Помош: Вируси, црви и разни штетници

CUCULIGA

Баксуз
Член од
12 август 2012
Мислења
84
Поени од реакции
53
Ок. Еве ме и мене со проблем. Кога ќе отворам на фејсбук ми се појавуваат голи жени насекаде, добиј милион долари и сл. но и на некои други сајтови истото, значи некој вирус, а ?
Имам авира антивирус инсталирано иначе....пробав да блокирам апликациите на фејсбук имам 400 и нешто, но не сака да се исклучи, кликам, и после пак ми се појавува трн оф и ниедна апликација неблокирана. Моментално симнувам тие програми за чистење на компјутерот како малвар и хитмен, засега не ми регистрира ниеден трит.
Лично мислам дека сум закачила нешто од изохант, пошто таму првпат ми се појавија чудните страни, и нз колку е безбедно да продолжам да симињам од таму ?
И дали има врска со тоа што ми појавува веќе неколку дена this copy of windows is not genuine, и што треба да направам за да го направам genuine ?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Ок. Еве ме и мене со проблем. Кога ќе отворам на фејсбук ми се појавуваат голи жени насекаде, добиј милион долари и сл. но и на некои други сајтови истото, значи некој вирус, а ?
Имам авира антивирус инсталирано иначе....пробав да блокирам апликациите на фејсбук имам 400 и нешто, но не сака да се исклучи, кликам, и после пак ми се појавува трн оф и ниедна апликација неблокирана. Моментално симнувам тие програми за чистење на компјутерот како малвар и хитмен, засега не ми регистрира ниеден трит.
Лично мислам дека сум закачила нешто од изохант, пошто таму првпат ми се појавија чудните страни, и нз колку е безбедно да продолжам да симињам од таму ?
И дали има врска со тоа што ми појавува веќе неколку дена this copy of windows is not genuine, и што треба да направам за да го направам genuine ?
Инсталирај Адблок за браусерот и нема веќе да те замараат тие реклами.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Симни и Superantispyware, абдејтувај го и направи full scan, одкако ќе го направиш, ичисти со Ccleaner, одкако претходно во интерфејсот во options > advance ќе одштиклираш only delete files older then 24 hours. Ичисти и во регистри и во cleaner секциите, ако повоторно не ти се среди проблемот, дај ми преку пп user/id од Team viewer, ќе го средам проблемот.

И да исто и со Malwarebytes фул скен....после абдејт се разбира.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
освен што иритира, нема врска
ако си windows 7, симни loader by daz од the pirate bay
ако си windows xp
отвори notepad
пиши
Код:
@echo off
cls
TITLE WGA Tray Reminder Removal Tool
echo.
echo  WGA Tray Reminder removal tool by GuidoZ
echo.
echo  This program will remove the WGA tray nag.
echo  If it doesn't work on the first try, run
echo  it from Safe Mode instead. This program
echo  will kill the Explorer process, so make
echo  sure to save all open documents first!
echo.
echo  Press any key to begin or CTRL+C to stop.
pause>nul
echo.
echo Stopping Explorer and WGA Tray processes...
start /wait taskkill /F /IM Explorer.exe
ping 127.0.0.1 > nul
start /wait taskkill /F /IM WgaTray.exe
echo.
echo  Done! Removing files... (ignore error messages)
del C:\Windows\Prefetch\WgaTray.exe
del C:\Windows\System32\WgaTray.exe
del C:\Windows\System32\dllcache\WgaTray.exe
del C:\Windows\SoftwareDistribute\WgaTray.exe

if exist %temp%\wgafix.reg goto DELREG
goto FIXREG

:DELREG
del %temp%\wgafix.reg

:FIXREG
echo.
echo  Done! Removing Registry entries...
echo REGEDIT4 >> %temp%\wgafix.reg
echo. >> %temp%\wgafix.reg
echo [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\Notify\WgaLogon] >> %temp%\wgafix.reg
regedit /s %temp%\wgafix.reg
echo.
echo  Done! Cleaning up and restarting Explorer...
del %temp%\wgafix.reg
start Explorer.exe
echo.
echo  Done! WGA tray reminder is now removed.
echo.
echo         Coded with love by GuidoZ
echo    Find more here: http://www.GuidoZ.com
echo.
echo  Press any key to exit and close this window.
pause>nul
exit
иди file, save
одбери на десктоп
file name: cuculiga.bat
save as type: all files

иди на десктоп, кликни го два пати cuculiga.bat и следи инструкции
рестартирај компјутер

