Дали може да се поништи крштеницата?

• Креатор на темата Sheldon Cooper
  • Време на започнување

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Читам сите постови и се чудам какви незнаење и немаат претстава што значи да се биде крстен.
Верувам дека токму Ти си вистинскиот, кој ќе ни‘ каже што е смислата на крштевањето...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Според библијата крштевање се добива дури кога ќе се проучува светите списи,евангелијата,боженствениот план за спасението на човечкиот род и боженствен карактер тогаш ќе се побара вистинско свештено лице за да се крсти,
Ајде де...

А што ако умрам на 3 месечна возраст? Како да ја „проучувам„ Библијата на таа возраст?

И кој е тој „вистински„ свештеник, некој самоназначен пастор од Твојата заедница?
--- надополнето: 30 август 2012 во 09:48 ---
а крштевањето се врши со целосно потопување во вода како подводниот гроб и излегува како нов христијанин зашто поранешниот живот лошите навики и грешниот живот да се откажуват(заборавени) и да не се повторува како предхотниот живот.
Кој и како ги „откажува„ гревовите од животот прек крштевањето? Или тоа се случува „аутоматски„?
--- надополнето: 30 август 2012 во 09:50 ---
Денешно време се е погрешно начинот на крштевање сето тоа потекнува од пагански обичаи и традиции бидејќи многумина се сметаат дека се христијани само затоа што се крстени уште кога бевте цицалче,е па драги мои форумџии во заблуда сте .
Тачно, исто како што се во заблуда многумина, кои самите себе се нарекуваат „христијани„ само затоа што го допреле, или во најдобар случај, прочитале Светото Писмо, и со тоа читање, „аутоматски„ се спасени...
--- надополнето: 30 август 2012 во 09:53 ---
За да се крстите треба првин да се проучува Библијата и да запознаете кој е тој Бог и Исус Христос
Кажи ми, како изгледа Исус Христос?
И од кај ти е овој принцип, дека најпрво треба да се проучува Библијата а након то, да се крсти?
--- надополнето: 30 август 2012 во 09:54 ---
Драги мои форумџии кога бевте крстени како бебе за жал тоа ништо не значат и немаат никакво значење дури и во очите на Бога и Исуса не сте крстени бидејќи кога бевте цицалче не го знаете Бога и Исуса и Библијата дури и вашите родители и кумови и тие не знаат ништо значи не сте крстени.
Драг мој форумџија, луѓето се крштеваа, уште кога Твојата/Вашата заедница не беше ниту мисловна категорија...

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
..... кој ќе ни‘ каже што е смислата на крштевањето...
Па ко ќе малце размислиш... и нема некоја смисла:D ... тоа претставува е само еден симболички гест на „обележување“...
..колку да се знае кој чив е!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Па ко ќе малце размислиш... и нема некоја смисла:D ...
Глеаааааш, јас троа подпрочитав и подразмислив, и глеам дека имат јака смисла...:D
--- надополнето: 30 август 2012 во 15:09 ---
тоа претставува е само еден симболички гест на „обележување“...
..колку да се знае кој чив е!
Хммм, за воа со „обелеужвањето„; морам да признаам дека си во право, на одреден начин...:D

Секој кој е регуларно крстен, тој е (потенцијално) Христова сопственост! Ти текнуе?

S

Sagan

Гостин
крштеницата не е само обично парче хартија или статистика....таа е доказ (и потсетник) дека чинот на крштевање бил извршен врз лицето А...како што полицискиот извештај и лекарскиот наод е доказ дека врз лицето Х е извршено силување

со откажување (поништување) на крштеницата не може да се промени фактот дека врз вас бил извршен чинот крштевање....исто како што со уништување на полицискиот извештај не може да се промени фактот дека сте биле силувани

на почетокот примањето на верата (чинот на крштевање) бил доброволен и луѓето се крштевале на поодминати години....но подоцна поради идеолошки, политички, а често и суеверни причини....се преминало кон насилно крштевање...бидејќи при чинот на крштевање лицето врз кое се врши обредот треба да се откаже од ѓаволот и да го прифати Христос, а мало дете тоа не го може....воведен е кумот...кој зборува и ја прифаќа верата во име на детето

чисто информативно...ако Св.Јован Крстител го изведува чинот на крштевање, а врз Христос се изведува чинот....тогаш каде е кумот.....односно ако Св.Јован Крстител е кумот тогаш каде е потребата од свештеник?

поништувањето на крштеницата нема да го промени фактот дека сте биле крстен (силуван)....но може да ви даде морална сатисфакција дека сте дигнале глава и на овчарот сте му ставиле до знаење дека не сте уште една овца од неговото стадо
Компарацијата не ти е соодветна. Чинот на крштевањето на бебето е небитен и се врши од простачки суеверни причини кои црквата ги искористува за одржување на некоја си бројка на верници. То ти е како ритуал на регрутација. Ако крштевката треба да означува прифаќање на свет дух или примиање на Исус за свој бог/син божји, тогаш како таа одлука ја донело бебето?

Битно е прифаќањето на бог преку симболиката на крштевањето, а ако немало таква воља за прифаќање, тогаш крштеницата вреди колку хартијата на која е напишана.

Во врска со болдираното, си одговори на прашањето, па потоа пак го постави одново. Исус имал 30 кога бил крштеван. Дури и да се занемари тој факт, имаме присуство на свет дух преку гулабот.

Член од
7 август 2012
Мислења
90
Поени од реакции
41
Е
Ти можеш да се сметаш и за вонземјанин ако сакаш, ти си христијанин, оти си роден во таква земја и имаш родители христијани кои те направиле тебе, ти си христијанин а не се сметаш за таков оти ако размислиш малце со тој умот ке сфатиш дека нешто не е во ред со тебе. И крадците не се сметаат за крадци но се тоа, сакале или не, и Алкохоличарите не се сметаат за такви но се тоа, ти си роден како христијанин и ке умреш како таков, ни весник, ни пари ништо не може да ти го земе тоа, ти си роден така, а се што ке направиш да го промениш е залудно, освен голем срам.....

Колку год имаш?
Единствениот одговор кој ми се допаѓа...
100% се сложувам со тебе!

Marchelo93

Дипломиран Џаболебар
Член од
10 јули 2011
Мислења
1.931
Поени од реакции
1.998
Што се нема да прочитам на форумов,и поништување крштеници ли постои бе луѓе?:confused:

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Не само крштевањето. Мислам дека многу работи не смеат родителите да прават пред детето да наполни 18. Запишување во основно и средно на пример. Прво треба да стане полнолетен па самото да си одлучи дали ќе оди во Песталоци или во Јонче Смугрески во Обршани. Истото важи и за запишување на англиски, играорна или фудбал. Па замислете ве молам следна ситуација-Вие го праќате детето на курс по англиски а он пораснува и одлучува животот да го помине во Франција каде што англискиот и ради инатливи националистички причини воопшто не се користи и никогаш нема да му треба. Или па стане кошаркар. И не треба тука да се застане. Воопшто не треба да му се става име на детето. Еве имаме пример од форумот. Пумата решила да си го смени името од икс причини. Така да име да си бира на полнолетство личноста. До тогаш секаде ќе биде заведен под матичен, наместо Петровска Марија во дневник ќе биде 1107989... а после ако сака нека се крсти и Алфонзина. Ова милитантните атеисти стануваат се попростаци, посељаци, попатетични и порадикални (а им се смеат на исламистите). И што е најтрагично се сметаат за интелигентни а не можат да си ја увидат бедотијата. Не за џабе овој подфорум е доведен до тоа мизерно ниво на кое што е.
Кога ќе подразмислам подобро, ај може ќе најдат некој начин да се открстиш. Ама баш ме занима како ќе изгледа ако некој сака да се отсунетира :vozbud:.
Постот ти е под секое ниво. Прво е крајно навредлив, а нон стоп ламентираш за грубоста на атеистите на форумот. Дечкото најкултурно запраша дали некој знае како може да се поништи крштеница. Не побара од тебе морализирање за тоа што е добро, а што не е. Постот те става во истата група на луѓе кои се закануваат со киселини, со пекол и со слични трактанци за оние кои сакаат да ја поништат крштеницата. Првата половина на деветтиот век е далеку зад нас, време е ментално да го напуштите тој блескав период од човечката историја. Аналогиите со изборот на училиштето ти се смешни. Одењето на училиште е законски одреден процес, капењето на мали бебиња со млака вода не е.

Што тебе ти смета ако некој сака да ја поништи крштеницата? Негов живот, негово право. И јас би ја поништил ако постои начин. Не сакам ниту номинално, ниту таксативно да припаѓам во иста група со продавачи на лопати и дебели лажговци кои удобно живеат на грбот на народот.

Убаво размисли, кој е овде простиот, дечкото со своето прашање, или ти со својот одговор...

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.170
Поени од реакции
25.908
Постот ти е под секое ниво. Прво е крајно навредлив, а нон стоп ламентираш за грубоста на атеистите на форумот. Дечкото најкултурно запраша дали некој знае како може да се поништи крштеница. Не побара од тебе морализирање за тоа што е добро, а што не е. Постот те става во истата група на луѓе кои се закануваат со киселини, со пекол и со слични трактанци за оние кои сакаат да ја поништат крштеницата. Првата половина на деветтиот век е далеку зад нас, време е ментално да го напуштите тој блескав период од човечката историја. Аналогиите со изборот на училиштето ти се смешни. Одењето на училиште е законски одреден процес, капењето на мали бебиња со млака вода не е.

Што тебе ти смета ако некој сака да ја поништи крштеницата? Негов живот, негово право. И јас би ја поништил ако постои начин. Не сакам ниту номинално, ниту таксативно да припаѓам во иста група со продавачи на лопати и дебели лажговци кои удобно живеат на грбот на народот.

Убаво размисли, кој е овде простиот, дечкото со своето прашање, или ти со својот одговор...
Ставро, знам дека си осетлив на оваа тема, осетливост скоро секогаш е и пристрасност. А што ти смета тебе што верници пишуваат на теми на религија, не ве прашуваат вас да им објаснувате закони за термодинамики па сепак го правите тоа и сте крајно некултурни, зошто па јас да бидам поарен? Јас знам дека вие дворот не можете да си го видите, и после толку банови и забрани уште не ви е јасно зошто е тоа така. Нема да пробувам ни да објаснам колку за еден атеист треба чинот на крштевање да е со значење како да се фрлил во езеро да се избања, да правиш трауми од тоа под некакви си номиналности е патетично колку некој непознат да ми дојде зад грб да ме боцне и да ми рече-Ти си шуга, а јас следниот ден да одам на бајачка за да ме одшугира. Сериозно каков атеист е некој кој го бутнале во вода и му испеале 3 псалми, и сега од тоа прави драми. Стварно Ставрогине не знам кој е поалабак, радикалните верници со нивните сперми од кичми, или милитантните атеисти кои би затрвориле и запалиле црквите и тие нивни замисли дури ги сметаат за благородни и хумани? Како на пример оваа карикатурална појава, која цело време демек повикува на толеранции, култури, уметности и повисока свест

На крају краева кој си па ти (вие) да кажуваш што некој треба да прави во 21 век (се додека е законски разбира се)? Училиштето е законска обврска, курсот не е, и многу други работи кои родителите ги избираат за детето дур е дете, не се, за среќа или жал некои постапки од тој избор се иреверзибилни. За жал овој подфорум е доведен на не баш убаво ниво, и мислам дека не сум единствениот со ова мислење, тоа што некој тоа не го сфаќа и не му е јасно е друг проблем. И да, уште еднаш ќе кажам, сериозно мислам дека ако еден атеист му придава било какво значење на (од атеистички аспект) еден илузорен, бесмислен и бесзначаен концепт како чинот на крштевање, било номинално, сакрално, таксативно, суперстицијално, нешто не е во ред со ситуацијата. Од друга страна исто така мислам дека е многу со двојни стандарди на едни теми да се коментира негов живот негово право, а на други теми глуп си прост си, ваков си онаков си. А ако има начин да си ја поништи крштеницата, нека си ја поништи јас ли ќе му бранам.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ставро, знам дека си осетлив на оваа тема, осетливост скоро секогаш е и пристрасност. А што ти смета тебе што верници пишуваат на теми на религија, не ве прашуваат вас да им објаснувате закони за термодинамики па сепак го правите тоа и сте крајно некултурни, зошто па јас да бидам поарен? Јас знам дека вие дворот не можете да си го видите, и после толку банови и забрани уште не ви е јасно зошто е тоа така. Нема да пробувам ни да објаснам колку за еден атеист треба чинот на крштевање да е со значење како да се фрлил во езеро да се избања, да правиш трауми од тоа под некакви си номиналности е патетично колку некој непознат да ми дојде зад грб да ме боцне и да ми рече-Ти си шуга, а јас следниот ден да одам на бајачка за да ме одшугира. Сериозно каков атеист е некој кој го бутнале во вода и му испеале 3 псалми, и сега од тоа прави драми. Стварно Ставрогине не знам кој е поалабак, радикалните верници со нивните сперми од кичми, или милитантните атеисти кои би затрвориле и запалиле црквите и тие нивни замисли дури ги сметаат за благородни и хумани? Како на пример оваа карикатурална појава, која цело време демек повикува на толеранции, култури, уметности и повисока свест

На крају краева кој си па ти (вие) да кажуваш што некој треба да прави во 21 век (се додека е законски разбира се)? Училиштето е законска обврска, курсот не е, и многу други работи кои родителите ги избираат за детето дур е дете, не се, за среќа или жал некои постапки од тој избор се иреверзибилни. За жал овој подфорум е доведен на не баш убаво ниво, и мислам дека не сум единствениот со ова мислење, тоа што некој тоа не го сфаќа и не му е јасно е друг проблем. И да, уште еднаш ќе кажам, сериозно мислам дека ако еден атеист му придава било какво значење на (од атеистички аспект) еден илузорен, бесмислен и бесзначаен концепт како чинот на крштевање, било номинално, сакрално, таксативно, суперстицијално, нешто не е во ред со ситуацијата. Од друга страна исто така мислам дека е многу со двојни стандарди на едни теми да се коментира негов живот негово право, а на други теми глуп си прост си, ваков си онаков си. А ако има начин да си ја поништи крштеницата, нека си ја поништи јас ли ќе му бранам.
Сеиозно? Ми го постира Мирко Попов? :facepalm:

На кого јас му кажував што да прави со својот живот?

Ја прочита внимателно целава тема? Закани со пекол, со киселина, небулози дека ако се родиш Македонец се раѓаш рисјанин, дека ако не си рисјанин ќе станеш муслиман, глупост до глупост. За жал, твојот пост заврши во тоа купче. Си зеде за право некому да кажуваш што е добро, што не е, и при тоа да го нарекуваш сељак и простак. Разбираш што воопшто значи секуларно уредување и право на избор?

Срамота е тоа Суси.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.170
Поени од реакции
25.908
Сеиозно? Ми го постира Мирко Попов? :facepalm:

На кого јас му кажував што да прави со својот живот?

Ја прочита внимателно целава тема? Закани со пекол, со киселина, небулози дека ако се родиш Македонец се раѓаш рисјанин, дека ако не си рисјанин ќе станеш муслиман, глупост до глупост. За жал, твојот пост заврши во тоа купче. Си зеде за право некому да кажуваш што е добро, што не е, и при тоа да го нарекуваш сељак и простак. Разбираш што воопшто значи секуларно уредување и право на избор?

Срамота е тоа Суси.
1. Се заканив ли јас на некој или некаде за да ми заврши постот во тоа купче? Ги бранев тие што се закануваат? Ова е веќе неправедна клевета.
2. Иако знам дека ќе го сфатиш лично а не е-Јасно ли ви е зошто добивате опомени и банови или не ви е, оти ако не ви е, не можеме да пројдеме на дискусија за тоа кој е сељак, простак и некултурен.
3. За болдот, немој да почнам да вадам цитати за навреди и цинични совети. Стварно ли не ти е јасен двојниот аршин кој го применуваш со сопартијците?
4. Знам многу добро што значи секуларно уредување и право на избор. Исто така многу добро знам што е невкусен хумор, исмевање, навреда, пајташење и останати работи кои се некултурни меѓутоа не се косат со законот и правото на избор и кои една мала, мала, мала група истомисленици од форумов редовно ги користи во распон од често до секогаш, во исто време обвинувајќи ги другите дека е срамота кога го прават истото. А јас немам намера да користам бон-тон со некој кој не заслужува ни Добар ден, него ќе си одам принципиелно. No offense, none taken.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
1. Се заканив ли јас на некој или некаде за да ми заврши постот во тоа купче? Ги бранев тие што се закануваат? Ова е веќе неправедна клевета.
2. Иако знам дека ќе го сфатиш лично а не е-Јасно ли ви е зошто добивате опомени и банови или не ви е, оти ако не ви е, не можеме да пројдеме на дискусија за тоа кој е сељак, простак и некултурен.
3. За болдот, немој да почнам да вадам цитати за навреди и цинични совети. Стварно ли не ти е јасен двојниот аршин кој го применуваш со сопартијците?
4. Знам многу добро што значи секуларно уредување и право на избор. Исто така многу добро знам што е невкусен хумор, исмевање, навреда, пајташење и останати работи кои се некултурни меѓутоа не се косат со законот и правото на избор и кои една мала, мала, мала група истомисленици од форумов редовно ги користи во распон од често до секогаш, во исто време обвинувајќи ги другите дека е срамота кога го прават истото. А јас немам намера да користам бон-тон со некој кој не заслужува ни Добар ден, него ќе си одам принципиелно. No offense, none taken.
1. Не се закани, го исмеваше и навредуваше. Мислиш дека е различно тоа? Заканите по интернет се смешни, навредите се полоши.

2. Ова со бановите ти е многу јак аргумент. Селективноста при доделувањето на истите на кајгана е веќе легендарна. Погледни го твојот пост. Прво, темата се вика Дали некој знае како се поништува крштеница, а не Моралните и религиските последици од поништувањето на крштеницата. Тоа го прави твојот пост комплетно оф топик, и кандидат за бан. Кога на тоа ќе се додадат навредите од типот сељак и простак, мислиш дека не заслужуваш бан?

3. Немам сопартијци. Не ти се смачи со приказната за сопартијците, Стара Чаршија и шаловите ала Јасер Арафат?

4. Ако си рисјанин, на сите тие навреди одговори со вртење на другиот образ.

Во врска со секуларноста, ќе те оставам со зборовите на премудриот Свети Џорџ Карлин:

Thou shall keep thy religion to thyself...

Kajgana Shop

На врв Bottom