Кога треба да се креира потомство?

Член од
12 мај 2008
Мислења
249
Поени од реакции
148
Многу големи цифри спомнувате, нема врска со раелноста
Плата на проф со завршен факултете и магистратура е 20 000 и нешто и уште една таква околу 50 000 е нормално за живот. Не за луксуз ама за просечно Македонско семејство ОК: Јас имам едно дете и можам уште едно со тие финансии. Одиме на одмор летовање, зимовање излегуваме неколку пати месечно. Возиме сопствени коли и јас и маж ми. СЕ храниме квалитетно
Не ги дувајте и форсирајте толку работите.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Се молат децата (од 18-21 година) кои не планираат семејство во блиска иднина да се воздржат од коментари.
Муабетите од стилот, „користите интернет, одите во кафани, шетате по одмори..“ се апсурдни. Не значи ако ти се роди дете дека треба да се лишеш од сите задоволства во животот. Најнормално дека прво за него ќе гледаш, а после за себе, но не значи со сопругот/сопругата од се да се откажете (каков живот би било тоа).
Имам ситуации со пријателки со деца/бебиња кои ми плачеле по телефон, зошто детето им гори од температрура, а таа нема 100 денари шируп да му купи. Или паднало си скршило рака, нема пари на лекар да го однесе... Друга ситуација, од фамилија само синот и идната снаа работат (родителите сеуште не се кандидати за во пензија). Цела плата на синот оди да ги плати сметките, да земе јадење и лекови да купи дома. Себично би било ако се чува и не прави деца веднаш?
Друг пример, под еден покрив (поточно стан со 3 соби и 1 вц.) живеат синот и снаата, сестрата, мајката и таткото. И снаата раѓа не едно, две деца (каде го направиле второто јас незнам).
Семејство се планира кога и двете страни (и мажот и жената) се договорат како понатаму,,, Не е само да го направиш, да ги носиш 9 месеци и после да неможеш кашички или млеко да му купиш. За пелени да не збориме.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.741
Поени од реакции
18.489
Семејство се планира кога и двете страни (и мажот и жената) се договорат како понатаму,,, Не е само да го направиш, да ги носиш 9 месеци и после да неможеш кашички или млеко да му купиш. За пелени да не збориме.
Како нема да можеш? еве прашај ги на темава, ќе ти помогнат дедото и бабата, и решен проблем! :D

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.444
l33tz е баниран од темава поради континуиран оф-топик, навредлив речник и водење на дискусијата во погрешна насока.
Продолжете на темата, без забегување.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Како нема да можеш? еве прашај ги на темава, ќе ти помогнат дедото и бабата, и решен проблем! :D
Не е баш така.. Си го родил/направил, животот ќе го дадеш за него, а чекаш татко ти да земе пензија од 10000 за да ти ја даде пола да можеш јадење да си купиш и за тебе и за него.

п.с. И мене така ме лажат, роди го, ние ќе го изгледаме... :)

Член од
26 август 2012
Мислења
37
Поени од реакции
8
Ок, за работа ќе се наjде нешто, дури и чистење улици само да има примања. Но, повторно, трошоците за дете (и наjосновните) се многу поголеми од самата плата. Да не збориме дека трошоците за храна, струjа, интернет се исто така на високо ниво а истите континуирано растат, не е доволно со работа со ниски примања да се изгледа едно дете - башка збориме за денес а коjзнае што ќе биде во иднина кога ќе треба сериозно да ги разгледаме овие прашања.
Во денешни услови, за едно дете потребно е ти и партнерката да имате заеднички примања од вкупно 3500/4000 евра месечно и тоа под претпоставка дека веќе имате ваш дом (2000 евра еднократно одат за облека, креветче, реновирање на собата, молераj, играчки итн итн, 1000 евра одат за сметки за струjа, вода, бензин, интернет и минимум 400 евра за храна месечно) за да обезбедите нормален живот за детето.
Но.. просечната плата во Македониjа е само 300 евра..
Аман бе... 4000 евра месечно за нормален живот на едно дете? Па ако е така, да не се двоумам воопшто, да го замолам Грујо да ми го ослободи неговото работно место, да ја замолам Јанкуловска да го ослободи нејзиното работно место на жена ми и завршена работа! И така материјално обезбеден, следен чекор е "креирање" дете!
Но што правиме ако сакам повеќе од едно дете? Ќе треба да земам уште некоја жена дома, да ја турам и неа министерка!

Шала на страна, но претера со цифрите!

Член од
26 јануари 2009
Мислења
428
Поени од реакции
519
Ако чекате примањата на двајцата партнери да стигнат над 1000 евра тогаш воопшто не планирајте да создавате потомство во оваа држава, не дека не е возможно туку многу време ќе ви биде потребно. И имајте малце поголема почит и разбирање за членот што спомна дека пред стотина години цела фамилија живеела од една коза доста се потсмевате со него, шансите се дека повеќето од нашите предци живееле така.
Секој сам односно со партнерот одлучува кога е спремен да оформи фамилија и немојте кривецот да го барате ваму или таму, условите во оваа земја се далеку од пристојни но какви се такви се и мора да се прилагодиме на нив. Имаше еден пример од средно, на една професорка од триесет и нешто години и беше понуден брак а она го одби под изговор дека не прошетала доволно ејј не прошетала доволно божем неможат после заедно па и со деца да излезат надвор.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Не е баш така.. Си го родил/направил, животот ќе го дадеш за него, а чекаш татко ти да земе пензија од 10000 за да ти ја даде пола да можеш јадење да си купиш и за тебе и за него.

п.с. И мене така ме лажат, роди го, ние ќе го изгледаме... :)
Не може, ама многу парови денес функционираат баш така. Децата живеат одвоено, ама ќе им ги тупнат внуците по цела недела да седат кај баба и дедо. Дедо носи, баба готви. Преку викенд ќе дојдат и мама и тато на фамилијарен ручек. Од понеделник пак истото. :)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.741
Поени од реакции
18.489
Не може, ама многу парови денес функционираат баш така. Децата живеат одвоено, ама ќе им ги тупнат внуците по цела недела да седат кај баба и дедо. Дедо носи, баба готви. Преку викенд ќе дојдат и "мама и тато" на фамилијарен ручек. Од понеделник пак истото. :)
Fixed.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Се согласувам со тоа дека ние денес сме премногу свилени за разлика од нашите предци. Тоа е непобитен факт за мене и никој не може да ме разубеди во тоа. Да, кога се решаваме да имаме деца, треба да имаме обезбедено одредени услови како работа, кров над глава, ама ако чекаме 100 посто да бидеме обезбедни никогаш нема да имаме деца. Се согласувам со тоа дека иднината не може да ја предвидиш. Може денес да имам супер материјални услови, да родам две деца, и после 5 години се тоа да се преврти, да изгубам работа и слично. Иднината никогаш не е сигурна. Како и да е, секако би сакала пред да имам дете да бидам обезбедна со кров над глава и солидна работа, но ако во меѓувреме се случи нешто неиспланирано ќе си го родам детето и ќе се трудам да успеам. Нема да бидам ни прва, ни последна.
Кога треба да се создаде? Не можам да одговорам на тоа прашање, затоа што тоа е индивидуално. Спремен? Што е тоа спремен? Секој различно си ги осеќа тие работи. :)

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Vo osnova koga kje imas zelba za toa i imas soodveten partner/ka...Da i finansiite se bitni pofino e koga kje imas podobri uslovi no ne e apsolutno kontraindicirano toa. Mene i ako mi e vekje od damna vreme da imam deca ama kako sto stojat rabotite nema da bide toa vo skoro vreme. JBG

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Јас сум стално спремен еве ноќе во два да си легнам будење во три и спремен сум :icon_lol:.

