Бесплатен превоз за пензионерите и во сабота

Г

Грејвдигер

Гостин
Vidi sea sto zboris.. jas sum za opravanje na rabotite maksimum, ama malku vrakanje vo realnosta. Prvo vakov nelojalen narod ne zasluzuva nisto, jas taka mislam. Drugo, da se bunite kaj sto treba -vednas podrzuvam- na primer protestot za pokacuvanje na cenite, ova uck-ive so praat bezobrazluk, i slicni raboti. Ama so vakov zar i intenzintet da se bunite sto penzionerite imaat 3 slobodni dena od 7, pa treba da si nadvor od pamet. "mi smrdele" pa i gzot vas smrdi, pa si go nosite.
Na pogolem del od vas dusata im mirisa na septicka jama, pa nikomu niso.
Kako ne vi e sram, ne mi e jasno, stvarno. A na primer, ako ve nervira toa sto na dpmne mu nosat glasovi, togas kazete go toa.
Ne mi e jasno kako moze da vi smeta sto penzionerite se vozat bezpari.
A toa so sakate site da si idete, a usput sakate se da vi bide dadeno, ti kazav sto ke vi bide dadeno.. od trite,sredniot. Taka ide toa, ocekuvano e. Ne moze tebe da te boli kur za drzavava a da ocekuvas milost od nejze. Toa go nema NIKADE. Nema takva drzava, nikogas nemalo i nema da ima, a i da ima, ne moze da opstane. Toa e problem koj treba da se resava. I najgolem broj od lugeto se tolku glupi sto mislat deka "drzava" i "partija" e edno isto..
Sega problemot e dvostran kaj nas,toa go priznavam, ni graganite ne se lojalni na drzavata, ni drzavata ne e lojalna na graganite.. toa treba da go smenime. Ne e resenie site da izbegame, a do togas na grb na drzavata se sto moze da podnese da stavime.
Ova me potseka na dvolicnosta na narodot - se bunat za postarive lica(koi i vaka i taka se utepani) a za raboti koi stvarno baraat vnimanie, tamu nikoj ni pisuva ni cita, samo ignoriranje..
Како бе да ми е дојдено до државата? Кажи ми што направија за младите или што прават за да нè задржат тука? Што направија/прават за студентите? Ако има некој да сподели некоја позитивна точка околу тоа, слободно...

Немам јас ништо против бесплатниот превоз... уствари имам. Зошто баш на пензионерите да им се даде бесплатен превоз и тоа 3 пати во неделата? Зошто им е толку? Зошто на студентите не им се даде цела недела бесплатна да може слободно да си одат на факултет? Искрено, нив повеќе би им помагално тоа, отколку на пензионерите кои зимаат пензија, а студентите што заработуваат се многу ретки.

Кај нас е така... држава = партија = ДПМНЕ, ама да не навлегуваме толку во политика, забранета е на форумот.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Вие што викате секој ден бесплатно со цел ум мислите дека нема да се возат секој ден?

Добро бе до толку ли не си го познавате народот?

П.С. До дечкото што ја откри Америка со тоа "имате и приватен" , јас до мојата дестинација, секојдневна, немам приватен.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Вие што викате секој ден бесплатно со цел ум мислите дека нема да се возат секој ден?

Добро бе до толку ли не си го познавате народот?

I agree.
Постои можност и во ноќните автобуси да ординираат, за таман, следниот ден во 5:00 да си се наместат.

Шега на страна, секој ден - секој ден, дома нема да завртуваат.

Ама, пак, од друга страна, тоа може и троа позитивно да биде...:icon_mrgr:

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.164
Поени од реакции
18.206
Ај тие поддржувачите на ова нека одговорат.
Колкав е просечен приход на просечен студент (не пари пратени од мама и тато за преживување, туку приходи од плата и слично) и колкав е просечен приход на просечен пензионер?

И според овие две променливи кој е позагрозена категорија?

За тие посебно паметните, постојат линии на кои ЈСП е монопол и најчесто се тие најпрофитабилните.

