Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
Q8200 + HD 6950 (95 + 200) = 295W . Нема да имаш проблем, но процесорот ќе прави ефект на тесно грло. Ќе ти треба барем 2.8 GHz за да ја осетиш графичката.
Пак нема да ја осети :D

За да осетиш нови игри со таа карта (како што треба) треба да имаш Intel процесор од LGA 1366/1156 или LGA 1155//LGA 2011, клокнат на најмалце 3.6... тука ги исклучувам дуал кор верзиите.

Значи зборам за да извадиш максимум од картата, вака најмалце 30% ќе губи во игри кои се интезивни на процесорска моќ, погoтово од поглед на стабилност на фремрејт, т.е. висок минимален фремрејт - stutter free.

Кога ќе размислам подобро не значи дека него ќе му направи разлика, на некои луѓе не им смета да имаат 45 фрема наместо 60 на пример...така да би требало да биде ок горе доле.

Indigo

баниран/а
Член од
8 септември 2012
Мислења
763
Поени од реакции
414
Пак нема да ја осети :D

За да осетиш нови игри со таа карта (како што треба) треба да имаш Intel процесор од LGA 1366/1156 или LGA 1155//LGA 2011, клокнат на најмалце 3.6... тука ги исклучувам дуал кор верзиите.

Значи зборам за да извадиш максимум од картата, вака најмалце 30% ќе губи во игри кои се интезивни на процесорска моќ, погoтово од поглед на стабилност на фремрејт, т.е. висок минимален фремрејт - stutter free.

Кога ќе размислам подобро не значи дека него ќе му направи разлика, на некои луѓе не им смета да имаат 45 фрема наместо 60 на пример...така да би требало да биде ок горе доле.
Q8200 на 2.8 GHz е добар процесор, не како i3/i5/i7 Sandy/Ivy Bridge, но сепак солиден. Новите игри се оптимизирани за quad core такада не верувам дека би имал некаков проблем. Ако игра на 1080p со клокнат процесор (2.8 гига херци) ќе заостанува максимум 5 фрејма во просек зад i5 2100 во модерните игри ?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
Q8200 на 2.8 GHz е добар процесор, не како i3/i5/i7 Sandy/Ivy Bridge, но сепак солиден. Новите игри се оптимизирани за quad core такада не верувам дека би имал некаков проблем. Ако игра на 1080p со клокнат процесор (2.8 гига херци) ќе заостанува максимум 5 фрејма во просек зад i5 2100 во модерните игри ?
Q9550 клокнат на 4.2 е многу поспор од 2500K @ 4.2 во BF3 - мултиплејер, разликата беше драстична, а Q9500 е доста подобар процесор од Q8200...

Еве погледни во игри интезивни од процесоричка моќ што се случува,

Споредбата е со i5 2400, затоа што немаше i5 2100 не поости, а друг послаб нема во листата.

Погледни што се случува во Far Cry 2, и Left 4 Dead...оверклок од 600 мегахерци нема да го стигне тоа, тие процесор немаат ефикасност како новите, а згора на тоа оверклокот не скејлира толку добро.

Еве и за сингл плејер,

Класичен CPU bottleneck....нема разлика од 3.0 до 3.5...

Eве го и видеото за кое што зборев, само не се работи за Q9500 него за Q9650.

Indigo

баниран/а
Член од
8 септември 2012
Мислења
763
Поени од реакции
414
Q9550 клокнат на 4.2 е многу поспор од 2500K @ 4.2 во BF3 - мултиплејер, разликата беше драстична, а Q9500 е доста подобар процесор од Q8200...

Еве погледни во игри интезивни од процесоричка моќ што се случува,

Споредбата е со i5 2400, затоа што немаше i5 2100 не поости, а друг послаб нема во листата.

Погледни што се случува во Far Cry 2, и Left 4 Dead...оверклок од 600 мегахерци нема да го стигне тоа, тие процесор немаат ефикасност како новите, а згора на тоа оверклокот не скејлира толку добро.

Еве и за сингл плејер,

Класичен CPU bottleneck....нема разлика од 3.0 до 3.5...

Eве го и видеото за кое што зборев, само не се работи за Q9500 него за Q9650.

Ама ти само на бетлфилд 3 мултиплеер споредуваш и тука и на IT. Друго, R7950 на MSi е најголемата глупост што може да постои. Наместо да се радуваш на цената, погледни feedback доле колку души ја враќале назат за нова, па после види на колку души и новата им се расипала за кратко време. Дај те молам пиши на четот сите членови да прочитаат фидбек, ме мрзи да правам нов акаунт.

