Земање стока или пари од работното место

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
насловот на темава (земање стока) ме потикна да ве прашам:
Што ако приметите дека некој вработен во фирма,која добро работи и редовно и добро ги плаќа работниците, секојдневно пткраднува-краде-зема стока од истата.
Таа не е дел од некоја домашна потреба,(на пример еден штраф или лист хартија)
туку е наменета за понатамошна корист - парични срества со нејзина продажба.
Дали треба да се ова пријави,поготово што знаеме во каква состојба се,се повеќе невработените граѓани,а на овој си му дал добра работа а и покрај тоа го работи ова,би рекол дури и за тоа иде на работа,за корист од оваа дополнителна дејност.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.754
Поени од реакции
12.216
go prijaviv vo trudova inspekcija
i od tamu mi rekoa deka mozam slobodno da tuzam
megutoa nikako da ne se osmelam da si zemam pari od kasa ili roba bideejki e krazba
taka da sea ke poocekam da vidam so ke se desi i kolku raboti trudovata inspekcija
добро ти рекол. Тоа е класична кражба па оди докажи дека е ради плата. Мислам дека има у Законот за работни односи Член 67-68, права на работникот или ако има овде правник нека ме корегира. Важно добро си направил у вакви ситуации потребна е ладна глава. штом во инспекција си пријавил ќе се нафатат тие или друга инспекција и ќе го дотераат до крај, кога тогаш.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
добро ти рекол. Тоа е класична кражба па оди докажи дека е ради плата. Мислам дека има у Законот за работни односи Член 67-68, права на работникот или ако има овде правник нека ме корегира. Важно добро си направил у вакви ситуации потребна е ладна глава. штом во инспекција си пријавил ќе се нафатат тие или друга инспекција и ќе го дотераат до крај, кога тогаш.
е јака м*да што се јавил- исто ко да не се јавил
можат да го игнорираат и заташкаат
нит знае со кого разговарал нит слично.
штом нема црно на бело- поднесок во пишана форма - со приемен штембил од кај нив (на што подоцна може да се повика) телефонското јавување не се важи

bokser_mk

Баксуз
Член од
29 јануари 2012
Мислења
1.363
Поени од реакции
1.831
насловот на темава (земање стока) ме потикна да ве прашам:
Што ако приметите дека некој вработен во фирма,која добро работи и редовно и добро ги плаќа работниците, секојдневно пткраднува-краде-зема стока од истата.
Таа не е дел од некоја домашна потреба,(на пример еден штраф или лист хартија)
туку е наменета за понатамошна корист - парични срества со нејзина продажба.
Дали треба да се ова пријави,поготово што знаеме во каква состојба се,се повеќе невработените граѓани,а на овој си му дал добра работа а и покрај тоа го работи ова,би рекол дури и за тоа иде на работа,за корист од оваа дополнителна дејност.

anco znaci jas licno za mene znam da si ja cenam rabotata i da bidam cesen
znam sto ti e poentata
demek gazdive ti davvaat sansa da rabotiis te plakaat a ti gi krades

da ti kazam nesto
da e redoven gazdata so plata kako sto treba i da me plaka kolku sto iam saati sraboteni ne bi se osudil da go kradam
tie so kradat rabotnicite ne kradat od sto im e arno nego kradat od takvi gazdi koi se bogatat na niven grb a ne plakaat

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
anco znaci jas licno za mene znam da si ja cenam rabotata i da bidam cesen
znam sto ti e poentata
demek gazdive ti davvaat sansa da rabotiis te plakaat a ti gi krades

da ti kazam nesto
da e redoven gazdata so plata kako sto treba i da me plaka kolku sto iam saati sraboteni ne bi se osudil da go kradam
tie so kradat rabotnicite ne kradat od sto im e arno nego kradat od takvi gazdi koi se bogatat na niven grb a ne plakaat
Кражба си е кражба дали од мерак или од „потреба“ не е битно...пак се лежи во апсаана. Збори со работодавецот за задоцнетите плати и тоа што ти го должи. Ако не се договорите дај си отказ и стегни му тужба.

