Z
zmej gorjanin
Гостин
А кој ти застанал на пат? Иди бори се. Муабетите повторно се сведуваат на материјални аспекти како финансиски причини, физички недостатоци, болести итн. и после се прават глупи споредби од типот - Како овие сакаат да живеат, а ти не сакаш? Во превод некој сака да ти наметне грижа на совест и те омаловажува заради тоа што се осеќаш мизерно. Зошто сметаш дека само овие луѓе имаат причина да сакаат да престанат да живеат? Зошто некој со совршено нормални услови за живот во моментов не смее или не би требало да посака такво нешто? Се додека духот не е скршен е добро, се до тогаш ќе постои некаква воља да зборуваш за проблемите, нештата кои ти се случуваат сеуште ќе можат да ти направат разлика, сеуште ќе имаш желба да осознаеш нешто непознато, ќе сакаш да отидеш на непознато место и ќе се нервираш доколку не го правиш тоа. Проблемот е што духот е доста кршлив, особено на порана возраст кај интровертни и пресензитивни личности на кои од животно значење им е да се потпираат на некој или да имаат некој или некои покрај себе додека "да научат да одат". Така да било какво дочекување на нож на луѓе со ваква мака ниту ќе им помогне на нив ниту на било каков начин ќе ги поттикне да си ги решаваат проблемите.јас пак тааквите како тебе никогаш не ги разбрав ( ботно ви е само да реплицирате да си имате дискусија а дали некој ке се самоубие баш ви е гајле)
кај спомнав бе дека јас знам се за животот - јас знам за една голема животна мака (борба)