Реинкарнација

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување

Верувате ли во реинкарнација?

• Да

Гласови: 274 58,4%
  • Не

Гласови: 128 27,3%
  • Не сум размислувал/а ...

Гласови: 67 14,3%

• Вкупно гласачи
    469
Абе зошто не смее... такво му е искушението изгледа... некој не смее да убива бубачки и да повредува било кој без разлика дали е повредуван... овој не смее без разлика на било што да користи Фуриеви трансформации...
Чудни се тие патишта, со срце се разбираат не со умот.
Батали...

Ама не сум арогантен во тврдењата-факт е дека нема доказ дека душата на пчеличката маја ќе појде кај новороденче нилски коњ?!?!?

Цврсто сум убеден во причинско последичниот однос-нема последица без причина.

Слободната волја не му контра на детерминизмот, барем не засега, но јас не зборувам за "физичко" објаснување туку научно значи тоа влече биологија+ Гранки,Хемија + гранки,Физика + гранки и.т.н

Ако нешто не знаеме не значи дека е необјасниво туку дека е еден вид на Gap кој ќе биде решен со текот на времето-ова е емпириски докажано.

Ние не сме совршени,,малку знаеме за темната материја која има важност,за нејзината енергија ние малку занаеме за Х работи-па не можеме да објасниме зошто вода на 80 степени побрзо замрзнува од вода на 25 степени-ова е енигма векови а фабриките прават сладоледи исползувајќи го ова.

Ние не сме совршени но сме блиску до подобро утре.

Не хаосот туку особините на материјата,фундаменталните сили.

Ние сеуште го немаме конечниот одговор дали вселената ќе продолжи со експанзија, дали ќе престане на статус кво или ќе имаме контракција и нов сингуларитет најверојатно,имаше и равенка за ова ама константно се менуваат податоци.

И каква реинкарнација,за 5 милијарди години сонцето има да не изгори и да уништи СЕ-дотогаш ако бебето(Циолковски како што велел) не ја напушти лулката тешко ќе биде-имаш СИГУРЕН крај на животот на оваа планета,уништување на биосфера НЕВИДЕНА катаклизма-кој во што ќе се регенерира-која е поентата на регенерацијата-надеж?? Верба?? Мравки да не газам, да не користам DDT ???

слободна воља му контрира на детерминизмот, еве ќе го земам ова како објаснување ако ми кажеш дека тие или јас сум у заблуда во некој дел објасни ми: http://www.youtube.com/watch?v=veqkUUOlLLE

кога мислев физика, мислев на све што произлегува од таа физика, и биологијата и хемијата се раководат по истите закони на физиката кои не ги знаеме баш целосно.

и тоа што се ствара како резултат на тие особини и закони на материјата по ортодоксно гледиште на науката, ако одзумираме и ја видиме големата слика пак или се детерминирани или се игри на шанси по квантна физика, исто како слободната воља.

кога мислев совршени, алудирав на она дека според тебе ти сметаш дека све можеме да разбереме, но можеби има работи кои се надвор од нашето сфаќање, исто толку колку што тие работи што ги знаеме ние би биле неспоредливи за сфаќањето на една мравка, логично би било да помислиме дека не сме и толку напредни за да сфатиме некои работи, можеби не е се како што изгледа, па и тоа што сметаш дека реинкарнација е само мамбо-џамбо њу-ејџ, можеби има позадина која е несфатлива за нас, можеби не е така како што ја замислуваш, или не можеш да ја замислиш, со самото тоа што имаш таква претстава за тоа која не ти е логична и смешна не можеш да ја отфрлиш како непостоечка.

слободна воља му контрира на детерминизмот, еве ќе го земам ова како објаснување ако ми кажеш дека тие или јас сум у заблуда во некој дел објасни ми: http://www.youtube.com/watch?v=veqkUUOlLLE

Не се разбравме-детерминизмот не смета на слободната волја бидејќи ја нема равенката која ќе предвиди апсолутно СЕ.

Друга работа,типот спомна и се вадеше со квантната физика прифаќајќи ја копенхаген интерпретацијата,а има уште две кои тврдат дека е детерминистичка(но не им одговараат па ја прифаќаат рандом,веројатност интерпретацијата) и дека тоа фали за обединување.

Другпат вакви видеа немојте ве молам се чувствувам како бот.

кога мислев физика, мислев на све што произлегува од таа физика, и биологијата и хемијата се раководат по истите закони на физиката кои не ги знаеме баш целосно.

За некои повеќе,за некои многу повеќе,кај некои има мистерии но ти кажав тоа се Gaps in our knowledge кои ќе биудат решени-времето докажа.

исто како слободната воља.

Слободната волја е друга работа-сакаш гласај за Бранко(кој е крив) за вмбло СЕЕДНО твој е изборот.

кога мислев совршени, алудирав на она дека според тебе ти сметаш дека све можеме да разбереме,

Па тежнееме одиме натаму.

мамбо-џамбо њу-ејџ, можеби има позадина која е несфатлива за нас, можеби не е така како што ја замислуваш, или не можеш да ја замислиш, со самото тоа што имаш таква претстава за тоа која не ти е логична и смешна не можеш да ја отфрлиш како непостоечка.

Како не е логична,па види ја анкетата Луѓето СЕ ПЛАШАТ од смртта-тоа е доволна причина дури дел од тие на анкетата се рисјани,исламисти а испаѓаат....кој ти знае какви верници Њу ејџ.

Што се однесува до другите примитивни форми на живот-ќе еволуираат.

ние би биле неспоредливи за сфаќањето на една мравка,

таа нема сфаќање-само инстинкт,таа нема слободна волја-зарем не е нечија душа заробена така...во беден инсект или лебарка.

Не се разбравме-детерминизмот не смета на слободната волја бидејќи ја нема равенката која ќе предвиди апсолутно СЕ.

Друга работа,типот спомна и се вадеше со квантната физика прифаќајќи ја копенхаген интерпретацијата,а има уште две кои тврдат дека е детерминистичка(но не им одговараат па ја прифаќаат рандом,веројатност интерпретацијата) и дека тоа фали за обединување.
врти-сучи испаѓа нема слободна волја било да е рандом, било да е све предвидливо, во двата случаи истото е ако го гледаме универзумот само во рамки на физиката. тоа што сакаш да кажеш дека разбираш повеќе модели од квантна физика не ја менува никако проблематиката.

Другпат вакви видеа немојте ве молам се чувствувам како бот.
оу, извини, немав таква намера... ама ипак јавно дискутираме може има и ботови што ќе сакаат да разберат :)

идејата беше дека можеби, и најверојатно сме далеку од вистинското сфаќање на нештата, можеби, и најверојатно после 1000, 2000 години луѓето тогаш ќе се смеат како сме размислувале. можеби (не тврдам) сепак универзумот е интилигентен склоп на енергија, можеби има спиритуална природа која е далеку од нашето сфаќање. ако го отфрлаш тоа како можност тогаш си само ограничен во својот систем на верувања. можеби велам, не сакам да наметнувам ништо.

таа нема сфаќање-само инстинкт,таа нема слободна волја-зарем не е нечија душа заробена така...во беден инсект или лебарка.

кој одлучува за нејзините постапки ако нема слободна волја? физиката? истото и прашање и за нас. детерминизам/физика (де факто роботи, робови на физиката испаѓаме) или игра на шанси (пак исто до негде), гледано научно од денешен аспект. трето нема... колку и модели да објаснуваш, тоа е тоа. освен ако не ги погледаме работите од малку поинаков аспект...

Слободната волја е друга работа-сакаш гласај за Бранко(кој е крив) за вмбло СЕЕДНО твој е изборот.

слободна волја е секоја постапка од најмала, од мислење, од мрдање на малото прсте па и до гласање на избори. слободна волја е во директна корелација со детерминизмот. денешниот модел на физика не предвидува ниту постоење на слободна волја во вистинска смисла ниту постоење на свест, па сепак ја имаме (барем за мене можам да бидам сигурен, не знам за другите). со тоа не знаеме што навистина сме ние, која е вистинската природа на нашето постоење, на реалноста и слично. не си размислил дека можда телото е само физичка машина што ја управуваме некако, и дека сме повеќе од само телото? нема да најдеш доказ за тоа во науката...

