Forrest Gump
низа1
- Член од
- 12 ноември 2009
- Мислења
- 7.038
- Поени од реакции
- 29.618
![](http://2.bp.blogspot.com/-o5sNkdYLIGo/Tf9VbzL5nYI/AAAAAAAAAbI/XI4VMzUQJZA/s1600/DowntonAbbey.jpg)
Hugh Boneville и Maggie Smith ја предводат актерската постава во неверојатната и повеќекратно наградуваната британска серија. Покрај многуте Еми, бројни други номинации и награди, серијата има добиено и Златен Глобус во категоријата - најдобра ТВ серија.
" Утринските сончеви зраци паѓаат на Downton Abbey, величествениот дворец насреде величествениот имот. Сигурно и цврсто,симболизира начин на живот кој мислиш ќе потрае уште илјада години. Но тоа е само привид. "
Downton Abbey е костумирана драмска серија на продукциската куќа ITV. Сценаристот и авторот на приказната е оскаровецот Julian Fellowes (Gosford Park), а серијата за ITV ја снимаше Carnival Films. Во насловните улоги се појавуват Maggie Smith како Виолет,грофицата од Grantham,Hugh Boneville како Роберт, грофот од Grantham и Elizabeth McGovern како неговата жена. Во останатите улоги се појавува кремот на британското актерство, како: Penelope Wilton, Dan Stevens, Michelle Dockery, Jim Carter, Phyllis Logan, Lesley Nicol, Siobhan Finneran, Rob James-Collier, Joanne Froggatt te nove glumačke nade: Rose Leslie, Sophie McChera, Laura Carmichael, Jessica Brown Findlay и Thomas Howes. Во серијата гостуваат од калибарот на Roberta Bathursta, Samanthe Bond, Allena Leecha, Davida Robba, Brendana Patricka и Thea Jamesa.
Дејствието на серијата се одвива во 1912 година и ги бележи животите на фамилијата Crawley и нивната послуга.
" Годината 1912 во Англија е година на превирање. Наизглед спокојната и закопана во вековите традиција ќе биде уништена од секој вид на сигурност ( шо од Првата светска војна, шо од џезот).Е тоа е тоа (тој пресврт) е она со кое се бавиме како гледачи во Downton Abbey. Домаќинството е препуштено во рацете на г.Carson (Jim Carter) и (како да ја наречам) куќната госпоѓа Hughes (Phyllis Logan). Сите тие, секој на свој начин мораат да се носат со надоѓачките промени."
Laura Mackie, уредникот на програмата на ITV: " Воодушевени сме,што успеавме да собереме толку сјајна актерска постава за Downton Abbey.Фактот дека успеавме да ги привлечеме (овде јас слободно можам да кажам) најдобрите британски актери доволно сведочи за квалитетното сценарио и продукцискиот тим.
Downton е имот во сопственост на фамилијата Crawley, кои живеат во салоните, библиотеката и прекрасните спални соби од чии прозори пука погледот кон паркот.Под нив се наоѓа еден друг свет: слугите. Она шо ме восхитува, шо и тие се држат до своите позиции и статуси, еднакво цврсто како и Crawley. На моменти си помислувам (а уствари и навистина држи муабетот) дека они се толку многу Crawley шо нема каде. Некои од нив се ептен одани и верни на начинот на живот во Downton, но меѓу нив постојат и такви кои постојано го истражуваат животот и бараат нови шанси и можности или само љубов или само авантура. Секако дека постои разлика меѓу нив и аристократите. Послугата знае се за нив, а вториве не знаат ама апсолутно ништо за светот под нивните нозе.
![](http://2.bp.blogspot.com/-iEV2Wt4DsBM/Tf9ZbC6srDI/AAAAAAAAAbo/MemdXjVqyLM/s1600/downtonabbey_characters.jpg)
Серијата Downton Abbey е снимена во копродукција на Carnivala и Masterpiecea, а извршни продуценти се диркеторот на Carnivala Gareth Neame, Julian Fellowes i Rebecca Eaton (WGBH). Првата епизода од серијата е емитувана есента 2010 на ITV1. Продуценти на серијата се Liz Trubridge (From Time to Time,A Short Stay in Switzerland) и Nigel Marchant (Fanny Hill, The Philantropist), додека како режисер се потпишуваат Brian Percival (Gracie, A Boy Called Dad), Ben Bolt (Doktor Martin, Pepeo pepelu (Ashes to Ashes)) i Brian Kelly (Lilies, Torchwood).
За вовед во серијава ова ми се виде најсоодветно. Го преведов, го постирам. Ко ја гледа бујрум да се испробаме. Ловориките и овој пат одат на веќе култниот ни наш член Psyside. Неговата дефиниција за серијава ( па слободно ќе си земам за право да го цитирам) " Класична драма, али вреди. " Кој еднаш го послушал Psyside, знае дека нема да се покае ако го послуша и овој пат. И така искрен да бидам ја почнав скептично. Одсекат сум имал аверзија кон целата таа бритш аристократска бурлеска али ова е да се запрепастиш. Колку само рутина, педантерија, одмереност, галнтност, џентлменство, каприци,префинетост и нивна неверојатна артикулација во Downton Abbey. Или сето тоа само навидум...? Мене да ви кажам искрено ми се случи еден културолошки шок. Бритиш, in your face bich. Наредниот пост си ветив дека ќе ми биде анализа на ликовите колку да не биде воведов предолг. Очекувам дека барем ќе си најдам истомисленици? Аnybody...?