Почна поскапувањето на лебот

• Креатор на темата Sagan
  • Време на започнување

Чаре?

• Вкупно гласачи
    69

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Имаш во Кам Маркет по цена од 16 ден леб.
Kaсни едно парче од него и касни едно парче од прилепскиот на дрва печен, па види колку време ќе си заситен од тој леб и од ‘дрвениот‘.И Жито Лукс продаваа за 15 едно време, ама имаш чувство како цел леб да не ти е доволен за заситување :vozbud:

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Kaсни едно парче од него и касни едно парче од прилепскиот на дрва печен, па види колку време ќе си заситен од тој леб и од ‘дрвениот‘.И Жито Лукс продаваа за 15 едно време, ама имаш чувство како цел леб да не ти е доволен за заситување :vozbud:
Што знам, јас јадам по половина леб на јадење и од едниот, и од другиот.

П

Пепси_

Гостин
Bidejki jas cela godina pravam domasen leb vo najdobrata masina na Panasonic SD257 koja lani ja plativ 10500 od Tehnomarket eve gi trosocite za 960 gr neto tezina na crn leb 100% domasen dobien od brasno Tip 800 bez aditivi i bez kakao kako sto stavaat pekarite za da bide crn.Deka e brsnoto vo red se dokaz i crvite koi mnogu pati sum gi vadel dodeka sum go presejuval brasnoto.
Brasno Tip 800 za crn leb cini 30 denari kilo vo mlinot Matka. Potrebni se:
600Gr brasno Tip 800 i cini 18 den.
410ml voda cini 0.0123 den.
15gr. seker cini 0.63 den
15gr. sol cini 0.3 den
10ml zejtin cini 0.8 den
10gr suv kvasec. pakuvanje od 500gr. cini maksimum 150 denari. sto znaci 10gr cinat 3 den.
Dokolku se ukluci motorot za da go mesa testoto mereno so aparat trosi okolu 90W na saat a potrebni se 20 minuti mesanje za posle da stasuva testoto.Posle toa masinata komplet ja isklucuvam i go ostavam testoto da si stasa bez greac bidejki vremeto e toplo.Zimno vreme go stavam odozgora na termo pecka i go dobivam istiot efekt.Koga ke stasa uklucuvam opcija samo pecenje i na aparatot pokazuva potrosuvacka od okolu 560W koga raboti greacot no posle nekoja minuta greacot seisklucuva bidejki e ostvarena temperaturata a do krajot na pecenje od 40 do 50 minuti vo zavisnost od toa dali lebot ke bide pomalku ili poveke pecen ako greacot raboti 1 minuta togas okolu 40 sekundi e isklucen i se taka do kraj sto znaci on trosi efektivni okolu 30 minuti dodeka ostanatite 20 e isklucen poradi ostvarenata temperatura.Ako se zemat efektivnite 30W od motorot plus onie 280W potroseni od greacot ispagaat okolu 310W potrosena skapa struja koja so angazirana moknost od 33.33% i ddv od 18% cinat okolu 2.038 denari..
Na kraj vkupnite trosoci za domasen leb od 960 gr. praven na skapa struja vo masina iznesuvaat maksimum 24.8 denari.
Се убаво кажано,ама кај мене баба ми се рачно правеше и паметам дека по цела вреќа земавме брашно од дуќан. Немавме посебна печка или машини туку се печеше лебот во обична рерна за готвење која што многу повеќе троше а по малце пече. Можеби по евтино излева за малку ама кога ќе ставиш малтретирање и губење време не вреде.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
4.969
Поени од реакции
5.832
Се убаво кажано,ама кај мене баба ми се рачно правеше и паметам дека по цела вреќа земавме брашно од дуќан. Немавме посебна печка или машини туку се печеше лебот во обична рерна за готвење која што многу повеќе троше а по малце пече. Можеби по евтино излева за малку ама кога ќе ставиш малтретирање и губење време не вреде.
Kakvo maltretiranje?Zimas digitalna vaga i gi meris sostojkite.Gi stavas vo masina i uklucuvas opcija za mesanje.Cekas 20 minuti dodeka masinata go izmesi testoto i koga ke prestane ja isklucuvas masinata ja fadis kofickata nadvor i ja pokrivas so najlon za da stasuva okolu 2 saati zavisi kolku e toplo vo prostorijata.Koga ke stasa ja vrakas kofickata vo masina uklucuvas opcija za pecenje i go cekas lebot od 40 do 50 minuti dodeka se ispece.Ako e ova maltretiranje togas kupuvaj slama od prodavnica sto da ti kazam.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
само да прашам
од кога тоа Тинекс има своја пекара некаде на перо наков?!

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
По0скапи маслото за јадење маме му ебам.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.772
Поени од реакции
12.235
Кристал од сончоглед 90 и нешто -од сончоглед. Оние нерафинирани 100 и нешто.
Лебот можда нема одма да поскапи ама ќе ставаат се повеќе адитиви што е полошо него да го поскапат.