Член од
21 август 2012
Мислења
55
Поени од реакции
25
е јака м*да што се јавил- исто ко да не се јавил
можат да го игнорираат и заташкаат
нит знае со кого разговарал нит слично.
штом нема црно на бело- поднесок во пишана форма - со приемен штембил од кај нив (на што подоцна може да се повика) телефонското јавување не се важи
Е за да неможе да се заташкуваат работите постои начин а тоа е следниот:
или одиш лично во институцијата и поднесуваш писмена пријава во архива која патем мора да ти биде заверена дека е примена со печат и потпис од архивата и да добиеш и ти примерок или преку меил но на официјалната страна на институцијата така да и да ја избришат они нивната порака кај тебе стои дека си пратл, но првата опција ти е закон ако ја снема некој мора да одговара.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
vreboten sum vo edna kompanija ne e bitno koja 2 meseci ni nema dadeno lpata
- Директоре, простете, ама не добивме плата веќе 3 месеци...
- Опростено ви е

патем, што се случи ?- ги доби ли заостанатите плати или .....?

Член од
25 ноември 2009
Мислења
1.281
Поени од реакции
273
vreboten sum vo edna kompanija ne e bitno koja 2 meseci ni nema dadeno lpata

blagodaram na pomosta
А дали колегите твои исто така немаат земено два месеци плата???
Како што гледам спомнуваш дистрибутери значи се работи за маркет:cautious:
Плата кога-тогаш тој мора да ти уплати на твоја сметка.Него немој да брзаш и други да те подбуцнувнаат да се спротиставиш на претпоставениот зш само ти ќе го извлечеш подебелиот крај за разлика од тие твои колеги.

bokser_mk

Баксуз
Член од
29 јануари 2012
Мислења
1.363
Поени од реакции
1.831
- Директоре, простете, ама не добивме плата веќе 3 месеци...
- Опростено ви е

патем, што се случи ?- ги доби ли заостанатите плати или .....?
brat naoustiv od tamu najdov drugo rabotno mesto a vo firmata vo koja rabotev mi dolzat 2 plati za avgustis i septemvri i eve za koja firma se raboti sto mi dolzi pari
tobako ad skopje im ebam sve

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
brat naoustiv od tamu najdov drugo rabotno mesto a vo firmata vo koja rabotev mi dolzat 2 plati za avgustis i septemvri i eve za koja firma se raboti sto mi dolzi pari
tobako ad skopje im ebam sve
Тобако АД лелел хаос се тие и со вработените и со коминтентите срање менаџери имаат. А сега имаа и ИПО на берза не ги пипкам ни со стап. Инаку се сеќавам дека ти прашуваше и да купиш нивни акции :) Па сам себе ќе се крадеше.:LOL:

bokser_mk

Баксуз
Член од
29 јануари 2012
Мислења
1.363
Поени од реакции
1.831
pametno so ne se zaebav brat abe jaka kompanija beva toj dali prokocka se dali sto bidna brat odie i taa kompanija u nepovrat
nenznam i tie vraboteni sto mu ostanaa zasto sedat od avgust nemame zemeno plataa bratu od avust

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
ами ко ќутите, јас да сум нема од нова година да сум ви дал плата :) само ќутете и молете Бога да се сети на вас :)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
pametno so ne se zaebav brat abe jaka kompanija beva toj dali prokocka se dali sto bidna brat odie i taa kompanija u nepovrat
nenznam i tie vraboteni sto mu ostanaa zasto sedat od avgust nemame zemeno plataa bratu od avust
Слушнав вчера на радио дека Водовод го раскинува договорт со Тобако и сите граѓани кои плаќале таму сметки дека можат да ја докажат исплатата со сметките. Си велам, а што ако некој ја загубил, ќе плати два пати?

Член од
30 јануари 2010
Мислења
468
Поени од реакции
573
. Си велам, а што ако некој ја загубил, ќе плати два пати?
Да, поради сообрајќаен прекршок човек ја има платено казната и го има изгубено документот за тоа, и втор пат не ќе плаќа одлежа пет дена затвор.

Ова кога можеше да се лежи затвор за мала казна, пред да почнат таксистите да го злоупотребуваат тоа нешто наголемо.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Слушнав вчера на радио дека Водовод го раскинува договорт со Тобако и сите граѓани кои плаќале таму сметки дека можат да ја докажат исплатата со сметките. Си велам, а што ако некој ја загубил, ќе плати два пати?
Кај мене пред зграда има едно Тобако хоас се немаат цигари веќе а прекинаа и да може мобилен да се дополни. Стално ги менуваат вработените нешто многу сомнителни ми се...Така да не купувам од кај нив иако ми се ептен до газ.

Kajgana Shop

На врв Bottom