Вака Дарданчо, првата половина на август 2001 бев во Крушево на поседок. Кај баба ми и дедо ми имаше една жена, која деновите за Илинден беше Крушево. Некоја роднина на баба ми. На седми август беше тажна, зашто претходниот ден го прати синот во војска. Дента биле Скопје. На седми беше убиен некој капетан на ОВК во Скопје, и јасно беше дека ќе има одмазда за тоа. На 8ми, истата таа жена, плачеше во Крушево кога и се јавија дека нејзиниот син кој го пратила војска е убиен на Карпалак.
Тажно е , но се повеќе македонци веруваат дека војниците и полицајците се злоупотребени од политиката.
Нивната смрт не се заборава од роднините , но се заборава од институциите.
И сега според тебе крушевчани и ропотовчани треба да одлучат за тоа какви имиња ќе носат улиците во Гостивар и Чаир.
И албанците биле жртви од страна на полицијата и армијата , стотина албанци завршиле претепани во полициските станици , еден од нив починал од употреба на сила.
Други настрадале заради ќорското стрелање од страна на АРМ од неколку километри далечина.
Илјадници куќи уништени. (Меѓу нив и уништени куќи на мои роднини кои нити биле во Македонија).
И они не можат да заборават дека тоа што граделе цел живот некој го уништил со една ракета, пошто така му се сакало.
Но немаат намера да протестираат заради изградбата на споменикот во Прилеп.
Дарданчо, немој да бараш тоа да се заборави. Чепкаш во крвави рани машко.
Некој се враќа и 2000 години наназад , велејќи , ама раните сеуште ни се крвави.
Доволно му е што добил амнестија.
Доволно е ако се прашуваш ти , но поинаку е прецизиран договорот.
Да би била некоја вистинска држава оваа напатена Македонија со бескичмењаци на власт, би му рекле вака:
Дечко, ти со оружје се крена против државата, и нејзините регуларни воено-полициски сили. Спремен да убиеш припадник на тие сили, и сега сакаш да бидеш дел од нив. Биди среќен што си амнестиран.
Не се живее само од амнестија , договорот потпишан од двете страни предвидувал и ресоциализација.
Бил спремен да убие , но е амнестиран , а тоа значи дека е еднаков со тебе , ама ич не смееш да му го споменеш минатото во лоша конотација.
Затоа денеска полицијата ти е полна со бивши припадници на ОНА , исто како и државните институции.