StringerBell

Rules change. The game remains the same.
Член од
13 септември 2012
Мислења
120
Поени од реакции
132
Јас ти велам дека сум се возела со автобуси и со свои очи сум видела дека повеќето од младите се целите во марки (имам такво око, одма ги препознавам марките :pos:) со добри телефончиња (не ајфони), а имам видено и такви со ајфон со рака фуфкаат цело време во автобусот зошто им е бесплатно на старите. Немој да ми кажеш дека не забележуваш како во Македонија модата е марка патики и марка имаат скоро сите, а многу се и редовни купувачи. Појди по продавниците и види колку гужва има. Значи 200 евра за патики се има, а 1000-ка за карта се нема? Која е таа логика? Али ајде, тоа не е темата.
Тие што се "целите во марки" и имаат ајфон мислиш дека се возат со автобус, штом има 200 евра за патики сигурно има и кола. :tapp:
Тргни ги розовите или портокаловите очила што ги носиш и освести се. Скоро сите

И да безобразни се пензинерите, во петокот 70% празни седиште во двојка еден пензионер раскара девојчиња само да седне на првото седиште на двокатните.
Ми доаѓаше да го лансирам низ тој малиот прозор што се отвора, ем им е бесплатно, ем имаше насекаде места ама мора да седи напред ко во авион да е.

Член од
1 март 2012
Мислења
53
Поени од реакции
10
Значи стварно не заслужуваат да им се даде уште еден ден.Кај имаат два,и кога и да се возам во Вторник или Петок од секаде избувнуваат караници за тоа дека требало они да седат,а младите да стојат.:eek:Технички стварно они треба да седат но ако не можат да одат и да стојат во автобус што воопшто тргнуваат да одат во град?И не значи тоа дека ако они се уморни и староста ги стасала,ние помладите не сме уморни.Цел дена сме на школо/факултет без разлика,и со тоа си ставрно психички оптеретен(а често и физички,нешто како тоа дека те боли грбот од седумчасовно седење на едно место:sick:Ја ги поддржувам оние кои ќе си фатат место на време и ќе си седат додека да им дојде станицата за симнување.Затоа кој си фати место си фати,и никому ништо:свиркам:Секој со своја среќа.

Инаку може има и друго решение.Ако ги пуштат секој ден да одат во град,ем ќе ги потрошат пензиите,ем ќе им се здосади па нема да одат.Но ова не верувам дека ќе се случи.Би било преголема загуба за ЈСП.Верувам дека повеќето од вас ќе се сложат со мене,така да...

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.401
Поени од реакции
25.262
Јас ти велам дека сум се возела со автобуси и со свои очи сум видела дека повеќето од младите се целите во марки (имам такво око, одма ги препознавам марките :pos:) со добри телефончиња (не ајфони), а имам видено и такви со ајфон со рака фуфкаат цело време во автобусот зошто им е бесплатно на старите. Немој да ми кажеш дека не забележуваш како во Македонија модата е марка патики и марка имаат скоро сите, а многу се и редовни купувачи. Појди по продавниците и види колку гужва има. Значи 200 евра за патики се има, а 1000-ка за карта се нема? Која е таа логика? Али ајде, тоа не е темата.
Твојот потпис го поткрепува сево ова со факти. Seems legit.

Член од
15 јули 2012
Мислења
571
Поени од реакции
832
Твојот потпис го поткрепува сево ова со факти. Seems legit.
Giorgio Armani е мојот идол и не гледам каква врска има мојот потпис со темава, а и почнавме веќе длабоко со оф-топик.
Гледам се правите дека не ја гледате младината како целата е во марка, еве јас ќе си кажам што гледам околу мене. Моето опкружување е такво, а живеам во Македонија. Значи, или јас лажам или вие не живеете во Македонија. Ама, баба лаже - трап не лаже (мал hint):

http://forum.kajgana.com/threads/Какви-патики-носите.9147/page-165
http://forum.kajgana.com/threads/Очила-цвикери-наочари.729/page-23
http://forum.kajgana.com/threads/Дали-и-каков-часовник-поседувате.10287/page-30

Ај нема врска, јас лажам. (y)

Г

Грејвдигер

Гостин
Giorgio Armani е мојот идол и не гледам каква врска има мојот потпис со темава, а и почнавме веќе длабоко со оф-топик.
Гледам се правите дека не ја гледате младината како целата е во марка, еве јас ќе си кажам што гледам околу мене. Моето опкружување е такво, а живеам во Македонија. Значи, или јас лажам или вие не живеете во Македонија. Ама, баба лаже - трап не лаже (мал hint):

Нема врска, ама што врска има па тоа дали некој има ајфон или носи некоја опасна марка на гардероба? Или мора да имаат кола или со такси да се возат. :)

Него и пензионерите имаат 1000-ка за месечна, па никому ништо.

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.401
Поени од реакции
25.262

Знаеш ли колку од постирачите во тие теми се студенти? Не.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Знаеш ли колку од постирачите во тие теми се студенти? Не.
А чисто сумњам и дека знае што е тоа "донесени поклон/од странство" каде што се дупло поефтини.

Член од
15 јули 2012
Мислења
571
Поени од реакции
832
Очигледно е дека вие неможете да прифатите туѓо мислење. Какво и да е, прифате го и започнете дискусија на темата, а не мислења од типот: "Ти не живееш во Македонија, не си се возела во автобусите, твојот потпис ваков-таков" итн итн.
Еве, баш за ваша информација вчера се возев со автобус. Се качив некаде околу 14 часот во 5-ка и имаше гужва, неможе да се очекува да биде како во вашиот автомобил. Автобус е тоа. Имаше доста стари луѓе, имаше и млади луѓе. Една (стара беше) пред мене мирисаше на пот и што сега? Што требаше јас да направам, да мрчам поради тоа? Таа смрди, не јас, нема што да се туфкам. :pos:Секако не ми пречи и не ми менува ништо, нема да спијам во автобусот туку ќе се симнам за 5 минути. Нема да ме угуши миризбата.
Видов и една бабичка што беше со внучето, тоа беше сето радосно што се вози во двокатен автобус, да ти е милина да го гледаш. :) Излегла да се прошета со внучето, дома ли треба да се затвори? Се знае, на малите деца многу работи им се интересни, тука спаѓа и двокатниот автобус. И сега она, за вие да бидете задоволни, да не си го прошета внучето? ХАХАХАХ!
Видов и дека сакаше да седне и кога се ослободи едно место, побрза да го фати местото, ама не за неа, туку за внучето. Тука двајца некултурни тинејџери искоментираа како нозете ќе си ги искршела додека се добере до столот, а ако неможела да стои нека одела со такси. Се виде дека на бабичката и падна криво, но ништо не рече. Затоа јас реков, ги прашав зошто тие не отишле со такси, ако им пречат други луѓе во автобусот, а тие ми се обратија на крајно дрзок начин, цитирам: "Девојко те молам олабави ме."
Нема врска, не се спуштив на нивно ниво да се карам и не им одвратив на нивната некултура.
Видов и еден дедо како замоли две девојчиња да станат за да седне, а тие: "Стари ај жити се не замарај шо си начекал гага и ќе се возиш до последна така? Коа можеш да идеш до другоно пазарче за 2 денара поефтино можеш и да стоиш." Јас останав запрепастена. Патем, дедото носеше книшка во рака, што значи одел на лекар. Виде невиде си остана да стои. Тука веќе и не се обидов да им кажам нешто, најверојатно ќе ми се пуштеа и мене, како да им земам нешто.
Се симнав од 5-ката и отидов кај другарка, потоа на враќање накај 16 часот пак се качив во 5-ка и накај дома. Кај железничка се симнаа група од дедовци и баби, појдени на шетање, а се качија други. Една бабичка со 5 кеси во рака се затрча да го фати празното столче и како да е на трки, ама една девојка седна пред неа. Оваа почна да се буни како не и било срам на девојката. Јас сакав и овде да се вмешам во муабет, ама веќе ми беше доста од "дискусии" тој ден. Се разбира, овој пат бабата беше некултурната.

Тоа што некои стари луѓе ги злоупотребуваат бесплатните денови е нивна (не)култура, нивен карактер. Има некултурни стари, има некултурни млади. Ама, кој е крив за тоа? Тие што ги дале бесплатните денови? Не, луѓето си се криви. Некултура има секаде, ние луѓето треба да се поправиме, а не оние кои што дале бесплатни денови. ;)

Член од
23 јануари 2009
Мислења
10.640
Поени од реакции
2.504
Ај што плаќаме скапо и плус станати сејме... си одам пешки на факс, не ги ебам, не се влага во автобус смрди, еден пак со буре за зимници влезе..:facepalm:

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Vidi sea sto zboris.. jas sum za opravanje na rabotite maksimum, ama malku vrakanje vo realnosta. Prvo vakov nelojalen narod ne zasluzuva nisto, jas taka mislam. Drugo, da se bunite kaj sto treba -vednas podrzuvam- na primer protestot za pokacuvanje na cenite, ova uck-ive so praat bezobrazluk, i slicni raboti. Ama so vakov zar i intenzintet da se bunite sto penzionerite imaat 3 slobodni dena od 7, pa treba da si nadvor od pamet. "mi smrdele" pa i gzot vas smrdi, pa si go nosite.
Na pogolem del od vas dusata im mirisa na septicka jama, pa nikomu niso.
Kako ne vi e sram, ne mi e jasno, stvarno. A na primer, ako ve nervira toa sto na dpmne mu nosat glasovi, togas kazete go toa.
Ne mi e jasno kako moze da vi smeta sto penzionerite se vozat bezpari.
A toa so sakate site da si idete, a usput sakate se da vi bide dadeno, ti kazav sto ke vi bide dadeno.. od trite,sredniot. Taka ide toa, ocekuvano e. Ne moze tebe da te boli kur za drzavava a da ocekuvas milost od nejze. Toa go nema NIKADE. Nema takva drzava, nikogas nemalo i nema da ima, a i da ima, ne moze da opstane. Toa e problem koj treba da se resava. I najgolem broj od lugeto se tolku glupi sto mislat deka "drzava" i "partija" e edno isto..
Sega problemot e dvostran kaj nas,toa go priznavam, ni graganite ne se lojalni na drzavata, ni drzavata ne e lojalna na graganite.. toa treba da go smenime. Ne e resenie site da izbegame, a do togas na grb na drzavata se sto moze da podnese da stavime.
Ova me potseka na dvolicnosta na narodot - se bunat za postarive lica(koi i vaka i taka se utepani) a za raboti koi stvarno baraat vnimanie, tamu nikoj ni pisuva ni cita, samo ignoriranje..

ЗОШТО НЕ Е БЕСПАРИ . ЈАС КОЈ КУПУВАМ КАРТА КОГА ЌЕ СЕ КАЧАМ СЕКОЈ ПАТ ВО АВТОБУС ГО ПЛАЌАМ ТОА НИВНО ВОЗЕЊЕ ВО АВТОБУС.

СЕКОЈ ВРАБОТЕН ДЕНЕС КОЈ ПЛАЌА ДАНОК НА ПРИХОД ОД ЧИЈА ПЛАТА СЕ ПОКРИВААТ ДУПКИТЕ ВО БУЏЕТОТ НА ЈСП ГО ПЛАЌА ТОА НИВНО ВОЗЕЊЕ.

НЕМА ТАКВО НЕШТО КАКО БЕСПЛАТЕН РУЧЕК НЕКОЈ СЕКОГАШ ПЛАЌА.

За пред некој ден кога се возев да се напикаат одпозади и видоа дека има и доста студенти и едната и се врти на другата и и вика "Да не купи ти карта ? ,другава се смее малце и одговара "НЕ",и оваа и вика "Еј па ни јас не купив знаеш секогаш има гужва за карти" и земаа да си се смеат така на глас и уште неколку пензионери им се приклучија.

Ова не е само за постарите ова е за се и се насобира само Државна админстрација,полиција,субвенции,пензии,здравство,образование луѓето гледаат секој месец на први ( ако воопшто добиваат плата редовно е успех само по себе ) како им иде пола плата на плаќање ТУЃИ "БЕСПЛАТНИ РАБОТИ".

"Државата" ги краде сите пари и ги дава на кој си сака она а потоа уште ти тука ќе ми бараш "Лојалност".Што добивам бе во "државава" што нема да го добијам каде било на друго место во светот?

Да не сум послободен,да не имам повеќе права,да не сум побезбеден?

Во Иран би бил послободен и со повеќе права одколку што сум во "државава",ако може и да се нарече со тоа име оваа карикатура.

.

Kajgana Shop

На врв Bottom