Самоубиство!

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Верувам дека сте слушнале за Режисерот Пуриша Ѓорѓевиќ. Тој е сега прилично во години, но сеуште, фала му на Господ, го држи здравјето, па повремено пишува во белградска Политика.
Еве еден негов текст во ко тој раскажува за новиот ирански филм и меѓу другите за еден филм кој се однесува на самоубиство.
http://www.politika.rs/rubrike/Pogledi-sa-strane/Peti-minut-totala.sr.html
Тоа е филмот „ Вкусот на црешите“ кој добил награда во Кан Во филмот еден човек на средни години вози кола низ градот и оклината и прима автостопер. работник кој се жали дека нема работа. Шоферот му нуди на работникот да заработи многу пари. А работникот прашува што треба да направи за толку пари.
Човекот искача од кола и му вели, јас овде ќе се самоубијам, на ова место, тоа ќе биде ноќе, а ти треба да дојдеш утредента, да земеш лопоата и да ме закопаш, да имам гроб. Работникот кога слушнал за ваков предлог, веднаш избегал. Човекот се обидувал уште неколку пати да најде кој ќе го закопа, ама залудно...

За мене ова значи дека никој не сака да си има работа со самоубиец

Како би вие реагирале ако некој ви понуди да на ваков начин заработите големи пари?

Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
Верувам дека сте слушнале за Режисерот Пуриша Ѓорѓевиќ. Тој е сега прилично во години, но сеуште, фала му на Господ, го држи здравјето, па повремено пишува во белградска Политика.
Еве еден негов текст во ко тој раскажува за новиот ирански филм и меѓу другите за еден филм кој се однесува на самоубиство.
http://www.politika.rs/rubrike/Pogledi-sa-strane/Peti-minut-totala.sr.html
Тоа е филмот „ Вкусот на црешите“ кој добил награда во Кан Во филмот еден човек на средни години вози кола низ градот и оклината и прима автостопер. работник кој се жали дека нема работа. Шоферот му нуди на работникот да заработи многу пари. А работникот прашува што треба да направи за толку пари.
Човекот искача од кола и му вели, јас овде ќе се самоубијам, на ова место, тоа ќе биде ноќе, а ти треба да дојдеш утредента, да земеш лопоата и да ме закопаш, да имам гроб. Работникот кога слушнал за ваков предлог, веднаш избегал. Човекот се обидувал уште неколку пати да најде кој ќе го закопа, ама залудно...

За мене ова значи дека никој не сака да си има работа со самоубиец

Како би вие реагирале ако некој ви понуди да на ваков начин заработите големи пари?
Јас мислам дека ако православен се самоубие поп не му доаѓа да го пее , бар така имам слушнато...

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Самоубиството не е секогаш лоша работа. Стварно ми ги потековте мадава со тоа „со самоубиство ништо не се решава“.

Има една работа што ми се допаѓа кај самоубиството - тоа што ти решаваш кога и како.
Пример, баба ми последнве 7-8 години се мачеше со мозочни удари. Полека полека и се земаа делови од телото. Прво едната нога, потоа и раката на таа страна од телото, па потоа и говорот. На крај беше врзана за кревет, не можеше да оди во вц сама, носеше пелени и катетар. Мораше да ја рани жена, не можеше сама ништо. Ја да бев на нејзино место ќе се самоубиев. Зашто да го трпам тоа? Размисли какво понижење е тоа. Да дојдеш до тој степен. Ај таа не можеше и да сакаше, ама да ти дијагностицираат рак и ти речат имаш 5% шанса да живееш, а за да преживееш ќе треба хемотерапија до крај... мислам тоа е но брејнер. Изборот ми е сега сам да си пресудам или до поледен момент да се мачам? Тоа не воопшто избор. Живот кај што не можеш да бидеш среќен и едино можеш да трпиш болки не е живот. Има точка каде јас лично го оправдувам самоубистовото. Проблемот е што луѓето погрешно проценуваат кога е време да се отпишат себеси од живите. Тоа е проблемот.