Член од
13 септември 2009
Мислења
560
Поени од реакции
434
Кажете ми конфигурација до 25 000
-со појака матична
-секојдневна употреба+некоја игра
И монитор до 5 000,6 000 22" (самснуг да биде)

P.S.-Сите делови да ги има во Anhoch(зошто од таму ќе земам на рати)

Indigo

баниран/а
Член од
8 септември 2012
Мислења
763
Поени од реакции
414
-со појака матична

зашто ти е „појака“ матична? „појака“ матична земаат оверклокери и оние што прават CrossFire/SLI. За домашна употреба и некоја игра не треба појака матична. Залудно потрошени пари.

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
-со појака матична

Што подразбираш под појака матична? Ти требаат ли PCI портови? Ако не планираш понатака да зимаш k серија процесор не ти треба појака матична зашто не се клокаат овие процесори. Еве ти конфигурација една на пример:

CPU Core i3-2120 3.3GHz LGA 1155 3MB BOX - 7115
MB Gigabyte H61M-S2PV-B3 – 2805
Sapphire ATI PCX HD 6670 1GB DDR3 HDMI/DVI/VGA -3950
2x 4GB DDR3 1333MHz Kingston - 2x1170
HDD 3.5" 640GB Hitachi SATA-2 32MB 7200RPM – 3925
Куќиште кое ти се допаѓа - 1200
PSU 460W Gigabyte Superb Real Power, Silent, 12cm Fan – 2895
DVD RW +/- Samsung 22x Black SATA SH222BB - 930
Вкупно - 25160

Moнитор таков како што бараш во Анхоч нема. Имаш само Fujitsu за 6400 денари. Во таа ценовна категорија господ знае што панели има така да отиди таму види кој ти има најубава слика и тој земи си го. Не се замарај дали е самсунг, лг, фуџицу или што ти ја знам која фирма.
--- надополнето: 18 септември 2012 во 09:03 ---
зашто ти е „појака“ матична? „појака“ матична земаат оверклокери и оние што прават CrossFire/SLI. За домашна употреба и некоја игра не треба појака матична. Залудно потрошени пари.
ме претрка :)

Член од
13 септември 2009
Мислења
560
Поени од реакции
434
Па појака за у иднина да можам само процесор и графичка да сменам(коа ќе треба да се појача)

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
Па појака за у иднина да можам само процесор и графичка да сменам(коа ќе треба да се појача)
Oваа што ти е пишана горе подржува се од Sandy и Ivy Bridge така да немаш гајле освен ако не планираш да оверклокуваш (треба „специјален“ процесор) или да тераш 2 графички од еднаш (секогаш ќе ти биде подобро да земеш една подобра него две послаби)

Член од
13 септември 2009
Мислења
560
Поени од реакции
434
Oваа што ти е пишана горе подржува се од Sandy и Ivy Bridge така да немаш гајле освен ако не планираш да оверклокуваш (треба „специјален“ процесор) или да тераш 2 графички од еднаш (секогаш ќе ти биде подобро да земеш една подобра него две послаби)
А неможе некоја од Intel или Asus зашо овие GigaByte ми се малце шо знам:confused:

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
А неможе некоја од Intel или Asus зашо овие GigaByte ми се малце шо знам:confused:
Извини вака ама муаветов е малце сакам да се прцам ама нејкам да ми влезе.
1. Anhoch има само Gigabyte. Што значи може ама ќе треба да купиш од друга фирма
2. Gigabyte си прават одлични плочи поготово со UltraDurable 4 тие што се

Член од
13 септември 2009
Мислења
560
Поени од реакции
434
1. Anhoch има само Gigabyte. Што значи може ама ќе треба да купиш од друга фирма
Епа добро тогаш,зашо сум слушал дека не чинат гигабајт ама порано тоа сеа може се добри

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Епа добро тогаш,зашо сум слушал дека не чинат гигабајт ама порано тоа сеа може се добри
Кој ти кажал дека не чинат Gigabyte, врска нема. Јас имам Gigabyte, плочите им се топ и за overclocking и за нормално користење. Во прицип кај матична ти е ако не ти дојде DOA и првите неколку дена не ти направи проблем немаш гајле а DOA може да ти се случи еднакво од било која фирма иако мене никогаш не ми се паднала лоша плоча а бајаги сум ги сменил.

Член од
13 септември 2009
Мислења
560
Поени од реакции
434
Кој ти кажал дека не чинат Gigabyte, врска нема. Јас имам Gigabyte, плочите им се топ и за overclocking и за нормално користење. Во прицип кај матична ти е ако не ти дојде DOA и првите неколку дена не ти направи проблем немаш гајле а DOA може да ти се случи еднакво од било која фирма иако мене никогаш не ми се паднала лоша плоча а бајаги сум ги сменил.
Да у право си,сега прочитав и никој не се пожалил(очигледно не треба да се верува у рекла-казала shit:D) а за графичките дали се добри?
--- надополнето: 18 септември 2012 во 14:46 ---
А може да се додаде оваа http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?cat_id=376&pid=33742 (зашо има 3.0 усб и H77 chipset) , а да се одземе од графичка?

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160

Kajgana Shop

На врв Bottom