Што носи сината карта?

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.818
Поени од реакции
10.171
Сега уште фали да се појави некој професор по Германски и да ни даде групен попуст:icon_mrgr:
Ако може со англиски да најдеш работа не му ја мисли оди. Полесно е во Германија да научиш јазик со оној испитот од Гете Институтот отколку во МК. Таму ако имаш дозвола за престој (што верувам ќе ти ја дадат со сината карта) курсот е 240 евра. Овде во 2 центри за странски јазици (ги има само во СК) каде што се добива тој сертификат се плаќа 400 евра. За 2-3 месеци таму ќе те средат има да пееш на германски. Јас имам уште дипломска да бранам за 2-3 месеци овде, факултетот гледам е H+ и А3 така да можам да искористам нешто од ова иако и без тоа ќе одам таму.

Член од
6 септември 2007
Мислења
1.361
Поени од реакции
2.176
Ако може со англиски да најдеш работа не му ја мисли оди. Полесно е во Германија да научиш јазик со оној испитот од Гете Институтот отколку во МК. Таму ако имаш дозвола за престој (што верувам ќе ти ја дадат со сината карта) курсот е 240 евра. Овде во 2 центри за странски јазици (ги има само во СК) каде што се добива тој сертификат се плаќа 400 евра. За 2-3 месеци таму ќе те средат има да пееш на германски. Јас имам уште дипломска да бранам за 2-3 месеци овде, факултетот гледам е H+ и А3 така да можам да искористам нешто од ова иако и без тоа ќе одам таму.
Кој е минимумот кој го бараат во Германија како доказ дека познаваш германски, Б1, Б2?

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Ништо не разбрав...
Ај ако може некој во потточки да ја разглоби работава?!

R

Rigel Kent

Гостин
Првиот е А5 и пишан дека е по Болоњска(од кај 2005-та), вториот само е пишан дека завршил пост-град..
Ако можеш да видиш А5 и ПГС се доста близу и сигурно има некој дополнителен критериум.
(или можеби Болоња е критериумот??)
Pa so Bolonjskiot proces se napravi klasifikacija koja sega e " implementirana ".
Mislam deka tokmu zatoa vovedoa 4+1 kako preodno resenie za 3+2 .A tie sto zavrsile 4+2 za zal gi stavaat na rang so ostanatite.
--- надополнето: 10 септември 2012 во 20:40 ---
Najvisoka plata imaat engineer .Inaku iznenaden sum kolku niski plati imaat IT manager :eek:

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Pa so Bolonjskiot proces se napravi klasifikacija koja sega e " implementirana ".
Mislam deka tokmu zatoa vovedoa 4+1 kako preodno resenie za 3+2 .A tie sto zavrsile 4+2 za zal gi stavaat na rang so ostanatite.
Maybe. Инаку таму едно местенце накај Холандија каде нудат 4к за книговодител:D

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Кој е минимумот кој го бараат во Германија како доказ дека познаваш германски, Б1, Б2?
Б2.
leandra, ja prasav rodninata.Samo ova mozeme da rabotime tamu- Buchhalter Gehalt :ROFLMAO:Eve kako se dvizi platata za sekoj grad .

Za ostanatite ovde ima da si odberete profesija i koja plata vo koj grad ke ja dobivate http://www.gehalt-tipps.de/
Лошо е што не сме ни сметководители, тоа секаде го бараат.
Овде сега може и оглас да се залепи: Барам маж со дефицитарна диплома и положен Б2 Германски:ROFLMAO:

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Сега уште фали да се појави некој професор по Германски и да ни даде групен попуст:icon_mrgr:
Абе ај професор. Најди си Германец има и културата да ја научиш не само јазикот.:icon_lol:

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
--- надополнето: 10 септември 2012 во 20:40 ---
Najvisoka plata imaat engineer .Inaku iznenaden sum kolku niski plati imaat IT manager :eek:
Се котат ИТ менаџери и ИТ консултанти како зајци, затоа им се руши платата.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
значи вака- :)

работа барате исклучиво на интернет
Пишувате занимање и град во кој би сакале да работите , или областа или пак само Deutschland.
Например, "software engineer münchen" - . Резултати многу ќе ви излезат но на германски - доколку не знаете германски преведете ги автоматски со преведувачот на англиски .а доколку и англиски незнаете- веднаш на курс Во IT фирмите незнаењето на германски не значи ништо но незнаењето англиски- у старт значи "збогум".

Трудете се да барате огласи каде во описот на фирмите постојат зборовите "multikulturell", "international" и така натаму. ова е важно оти така пишуваат оние фирми кои потенцијално се спремни да работат со странци . а тоа е и те како важно во случајов.
има уште нешто , но тоа подоцна ( начин на доставување документи по е-mail) има некои подробности кои мора да ги запазите -оти гермаанците се “терсени“ и ако не е ко што треба нема ни да го чита

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
:love: Ќе ме тераш германски да учам на стари години.
За твое добро :)
Зафрканција на страна, математикава на Германците е -поголем број квалификуван кадар, поголеми даноци. Затоа и линијата е ставена високо 44 000евра годишно, да неможе секој да отиде :)

Член од
21 август 2012
Мислења
55
Поени од реакции
25
Добро јас малку од страна да се вмешам јас немам универзитетска диплома но имам занет електричар сум, како стои ситуацијата со занаетчиите дали некој знае во DE.

Kajgana Shop

На врв Bottom