И не мора болен да бидеш. Наполни 75 земи ги тие пари што си ги заштедил и почни да дуваш. До крај. Мислам што имаш да изгубиш, не е како цел живот да е пред тебе. Ќе отупиш? Нема да ти работи мозокот? Па и вака не ти работи! Да се дрогираш ко си млад е глупо, да се дрогираш коа си пред умирање, кога те болат коските, имаш милијон и една болест и дома ти е ко во аптека и се чудиш за што да живееш.... баш е разумно. Сто пати повеќе би сакал да умрам среќен, од нешто што јас самиот сум го предизвикал, отколку старост или некоја болест да ме кутне.

И така. Ја терам до 75-80 и почињам со кока. И почњам со гејминг само што ќе се пензионирам. Не е гејминг за кога си млад бе. Оди легни нешто дур ги имаш годините и колку толку убав си. После ќе киснеш пред комп. Кога нема да ти се дига.

S

Sagan

Гостин
Некои статистики за самоубиствата
1. У Кина, на секои 2 минути некој се самоубива.
2. Од 5 лица починати од насилна смрт, 3 отпаѓаат на самоубиства, 2 на убиства.
3. Секо ден ширум светот се самоубиваат во просек по 2.000 луѓе.
4. Самоубиството е 8 по ред причина за смртност во САД.
5. На пролет се случуваат најмногу од самоубиствата (март, април, мај).
6. Спротивно на општото мислење, стапката на самоубиства е најголема меѓу старите лица.
7. Еден од 7 Канаѓани сериозно размислувал за самоубиство. Стапката на самоубиства таму е 12.3 на 100к и е повисока од САД.
8. Во 2009, 270 амерски војници се самоубиле.
9. Во САД Белците имаат повисока стапка на самоубиства од Црнците.
10. Во 1978, водач на сектата Народен Храм, Џим Џонс, успеал да убеди 913 луѓе да се самоубијат со цијанид.
11. До 1829 во Индија на жената ѝ било должност да се фрли во огнот во кој го спалувале телото на починатиот ѝ маж.
12. Во Стариот завет се бележат 7 случаи на самоубиство, во Новиот само тој на Јуда Искариот.
13. Кај Маите, само самоубиството со бесење гарантирало задгробен живот (наспроти др видови самоубиство).
14. Стапката на обиди за самоубиство и три пати повисока кај жените.Стапката на довршени обиди за самоубиство е три пати поголема кај мажите.
15. Четворица од 5 кои извршиле самоубиство, претходно се обиделе на тоа барем еднаш.
16. Самоубиството е најголема причина за смртност кај лицата со шизофренија.
17. Во средниот век, казната за самоубиство била конфискација на имот, деградирање на телото и непогребување на гробишта.
18. Лицата со ниско ниво на серотонин извршуваат самоубиство 10 пати повеќе од останатите.
19. Стапката на самоубиства се зголемува за време на економска криза, а се намалува за време на економски просперитет или војна.
20. Најчест начин на самоубиство е со бесење. Во САД пак 60% отпаѓа на самоубиство со огнено оружје.
21. Стапката на самоубиства меѓу католиците е повисока од таа на евреите или протестантите.
22. Стапката на самоубиства на лгбт популацијата во САД е повисока од таа на хетеросексуалците.
23. Во пределите на Хинду Куш и повеќето од пацифичките острови, нема забележано случаи на самоубиства.
24. Во Ирска самоубиството било кривично дело се до 1993 година.
25. Двете илјади јапонски камиккази, потонале меѓу 34 и 70 амерски воени бродови.
26. Сергеј Есенин на свои 30, си ги пресекол вените, со крвта напишал поема, по што се обесил.
27. На Голден Стејт Бриџ во С. Франциско, шумата Аокигахара во Јапонија и Бичи Хед во Англија има знаци за одвраќање од намерата за самоубиство.
28. Децата чии родители извршиле самоубиство имаат поголема веројатност дека и самите ќе се самоубијат подоцна во животот.
29. 39 члена на култот Рајска порта се самоубиле во 1997 во Сан Диего бидејќи верувале дека нивните дужи ќе одат во НЛО-то на Хале-Боп кометата.
30. Во Божесвената комедија, Данте ги сместил самоубијците во седмиот круг, над еретиците и убијците.
31. Разведените мажи извршуваат самоубиство 2.5 пати почесто од тие во брак. Разведените жени не извршуваат самоубиства почесто од тие во брак (разбира се).
32. Докторите извршуваат самоубиство дупло почесто од останатите. Психијатрите се на врвот, педијатрите последни на листата.
33. Нискофрекфентните електромагнетни полиња (како тие од далноводите за струја) ја зголемуваат можноста од извршување самоубиство (бидејќи намалуваат ниво на мелатонин).
34. Стапката на самоубиства кај Ескимците е дупла поголема од таа во САД.
35. Современите живони осигурувања содржат одредби дека сумата ќе биде исплатена во случај на самоубиство само ако тоа настане по две или повеќе години од склучувањто.
36. 35% од самоубијците оставаат порака.
37. Лице кое извршило самоубиство скокајќи од Голден Гејт Бриџ оставило порака: Ќе отидам до мостот. Ако по пат до таму барем едно лице ми се насмевне, нема да скокнам.