Член од
20 јули 2010
Мислења
4
Поени од реакции
0
Дали знае некој што е проблемот.... Го оклучува компјутерот и се појавува едно пред да се оклучи Start windows normal оваа што се чека 10 секунди за да се оклучи и одам ентер и се нормално и пред да се појави десктопот има црна слика ама се гледе дека мониторот е оклучен и потоа ми се појавува десктопот но без икони само можам да го движам глувчето и не прима команди од тастатурата само слика има и тоа е , знам дека треба да се форматире ама имам многу важни фајлови на десктопот прво сакам да ги копирам фајловите па потоа да се форматири , дали е возможно да се копират фајловите поздрав

благодарам

Член од
25 јуни 2012
Мислења
2.502
Поени од реакции
2.414
Значи сега имам проблем. На лаптопот имам закачено вирус, TROJAN. Изгледа ми е закачен во Adobe Reader, барем колку што сфатив од AVG-то. Кога ќе вклучам некоја книга, ми се вклучува со која програма да го отворам документот, што не беше нормално, секогаш ги вклучувам со Adobe Reader. И првата програма со која ми вика да ја отворам книгата е Google Chrome. OK, го избришав Adobe Reader-от, го преинсталирав и после книгата најнормално ја отворам. Книгава ја земам за пример. Дали вирусот е отстранет од компјутерот, ако не, кој е следниот потег?

Член од
12 август 2012
Мислења
357
Поени од реакции
130
Значи сега имам проблем. На лаптопот имам закачено вирус, TROJAN. Изгледа ми е закачен во Adobe Reader, барем колку што сфатив од AVG-то. Кога ќе вклучам некоја книга, ми се вклучува со која програма да го отворам документот, што не беше нормално, секогаш ги вклучувам со Adobe Reader. И првата програма со која ми вика да ја отворам книгата е Google Chrome. OK, го избришав Adobe Reader-от, го преинсталирав и после книгата најнормално ја отворам. Книгава ја земам за пример. Дали вирусот е отстранет од компјутерот, ако не, кој е следниот потег?
Не е вака прв чекор:
Извади http://www.malwarebytes.org/ бесплатен чистач на вируси пронаоѓа скоро 90% од вируси па така апдејтирај и оди на full scan сигурно ќе најдеш нешто оди карантин Quarantine така пишуваше мислам потоа ќе ти се појави да рестартираш комјутер ќе рестартираш ќе ти се појави само позадина без икони ќе чекаш неколку минути и иконите ќе дојдат вака само прв пат потоа ќе ти биде по старо и мој предлог избриши АВГ земи си некој поквалитетен Аваст е подобар од Авг :)

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.990
Поени од реакции
7.133
Лудило ме фаќа со пишувањево последно време. Пишувањето голема/мала буква е проблем. Со шифт не сака, па морам капслок да пуштам, некогаш и тоа не сака, па ај со шифт пак...абе стално различно :mad: Може некој вирус да е?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Лудило ме фаќа со пишувањево последно време. Пишувањето голема/мала буква е проблем. Со шифт не сака, па морам капслок да пуштам, некогаш и тоа не сака, па ај со шифт пак...абе стално различно :mad: Може некој вирус да е?
Вирус е. Мораш да купиш тастатура над 200 денари.

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.866
Поени од реакции
1.614
Пребарувачот сам ми отвара сајтови значи уклучувам да си проверам меил а во ново јазиче само отавара некој друг сајт со реклами ( не е скокачки прозорец ) и ми се гаси пребарувачот при гледање онлине филмови на филмовизија на пример преинсталирав цел оперативен систем но проблемот остана со што да го исчистам ? Само незнам од поновиве дали ќе ги прифати ком е стар 10 години и повеќе

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Пребарувачот сам ми отвара сајтови значи уклучувам да си проверам меил а во ново јазиче само отавара некој друг сајт со реклами ( не е скокачки прозорец ) и ми се гаси пребарувачот при гледање онлине филмови на филмовизија на пример преинсталирав цел оперативен систем но проблемот остана со што да го исчистам ? Само незнам од поновиве дали ќе ги прифати ком е стар 10 години и повеќе
Malwarebytes & Hitman pro, google > install > update> scan > quarantine > done.

Член од
30 јануари 2009
Мислења
501
Поени од реакции
454
Имам проблем со процес irc.exe ми ја цеди цела меморија и ми го забавува комп. го изгуглав и бил виндоус процес но може и да биде поврзан со некои бекдори и сл. срања, го користам MSE оти е фрее и нормално ништо не наоѓа исто и малвербајтс не ми помогна, некој предлог ?

Kajgana Shop

На врв Bottom