Самоубиство!

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.492
Поени од реакции
9.485
Далеку од тоа дека подржувам самоубиство, но во некои случаи ми се гледа како некаков каков таков излез...Како во случајот со бабата на еден што го читнав погоре...Иначе, не е во ред кога ќе се самоубие некој поради банални причини, ко на пример не го сакала девојката или у школо го викале дебел..Тоа ти е куаквички потег. На пример јас, секогаш кога ќе ми се сличи нешто лошо размислувам дека има бетер ситуации.. Тоа и го зборев со еден другар..Почина мајка му и као демек што ќе правам ке се убијам без нејзе, зошто мене ова да ми се случи... Чекај...АЛООО некој не ни знаел што е тоа мајка... Среќен си што си ја имал до тебе! Не знам што се случува во главата на самоубијците во тој миг, не знам дали е тоа храброст или кукавичлук, ама мислам дека прво треба да се седне да се размисли дека секогаш може да има полошо!

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Девојче без разлика колку и да имаш години, без осет си. Некако ги разбирам тие што им е тешко и се отвараат на оваа тема барајќи само да бидат сослушани, потребно им е пријателство, внимание итн.. Ама па таквите ко тебе кои што се знаат во живот никогаш не ги разбрав.
јас пак тааквите како тебе никогаш не ги разбрав ( ботно ви е само да реплицирате да си имате дискусија а дали некој ке се самоубие баш ви е гајле)
кај спомнав бе дека јас знам се за животот - јас знам за една голема животна мака (борба)

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Означив твој зборови за кој сакам да дебатираме.
Очигледно ти сметаш дека во животот цело време сите треба да бидеме среќни, да немаме болки, да бидеме млади, да не се мачиме, да бидеме здрави, да бидеме цело време сексуално активни.
Straw-man argument. И самиот знаеш дека не го реков тоа.
И очигледно е дека сметаш дека ако сме, несреќни, болни, стари,грди, имаме болки и не ни се дига, дека таквиот живот не вреди и дека сами треба да решиме „како и кога
Апсолутно!
Но забораваш некој работи:
1. Никој не е роден по сопствена волја, па да има право со сопствена волја да прекине со живеење. Чинот на раѓање е дело на Природата или (ако повеќе ти одговара) на Господ
Аха. Значи не смеам да си го одземам својот живот зошто со тоа ќе одам наспроти волјата на Природата или Творецот. Си ги ставил во ист кош иако не се за во ист кош.
Прво не верувам во Бог/Богови. Второ, Природата е хаотичен систем кој што нема волја наспроти која би можел да дејствувам.
Накратко целиот овој аргумент не ти вреди за атеисти.
2. Кој си ти да се спротивставиш на Природата?
Јас сум дел од природата. Како тогаш моите акции би можеле да се сметаат за спротивни на (волјата на) природата?
3. Многу луѓе се раѓаат и уште од детството се несреќни, болни грди и така натаму.
4. И тие што околу нас се, болни, грди, имаат болки, стари и не им се дига и тие придонесуваат да Светот биде таков каков што е и без нив би било се поинаку
И сеа ме прашуваш дали треба да се самоубијат? Тоа е ствар на индивидуална проценка и не навлагам понатаму.
5. Зошто мислиш дека животот вреди само ако ни е убаво?
Не мислам така. Ама ако ништо не зависи од тебе, не можеш да помогнеш или да бидеш корисен, не можеш да бидеш среќен, во болки си или си врзан за кревет и си заробеник на сопственото тело.... итн, тогаш очигледно е дека нема ништо повеќе за тебе на овој свет и треба да си одиш.
Мое е мислење дека животот треба да се живее до крај таков каков што е.
Стоички....
До последниот здив...
Се согласувам до одредена мера. Никогаш не се знае, не можеш да ја предвидиш иднината, работите може да се свртат 180 степени.
НО, кога имаш 81 година, си претрпел неколку мозочни удари, исто ко бебе те ранат и одиш во веце во пелени... Нема некои шанси работите да се подобрат, нема начин да бидеш среќен. Баба ми седеше во една соба сама, по цел ден. Неа ја земам ко конкретен пример од реалноста, зошто твојот став звучи супер вака во теорија ама кога ќе го соочиш со стварноста друга е работата.
Јас тврдам дека човек, разумен човек, може да дојде до одредена точка, каде самоубиството е разумен чекор (за нормален човек, со нормални вредности, нормално не и за мазохист :)).