Извори:
Duke, Alan. "Carradine's Body to Return Home, While Questions Remain." CNN.com. June 5, 2009. Accessed: June 23, 2009.
Evans, Glen, et. al. 2003rd The Encyclopedia of Suicide. 2nd ed. New York, NY: Facts on File, Inc.
"Florida Teen Broadcasts Suicide on the Internet." New York Post. November 21, 2008. Accessed: June 23, 2009.
Goeschel, Christian. 2009th Suicide in Nazi Germany. New York, NY: Oxford University Press.
Jamison, Kay Redfield. 1999th Night Falls Fast: Understanding Suicide. New York, NY: Vintage Books.
Joiner, Thomas. 2005th Why People Die by Suicide. Cambridge, MA: Harvard University Press.
Lieberman, Lisa. 2003rd Leaving You: The Cultural Meaning of Suicide. Chicago, IL: Ivan R. Dee Publisher.
"Military Suicide Rate." ChicagoTribune.com. May 29, 2009. Accessed: June 23, 2009.
Minois, Georges. 1999th History of Suicide: Voluntary Death in Western Culture. Trans. Lydia G. Cochrane. Baltimore, MD: The John Hopkins University Press.
Murray, Alexander. 2000th Suicide in the Middle Ages: The Curse on Self-Murder. New York, NY: Oxford University Press.

Hyperz

Изгубен во времето и просторот...
Член од
13 август 2011
Мислења
715
Поени од реакции
423
СПОРЕД МЕНЕ ЛИЧНОСТИТЕ ШТО САКААТ ДА СЕ САМОУБИЈАТ СЕ НАЈСЕБИЧНИ КРЕТЕНИ НА СВЕТОТ
1. МИСЛАТ ДЕКА САМО НА НИВ ИМ Е ТЕШКО- САМОЖИВНИ
2. НЕ МИСЛАТ НА ЛУГЕТО ШТО ГИ САКААТ И ШТО КЕ ПРОПАДНАТ АКО ГИ НЕМА- СЕБИЧНИ
3. НЕЗНААТ ДА САКААТ - БЕЗ ДУША
4. НАМЕСТО ДА БАРААТ РЕШЕНИЕ И ИЗЛЕЗ ТИЕ ДАВАТ СО НИВНИТЕ ПРОБЛЕМИ И КУКААТ И БАРААТ ВНИМАНИЕ -КУКАВИЦИ
5. НЕ БЕРУВААТ ВО БОГ И НЕГОВИОТ ПЛАН - ОГРАНИЧЕНИ
и има уште многу да набројуваам ама само едно морам да им пишам како дел од молитва која гласи
БОЖЕ АКО ДЕНЕС ПОТКЛЕКНАМ ПРЕД ПРОБЛЕМИТЕ И АКО МИСЛАМ ДЕКА МИ Е НАЦРНО ТЕ МОЛАМ ДАЈ МИ СИЛА И НАДЕЖ ДА ВЕРУВАМ ДЕКА ТВОЈОТ ПЛАН ЗА МЕНЕ Е ПОДОБАР И ОД МОЈОТ СОН
1 - Не, не им е само на нив тешко и тие добро го знаат тоа. Само се измориле борејќи се, и решиле да стават крај, или да одморат од борбата. Животот не е лесен, ти би требало да го знаеш тоа.
2 - Мислат, и тоа многу. Многу самоубиства се спречени току од тие луѓе. Не се себични.
3 - WTF? Дај некое логично објаснување за ова?
4 - Не, напротив, за пофалба се оние кои имале храброст да побараат решение и помош. Браво за нив. Има добар дел од другите кои ке го извршат самоубиството без да побараат помош, без никој да знае за нивната ситуација.
5 - Ако некој е ограниучен тоа си ти и твоето глупо верување во бог. Од која религија сакаш биди, ама ниту на најлошиот непријател во момент на помисла за самоубиство не би му пружил верба во митолошко/измислено суштество - бог. Можноста премногу да се внесе во религијата е голема во вакви без-излезни ситуации, а тоа е најлошото нешто што може да се случи.
Колку само млади поради вакви ситуации се нашле во ситуација да слепо веруваат во бог, и не само млади, деца од 7-8 години секојдневно да размислуваат за тоа дали ке одат во рај или пекол? Што ке биде со нив откако ке умреле? Подобро живот како зомби што би се рекло, кога тогаш ке се најде некој што ке направи промени во твојот живот, отколку бог и други слични глупости.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Четирите точки се обид на најпрост и најнеточен начин да се објаснат причините за самоубиство, но последната е апсолутна причина поради која некој се решава на овој чин. Треба да ја ставиш на прво место. Го поздравувам додавањето на молитвата!
дечково сака да се замоубие затоа што татко му бил копиле -па што ако бил не е единствен
поради што малку заработува- значи не се труди за повеке
мајка му се грижи и му помага на секој начин - а тој сака да ја зацрни за цел живот (ако таа има живот после после самоубиство на детето свое)
НИКАДЕ НЕ СПОМЕНА ДЕКА Е БОЛЕН ОД НЕИЗЛЕЧИВА БОЛЕСТ
НИКАДЕ НЕ СПОМЕНА ДЕКА Е ТЕЖОК ИНВАЛИД СО БОЛКИ И ТОВАР НА ДРУГИТЕ
НИКАДЕ НЕ СПОМЕНА ДЕКА БИЛ ФИЗИЧКИ МАЛТРЕТИРАН
НИКАДЕ НЕ СПОМЕНА ДЕКА Е САМ НА СВЕТОТ (ИМА МАЈКА АЛОООООО МАЈКА КОЈА МУ ПОМАГА НА СЕКОЈ НАЧИН)
НИКАДЕ НЕ СПОМЕНА ДЕКА ИМА ТЕШКИ ПОСЛЕДИЦИ ОД ВОЈНА.
НИКАДЕ НЕ СПОМЕНА ДЕКА ЗАГЛАВИЛ НА ХЕРОИН ИЛИ НЕКОЈА ДРУГА ТЕШКА ДРОГА
НИКАДЕ НЕ СПОМЕНА ДЕКА Е ПРЕД ПЕНЗИЈА- НАПРОТИВ МЛАД Е И НЕ ЗАРАБОТУВА ДОВОЛНО, ИМАЛ ДОЛГОВИ И МАКА КАКО И 2/3 ОД МАКЕДОНИЈА
А ПОМИСЛИЛ ЛИ ДЕКА КЕ НАЈДЕ ПОДОБРА РАБОТА ПА МАЛКУ ДА СЕ ПОТРУДИ ДА ПОБАРА ПОВЕКЕ ИЛИ ПОДАЛЕКУ А?
вика татко му не го сакал, не осетил љубов, бабаму не го погалила ха па и кај многу други е таква ситуација ако не и полоша па се трудат тие да бидат подобри родители
Девојката го напуштила - вика ако подобро така од колку да се мачи со мене а од кај знае тој дали таа ке се мачи со него можеби баш таа мисли подобро ке и биде без неа
е ок разбирам ја сакал ама тоа не значи дека веке нема никогаш пак да сака ( скоро сите во животот после прекин на врска со особа која сме ја сакале сме го помислиле истото ама по некое време за многу испаднало друго -дека всушност пак можат да сакаат уште повеке и од предходниот пат
ОК разбрав дека се му се собрало ама Боже мили зар на 20 години да несака да живее ( уф ми иде да го претепам преку пц и да му кажам што значи да се живее со неизлечива болест со која мора да се бориш цел живот е тогаш ке сака да живее)
--- надополнето: 5 септември 2012 во 03:05 ---
И така. Ја терам до 75-80 и почињам со кока. И почњам со гејминг само што ќе се пензионирам. Не е гејминг за кога си млад бе. Оди легни нешто дур ги имаш годините и колку толку убав си. После ќе киснеш пред комп. Кога нема да ти се дига.
и јас планирам после пензија да дувам да слушам транс и да се алкохолизирам

