Рок музика и рокерски бендови

KohlBass

Dechak iz vode
Член од
1 јуни 2006
Мислења
1.485
Поени од реакции
36
Само ќе прашам, па ако има некој храбар да м даде аргументирано подржан одговор браво за него.
Која е причината поради која што поднаводници андерграунд фациве тврдат дека комерцијалата е срање? Ама сакам музички да објасните ако навистина знаете.

Се сомневам дека ќе одговори некој затоа што слушате само тоа што другарите ви кажуваат дека е добро.
Убаво кажа Гижо самите металци се негираат себеси и својата музика со тоа што пљукаат по HIM на пример. А и јас мислам така- а бе еден асален аргумент ќе биде ок само еден да прочитам. Ама не да е: затоа што се педери, затоа што се комерцијала. Ок де педери се и пејачот на џудас прист е педер ама он може да е а? Знаеме дека се комерцијала а бе дајте друга причина да видам, можам сега да набројам барем 10-ина бенда што секој што се нарекува себе рокер или металец ги слуша и сите 10 се комерцијала.

Ама ај да не ја тупам баш ме интересира дали ќе одговори некој сериозно.
Под комерцијала подразбирам музика која е правена за пари, најчесто по одредени шаблони за како тоа треба да изгледа поп песна, со веќе видени хармонии (по којзнае колку пати) и без никакво чуство. Ова самото по себе е одговор зошто мислам дека комерцијалата е срање. Со други зборови, не ја гледам уметноста во тоа. Иако комерцијалата како поим потекнува од друга страна - продавање милиони албуми, огромна публика итн. тоа може и квалитетен бенд да го прави.

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Под комерцијала подразбирам музика која е правена за пари, најчесто по одредени шаблони за како тоа треба да изгледа поп песна, со веќе видени хармонии (по којзнае колку пати) и без никакво чуство. Ова самото по себе е одговор зошто мислам дека комерцијалата е срање. Со други зборови, не ја гледам уметноста во тоа. Иако комерцијалата како поим потекнува од друга страна - продавање милиони албуми, огромна публика итн. тоа може и квалитетен бенд да го прави.
Јас сметам дека и бендови како slayer се комерцијала на некој начин.
Нивните албуми се продаваат во милионски тиражи, имаат огромна публика низ целиот свет, нивни спотови се вртат на mtv, се продаваат маици,капи, привезоци со нивни имиња. Во музички списанија има интервјуа, слики, и постери од нив и со нив.

Значи според тоа некомерцијала се само оние бендови кој што никој не ги знае:vozbud:woow едно време и јас значи бев андерграунд ама јас и останав така со мојот бенд:pos2:.

Има музика што е по radio-friendly и музика која што не е. Но тоа не значи дека едната е комерцијала а другата не е.

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
142
По дефиниција ако одиме така му доаѓа. Ама музиката неможе по дефиниција да се разделува.

Ама една дефиниција е екстремно точна. Комерцијала е кога продуцентот ти кажува што да ставиш во песната а што да исфрлиш за да ја направиш попривлечна за публиката.

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
По дефиниција ако одиме така му доаѓа. Ама музиката неможе по дефиниција да се разделува.

Ама една дефиниција е екстремно точна. Комерцијала е кога продуцентот ти кажува што да ставиш во песната а што да исфрлиш за да ја направиш попривлечна за публиката.
Точно е ова. Според мене продуцентот треба да направи модификации на звукот, да каже овде појше вокал овде намалена дисторзија и такви слични работи.
Ама никако не смее во креативниот процес да се меша!

KohlBass

Dechak iz vode
Член од
1 јуни 2006
Мислења
1.485
Поени од реакции
36
Јас сметам дека и бендови како slayer се комерцијала на некој начин.
Нивните албуми се продаваат во милионски тиражи, имаат огромна публика низ целиот свет, нивни спотови се вртат на mtv, се продаваат маици,капи, привезоци со нивни имиња. Во музички списанија има интервјуа, слики, и постери од нив и со нив.

Значи според тоа некомерцијала се само оние бендови кој што никој не ги знае:vozbud:woow едно време и јас значи бев андерграунд ама јас и останав така со мојот бенд:pos2:.

Има музика што е по radio-friendly и музика која што не е. Но тоа не значи дека едната е комерцијала а другата не е.
Баш заради тоа што и бендови како Slayer се комерцијални од причините како што ги наведе, а сепак поседуваат одреден квалитет (и покрај тоа што не ги сакам, сепак се еден од најголемите метал бендови) не ја делам комерцијалата на тоа кој продава повеќе а кој помалку албуми, привезоци, интервјуа...

