Студирање во Словенија

Memento Mori

Yeah science, bitch!
Член од
24 август 2009
Мислења
1.132
Поени од реакции
1.562
Лелејјј уште 1 недела,не можам да чекам више..

W

Werther

Гостин
Да не знае некој како оди работата со размена на студенти ?

Член од
8 јули 2012
Мислења
19
Поени од реакции
4
Здраво дечки,
Јас сега ќе бидам четврта година и сакам да студирам стоматологија во Љубљана и ако случајно ме примат нешто што најмногу ќе ми треба е стипендија..за таа Зоисовата слушнав дека зависи од просекот за било кои студенти, а после ми рекоја дека била само за студенти со словенско државјанство, ако некој знае што е најново нека пиши :)
Друго што ме интересира од вас поискусните какви се условите за студентска работа?
Ако има некој што студира стоматологија во Љубљана или Марибор би му била благодарна ако ми кажи нешто подетално.
Вие што чекате резултати, сигурно сте возбудени и дај боже да ве примат , се надевам истото ќе го преживеам наредната година.
Поздрав ;)

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
Здраво дечки,
Јас сега ќе бидам четврта година и сакам да студирам стоматологија во Љубљана и ако случајно ме примат нешто што најмногу ќе ми треба е стипендија..за таа Зоисовата слушнав дека зависи од просекот за било кои студенти, а после ми рекоја дека била само за студенти со словенско државјанство, ако некој знае што е најново нека пиши :)
Друго што ме интересира од вас поискусните какви се условите за студентска работа?
Ако има некој што студира стоматологија во Љубљана или Марибор би му била благодарна ако ми кажи нешто подетално.
Вие што чекате резултати, сигурно сте возбудени и дај боже да ве примат , се надевам истото ќе го преживеам наредната година.
Поздрав ;)
Реално ќе ти кажам дека стипендија нема шанси, државната ја укинаа, а зоисовата многу тешко е да се добие!
За работа не е толку тешко да се најде, но не верувам дека ќе имаш време за истата! Медицинските факултети бараат целосно посветување на учењето, а и ќе имаш доста пракса!
Не е како кај нас, одиш во 8 на сабајле и си завршуваш во 12! Ваму факултетот е цел ден!
Посебно ваквите факултети!

Memento Mori

Yeah science, bitch!
Член од
24 август 2009
Мислења
1.132
Поени од реакции
1.562
Реално ќе ти кажам дека стипендија нема шанси, државната ја укинаа, а зоисовата многу тешко е да се добие!
За работа не е толку тешко да се најде, но не верувам дека ќе имаш време за истата! Медицинските факултети бараат целосно посветување на учењето, а и ќе имаш доста пракса!
Не е како кај нас, одиш во 8 на сабајле и си завршуваш во 12! Ваму факултетот е цел ден!
Посебно ваквите факултети!
Јагодче а да те прашам дали може да се земе стипендија според успехот во средно/матура или мора у прва година просек?

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
Јагодче а да те прашам дали може да се земе стипендија според успехот во средно/матура или мора у прва година просек?
Од успехот од средно многу тешко се добива Зоисова!
А во прва година мораш висок просек да имаш за истата 9 и пол, за да земеш во втора година! Затоа истата ја даваат само на надарени студенти!

Memento Mori

Yeah science, bitch!
Член од
24 август 2009
Мислења
1.132
Поени од реакции
1.562
Од успехот од средно многу тешко се добива Зоисова!
А во прва година мораш висок просек да имаш за истата 9 и пол, за да земеш во втора година! Затоа истата ја даваат само на надарени студенти!
А ја имам просек 5.00 во средно дали има шанса да земам Зоисова?

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
А ја имам просек 5.00 во средно дали има шанса да земам Зоисова?
Пробај ништо не можеш да изгубиш! :cool: Мислам дека со 5.00 имаш шанса! Ако имаш и некои сертификати од некои натпревари, и тие испрати ги...
Среќно :X3: ти држам палци! :)

Член од
29 август 2012
Мислења
51
Поени од реакции
2
здраво на сите.....јас сум сега 4 година и би сакал да студирам во словенија несто во областа медицина ......ме интересира ако знае некој да ми каже кога се уписите за тамошните факултети кои документи треба да бидат спремни ...и кога е конкурсо за оваа стипендијава со просек сто треба да имаш ве молам казетеми ако знаете :)

Член од
22 јули 2012
Мислења
17
Поени од реакции
1
Ако некој што аплицирал во Словенија го известат дали е примен нека каже, да знам отприлика кога треба да има резултати...благодарам однапред

D

Drima94

Гостин
укинувањето на партиципацијата мислам дека важи за сите.
иначе за јазикот шо викаш дека треба да се полага зависи од факултетот.на пример ако си на електро шибаш директно, без полагање на тестови :)
a da te prasam jas imam bugarski pasos no sepak nemam dovolno uspeh za da vlezam vo drzavnata kvota na ekonomskiot fakultet e sega dali mozi da si gi plajcam godinite privatno ?
--- надополнето: 3 септември 2012 во 19:23 ---
zdravo da ve prasam dali ima nekoj bilo kakvi informacii za ekonomskiot fakultet vo ljubljana i koj smerovi gi ima ponudeno?..dali moram da vlezam vo drzavnata kvota za da studiram tamu ili mozi da si gi plajcam godinite privatno ?i kolku pari e ?...zatoa sto nemam dovolen uspeh za da vlezam vo drzavna kvota... no imam bugarski pasos i ne mi e problem za prestojot i za da najdam rabota .. dali so edna plata ke mozam i da go plakam fakultetot i da ziveam...tolku mnogu prasanja a nikakov odgovor :/

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
a da te prasam jas imam bugarski pasos no sepak nemam dovolno uspeh za da vlezam vo drzavnata kvota na ekonomskiot fakultet e sega dali mozi da si gi plajcam godinite privatno ?
--- надополнето: 3 септември 2012 во 19:23 ---
zdravo da ve prasam dali ima nekoj bilo kakvi informacii za ekonomskiot fakultet vo ljubljana i koj smerovi gi ima ponudeno?..dali moram da vlezam vo drzavnata kvota za da studiram tamu ili mozi da si gi plajcam godinite privatno ?i kolku pari e ?...zatoa sto nemam dovolen uspeh za da vlezam vo drzavna kvota... no imam bugarski pasos i ne mi e problem za prestojot i za da najdam rabota .. dali so edna plata ke mozam i da go plakam fakultetot i da ziveam...tolku mnogu prasanja a nikakov odgovor :/
ЕУ и Македонските студенти не плаќаат за студиите! Тие што се запишуваат вонредно плаќаат!
www.ef.uni-lj.si - страната на факултетот
Во Љубљана за стан би плаќал 200 евра! Се на се 300 до 350 евра би трошел на месец, ако не си трошајлија! За работа зависи ако ти фаќа црпката :), имаш шанса преку студентски сервис!

Kajgana Shop

На врв Bottom