Z

zmej gorjanin

Гостин
дечково сака да се замоубие затоа што татко му бил копиле -па што ако бил не е единствен
поради што малку заработува- значи не се труди за повеке
мајка му се грижи и му помага на секој начин - а тој сака да ја зацрни за цел живот (ако таа има живот после после самоубиство на детето свое)
НИКАДЕ НЕ СПОМЕНА ДЕКА Е БОЛЕН ОД НЕИЗЛЕЧИВА БОЛЕСТ
НИКАДЕ НЕ СПОМЕНА ДЕКА Е ТЕЖОК ИНВАЛИД СО БОЛКИ И ТОВАР НА ДРУГИТЕ
НИКАДЕ НЕ СПОМЕНА ДЕКА БИЛ ФИЗИЧКИ МАЛТРЕТИРАН
НИКАДЕ НЕ СПОМЕНА ДЕКА Е САМ НА СВЕТОТ (ИМА МАЈКА АЛОООООО МАЈКА КОЈА МУ ПОМАГА НА СЕКОЈ НАЧИН)
НИКАДЕ НЕ СПОМЕНА ДЕКА ИМА ТЕШКИ ПОСЛЕДИЦИ ОД ВОЈНА.
НИКАДЕ НЕ СПОМЕНА ДЕКА ЗАГЛАВИЛ НА ХЕРОИН ИЛИ НЕКОЈА ДРУГА ТЕШКА ДРОГА
НИКАДЕ НЕ СПОМЕНА ДЕКА Е ПРЕД ПЕНЗИЈА- НАПРОТИВ МЛАД Е И НЕ ЗАРАБОТУВА ДОВОЛНО, ИМАЛ ДОЛГОВИ И МАКА КАКО И 2/3 ОД МАКЕДОНИЈА
А ПОМИСЛИЛ ЛИ ДЕКА КЕ НАЈДЕ ПОДОБРА РАБОТА ПА МАЛКУ ДА СЕ ПОТРУДИ ДА ПОБАРА ПОВЕКЕ ИЛИ ПОДАЛЕКУ А?
вика татко му не го сакал, не осетил љубов, бабаму не го погалила ха па и кај многу други е таква ситуација ако не и полоша па се трудат тие да бидат подобри родители
Девојката го напуштила - вика ако подобро така од колку да се мачи со мене а од кај знае тој дали таа ке се мачи со него можеби баш таа мисли подобро ке и биде без неа
е ок разбирам ја сакал ама тоа не значи дека веке нема никогаш пак да сака ( скоро сите во животот после прекин на врска со особа која сме ја сакале сме го помислиле истото ама по некое време за многу испаднало друго -дека всушност пак можат да сакаат уште повеке и од предходниот пат
ОК разбрав дека се му се собрало ама Боже мили зар на 20 години да несака да живее ( уф ми иде да го претепам преку пц и да му кажам што значи да се живее со неизлечива болест со која мора да се бориш цел живот е тогаш ке сака да живее)
--- надополнето: Sep 5, 2012 1:05 AM ---

и јас планирам после пензија да дувам да слушам транс и да се алкохолизирам
Девојче без разлика колку и да имаш години, без осет си. Некако ги разбирам тие што им е тешко и се отвараат на оваа тема барајќи само да бидат сослушани, потребно им е пријателство, внимание итн.. Ама па таквите ко тебе кои што се знаат во живот никогаш не ги разбрав.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Самоубиството не е секогаш лоша работа. Стварно ми ги потековте мадава со тоа „со самоубиство ништо не се решава“.

Има една работа што ми се допаѓа кај самоубиството - тоа што ти решаваш кога и како.
Пример, баба ми последнве 7-8 години се мачеше со мозочни удари. Полека полека и се земаа делови од телото. Прво едната нога, потоа и раката на таа страна од телото, па потоа и говорот. На крај беше врзана за кревет, не можеше да оди во вц сама, носеше пелени и катетар. Мораше да ја рани жена, не можеше сама ништо. Ја да бев на нејзино место ќе се самоубиев. Зашто да го трпам тоа? Размисли какво понижење е тоа. Да дојдеш до тој степен. Ај таа не можеше и да сакаше, ама да ти дијагностицираат рак и ти речат имаш 5% шанса да живееш, а за да преживееш ќе треба хемотерапија до крај... мислам тоа е но брејнер. Изборот ми е сега сам да си пресудам или до поледен момент да се мачам? Тоа не воопшто избор. Живот кај што не можеш да бидеш среќен и едино можеш да трпиш болки не е живот. Има точка каде јас лично го оправдувам самоубистовото. Проблемот е што луѓето погрешно проценуваат кога е време да се отпишат себеси од живите. Тоа е проблемот.

И не мора болен да бидеш. Наполни 75 земи ги тие пари што си ги заштедил и почни да дуваш. До крај. Мислам што имаш да изгубиш, не е како цел живот да е пред тебе. Ќе отупиш? Нема да ти работи мозокот? Па и вака не ти работи! Да се дрогираш ко си млад е глупо, да се дрогираш коа си пред умирање, кога те болат коските, имаш милијон и една болест и дома ти е ко во аптека и се чудиш за што да живееш.... баш е разумно. Сто пати повеќе би сакал да умрам среќен, од нешто што јас самиот сум го предизвикал, отколку старост или некоја болест да ме кутне.

Означив твој зборови за кој сакам да дебатираме.
Очигледно ти сметаш дека во животот цело време сите треба да бидеме среќни, да немаме болки, да бидеме млади, да не се мачиме, да бидеме здрави, да бидеме цело време сексуално активни.
И очигледно е дека сметаш дека ако сме, несреќни, болни, стари,грди, имаме болки и не ни се дига, дека таквиот живот не вреди и дека сами треба да решиме „ како и кога
Но забораваш некој работи:
1. Никој не е роден по сопствена волја, па да има право со сопствена волја да прекине со живеење. Чинот на раѓање е дело на Природата или ( ако повеќе ти одговара ) на Господ
2. Кој си ти да се спротивставиш на Природата?
3. Многу луѓе се раѓаат и уште од детството се несреќни, болни грди и така натаму
4. И тие што околу нас се, болни, грди, имаат болки, стари и не им се дига и тие придонесуваат да Светот биде таков каков што е и без нив би било се поинаку
5. Зошто мислиш дека животот вреди само ако ни е убаво?

Мое е мислење дека животот треба да се живее до крај таков каков што е.
Стоички....
До последниот здив...

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Означив твој зборови за кој сакам да дебатираме.
Очигледно ти сметаш дека во животот цело време сите треба да бидеме среќни, да немаме болки, да бидеме млади, да не се мачиме, да бидеме здрави, да бидеме цело време сексуално активни.
И очигледно е дека сметаш дека ако сме, несреќни, болни, стари,грди, имаме болки и не ни се дига, дека таквиот живот не вреди и дека сами треба да решиме „ како и кога “
Но забораваш некој работи:
1. Никој не е роден по сопствена волја, па да има право со сопствена волја да прекине со живеење. Чинот на раѓање е дело на Природата или ( ако повеќе ти одговара ) на Господ
2. Кој си ти да се спротивставиш на Природата?
3. Многу луѓе се раѓаат и уште од детството се несреќни, болни грди и така натаму
4. И тие што околу нас се, болни, грди, имаат болки, стари и не им се дига и тие придонесуваат да Светот биде таков каков што е и без нив би било се поинаку
5. Зошто мислиш дека животот вреди само ако ни е убаво?