Сериозно пари приходи расходи се е не неважно и тривијално поставено од инжинерите на оваа култура и останатите го следат тоа како нешто реално, не е реално туку е наметнато. Е сега 500 евра приход сам едвај се издржувал, па нормално кога оваа вештачко креирана неплодна култура му вика дека треба да има ЛЦД телевизор за да биде хипнотизиран понатаму му треба лаптоп, таблет и смартфон. Па се труе со брза храна која што за парите не само што нема никаква хранлива вредност туку напротив е отров, и мора да оди во Тенерифе на одмор и мора да се задолжи за тоа кај лихварите банкари. И едвај се издржува самиот себе со 500 евра.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Сакам да имам 5 деца, ама реалноста ми кажува дека најдобро е да имам 1 или максимум 2.Ова е мојот поглед кон светот, не само кон нас како нација, затоа што доаѓа време кое ке не примора да го гледаме човештвото како едно цело, како еден организам, кој според мене сега е зафатен од рак, и ако продолжи да се однесува вака ке изумре. Како една од мерките за излекување на тој организам го предложувам следново:
-Кога ке погледнеме глобално, без да додаваме чувства кон тој поглед, т.е потомството, во светот има 7 милијарди луѓе, од кои милиони немаат основни услови за живот. Ние не можеме ни овие 7 милијарди да ги усогласиме, да имаат нормални услови за живот, а камоли доколку се дуплира таа бројка. Тоа ке биде хаос. Ке се создаде уште поголем глад, ке се исцрпат изворите на храна, вода, и ако продолжиме да ја користиме нафтата а не најдеме алтернативно решение во скоро време, со зголемување на човечката раса многу побрзо ке се исцрпи нафтата а уште побрзо ке се загади воздухот,водата, и земјата. Ке има потреба за уште поголемо производство, на предмети, пример од пластика (играчки, мебел, домаќински апарати и тн.), кои после нивното отфрлање од употреба ке треба да се закопаат во земја, а знаеме дека пластиката не се разградува илјадници години, значи ке се загади земјата.
Штом нафтата ке се исфрли во воздухот, водата и земјата во вид на штетен гас или течност, ке изумрат многу живи суштества, вклучувајки не и нас, со тоа што ке се разболуваме се почесто, и нашиот имунитет од нечистотиите кои ги внесуваме преку загадениот воздух вода и храна (која расте во загадената земја) ке биде на многу ниско ниво.
Ке треба да се обработуваат многу поголеми површини земја, што значи дека многу шуми и зелени површини ке треба да се уништат, за да се насадат земјоделни култури со кои ке треба да се прехраниме.
Исто така со зголемување на популацијата и градовите ке се зголемат, ке зафаќаат големи површини, и ке ја загадуваат природата, или пак најлошото е тоа што ке ја уништат, затоа што многу паркиралишта за автомобили ке треба да се направат. Зелените тревнати и пошумени предели, ке се претворат во куп цигли (ние ги викаме згради), и слоеви асфалт, зачинети со CO2.
И се ова ради големата популација се дешава, т.е заради големиот наталитет.
Мој предлог, како еден дел од сложувалката е да се намали популацијата преку новороденчињата. Не велам ниедно дете да не се роди, но секоја фамилија која планира да има деца, да има по едно, или најмногу 2 деца, затоа што ние знаеме дека, со повеќе деца, доаѓа и поголема сиромаштија, и фактички ние сме кривците бидејки сме можеле да го запреме тоа, и да си живееме со едно или две деца што ги имаме, и да ги израснеме во свесни личности кои за свој дом ке ја сметаат целата планета земја а не само онаа куќа град или држава во која живеат, и да водат сметка за сите луѓе во светот како да се дел од една фамилија. Само така ке можеме да направиме промена кон подобро.
Кинезите мислам дека, ама не сум сигурен, имаат закон кој на луѓето без разлика дали се во брак или не им дозволува да имаат само по едно дете. Доколку родат второ, родителот си плаќа казна на државата. Тие се премногу бројни, и ако продолже бројката на луѓе да се зголемува, ке ги исцрпат своите ресурси многу брзо и нема да има доволно за сите, што значи дека многу ке трпат за леб и вода. Затоа мора да се регулира бројката на луѓето, но не преку закони,туку преку освестување и гледање од друга перспектива со поширок видик на нештата, бидејки сметам дека човекот е свесно суштество кое знае да научи и да се промени.Таму кај што има висок наталитет да се намали, а таму кај што има висок морталитет да се зголеми до ниво на нормално и да се одржува тоа. Под нормално ниво подразбирам ниво на наталитет кое ке одржува константна бројка на популација, ниту да води кон зголемување на популацијата ниту кон намалување. На пример треба да се направи проценка, колку луѓе ке биде нормално да постојат на планетава,според расположливите ресурси,за секој човек да има нормални услови за живот (храна, вода, дом, облека). Значи тоа да е еден минимум за животен стандард, и според тие проценки, кои треба да ги направи некој стручен тим, составен од физичари, биолози, хемичари, машински и гадежни инжинери, економисти и тн. кои на крај ке утврдат во која држава треба да се намали или зголеми популацијата за рамномерно да се распредели и да се достигне и одржува посакуваната бројка на жители на планетата.
Едно е сигурно, вака ако продолжиме да ја зголемуваме бројката на луѓе, колку и да сакаме да имамепотомство и колку и да е убаво чувството да се има дете или повеќе деца, на долг рок, тоа имање на многу деца ке им донесе сиромаштија и борба за опстанок, т.е војни во кои ако се употреби максимално расположливото оружје, човештвото може да се доведе до работ на истребување.

Kajgana Shop

На врв Bottom