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
НО, кога имаш 81 година, си претрпел неколку мозочни удари, исто ко бебе те ранат и одиш во веце во пелени... Нема некои шанси работите да се подобрат, нема начин да бидеш среќен. Баба ми седеше во една соба сама, по цел ден. Неа ја земам ко конкретен пример од реалноста, зошто твојот став звучи супер вака во теорија ама кога ќе го соочиш со стварноста друга е работата.
Многу прашања постави не можам на се одеднаш да одговорам, ќе кажам нешто за твојата сега покојна Баба.
Таа твоја Баба веројатно била Мајка на еден твој родител. И нему му значело и таква, болна, да ја гледа и да живее покрај неа. Ниту еден човек не може да има две мајки.
Ќе ти раскажам нешто...
Сопругата на еден мој Пријател, доживеа мозочен удар на возраст помала од 30 години. Веројатно си слушнал дека мозочните удари кај помлади обично оставаат потешки последици и Таа остана потполно неподвижна, врзана за постел. Во време на мозочниот удар тие имаа две деца на предшколска возраст.
И мојот Пријател ја негуваше. Секое утро ќе стане многу рано ќе ја измие, ќе ја нахрани, ќе се погрижи за децата и ќе отиде на работа.
Ќе дојде од работа, пак ќе ја мие, храни и се што треба
Па низ куќа ќе работи се околу децата, чистење, готвење, купување и се што треба за еден дом.
Навечер пак исто
И така со години
Децата пораснаа, се исшколуваа, се осамосталија, се оженија - омажија се одселија а тој исто - околу жената, на работа, дома
Околу триесет години подоцна, по мозочниот удар Жената почина.
И сега реакцијата на сите набљудувачи - ете се куртули и таа и тој од маките
Меѓутоа не беше така. Тој падна во една таква голема тага да просто не можам да ти опишам
Во тоа враме, разговарав со него и тој ми рече дека целиот негов живот го поминал со неа негувајќи ја и дека после нејзината смрт не знае што да прави сам со себе.
Ова ти го раскажав за да видиш дека и болните некому се нај мили и некому значат
Исто то важи и за твојата Баба....

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Многу прашања постави не можам на се одеднаш да одговорам, ќе кажам нешто за твојата сега покојна Баба.
Таа твоја Баба веројатно била Мајка на еден твој родител. И нему му значело и таква, болна, да ја гледа и да живее покрај неа. Ниту еден човек не може да има две мајки.
Ќе ти раскажам нешто...
Сопругата на еден мој Пријател, доживеа мозочен удар на возраст помала од 30 години. Веројатно си слушнал дека мозочните удари кај помлади обично оставаат потешки последици и Таа остана потполно неподвижна, врзана за постел. Во време на мозочниот удар тие имаа две деца на предшколска возраст.
И мојот Пријател ја негуваше. Секое утро ќе стане многу рано ќе ја измие, ќе ја нахрани, ќе се погрижи за децата и ќе отиде на работа.
Ќе дојде од работа, пак ќе ја мие, храни и се што треба
Па низ куќа ќе работи се околу децата, чистење, готвење, купување и се што треба за еден дом.
Навечер пак исто
И така со години
Децата пораснаа, се исшколуваа, се осамосталија, се оженија - омажија се одселија а тој исто - околу жената, на работа, дома
Околу триесет години подоцна, по мозочниот удар Жената почина.
И сега реакцијата на сите набљудувачи - ете се куртули и таа и тој од маките
Меѓутоа не беше така. Тој падна во една таква голема тага да просто не можам да ти опишам
Во тоа враме, разговарав со него и тој ми рече дека целиот негов живот го поминал со неа негувајќи ја и дека после нејзината смрт не знае што да прави сам со себе.
Ова ти го раскажав за да видиш дека и болните некому се нај мили и некому значат
Исто то важи и за твојата Баба....
Мое мислење за случкава погоре... ок е се е тоа супер, но ако бев јас на нејзино место сигурно ке се одлучев на капут ауфидрзејн... ако не одма после некое време откако ќе увидев дека нема фајде и дека не може да се опоравиш од ситуацијата( и тоа ќе го направев пред мажот да се приврзе до таа мера да му стане навика и целосна окупација грижата и негата моја(само колку јас да вегетирам-- не можам да речам живеам оти тоа повеќе личи на вегетирање како растение неподвижно... барем да имав во акалот нешто па да бев ко Стивен Хокинг тогаш да тоа вреди да се продолжи и 200 години...) Мажот/Жената би можел да си продолжи со живото можда да надје некој/а друг/а, или што и да сака да прави понатаму не би сакал да пречам, оти знам дека нема смрт стварно, само ќе го напуштам ова несоодветно тело и ќе си барам друго...;)

Но се зависи од човек до човек и од ситуација до ситуација...(како што е примерот со Стивен Хокинг, и има многу други такви примери во позитива каде вреди да се продолжи али има и такви каде е подобро од разни причини да се скрати... Многу нешта зависат џабе ми е муабетов на празно али ај колку за дебатава(y))

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Не можеш да бираш, мораш да го прифатиш животот таков каков што е
И јас би сал да сум висок 185 см, да сум кошаркар, да сум убав, да сум паметен и тн
Но не сум таков
Но и ваков каков што сум, треба да живеам...

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
И јас би сал да сум висок 185 см, да сум кошаркар, да сум убав, да сум паметен и тн
Но не сум таков
точно и каков и да си ја пак ке те сакам
пр

O

Orion.