врти-сучи испаѓа нема слободна волја било да е рандом, било да е све предвидливо, во двата случаи истото е ако го гледаме универзумот само во рамки на физиката. тоа што сакаш да кажеш дека разбираш повеќе модели од квантна физика не ја менува никако проблематиката.

оу, извини, немав таква намера... ама ипак јавно дискутираме може има и ботови што ќе сакаат да разберат :)

идејата беше дека можеби, и најверојатно сме далеку од вистинското сфаќање на нештата, можеби, и најверојатно после 1000, 2000 години луѓето тогаш ќе се смеат како сме размислувале. можеби (не тврдам) сепак универзумот е интилигентен склоп на енергија, можеби има спиритуална природа која е далеку од нашето сфаќање. ако го отфрлаш тоа како можност тогаш си само ограничен во својот систем на верувања. можеби велам, не сакам да наметнувам ништо.

кој одлучува за нејзините постапки ако нема слободна волја? физиката? истото и прашање и за нас. детерминизам/физика (де факто роботи, робови на физиката испаѓаме) или игра на шанси (пак исто до негде), гледано научно од денешен аспект. трето нема... колку и модели да објаснуваш, тоа е тоа. освен ако не ги погледаме работите од малку поинаков аспект...

слободна волја е секоја постапка од најмала, од мислење, од мрдање на малото прсте па и до гласање на избори. слободна волја е во директна корелација со детерминизмот. денешниот модел на физика не предвидува ниту постоење на слободна волја во вистинска смисла ниту постоење на свест, па сепак ја имаме (барем за мене можам да бидам сигурен, не знам за другите). со тоа не знаеме што навистина сме ние, која е вистинската природа на нашето постоење, на реалноста и слично. не си размислил дека можда телото е само физичка машина што ја управуваме некако, и дека сме повеќе од само телото? нема да најдеш доказ за тоа во науката...
Има има доказ земи ги сега овие рускиве научници кои почнале да прават Аватари и викаат дека ке завршат за едно 20 години... значи сакаат свеста да ја префрлат во роботи кои ќе бидат во склад т.е. компатибилни да ја прифатат таа свест на човек, а он да може тотално да команда со тие роботи и сите нивни функции... зарем не е ова еден показател дека и науката се врти кон нешто посуптилно од досега прифатеното...? (y)

Ајде првен расчисти помеѓу физика и биологија психологија и неврологија.

И не може мравка да има свест или лебарка.

не си размислил дека можда телото е само физичка машина што ја управуваме некако, и дека сме повеќе од само телото? нема да најдеш доказ за тоа во науката...

Овие веруваа и како завршија, во писмото пишуваше We left our vehicles .

Слободна воља има само во случај ако свеста не е епифеномен на материјата .... во секој друг случај можеш да се качиш на Хималаите и да мочаш по животот.....а богами и да се исереш.
Сва среќа што не мора да се оди до Хималаите :cuc:

Слободна воља има само во случај ако свеста не е епифеномен на материјата .... во секој друг случај можеш да се качиш на Хималаите и да мочаш по животот.....а богами и да се исереш.
Сва среќа што не мора да се оди до Хималаите :cuc:
Ма каќи... материјата ти е епифеномен на свеста...;)

Мора да се спие, очи ми се затвараат :)
Да ставам нешто што не верувам дека некој на форумов го слушнал, за крај........имам некоја потреба да постирам клипчиња :)

Да ставам нешто што не верувам дека некој на форумов го слушнал, за крај........имам некоја потреба да постирам клипчиња :)
Имаш права ајде добар ноќ и добор музиче... еве нешто и од мене...:)

Ајде првен расчисти помеѓу физика и биологија психологија и неврологија.

И не може мравка да има свест или лебарка.

