Помош, софтверски проблеми и совети

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
1. Не го барам тоа, ова е Interface (менијата да се македонски), мене ми треба Spell Check да прави
2. Ај пробај симни го :)
Овде има табела дали поедини јазик подржува спел чек и хелп, за македонскиот и двете ги има :)
Јазичните подршки за МОфис 2003/2007 и2010 се тука
Овде го има истото за доунлоад плус скрин типсовите да се на македонски

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Овде има табела дали поедини јазик подржува спел чек и хелп, за македонскиот и двете ги има :)
Го проба, проверено е?

Invader

I am not in danger, I am the danger!
Член од
17 ноември 2008
Мислења
18.021
Поени од реакции
22.930
Почна нешто многу да ми се губи лаптопов во последно време.
1. Каде и да кликнам кога сум на Мозила, ми се појавува онаа црта за пишување и нон стоп трепка, ама нормално ништо не можам да пишувам. Ова сигурно е до Мозила, затоа што истото не го прави на Хром.
2. Некогаш се случува на десктоп, да ми е селектиран некој шорткат, кој пробувам да го отштиклирам со тоа што кликнувам на празно, се отштиклирува ама кога ќе кликнам десен клик пак се штиклира(автоматски) иако сум кликнал на празно и ми ги дава опциите од шорткатот.
3. Кога ќе ја минимизирам Мозила и кликнам пак долу, да ја вратам ми се уклучува од почеток, а не го враќа прозорецот кој веќе е уклучен. Единствена опција е со алт+таб.
4. Пред 2 дена само што го уклучив, по 5 минути ми се појави оној плав екран и се рестартира, после тоа работеше нормално, исто и вчера. Денес пак иста ситуација, плав екран, рестарт и еве работи нормално.

Не знам искрено што да правам.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Почна нешто многу да ми се губи лаптопов во последно време.
1. Каде и да кликнам кога сум на Мозила, ми се појавува онаа црта за пишување и нон стоп трепка, ама нормално ништо не можам да пишувам. Ова сигурно е до Мозила, затоа што истото не го прави на Хром.
2. Некогаш се случува на десктоп, да ми е селектиран некој шорткат, кој пробувам да го отштиклирам со тоа што кликнувам на празно, се отштиклирува ама кога ќе кликнам десен клик пак се штиклира(автоматски) иако сум кликнал на празно и ми ги дава опциите од шорткатот.
3. Кога ќе ја минимизирам Мозила и кликнам пак долу, да ја вратам ми се уклучува од почеток, а не го враќа прозорецот кој веќе е уклучен. Единствена опција е со алт+таб.
4. Пред 2 дена само што го уклучив, по 5 минути ми се појави оној плав екран и се рестартира, после тоа работеше нормално, исто и вчера. Денес пак иста ситуација, плав екран, рестарт и еве работи нормално.

Не знам искрено што да правам.
Скенирај со Hitman Pro & Malwarebytes, ичисти со Ccleaner и инсталирај најнови драјвери за графичката- ако имаш Nvidia избери custom инсталација, и потоа селектирај perform clean installation.

Исто така абдејтувај Firefox, горе лево>Help>About Firefox.

Invader

Член од
17 ноември 2008
Мислења
18.021
Поени од реакции
22.930
Скенирај со Hitman Pro & Malwarebytes, ичисти со Ccleaner и инсталирај најнови драјвери за графичката- ако имаш Nvidia избери custom инсталација, и потоа селектирај perform clean installation.

Исто така абдејтувај Firefox, горе лево>Help>About Firefox.
Скенирав и го исчистив со тие програми, ги избришав сите проблеми, инсталирав драјвери и го рестартирав. После 5 минути, пак ми се појави плав екран, на кој што пишуваше нешто disk damage, не можев да прочитам, затоа што брзо го снемува и се рестартира. Ептен споро работи. Ставив сите корисни работи на усб и чекам само кога ќе падне после долга и исцрпна борба:(

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
HDD regenerator - Zamunda, инсталирај и избери поправка - регенеација на блоковите.

Хардот ти е пред умирање.

