Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Појма немам. Ти шо велиш? Религиозен е или атеистички? Онака според твоите паметни кловновски размисли?

П.С. Знаеш која е 3-та религија во светот?
брат..абе јас те немам никаде навредено лично.
Уживаш кога ме вреќаш?
ако тоа те прави срекен...вреѓај брат, што се ме тиќе..нема проблем
--- надополнето: 24 август 2012 во 17:43 ---
Да цитирам извесен библиски фраер, задно со презирот содржан во оригиналниот цитат: "Што е вистината?"
?
слободно...нели правна држава имаме...
--- надополнето: 24 август 2012 во 17:50 ---
Тој веке остави впечаток, впечаток на кловн за исмевање.
ти изгледа ја немаш прочитано приказната за тоа кога царот го повикал Бодидхарма кај него затоа што чул дека бил просветлен....овој отишол со кондурата на главата кај царот ..и кога го видел царот таков го нападил.....

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
ти изгледа ја немаш прочитано приказната за тоа кога царот го повикал Бодидхарма кај него затоа што чул дека бил просветлен....овој отишол со кондурата на главата кај царот ..и кога го видел царот таков го нападил.....
Уште еден доказ дека се тоа е една група кловнови...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Еден куп на неистомисленици? мислиш заспани со отворени очи....ај погледни кои се моите „непријатели’...само тоа смешните атеисти кои се „силни“ кога се во чопор, и кога си ставаат лајкови еден на друг, а поединецно избегаваат секаков тип на дискусија за религија....бидејки се неписмени во тој дел
--- надополнето: 24 август 2012 во 15:08 ---

Брат..на која тема за религија да дискутираме....или религијата е срање за тебе....ако е така, не разбирам зошто спиеш на подфорумот
Ајде да го провериме ова твое тврдење, со еден конкретен предизвик за дискусија на тема за кабалата, од пред неколку месеци:

Обвинуваш дека сме немале поим, затоа ти поставив кратко, јасно и конкретно прашање, еве ќе ти го повторам: "кој од четирите архетипски светови во кабалата е свет поврзан со Намерата?" Имаш ли одговор? Знаеш ли воопшто кој се тие архетипски светови? Знаеш ли било што за кабалата? Или тука си да се занимаваш со ликот и делата на Ipsi и Heptagram?

П.С. Јас секојдневно изведувам пракси и стекнувам лични искуства, така да не се грижи за мене, држи се до темите на кој пишуваш, и не ме споменувај во секој втор пост.
Poveli objasni.....
Ок тогаш. Читај внимателно! Во кабалата има четири архетипски светови: Ашијах, Јецирах, Бриах и Ацилут.
Ацилут е највисокиот архетипски свет, и е поврзан со Намерата, додека најнискиот (материјалниот) свет - Ашијах е свет поврзан со Акција.

Разбра ли нешто My Apprentice? :)
Ok..sreken vi pat.....ke si ostanam prost
:свиркам:

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ајде да го провериме ова твое тврдење, со еден конкретен предизвик за дискусија на тема за кабалата, од пред неколку месеци:

:свиркам:
Ипси брат...ти тешко сваќаш изгледа.....
Колку пати требе да ти повторам дека не требе да учиш напамет лекциите...смислата на религија не е во учењето напамет...ме потсеќаш на муслиманите, го научиле коранот напамет и мислат дека тоа е религија,...
кажи што те мачи...ќе пробам да дискутирам ама со твое разбирање и сваќење на работите...не дискутирам со папагали...
кажи кои аргумент од религија те интересира...ќе одиме на таа тема и ке дискутираме...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Колку пати требе да ти повторам дека не требе да учиш напамет лекциите...смислата на религија не е во учењето напамет...ме потсеќаш на муслиманите, го научиле коранот напамет и мислат дека тоа е религија,...
кажи што те мачи...ќе пробам да дискутирам ама со твое разбирање и сваќење на работите...не дискутирам со папагали...
кажи кои аргумент од религија те интересира...ќе одиме на таа тема и ке дискутираме...
Off. Побрзо јас ќе станам сестра, отколку ти да станеш мој брат. :)
On. Гурџи друже, имаше конкретен предизвик да дискутираш со мене, штотуку ти го посочив. Што направи ти? Го прифати ли предизвикот? Те спречи ли некој да дискутираш? Или можеби таа опција воопшто не ти ни била во план? Какви лекции сум учел напамет?

Не ме мачи мене ништо, само овие твои тегавења ги уништуваат темите на форумов. Терање детски инаети и мерење пениси....

Член од
25 март 2012
Мислења
8.601
Поени од реакции
5.221
Еве, и јас се надоврзувам, со неколку прашања, на кои очекувам саглам одговори:

1. Како атеистите разликуваат добро од зло?
2. Како атеистите разликуваат праведно од неправедно?
3. како атеистите ја толкуваат вродената човекова религиозност?
4. Како атеистите ја толкуваат човековата љубопитност за барање на „...нешто повеќе...„, како што е смислата и целта од нашето/човековото постоење на Земјава?
5. Како атеистите ја толкуваат идејата за Бога, која на човекот му е „фабрички„ вградена?
6. Како атеистите за разбираат способноста на човековиот дух за тежнее кон бесмртност и кон безмерни категории?

