошто немаат крупни очички и убаво лице кое те тера да крикнеш awwww! секојпат кога ќе го погледнеш не значи дека растенијата не се живи суштества, и секако тоа не ја прави нивната болка безначајна.

Затоа, секогаш кога ќе седнете да јадете whatever you vegetarians are eating these days, помислете на растенијата кога биле доведени на овој свет преку прекрасните механизми на природата, на нивното оддржување во живот преку процесот на фотосинтеза иии ред други работи за кои учев во основно и не ми текнуваат во моментов...*продолжувам* само за да бидат откорнати на брутален начин од лошиот земјоделец и фрлени во камион како човечки лешеви за време на холокаустот. Се надевам дека ова ќе ве натера да отидете чекор понапред па како освестени индивидуи ќе се откажете од вегетеријанството и ќе се научите да живеете само на воздух.

Сега сериозно, мене лично не ме интересира дали и зошто некој е вегетеријанец, нема да го убедувам со тези дека демек месото е далеку поздраво или што ти ја знам, туку едноставно иритирате кога глумите дека сте морално супериорни (како Пријателов) САМО зошто сте вегетеријанци.

За таквите... една интересна статија од nytimes.
Има уште луѓе што веруваат дека вегетаријанците стануваат тоа што се затоа што ги сакаат животните ? :pos:А што демек ти не јадеш овошје и зеленчук па не се ставаш во таа група на потрошувачи ?
--- надополнето: 25 септември 2012 во 21:16 ---
А шо ако си ја одгледуваш храната со многу љубов и позитивна енергија, ја заштитуваш од штетници, од болести, плевели, редовно ја наводнуваш и на крај слатко слатко си ја изедеш? Или не се важе тава?
Ја штитиш од разни штетници, ставаш чиста вода без никакви бактерии и на крај добиваш одличен производ, така се живее до 101 и назад, ама ретки се тие што вака се исхрануваат. Никој од нас не јаде квалитетна храна...
--- надополнето: 25 септември 2012 во 21:26 ---
Факт е дека еволвирале со помош на месото, но сега сме толку напредни и знаеме што внесуваме и како ни годи тоа, тогаш не знаеле што содржи месото, овошјето, зеленчукот и што уште не, и конзумирале се што ќе им дојде при рака, но сега има науки за исхраната, и имаме милион начини како да ја комбиниаме храната со присуство на месо и без присуство на месо.

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
Колку од тие протеини се со BV 100?Ниеден :(
Епа ни кога јадеш месо или јајца, не е возможна апсолутна - 100% абсорпција на протеините! Камо да имаше такво нешто.... досега сите ко Попај Морнарот ќе бевме :P

S

Stef Bachatero

Гостин
Епа ни кога јадеш месо или јајца, не е возможна апсолутна - 100% абсорпција на протеините! Камо да имаше такво нешто.... досега сите ко Попај Морнарот ќе бевме :P
Јајцето цело и протеин од сурутка имаат 100 :).Другите имаат помалку :)

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
да не барам по учебниците да ви докажам дека месото(одобено телешкото) има многу повеќе протеини од тревките.
На страна есенцијалните материи од месото

MakeLOVEnoTwar

Љуби без оглед на се’
Член од
10 декември 2010
Мислења
213
Поени од реакции
114
Сепак искрено да си кажеме нашиот македонски стандард
и не е за вегетаријанство, за поединци да но не сите.
Ако немаш услови да бидеш вегетаријанец а со сила сакаш
да бидеш, тоа е глупост и уништување на здравјето, знам многумина кои тоа го направиле, и си го нарушиле здравјето.
Човекот може без месо да преживее, но неможе да се
спротиставува на природата.
Ако си вегетаријанец а конзумураш редбул, кока кола, пушеш цигари,
не спортуваш, си фанатик во однос на јадење месо и си искомплексиран поради тоа, немаш начин да се справиш со стресот можеби и стравот тогаш нема никаква смисла вегетаријанството.
Затоа вегетаријанството е лажна доктрина.
Потребно е да имаш Љубов и Верба во себе
и Оној кој те создал го создал животот и во се што е убаво.
Сум го пропуштил коментаров, ц, ц, ц, - како сум можел :P :)

Братко зошто вегетаријанството не е за наш македноски стандард!?
Баш пола од вегетаријанците се веге ради стандардот :P шала на страна, ама има луѓе кои јадат месо само за празници или еднаш седмично баш ради стандардот... остај то...

Баш кога ќе се откаже човек од месото - му остануваат екстра пари (што и не се малку, ако јадел секој ден месо или на два дена) за да си купува други намирници. btw зелените работи се евтини...

Да те прашам:
1. Господ ги создал живите битија само за да бидат наша храна?

2. Шо мислиш дали ние (како што си замислуваме дека сме на) на врвот од хиерархијата на живиот свет, имаме право да одлучуваме и пресудуваме за животот на останатите живи суштества (крави, овци, кози, свињи, десеттици видови риби, кокошки, мисирки - се’ што јадеме секој ден во вид на месо)!?

Поздрав, Убав Ден :)
--- надополнето: 28 септември 2012 во 10:30 ---
Прегледај го приврзокот 49330

И уште неколку битни работи би ги прашала вегетаријанците, но сега не навлегувам длабоко во ова бидејќи ми се спие...
Чупче ај (ама жити се’) обиди се со тие заби да уловиш нешто, да го задавиш и да го раскинеш на парчиња и да го изџвакаш со сите останати заби.

Ако успееш од мене имаш софра, широка и долга колку шо ти ќе сакаш :D
АаааааКо не, ти частиш - договорено? ;) :)

Поззззз :)

S

Stef Bachatero

Гостин
Сум го пропуштил коментаров, ц, ц, ц, - како сум можел :P :)

Братко зошто вегетаријанството не е за наш македноски стандард!?
Баш пола од вегетаријанците се веге ради стандардот :P шала на страна, ама има луѓе кои јадат месо само за празници или еднаш седмично баш ради стандардот... остај то...

Баш кога ќе се откаже човек од месото - му остануваат екстра пари (што и не се малку, ако јадел секој ден месо или на два дена) за да си купува други намирници. btw зелените работи се евтини...

Да те прашам:
1. Господ ги создал живите битија само за да бидат наша храна?

2. Шо мислиш дали ние (како што си замислуваме дека сме на) на врвот од хиерархијата на живиот свет, имаме право да одлучуваме и пресудуваме за животот на останатите живи суштества (крави, овци, кози, свињи, десеттици видови риби, кокошки, мисирки - се’ што јадеме секој ден во вид на месо)!?

Поздрав, Убав Ден :)
--- надополнето: 28 септември 2012 во 10:30 ---

Чупче ај (ама жити се’) обиди се со тие заби да уловиш нешто, да го задавиш и да го раскинеш на парчиња и да го изџвакаш со сите останати заби.

Ако успееш од мене имаш софра, широка и долга колку шо ти ќе сакаш :D
АаааааКо не, ти частиш - договорено? ;) :)

Поззззз :)
http://www.guardian.co.uk/science/2012/sep/23/human-hunting-evolution-2million-years
Бла бла бла.Вегетаријанството е поефтино и поздраво...

Kajgana Shop

На врв Bottom