S

Stef Bachatero

Гостин
Kakvo maltretiranje?Zimas digitalna vaga i gi meris sostojkite.Gi stavas vo masina i uklucuvas opcija za mesanje.Cekas 20 minuti dodeka masinata go izmesi testoto i koga ke prestane ja isklucuvas masinata ja fadis kofickata nadvor i ja pokrivas so najlon za da stasuva okolu 2 saati zavisi kolku e toplo vo prostorijata.Koga ke stasa ja vrakas kofickata vo masina uklucuvas opcija za pecenje i go cekas lebot od 40 do 50 minuti dodeka se ispece.Ako e ova maltretiranje togas kupuvaj slama od prodavnica sto da ti kazam.
Остај ги они патиките ги мрзи да ги врзат камоли леб да сукаат,а колку е лесно...

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Na kraj vkupnite trosoci za domasen leb od 960 gr. praven na skapa struja vo masina iznesuvaat maksimum 24.8 denari.
Векна од 960 грама, 24,8 денари.
Мала споредба.. две векни од по 30 денари едвај достигаат 950 грама значи вкупно 60 денари.
Кога ќе се земе во обзир дека дома направеното е од суровини по малопродажни цени т.е. највисоките, кои се далеку повисоки од тие по кои набавува пекарската индустрија.. работава е ...
луд јебе збуњеног

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Ја малку јадам леб...дали две кришки дневно...тоа е добро :oops: ...мислам :unsure:

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Bidejki jas cela godina pravam domasen leb vo najdobrata masina na Panasonic SD257 koja lani ja plativ 10500 od Tehnomarket eve gi trosocite za 960 gr neto tezina na crn leb 100% domasen dobien od brasno Tip 800 bez aditivi i bez kakao kako sto stavaat pekarite za da bide crn.Deka e brsnoto vo red se dokaz i crvite koi mnogu pati sum gi vadel dodeka sum go presejuval brasnoto.
Brasno Tip 800 za crn leb cini 30 denari kilo vo mlinot Matka. Potrebni se:
600Gr brasno Tip 800 i cini 18 den.
410ml voda cini 0.0123 den.
15gr. seker cini 0.63 den
15gr. sol cini 0.3 den
10ml zejtin cini 0.8 den
10gr suv kvasec. pakuvanje od 500gr. cini maksimum 150 denari. sto znaci 10gr cinat 3 den.
Dokolku se ukluci motorot za da go mesa testoto mereno so aparat trosi okolu 90W na saat a potrebni se 20 minuti mesanje za posle da stasuva testoto.Posle toa masinata komplet ja isklucuvam i go ostavam testoto da si stasa bez greac bidejki vremeto e toplo.Zimno vreme go stavam odozgora na termo pecka i go dobivam istiot efekt.Koga ke stasa uklucuvam opcija samo pecenje i na aparatot pokazuva potrosuvacka od okolu 560W koga raboti greacot no posle nekoja minuta greacot seisklucuva bidejki e ostvarena temperaturata a do krajot na pecenje od 40 do 50 minuti vo zavisnost od toa dali lebot ke bide pomalku ili poveke pecen ako greacot raboti 1 minuta togas okolu 40 sekundi e isklucen i se taka do kraj sto znaci on trosi efektivni okolu 30 minuti dodeka ostanatite 20 e isklucen poradi ostvarenata temperatura.Ako se zemat efektivnite 30W od motorot plus onie 280W potroseni od greacot ispagaat okolu 310W potrosena skapa struja koja so angazirana moknost od 33.33% i ddv od 18% cinat okolu 2.038 denari..
Interesno navistina i korisno da se procita ne sum znael deka postoi masina i za pecenje leb sum mislel deka ima masina samo za mesenje leb uuu ama sum bil informiran ova e super navistina edno vreme i jas mesev leb vo zima ama sega nemozam vo stan e nenormalno da pustis ringla i da zatoplis soba ako nadvor e 35-40 stepeni ama ova so masinava e navistina interesno ...E sega interesno e da se kaze zosto e podobro ovoj leb prvo nemas ADITIVI ( otrovi za organizmot) Podobruvaci isto taka otrovi sto ne trujat nasite dragi pekari.I plus treba da znaete deka nikogas nema da imate leb od 960 grama tuku 450 grama a jas i ne veruvam deka e tolku gramazata zar vie go merite lebot koga go kupite abe ajde a pekarite iskoristuvaat na toa

Edno prasanje ovaa masina Panasonic SD257 e najdobra najverojatno gi imas prouceno drugite firmi ( konkurencijata )???

Член од
4 јули 2012
Мислења
87
Поени од реакции
69
Food prices jump will hit poor, World Bank warns
Global food prices have leapt by 10% in the month of July, raising fears of soaring prices for the planet's poorest, the World Bank has warned.
The bank said that a US heatwave and drought in parts of Eastern Europe were partly to blame for the rising costs.
The price of key grains such as corn, wheat and soybean saw the most dramatic increases, described by the World Bank president as "historic".
Линк
Образувајте се, станувајте покункерентни и побарани, нема друго решение како одговор за зголемените цени.

Kajgana Shop

На врв Bottom