Гостин
.
Но се зависи од човек до човек и од ситуација до ситуација...(како што е примерот со Стивен Хокинг, и има многу други такви примери во позитива каде вреди да се продолжи али има и такви каде е подобро од разни причини да се скрати... Многу нешта зависат џабе ми е муабетов на празно али ај колку за дебатава(y))
Хокинг има ретка болест која може ненадејно да прогресира во било кој момент, што би довело до смрт за жал. Хокинг секако го знае тој факт но и покрај тоа продолжува да живее, да се бори, и е еден од најголемите умови на денешницата. Можеш само да му се поклониш на човекот :)

Castor

Ќесеџија
Член од
2 мај 2012
Мислења
481
Поени од реакции
960
И во најголемата насмевка се крие горчина.Татко ми почина пред 4 ипол години,имам сестра со целебрална парализа која треба да ја издржувам целиот мој живот.Мајка ми е шампион и хероина во мојот живот.Кога почина таткоми несмеев ни да заплачам па камоли да паднам во депресија заради мајками и сестрами,буквално на "нога" ја преживеав трагедијата.Иако луѓето со целебрална парализа неможат да контактираат на "наш" начин чувствуваат емоции кои за нас се преголеми.Станав маж на 20 години,не дека сакав,едноставно животот ме натера.Не маж да се оженам,туку морав да бидам глава на семејството,каде дотогаш беше татко ми.Дали 5% од луѓето што ме познаваат ми ја знаат маката,другите мислат дека немам никакви проблеми во животот пошто постојано сум насмеан,што да праам таков сум.Многу ми помогна девојка ми,која беше во сите тие моменти со мене.Сестра ми никогаш не сум ја осетил ко "терет" и секогаш ќе се борам за нејзе.Не знаете и нејќете да знаете,освен тие што имаат такви случаеви,колку депресивно може да делува нашето неразвиено општество.Особено во пубертет,каде маваат хормоните и реагираш на секакви глупости и навреди.Да да и навреди зашто сестра ми е болна.Не знаете,освен тие што имаат такви случаеви,колку е тешко финансиски и воопшто да се издржува човек со таква ситуација во оваа држава,каде што помошта е сведена на пола сметка струја.Моите родители го жртвуваа и жртвуваат животот за мене и за сестра ми,и тоа хард тајм.Дали сум бил депресивен?Уфф и те како,ама сам не сум смеел пред себеси да потклекнам,па камоли да покажам слабост пред моите.Дали сум помислил на самоубиство?Не,никогаш,животот тек ќе ми биде и потежок ама и поубав,ќе си основам семејство,ќе се грижам за сестра ми и мајка ми.

O

Orion.

Гостин
Понекогаш бродот со кој пловиш низ морето наречено живот почнува да тоне.
Пливај или удави се, само од тебе зависи.

Hyperz

Изгубен во времето и просторот...
Член од
13 август 2011
Мислења
715
Поени од реакции
423
Но не сум таков
Да го прифатиш, а подоцна ако не ти се допаѓа и да го промениш.Секогаш има избор, само не сите го бараат. Полесно им е да одат со првото решение што ке го сретнат.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
И во најголемата насмевка се крие горчина.Татко ми почина пред 4 ипол години,имам сестра со целебрална парализа која треба да ја издржувам целиот мој живот.Мајка ми е шампион и хероина во мојот живот.Кога почина таткоми несмеев ни да заплачам па камоли да паднам во депресија заради мајками и сестрами,буквално на "нога" ја преживеав трагедијата.Иако луѓето со целебрална парализа неможат да контактираат на "наш" начин чувствуваат емоции кои за нас се преголеми.Станав маж на 20 години,не дека сакав,едноставно животот ме натера.Не маж да се оженам,туку морав да бидам глава на семејството,каде дотогаш беше татко ми.Дали 5% од луѓето што ме познаваат ми ја знаат маката,другите мислат дека немам никакви проблеми во животот пошто постојано сум насмеан,што да праам таков сум.Многу ми помогна девојка ми,која беше во сите тие моменти со мене.Сестра ми никогаш не сум ја осетил ко "терет" и секогаш ќе се борам за нејзе.Не знаете и нејќете да знаете,освен тие што имаат такви случаеви,колку депресивно може да делува нашето неразвиено општество.Особено во пубертет,каде маваат хормоните и реагираш на секакви глупости и навреди.Да да и навреди зашто сестра ми е болна.Не знаете,освен тие што имаат такви случаеви,колку е тешко финансиски и воопшто да се издржува човек со таква ситуација во оваа држава,каде што помошта е сведена на пола сметка струја.Моите родители го жртвуваа и жртвуваат животот за мене и за сестра ми,и тоа хард тајм.Дали сум бил депресивен?Уфф и те како,ама сам не сум смеел пред себеси да потклекнам,па камоли да покажам слабост пред моите.Дали сум помислил на самоубиство?Не,никогаш,животот тек ќе ми биде и потежок ама и поубав,ќе си основам семејство,ќе се грижам за сестра ми и мајка ми.
БРАВО МАШКО :cuc::cuc::cuc::cuc::cuc::cuc::cuc::cuc:(y)

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Ова повеќе ми изгледа на мрза свецка и кукавица... се друг да ти прави и се тоа да се прави од страв и од алчност... да да вистински верник...:facepalm:

Kajgana Shop

На врв Bottom