Доста е за почеток...

1. Добро и зло не постои, постојат само различни интереси...
2. праведно - кога твоите интереси не газат многу други интереси, само неколку, затоа што морашп да газиш некого ако сакаш да ги исполниш интересите...
неправедно - кога веќе станеш психопат и без никаква граница сакаш да постигнеш се....
3. човекот нема вродена религиозност, тоа е слабост од незнаење...
4. Човекот има многу поразвиен мозок од останатите земјани, сме се развиле креирајќи нешта, со тоа ни е вродено прашањето дека за све постои креатор....
5. Бог е приказна, заедничка илузија, тој живее само кај надежите на луѓето кои се предаваа да бараат одговори...
6. Човекот е само месо, коцки, крв и други состојки, и голем мозок кој достигнувал огромно ниво - да фантазираме, сакаме да бидеме безсмрти затоа што сакаме да бидеме моќни, сакаме да бидеме моќни затоа што тоа ние во природата...

Толку засега

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208
1. Добро и зло не постои, постојат само различни интереси...
2. праведно - кога твоите интереси не газат многу други интереси, само неколку, затоа што морашп да газиш некого ако сакаш да ги исполниш интересите...
неправедно - кога веќе станеш психопат и без никаква граница сакаш да постигнеш се....
3. човекот нема вродена религиозност, тоа е слабост од незнаење...
4. Човекот има многу поразвиен мозок од останатите земјани, сме се развиле креирајќи нешта, со тоа ни е вродено прашањето дека за све постои креатор....
5. Бог е приказна, заедничка илузија, тој живее само кај надежите на луѓето кои се предаваа да бараат одговори...
6. Човекот е само месо, коцки, крв и други состојки, и голем мозок кој достигнувал огромно ниво - да фантазираме, сакаме да бидеме безсмрти затоа што сакаме да бидеме моќни, сакаме да бидеме моќни затоа што тоа ние во природата...

Толку засега
Вродена е тенденцијата да се формираат празноверија. Вродени се апофенија, пареидолија и еден куп слични себе-измами. Сето тоа доведува до тоа да луѓето веруваат во се и сешто.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.415
Поени од реакции
5.086
Последните неколку страни ме потсетуваат на почетоците (или поточно првите 70-100 страни) на темава, каде после 1500 мислења Игорче (отворачот на темава) не го сфати значењето на зборот атеист...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614

Која е целта на твоето битисување на планетава, и што ти правиш во насока да се исполни таа цел, доколку ти е позната се разбира?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Која е целта на твоето битисување на планетава, и што ти правиш во насока да се исполни таа цел, доколку ти е позната се разбира?
Вечен живот брат...сите религии тоа го нудат.....
само таа цел постои
а на тебе...колку ти е позната таа цел?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
само таа цел постои
Што правиш ти во таа насока?

Знаеш ли како да се движиш кон таа цел?

п.с да позната ми е таа цел.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
само таа цел постои

Ова е типично монотеистично себично размислување.
Вечен живот???
Целта на постоењето на секој човек треба да е надминување на претходната генерација у секој поглед со што ке се овозможи и напредок на секоја следна.
Ако како награда за тоа добиеш вечен живот добро, но да ти е целта вечен живот тоа значи дека однапред се правиш само за самиот себе и не те интересираат другите.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
секој ден медитирам по 12ч...
а ти што правиш да дојдеш до целта?
Јас сум хедонист - уживам во животов и се трудам да го искористам максимално за сопствени потреби, бидејќи е краток.

А вечен живот ми е резервиран, оти јас сум со Исус Христос - единствениот кој тоа го понудил на виделина. И тој е единствениот пат до вечниот живот.

Со медитација од 12 саати тешко до целта.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ова е типично монотеистично себично размислување.
Вечен живот???
Целта на постоењето на секој човек треба да е надминување на претходната генерација у секој поглед со што ке се овозможи и напредок на секоја следна.
Ако како награда за тоа добиеш вечен живот добро, но да ти е целта вечен живот тоа значи дека однапред се правиш само за самиот себе и не те интересираат другите.
Овде сме на подфорум религија....а не на хуманитарна помош
Неминовно е постигнување на надминување на предходната генерација...тоа го регулира природата со закони....
пак ке изгледам кловн
--- надополнето: 24 август 2012 во 21:41 ---
Јас сум хедонист - уживам во животов и се трудам да го искористам максимално за сопствени потреби, бидејќи е краток.

А вечен живот ми е резервиран, оти јас сум со Исус Христос - единствениот кој тоа го понудил на виделина. И тој е единствениот пат до вечниот живот.

Со медитација од 12 саати тешко до целта.
Грешка...нема ништо резервирано...
само авионска карта можеш да резервираш...
се друго поврзано со религија требе да си го заслужиш
уживам во животот.,- твои зборови, - за мене е медитација...ама кој да разбере

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom