Skopje City Mall

macedon89

Провокатор по вокација
Член од
22 јули 2008
Мислења
783
Поени од реакции
582
Една моја мала анализа во прилог на темава:
Во странство шопингот се централизира по молови. Еве пример градот кај што студирам јас Констанца во Романија има 2-3 пати помалку жители од Скопје и има 4 молови и уште неколку зони (со огромни маркети за големо/мало каде има све од игла до локомотива). Во секој мол има разни продавници (бутици, парфимерии, книжари, за животни...) фуд корт (мек доналдс, кфц, кафичи, ресторани), фан корт (билијард, куглање, боди билдинг, игри за деца мали) и по еден различен хипермаркет (Карфур, Мегаимаж, Кора, Лидл, Аушан...). Луѓето купуваат таму зошто е мноооогу поефтино од малските продавници. Секој ден во секој мол има многу гужва и заради тоа се градат се појќе молови). Друга работа е тоа што нема класично место за излегување како чаршија, центар и сл. и затоа сите одат таму. Ќе одат на неделно купување во хипермаркетите, после ке прошетаат и можда ќе им фати нешто око и ќе купат и ке седнат на крај на кафе/јадење. И сите среќни и задоволни.
Јас мислам дека луѓето ќе се навикнат на новиот мол и нема да биде бесцелна инвестиција како што некои тврдат туку ќе привлече уште инвеститори на нови молови.
Една работа што треба да се смени за да се исполни ова предходново се цените на маркетите зошто не им се конкуренција на малите маалски продавници и луѓето не се прости да одат надвор од градот во голем супермаркет кога знаат дека пред куќа имаат продавница каде ќе ги земат истите работи одма за пониска цена.

spaso

Search Pretty Girls from your city for night
Член од
5 септември 2008
Мислења
2.746
Поени од реакции
779
Баш ме интересира,која агенција за обезбедување ке го превземе да го обезбедува трговскиот.Работам во агенција за обезбедување,па затоа се заинтересирав ...
Security group services :) sto prasuvas :)

WESLEY 10

В А Р Д А Р Е Ц !!!
Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.925
Поени од реакции
332
Епа денес како што дознав,3 агенции имаат понудено,НИКОБ,ОСА,И СГС односно Security group servies на Мијалков... до отварањето ке се знае што како.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Дека трговскиве центри ко споменициве ги направија. Не дека имам нешто против :facepalm: а треба да има и потрошувачка, подели го бројот на досегашни туристи, провинцијата што студира овде и Скопјани шо обично пазарат у маалски дуќанчиња со бројот на маркети,топ калкулација излага. Но, барем мамини и татини принцези и синчиња ќе има каде да си подновуваат гардероба.
Дај да ги срушиме ако не трговските центри. Шо ќе ни се. Ќе си одат луѓето на шопинг по Бугарии, Грции, Белгради... Зашто да имаме овде модни марки? Ма дај, дај да си бидеме вукојебина во која никој не сака да отвара продавници.
Мамини и татини принцези? :facepalm::facepalm::facepalm: Ако сакам да купувам ствари од Манго, Зара или Пул енд Беар сум принцеза? Мислам какво огорчено етикетирање на луѓето се прави, тоа е чудо едно.
Јас не знам што толку ви смета. Демек немам ништо против, ама уствари имам муабетов...Ако не сакате, не влагајте во трговските центри, ама не знам зошто толку ги напаѓате, демек немало да има потрошувачка. Е пошто нема потрошувачка гледам се затворија ГТЦ, Рамстор, Бисер и останатите трговски центри...
Повеќе трговски центри - поголема конкуренција - повеќе попусти за нас. Пред да го отворат Рамстор, продавниците во ГТЦ работеа до 7 (осум максимум), од како Рамстор го воведе тоа до 10 работење и тие почнаа да работат до подолго.
Ако сакаме да го направиме Скопје град кој ќе биде посетуван, секако дека треба да има и што да понудиме, а од муабетите “татини и мамини принцези“ веќе ми е преку глава.
Порано беа муабетите “Овде у Македонијава нема каде да се облечеш, све е неквалитетно, партали, а скапо“. Сега кога носат нови брендови, разновидност имаш муабет “Е како не, шо ќе ни се вакви работи, кој ќе купува“...:facepalm:

Дај, да ги затвориме сите продавници, па како у времето на нашите да има 3 продавници и сите у исто се облакаат пошто немаат друг избор.

Друго, од кога почна да се користи зборот мол во секојдневен муабет. Или трговски центар е премногу мејнстрим и сељачки за употребување?

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.442
Бев внатре, ми изгледа дека нема да биде готов до 4-ти. Освен ако не се „повампират“ Македонците и станат Кинези.
Очекував да биде на повеќе спратови и да биде поголем. Не дека вака не е доволно голем. Исто така, се надевам дека ќе во иднина ќе има нови брендови и нормални цени.

DarkLord

Невиден малер
Член од
27 јануари 2007
Мислења
941
Поени од реакции
247
Бев внатре, ми изгледа дека нема да биде готов до 4-ти. Освен ако не се „повампират“ Македонците и станат Кинези.
Очекував да биде на повеќе спратови и да биде поголем. Не дека вака не е доволно голем. Исто така, се надевам дека ќе во иднина ќе има нови брендови и нормални цени.
Работат и ноќе. Повампирени се веќе. Освен ако не работат многу луѓе и на смени.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.863
Целосно се согласувам со госпоѓицата Крејзи, нема потреба да се критикува се и сешто, не може град како Скопје од преку 600 000 жители да нема барем еден вистински трговски центар, со светски брендови, без огледа дали ќе било скапо или не, без оглед дали луѓето имале пари или не.

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
844
Поени од реакции
214
А слики не направи ли?

П

Пепси_

Гостин
Кој епик ќе биде ако го отворат недовршен ццц или да преместат пак датата :facepalm:

него ме интересира дали дуќаните ќе бидат отворени или јок ? :D

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Кој епик ќе биде ако го отворат недовршен ццц или да преместат пак датата :facepalm:

него ме интересира дали дуќаните ќе бидат отворени или јок ? :D
Не бе па и ти, ќе го отворат само за шетање низ него, шо има да ги отвараат продавниците?:icon_lol:

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Работат и ноќе. Повампирени се веќе. Освен ако не работат многу луѓе и на смени.
Ама пак, јас вчера бев внатре и не верувам дека ќе стигнат :/

Член од
2 август 2012
Мислења
79
Поени од реакции
12
Зашто да имаме овде модни марки?
Зошто?!?! Ако имаме овде марки значи ни тече мед и млеко. :facepalm: Не ги споредувам случајно спомениците и трговските центри. А тоа што секоја населба ја направија Центар со стадо луѓе 24/7, е друго. А - ха!! Повеќе трговски центри, повеќе попусти, тоа може?:icon_lol: Како не ви пречи непотребната гужва у Скопје? За вас треба на секој у населба да му отворат по еден трговски центар. Секој атом на кислород го исцицаа потрошувачите на брендирана облека. Брендирана облека и се ми е розево. Што сте се попалиле? Исто како што беше за отворањето на Рамстор и Џамбо, сеа не ги разликуваме. Као овој да е нешто посебен, ај нека помине побрзо возбудата. :facepalm:

Kajgana Shop

На врв Bottom