и биологијата и неврологијата истражуваат одредени материјални градби за поинакви цели од физиката. пак тие структури биолошки, невролошки се физички, на фундаметално ниво се истите градбени единици и подлежат на истите физички закони. така да разграничувањето на повеќе научни гранки не игра никаква улога, не можеш да тврдиш се е детерминирано ама имаме слободна волја заради клетките и невроните.

и кој вика дека не може мравка да има? можеби нема само-свест како нас, ама има свест, многу голема и битна разлика.

Овие веруваа и како завршија, во писмото пишуваше We left our vehicles .
гледаш, не требаше да размислувам дека такво нешто е можна опција, сигурно ќе ме доведе до самоубиство :)

Еј го слушаш Dr.Kucho(y)

Е ова е маестрално.

и биологијата и неврологијата истражуваат одредени материјални градби за поинакви цели од физиката. пак тие структури биолошки, невролошки се физички, на фундаметално ниво се истите градбени единици и подлежат на истите физички закони.

Не ФИЗИЧКИ туку природни закони, и остави ја физиката-има друга цел за изучување, ако веќе се освренеме кон реинкарнација ни треба псеудонаука а тоа НЕ е наука,јас цело време ти велам дека играте на картата МОЖЕБИ а не ТАКЕ е-ме разбираш??

така да разграничувањето на повеќе научни гранки не игра никаква улога, не можеш да тврдиш се е детерминирано ама имаме слободна волја заради клетките и невроните.

Токму поради погоре посоченото е важно.

и кој вика дека не може мравка да има? можеби нема само-свест како нас, ама има свест, многу голема и битна разлика.

Што е сега имаме само-свест и свест??!?!

Имаме само реинкарнација и реинкарнација??

Мравките немаат свест,да имаа пред илјада години ќе беше ова

Ги води инстинктот за преживување-не свест(било каква бидејќи свеста подразбира слободна волја-они немаат и другите примитивни форми на живот.)

гледаш, не требаше да размислувам дека такво нешто е можна опција, сигурно ќе ме доведе до самоубиство :)

Немај мака, лесно им било барбитурат, водка и џус-добитна смртна комбинација и тоа во сон, али поарно не размислувај да го напуштиш твоето Vehicle;)

мешаш свест, самосвест и интилегенција ;)

и дали физички, њутнови, фарадееви, природни криви прави или не знам кои сакаш да ги наредиш се водени од физиката, ништо не посочуваш со проширување и разграничување, а сегашната физика не признава слободна волја, моеш да бидеш и Стивен Хокинг и да имаш не знам какви познавања, тоа е тоа ;)

што не значи сегашната физика ги познава добро живите организми и пред се човекот, за разлика од тоа што би се претпоставило по тие познавања, имам свест и слободна волја, сум ентитет повеќе од физичко тело и за тоа доказите се субјективни, не можам на друг пренесам субјективно искуство. а за реинкарнација и слично има луѓе што отишле далеку понапред во истражувања такви, баш поради што го класифицирате тоа како квазинаука и се правите некакви интелектуалци не значи дека истото се коси со вистината.

а за реинкарнација и слично има луѓе што отишле далеку понапред во истражувања такви, баш поради што го класифицирате тоа како квазинаука и се правите некакви интелектуалци не значи дека истото се коси со вистината.

Се бшто нема научна поткрепа се коси со вистината.

Но дај информации за тие луѓе кои отишле понапред(само без видеа и англиски текст) јас барам било каков доказ,макар и псеудо, сакам да видам од друг агол-каде отишле тие луѓе,до кои заклучоци дошле врз основа на што-какви истражувања вршеле(немој да ми кажеш за јапонците кои на оризот му пееле,го фалеле и испаднало здраво растение а другиот кој го карале испаднал утка) значи не само истражувањата и методите ме интересираат,инструментите и.т.н.

Никој не се прави интелектуалец(од кај таков впечаток???) ако сакаш да дебатираш повели ако не имаш и свест и само-свест.

И растенијата се реинкарнираат- и они се форма на живот сепак и дали може дух на маруиуана да навлезе во некое новороденче па за време на пубертет цело време да пуши марихуана е оваа логика "држи вода";)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom