Јанша призна: Словенија е пред банкрот (Протести во Словенија заради штедните мерки)

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Словенечкиот премиер Јанез Јанша официјално призна дека земјата се соочува со банкрот.
Досега властите во Љубљана тврдеа дека владата може да се справи со сите проблеми.

„Уште во октомври Словенија може да банкротираа, доколку не успее да ги продаде државните обврзници. Станува збор за нова, огромна закана за опстанокот на еврозоната", изјави Јанез Јанша.

Ова признание дојде само неколку часа откако кредитните агенции го намалија рејтингот на Словенија. БДП-то во втората четвртина на годинава опадна за 3.2%.

Според германските и австриските медиуми, Словенија има намера да се задолжи на американскиот пазар надевајќи се дека со американската валута, доларите, ќе добие најниска камата и на тој начин ќе избегне банкрот.

Во анализата на „Financial Times", се вели дека повикот за помош од страна на Јанез Јанша се должи на неможноста да се постигне договор во владејачката коалиција во врска со спроведувањето на реформите.

„Следната година треба да платиме одеднаш две милијарди евра долг и камата. Тоа ќе биде невозможно, ако оваа есен не ги преземеме неопходните мерки", рече словенечкиот премиер пред "Ди Прес".
Извор: Кајгана

Кризата во ЕУ продолжува да се шири. За Словенија ми е малку чудно, дали затоа што најекспонирани беа Грција, Шпанија, Италија и Ирска, па проблемите на Словенија беа многу малку застапени во медиумскиот простор.

Во последно време терминот “банкрот“ е најзастапен. Дали медиумите малку пренампумпуваат или Словенија е следна во низата која ќе бара помош?

Ваши мислења?

Јас искрено многу не ја следев ситуацијата (економска) во Словенија, затоа и не сум толку запознаета со ова, па би било добро некој (особено ако некој живее таму) да ја пренесе атмосферата или да ни даде преглед на ситуацијата моментално.

Morgan Freeman

Немодератор
Член од
23 април 2010
Мислења
2.939
Поени од реакции
4.432
ДА точно е.Јас живеам, односно учам во СЛО и стално се плачат дека криз било, немале пари, речиси секоја недела има по некој штрајк, кратат од буџетот на се и сешто, во главно прават се за да се спасат.

Crazy in Love

Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
ДА точно е.Јас живеам, односно учам во СЛО и стално се плачат дека криз било, немале пари, речиси секоја недела има по некој штрајк, кратат од буџетот на се и сешто, во главно прават се за да се спасат.
Добро, каде е ЕУ во целата приказна?
Затоа што реално Словенија секогаш била пример од бившите југословенски држави за држава која најбрзо ги направи сите реформи и која секогаш била горе-доле стабилна.
Што велат словенските медиуми за улогата на ЕУ во ова? Без разлика дали во форма на помош или поддршка...

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Словенските медиуми не велат ништо, не фаќа репетиторот од зад Карпатите до Словенија.
*
Инаку, симптоматично делува сето ова со банкротирањава. Ко да не постои држава што не банкротирала, или нема да банкротира. Освен една која стабилно се држи. Почнува со Македо а завршува на нија. Прилично стабилно делува, за разлика од соседите и сите земји кои колку - толку гравитираат кон неа. Сите банкротираа полека, полека, полека.

Ако Словенија банкротира, јавно ќе побарам да ме спалат на клада. Пред Ристиќева.

Crazy in Love

Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Словенските медиуми не велат ништо, не фаќа репетиторот од зад Карпатите до Словенија.
*
Инаку, симптоматично делува сето ова со банкротирањава. Ко да не постои држава што не банкротирала, или нема да банкротира. Освен една која стабилно се држи. Почнува со Македо а завршува на нија. Прилично стабилно делува, за разлика од соседите и сите земји кои колку - толку гравитираат кон неа. Сите банкротираа полека, полека, полека.