Скенирав и го исчистив со тие програми, ги избришав сите проблеми, инсталирав драјвери и го рестартирав. После 5 минути, пак ми се појави плав екран, на кој што пишуваше нешто disk damage, не можев да прочитам, затоа што брзо го снемува и се рестартира. Ептен споро работи. Ставив сите корисни работи на усб и чекам само кога ќе падне после долга и исцрпна борба:(

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
И јас ги најдов овие, ама пробај симни Македонски да видиш.... НЕМА!

haCk0r

Customization Windows OS
Член од
8 јануари 2009
Мислења
4.291
Поени од реакции
1.583
Да земеш еден формат да удриш на цел диск со се C и D па после види дали ке има плави екрани, нема точно објаснување за плав екран само може да погодуваме, нај често ако е хдд пред цркнување симптомот е замрзнување на компјутерот сред работа или сред ботирање па да го чекаш 10 мин за да ботира

Значи ке земеш ке го форматираш дискот незнам што Windows користиш дали е XP Vista/7 цел диск ке го бришеш па после ке го поделиш на C и D па ке го форматираш

Invader

Член од
17 ноември 2008
Мислења
18.021
Поени од реакции
22.930
Dark HaCkeR Па може некако да се провери, дали хдд е пред цркнување, без да го форматирам? Стварно имам превише работи на него, собирани 2 години вредни 100+гб.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Dark HaCkeR Па може некако да се провери, дали хдд е пред цркнување, без да го форматирам? Стварно имам превише работи на него, собирани 2 години вредни 100+гб.
Пушти го со HDD Regenerator една вечер нека помине се, види колку бед сектори и Delay ќе најде

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
SMART вредностите ке кажат одма, ХДД сентинел или ХДтуне симни и дај скриншот од СМАРТ. Сентинелот е бољи

Invader

Член од
17 ноември 2008
Мислења
18.021
Поени од реакции
22.930
SMART вредностите ке кажат одма, ХДД сентинел или ХДтуне симни и дај скриншот од СМАРТ. Сентинелот е бољи
Ни принтскрин не работи, морав гадвин да симнувам.

Еве што ми пишуваше, кога ќе идам на overview:
There are 61 weak sectors found on the disk surface. They may be remapped any time in the later use of the disk.
At this point, warranty replacement of the disk is not yet possible, only if the health drops further.
It is recommended to examine the log of the disk regularly. All new problems found will be logged there.

It is recommended to continuously monitor the hard disk status.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
Ни принтскрин не работи, морав гадвин да симнувам.

Еве што ми пишуваше, кога ќе идам на overview:
There are 61 weak sectors found on the disk surface. They may be remapped any time in the later use of the disk.
At this point, warranty replacement of the disk is not yet possible, only if the health drops further.
It is recommended to examine the log of the disk regularly. All new problems found will be logged there.

It is recommended to continuously monitor the hard disk status.
Можеш Data колонатта да ја ставиш децимално(на десен клик) да ти покажува полесно е за читање пошо тие вредности ни трребаат али нема везе се гледа од No5 дека немаш ниеден ремапиран сектор што е најбитно, а од No196 дека исто така немаш ниеднаш појавен евент дека некој сектор е можеби бед/лош па треба да се ретестира.
Укратко ако пуштиш ХДД регенератор ке ти јави само Delays и толку. Хдд регenerator за да очисти такви Delays има финта а тоа е треба 2 пати да се пушти да изврти фулл....

Permanent delays mean that the hard drive has sectors with long access time. A drive with permanent delays is actually a failing drive and may cause data losses. You can try to regenerate such sectors using the "Regenerate all sectors in a range" option. Also, the delays can be regenerated in the “scan and repair” mode, if the following both conditions are met:
  1. The hard drive has been completely scanned at least 1 time.
  2. The hard drive does not contain bad sectors.
ако ти се чека 2 пати бујрум пушти го ако најде дилејс ке ги регенерира и тие.
Ништо страшно сеуште немаш со секторите, да ја избришеш партицијата ке ти јави 100% хелтх пошо највероватно ти се логички грешки на дискот од партицијата не се физички. Исто и со тие алатките на WD можеш зеро филл да му направиш. Најбрза алатка за тие delays да ги лоцираш на кој дел од дискот се и колкаво им е каснењето е со MHDD, го имаш овде и на било кое HirensBootCD, mhdd може и да брише дилејс,(тоа го има во опциите) али тоа само на празен диск без битни податоци се прави. Ако тие 64week сектори што ти ги јавил се логички грешки од партицијата тогаш и MHDD нема да ти најде сектори со значително каснење а тоа е да има куп сектори над 150мс како овој овде

Invader

Член од
17 ноември 2008
Мислења
18.021
Поени од реакции
22.930
Тие delays се толку битни, што толку можат да го успорат лаптопот и да предизвикуваат рестартирање на секое второ уклучување?

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
Тие delays се толку битни, што толку можат да го успорат лаптопот и да предизвикуваат рестартирање на секое второ уклучување?
До толку не, ептен некој битен фајл (драјвер или системски) да имаш на таков сектор али само би се укочил малку дур го прочита и пак би продолжил а не да ти рестартира. Vo Event view подобро ке најдеш што грешки имаш, ако е до дискот и за него ке имаш евент во евент вју,

Kajgana Shop

На врв Bottom