Мое е мислење дека животот треба да се живее до крај таков каков што е.
Стоички....
До последниот здив...
Ај да дебатираме... Еве за првиот пост не се слагам...
Да никој не е роден со своја воља, но... за разлика од животните кои немаат сопствена воља, или доволно развиена свест, ние како луѓе барем имаме можност и слобода ако не за раѓање да одлучиме за својата смрт(е сеа не дека подржувам самоубиство, туку сепак ради дебатирање... добро е што ја имаме таа слобода на избор за тоа дали ќе се самоубиеме или ќе продолжиме да живееме додека придодата не не кутне...) сепак како што напомена љубопитниот(Curious) дека некогаш во одредени ситуации како што е долга старост проследена со тешкотии од разни причини според мене би било ок и прифатливо доколку се одлучи на еутаназија(сепак и тоа зависи од ситуација и од човек до човек) Сепак мислам дека секој си има право на свој избор дали било за живот или за смрт(која и онака е неизбежна, и не треба да се плаши човек од неизбежноста... И плус смрта и раѓањето се дел од живото) Но...

За вториот болд се слагам 100% Сепак мисам дека ако имаш малце повеќе интелигенција и свест ќе сватиш дека уствари што има да го прекинуваш живото пред време кога и онака еден ден ќе си прекине сам... од тебе е битно да пробаш да си го направиш што поинтересен, поисполнет, и се разбира најбитниот дел што е можно посвесен од момент во момент...
"И тоа ќе помине" би било реалната мисла која би те водела во живото и во добро и во лошо...(бидејки за во лошо лесно ќе речеш... И ова ќе помине... финтата е да си свесен дека и во добро истата мислa е исто толку точна...)
И уште нешто...(мое мислење) Смрта не постои(знам дека многу нема да се сложат и очигледен е фактот дека телото умира, но... сепак свеста продолжува да постои... иако научно не е докажано, ниту пак спротивното на ова) И то... и то...;)

В

Вештерот

Гостин
Интересна дебата. Мислам дека сепак не треба да му се дава толку значење на начинот на тоа кој како го завршил животот и да се прават морални судови. Многу поважно е што направил човекот кога бил жив. Дали се потрудил да живее колку толку добро (нормално има и тешки ситуации тоа е дел од животот, но воглавном да биде задоволен човекот)? И најважно од се е дали направил доволно за луѓето кои ги сакал (најчесто фамилијата и пријателите) и му значеле нешто да го паметат по добро?

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Ај да дебатираме... Еве за првиот пост не се слагам...
Да никој не е роден со своја воља, но... за разлика од животните кои немаат сопствена воља, или доволно развиена свест, ние како луѓе барем имаме можност и слобода ако не за раѓање да одлучиме за својата смрт(е сеа не дека подржувам самоубиство, туку сепак ради дебатирање... добро е што ја имаме таа слобода на избор за тоа дали ќе се самоубиеме или ќе продолжиме да живееме додека придодата не не кутне...)
Aјде да дебатираме..
Ти сам можеш да одлучуваш само за тоа што е твое
На пример имаш точак и можеш да одолучиш или не да одлучиш да го продадеш... фрлиш во ѓубре... или подариш.и тн. Зашто тоа го можеш? Затоа што точакот е твој, си го купил или слично и можеш да правиш со него што сакаш. Ако многу стар, нема делови, тешко се поправа, ти едноставно ќе го фрлиш точакот.
Но животот не е твоја сопственост. Живото е дело на Природата и ти тука немаш сопственички права, па да одлучуваш „ како и кога “