Ако Словенија банкротира, јавно ќе побарам да ме спалат на клада. Пред Ристиќева.
И јас не верувам во приказните за банкрот. Баш и на друга тема искоментирав дека во последно време насекаде сите се расфрлаат со терминот банкрот, како да е така лесно држава да банкротира.
Чудно ми падна заради изјавата на премиерот, па мислев да не има некој повеќе информации во однос на тоа како општата криза во ЕУ влијаела на нив, затоа што тоа е сосема нормално и очекувано да има мал пад во економијата, сепак се во ЕУ, но и јас ја одбивам теоријата дека Словенија која секогаш била посочувана за позитивен пример може да банкротира.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
http://www.mojvideo.com/video-hrvaski-slavospev-sloveniji-pred-bankrotom-moja-domovina-slovenija/090f1d9928601af8fcf2
--- надополнето: 5 септември 2012 во 22:30 ---
Освен една која стабилно се држи. Почнува со Македо а завршува на нија. Прилично стабилно делува, за разлика од соседите и сите земји кои колку - толку гравитираат кон неа. Сите банкротираа полека, полека, полека.
Чекај ,кога ќе ни ја плеснат и нас на маса некој ден сметката .......од толку кредити , градења и задолжувања:confused: ќе биде забавно тек тогаш

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Државите имаат потреба да се задолжуваат
Целава криза укажува дека се потребни реформи на светските финансии
Не е во ред, да државите по берзите пласираат обврзници, па ако не успеат да пласираат, ајде ќе пропаднуваме
Се е тоа зрело за реформи

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Словенците, пред распадот на Југославија прогласија фиктивни стечаи на Горење, Елан и др. фабрики тогаш општествени...
Не платија таму кадешто се задолжија низ цела СФРЈ, и фино лепо си се отцепија...
Башка, преку тогашна Љубљанска банка, која денес ја имаме овде како НЛБ Тутунска банка, ги испумпаа девизите и богато си се отцепија...(НЛБ инаку значи Нова Љубљанска банка)
Значи итри се јанезите...
Читајте меѓу редови што сакам да кажам...:)
Не дека сакаат да се отцепат од ЕУ, туку дека сакаат да ќарат нешто.

Morgan Freeman

Немодератор
Член од
23 април 2010
Мислења
2.939
Поени од реакции
4.432
Добро, каде е ЕУ во целата приказна?
Затоа што реално Словенија секогаш била пример од бившите југословенски држави за држава која најбрзо ги направи сите реформи и која секогаш била горе-доле стабилна.
Што велат словенските медиуми за улогата на ЕУ во ова? Без разлика дали во форма на помош или поддршка...
ЕУ како и пожарот во Струмица, незнае каде да гаси и си ќути.Очекувам и жртви, ама мислам дека Словенија не е до толку па да банкротира.Инаку како што имам начуено имале јавен долг од околу 40-тина милијарди евра (не ме фаќајте за збор за цифрата, ама знам дека надминува 40).

Еве тие што се разбираат од економија нека разјаснат што значи ова што го најдов на сајтот на статистичкиот завод на СЛО :Дефицит (-6,4% од БДП) Државен долг (47,6% од БДП).

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.738
Поени од реакции
4.496
Што е финтава?Европејциве некоја мучка прават?
Нема шанса Словенија да банкротира, а Македонската економија да расте секоја година повеќе и повеќе.
Не е ова мое мислење факти се на Сител секој ден има анализи за економската состојба и просперитет на земјата.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Еве тие што се разбираат од економија нека разјаснат што значи ова што го најдов на сајтот на статистичкиот завод на СЛО :Дефицит (-6,4% од БДП) Државен долг (47,6% од БДП).
Дефицитот голем, значи повеќе троши, од колку што прибира од даноци и други приходни ставки. Државниот долг значи колку се на вересија пишани досега од инди планирани приходи.

Нешто ми е матно со ова банкротиве, овде нешто има во позадина во светски рамки.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Читајте меѓу редови што сакам да кажам...:)
Не дека сакаат да се отцепат од ЕУ, туку дека сакаат да ќарат нешто.
Абе реално, од финансиската криза во Америка, ние доста ќаривме... пример, горивото ни беше доста поефтино.

Се прашувам дали банкрот на Грција или Словенија или билокоја земја, ќе предизвика турбуленции на светско ниво со што би паднала цената на нафтата...

Kajgana Shop

На врв Bottom