100% Битолски!

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Не отварам теми овде, ама по фрлањето на 3 сока 100% портокал од Битолскиот, зашто да не?

Беше топ, ама последниов што го купив од Веро наликува на сок на растворање, море уште полошо. Бојата е темна (како сок од кајсија), вкусот е заникаде, а тврдат дека е 100%.

Споделете искуства за да знаеме дали е до праткава или отишол во курац!

Купи си ваков нареден пат :D Ама па и цената им е...

Член од
21 мај 2007
Мислења
422
Поени од реакции
141
Не отварам теми овде, ама по фрлањето на 3 сока 100% портокал од Битолскиот, зашто да не?

Беше топ, ама последниов што го купив од Веро наликува на сок на растворање, море уште полошо. Бојата е темна (како сок од кајсија), вкусот е заникаде, а тврдат дека е 100%.

Споделете искуства за да знаеме дали е до праткава или отишол во курац!
Еве ти инфо од прва рака. Пошто работам во таа фирма, скрос друго работно место ама знам отприлика шо и како можи да се случило. Значи концентратот е од Бразил или Израел и не се додава ништо во него освен вода, така да нема друга причина освен расипано буре концентрат. А тоа значи околу 18тона (една доза) сок отиден со лош квалитет. Бидејќи се земаат примероци за анализа и од базата и од готовите производи лесно можи да се најди причината и грешката.
Твое е да го вратиш сокот во продавница, или да се јавиш на контактите шо ги има на опаковката па нека му го скинат газот на некој од контрола, пошто вакви работи и мене ме болат јас фамилија ранам од таму.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Еве ти инфо од прва рака. Пошто работам во таа фирма, скрос друго работно место ама знам отприлика шо и како можи да се случило. Значи концентратот е од Бразил или Израел и не се додава ништо во него освен вода, така да нема друга причина освен расипано буре концентрат. А тоа значи околу 18тона (една доза) сок отиден со лош квалитет. Бидејќи се земаат примероци за анализа и од базата и од готовите производи лесно можи да се најди причината и грешката.
Твое е да го вратиш сокот во продавница, или да се јавиш на контактите шо ги има на опаковката па нека му го скинат газот на некој од контрола, пошто вакви работи и мене ме болат јас фамилија ранам од таму.
Друже, ама и во пицерија кога бев пред некој ден (Гиго во Порта Влае), ист беше сокот, иста боја и исти вкус.
За овој мојов, баш ќе видам за рекламација што би направил, фала на инфото.

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Сте се запрашале некогаш како е можно сокот од портокал да биде секогаш достапен и со иста цена кога основната суровина е (очигледно) сезонско овошје.
Одговорот е едноставен: големите компании земаат портокали и ги цедат, па потоа ги конзервираат за да имаат залихи на суровина за да може да дистрибуираат производ преку цела година. За да не се расипе сокот треба да се отстрани кислородот од контејнерот во кој се чува сокот, но има една несакана последица при тој процес - се губи вкусот на сокот. За да го решат овој проблем компаниите има даваат вештачки вкус и боја на производот. После се што е потребно е да се напише 100% на опаковката и да се прикаже производот како здрава храна и, воала - имаш рецепт за успех.
Еве линк. Еве на долго и на широко.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
абе неможам да сватам една работа... 100% природен сок од портокал или јаболко или кајсија.... добро бе луѓе - ја никад не видов да дојде шлепер пун со овошје у фабриката па да го растовараат... :\

Член од
17 август 2011
Мислења
10.256
Поени од реакции
18.205
Имам слушнато дека најчесто при прозиводство се користат овошјата кој се најевтини и после им се додаваат боја и вештачки вкус за да се добие посакуваниот производ:)

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Имам слушнато дека најчесто при прозиводство се користат овошјата кој се најевтини и после им се додаваат боја и вештачки вкус за да се добие посакуваниот производ:)
Нема овоштие... има само боја ивештачки вкусови

Член од
11 септември 2012
Мислења
69
Поени од реакции
38
Здравје радово,ефтин и можеш да го раствараш како што сакаш

Samurai Jack

Penspinner
Член од
15 април 2012
Мислења
3.659
Поени од реакции
8.660
А зашто не го јадете само овошјето и сокот тргнете го.Една цедевита е поздрава од тоа иако има само сахароза и бои и шеќери,барем знаеш што плаќаш...
Најдобро е една чаша исцеден лимон или портокал, со тоа исто како да сте испиле 10 шишиња сок, иако 10 шишиња сок не содржат толку витамини колку едната чаша исцедено овошје.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.873
Поени од реакции
23.272
Што ве гледам чудни??
Сите имте јадено војничко гравче( барем тие што биле во војска во секој случај). И видовте војник во гравот ?
Така да и 100% природен сок од портокал,а портокалот никаде го нема;)

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
90% не ја сфатија темата.
Иначе, ја можам да кажам дека ВИВА се расипа. Барем 2литарското коктел. Катастрофа е.

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.373
Поени од реакции
4.904
Вива од тоа коктелот 2л зелено паковање е веќе станат срање. ИМБ пијам само од праска и стварно ми е добар, а знам дека порано го имаа најдобриот џус, ама порано. Ако зборуваме за сок од портокал, моментално најдобар ми е Браво т.е. сите од Браво ми се моментално најдобри посебни шумските овошја. Иначе на тетин ми цистерните имаат пренесувано за тоа фабриките каде го прават сокот и она е се освен 100% овошје. Значи обичен сок за растворање со специфичен вкус и потоа во фабриката си го раствораат и го паковаат. Имав дома туби со таков раствор, се препив. Ваљда ги имаат згрешено дозите за растворање или некоја грешка, али ништо не ме чуди. Истото е и со Сано. Денес купваш топ сокче, другиот ден катастрофа. Фанер си се топ ако се сочни на цена. Други не ми текнуваат марки. Во последно време си зеам сок за растворање и сам си бирам доза на тоа колку ќе растворам и топ ми е.

Kajgana Shop

На врв Bottom