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Aјде да дебатираме..
На пример имаш точак и можеш да одолучиш или не да одлучиш да го продадеш... фрлиш во ѓубре... или подариш.и тн. Зашто тоа го можеш? Затоа што точакот е твој, си го купил или слично и можеш да правиш со него што сакаш. Ако многу стар, нема делови, тешко се поправа, ти едноставно ќе го фрлиш точакот.
Но животот не е твоја сопственост. Живото е дело на Природата и ти тука немаш сопственички права, па да одлучуваш „ како и кога “
Да, но кој си ти...? кој е тој што го живее и како што викаш го добил на поклон животов...? И да добиеш точак за поклон ти можеш комотно да го фрлиш во губре нели, иако не бил твој... така и со овој живот... имаш целосна слобода на избор дали ќе живееш или не(да неблагодарно е да се фрли поклон безразлика каков е, посебно ако поклонот е живот) И нема кој да ти суди ако целиш кон тоа... самиот си судија на себе си со сите постапки што ги правиш, биле свесни биле несвесни...

В

Вештерот

Гостин
Aјде да дебатираме..
Хм. Од твоето тврдење произлегува дека за да одлучуваш за делата на природата треба да имаш сопственички права. Зклучувам од напишаното дека сопственичките права за своите дела ги има природата. Плус тоа треба да се дефинира какви се тие права.
Прашање: Што е со кислородот што го дишеме кој е дело на природата. Како е во тој случај? По твојава логика произлегува дека немаме сопственички права. Дали смееме да го дишеме то ест земаме за себе и претвораме во цо2?

п.с. Сфаќам дека поентата ти е да не се прават самоубисвта и тука си потполно во право. Сакав само да те натерам да употребиш малку посилни аргументи.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Да, но кој си ти...? кој е тој што го живее и како што викаш го добил на поклон животов...? И да добиеш точак за поклон ти можеш комотно да го фрлиш во губре нели, иако не бил твој... така и со овој живот... имаш целосна слобода на избор дали ќе живееш или не(да неблагодарно е да се фрли поклон безразлика каков е, посебно ако поклонот е живот) И нема кој да ти суди ако целиш кон тоа... самиот си судија на себе си со сите постапки што ги правиш, биле свесни биле несвесни...
Живото не си го добил како подарок... Тоа не е нешто материјално па да може да се даде, продаде, купи, фрли или на друг начин да се прави што сака. Животот е живот . И тука немаш никаква слобода на одлучување
Можеш да одлучуваш за нешто друго. Можеш да судиш за други работи но не и за животот.
На пример да можев да одлучам, јас стално би бил на возраст од шесто оделение. Тогаш си доволно голем да помалите не можат да те тепаат и супер ти е цело време си играш. Ама не може не е работава со бирање. Животот мора да се живее таков каков што е
--- надополнето: 5 септември 2012 во 09:13 ---
Хм. Од твоето тврдење произлегува дека за да одлучуваш за делата на природата треба да имаш сопственички права. Зклучувам од напишаното дека сопственичките права за своите дела ги има природата. Плус тоа треба да се дефинира какви се тие права.
Прашање: Што е со кислородот што го дишеме кој е дело на природата. Како е во тој случај? По твојава логика произлегува дека немаме сопственички права. Дали смееме да го дишеме то ест земаме за себе и претвораме во цо2?

п.с. Сфаќам дека поентата ти е да не се прават самоубисвта и тука си потполно во право. Сакав само да те натерам да употребиш малку посилни аргументи.
Кислородот што го дишеме е исто дело на Природата и кој е жив може слободно да дише колку сака и да го претвара во јаглен диоксид, а Природата подготвила и обратно - растенијата це-о-два да го претвараат во о - два

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
(Мој) Заклучок... Иако роден без сопствена воља... живеј го живото свесно од момент во момент(секогаш продлабочувајкија свста... и набљудувај) за да кога смрта дојде по тебе да те земе... останеш свесен и свесно умреш(т.е. напуштиш телото) за да можеш свесно и со споствена воља да си бираш што како и зашто после тоа... оти не постои крај... Но до тогаш...
Една мисла...
Не е битно дали има живот после смрта, битно е дали си бил жив за време на живото...

Поздрав...(y)

Kajgana Shop

На врв Bottom