B

black angel

Гостин
cekajte malce smirete se nikoj niso ne rece deka komercijalnite bendovi se sranje, ja ne velam deka HIM se sranje gi postuvam zatoa so pravat dobra muzika so svoi motivi sea toa so sklucile dogovor so nekoj poznata discografska kuka ne gi pravi komercijala toa go napravile so pricina se razbira ima puno takvi bendovi koi od underground preminale na dogovori so poznati discografski kuki ili kompanii, kao cradle slayer,iron maiden itn. ako me razbirate ok.
Inace ne jan obvinuvajte sestra mi zs ja go napisav komentarot na koj gizo reagirase ostro takov izleze zs bev nakurcen itn da ne objasnuvam i ja mnogu.

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
cekajte malce smirete se nikoj niso ne rece deka komercijalnite bendovi se sranje, ja ne velam deka HIM se sranje gi postuvam zatoa so pravat dobra muzika so svoi motivi sea toa so sklucile dogovor so nekoj poznata discografska kuka ne gi pravi komercijala toa go napravile so pricina se razbira ima puno takvi bendovi koi od underground preminale na dogovori so poznati discografski kuki ili kompanii, kao cradle slayer,iron maiden itn. ako me razbirate ok.
Inace ne jan obvinuvajte sestra mi zs ja go napisav komentarot na koj gizo reagirase ostro takov izleze zs bev nakurcen itn da ne objasnuvam i ja mnogu.
Тоа е нормален процес на растење на секој добар бенд.

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
142
Никој не рече дека се срање.
Пак да повториме комерцијала не се мери со договор со куќа, или продадени плочи. Реален познавач на музика може многу добро да процени кои бендови се комерцијала а кои не. Комерцијалата се познава во самата музика. А понекогаш и во однесувањето на музичарите.

ToX!c

JuVeNtUs FaN
Член од
20 јуни 2007
Мислења
60
Поени од реакции
1
Од Rock музика највеќе ги сакам RHCP

MSV

Член од
24 март 2005
Мислења
2.423
Поени од реакции
38
Тоа е нормален процес на растење на секој добар бенд.
Абе види се бре...
Воле од 23 години си бре, не ти личи такви кретенски работи да кажуваш....
Какоф е тој "Нормален" процес на растење на бендот?!
Бендот е продукт што се здобива со многу нови карактеристики, и станува достапен за многу повеќе потрошувачи?!
Бендот е спакуван начин на живот, сместен на полица, чекајќи некој да го земе?!

Дај, или свесте те се, или убијте се веќе еднаш....:tapp:

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
142
Абе види се бре...
Бендот е продукт што се здобива со многу нови карактеристики, и станува достапен за многу повеќе потрошувачи?!

Ке дојдеш ли еднаш на форум без да имаш ПМС?

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Абе види се бре...

Една од здобиените карактеристики е мирис. Нели?:pusk:
ПМС-от удира и на здрав разум, ама кај тебе трајни последици оставил.

MSV

Член од
24 март 2005
Мислења
2.423
Поени од реакции
38
Пер, јас не те прашаф за тоа какви последици оставил ПМС-от кај мене....(а доста е веројатно е да врска си немаш што значи ПМС, па си го употребуваш онака на бафтаана, прави да изгледаш попаметно)

Јас многу убаво прашаф што и покрај тоа што имаш прилично многу години во задникот, те тера толку површно да ја резонираш музиката и музичката индустрија...
А тоа со карактеристиките....
Па например, сите зборуваат за прозорецот кон светот, никој не зборува за светот....Сите избираат начин на живот, никој не избира живот...
И онака, прилично е излишно да бараш аргументи за да ги оправдаш тие бендови што потпишале за мејџор лебел...Едноставно тие аргументи не постојат...Тие бендови не се тука за истата работа за која што сме дојдени јас и ти...Ниф ги интересира да си ја постават тезгата на пазарчето на место каде што проаѓаат повеќе луѓе и на крајот од денот да си купат ново ферари со заработувачката... Нема ама баш ништо друго што ги интересира, настрана од тоа што се маваат у гради дека се којзнае што, нема, нема ама баш ништо друго... Музиката не е работа, не е занимање, не е начин на живот побогу, не е тезга, метафизика е да ти објаснам што е....
Има миљион бендови на светов кој што се дојдени тука за тебе, ама баш само за тебе, за да споделат нешто со тебе, за да се радуваат заедно со тебе, за да плачат заедно со тебе, можеш да ги пипнеш да ги шутнеш да фрлиш зелка на ниф.... Најди ги таквите бендови, и заборави на овие другиве....И онака се мртви....
Гет д пикчр?:pipi:

Член од
19 август 2007
Мислења
11
Поени од реакции
0
Linkin Park :music2: ; Crawling ; breaking the habit ; Figure ; Don't saY....

The Rasmus (the best album ''in the shadows'')

MSV

Член од
24 март 2005
Мислења
2.423
Поени од реакции
38
Да, и јас планирам да ги полијам цвеќињата, одамна не сум го сторил тоа, веќе почињаат да венеат...:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom